FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Pytanie do posiadaczy obudów MeiKe

Paweł Żołynia - 08-07-2013, 11:53
Temat postu: Pytanie do posiadaczy obudów MeiKe
Zastanawiam się nad zakupem obudowy do Canon G11. Proszę o opinie na temat tych obudów. Jakość wykonania, funkcjonalność, trwałość i kompatybilność z produktami ( adaptery do 67mm itd.) Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PiotrekW - 08-07-2013, 15:05
Temat postu: Re: Pytanie do posiadaczy obudów MeiKe
Paweł Żołynia napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem obudowy do Canon G11. Proszę o opinie na temat tych obudów. Jakość wykonania, funkcjonalność, trwałość i kompatybilność z produktami ( adaptery do 67mm itd.) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Moje doświadczenie z obudową firmy Meike do SONY NEX-5 nie są zbyt przyjemne.

Nurkowanie - od 6-8 metrów w dół totalna blokada przycisków, menu w aparacie wariujące na maxa, zero kontroli nad aparatem. Czasami sam tryb wideo się włączył. Przycisk migawki działał tylko bez zastrzeżeń, reszta przycisków wduszona na maxa.

Miałem na wakacjach na Komodo, po prostu myślałem że dostanę szału:). Wiele ujęć i pięknych chwil przepadło i nerwica pod wodą. Tyle w temacie:) może ktoś miał lepsze doświadczenia. Do pływania z rurką ok:)

AxB - 08-07-2013, 22:45

Tak jak pisał kolega powyżej... też mam do NEX 5 i ten sam problem, jednak łatwo mu zaradzić - wystarczy zdjąć gumeczki z trzpieni przycisków (zajrzysz do środka aparatu to będziesz wiedział o co chodzi).

Po tym zabiegu "best in class".

Jak na obudowę za ułamek ceny obudowy renomowanej firmy jestem więcej niż zadowolony! Nurkowałem z nią do 30m zarówno w PL, jak i na Malediwach i była szczelna (a to najważniejsze).

Paweł Żołynia - 09-07-2013, 09:33

Cytat:
wystarczy zdjąć gumeczki z trzpieni przycisków (zajrzysz do środka aparatu to będziesz wiedział o co chodzi).

Ale to nie jest tajemnica. Możesz się podzielić sposobem poprawy funkcjonowania, myślę, że przyda się ta wiedza wielu użytkownikom forum.

AxB - 09-07-2013, 12:01

No, od dłuższego czasu myślę o tym, aby coś napisać w dziale testów, ale póki co jeszcze dopieszczam obudowę - w planach nawet zamontowanie portu kopułkowego (o ile tanio na ebay dostanę jakiś pasujący) :P
bogmar79 - 11-07-2013, 12:46

AxB napisał/a:
(zajrzysz do środka aparatu to będziesz wiedział o co chodzi).

Paweł dopiero zastanawia się nad kupnem obudowy więc nie za bardzo ma gdzie zajrzeć :ping:

Poniżej zdjęcia z gumkami i częściowo bez

Zdjęcie gumek powoduje większy odstęp osi przycisku w obudowie od przycisków w aparacie.
Jak dobrze pamiętam w oryginalnej obudowie Canona na której obudowy MeiKe, Meikon itd. są wzorowane :ping: nie było aż takich grubych gumek, więc problem nie występował.

Paweł Żołynia - 11-07-2013, 14:09

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi, zdecydowałem się na zakup oryginału Canona. Zdecydowanie mam dość przerabiania, kombinowania itd. Myślę, że obawa przed utratą fajnych ujęć i zalania aparatu - wygrała. Myślę, iż można wątek kontynuować bo jest to dobra alternatywa dla nurków fotografów.
Yavox - 11-07-2013, 14:34

Paweł, a daj jakiś link na oryginał. Będzie pasował do G12?
Abo - 02-01-2017, 15:32

No nic, ponieważ od żony dostałem pod choinkę nowy aparat, a za Ikelite musiałbym dać 9000 PLN zdecydowałem się na obudowę Meike za 160 USD.
Zamówiłem w Chinach na Aliexpress, przyszła z Niemców po 2 tygodniach.
Na razie ładnie wygląda i do wykonania też nie mam zastrzeżeń. Zobaczymy za 2 tygodnie jak się sprawdziła ;)