| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora.
nahuatl - 01-08-2013, 12:48 Temat postu: Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora. Witam, poszukuje instruktora który poprowadzi kurs TDI Deco procedures dla 1 lub 2 osób (PADI Divemaster+EANx i ewentualnie PADI AOWD+EANx ). Mam kilka pytań:
- Czy kurs musi być prowadzony razem z kursem Adv Nitrox? (chcielibyśmy się nauczyć nurkowań dekompresyjnych ale nie koniecznie z uzyciem gorących nitroxów)
- Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)? (Nie mamy własnych twinów i nie mam przekonania że chcemy je na tym etapie kupować.) Czy ewentualnie można wypożyczyć twinset na czas kursu?
Jeśli któreś z powyższych pytań nie ma sensu to proszę o poprawienie mnie (z zachowaniem zasad kultury)
pozdr!
HAJOWATHA - 01-08-2013, 13:34
Cześć
Jako, że własnie skończyłem taki kurs to postaram się odpowiedzieć.
W TDI, żeby przystapić do kursu Deco procedures trzeba mnieć ukończony kurs Adv Nitrox.
Z tego co wiem wymagana konfiguracja to dwie butle połączone manifoldem czyli właśnie twin. Zresztą ciężko zrealizować nurkowania dekompresyjne w jednej flaszce na plecach, oczywiście zakładając partnerskie planowania gazów.
Maciek z Krakena w odpowiedzi na post Piotrka opisuje kurs który może Cie zainteresować bo spełnia wszystkie Twoje kryteria:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=33681
A jak cos to znam dobrego instruktora, który może taki kurs w TDI poprowadzić.
Pozdrawiam
lozerka - 01-08-2013, 13:35 Temat postu: Re: Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora.
| nahuatl napisał/a: |
- Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)? (Nie mamy własnych twinów i nie mam przekonania że chcemy je na tym etapie kupować.) Czy ewentualnie można wypożyczyć twinset na czas kursu?! |
z tego, co wiem, adv ntx w TDI można robić w singlu. Ale - radziłabym Wam przemyśleć, czy to dobra droga, zanim w ogole zaczniecie poszukiwać instruktora, który Wam to w tej konfiguracji przeprowadzi ( mi się nie udało znależć ). Ja długo mentalnie broniłam się przed twinem, juz będąc zdecydowana na ten kurs. Broniłam się, bo noszenie 40 kg o kształcie szafki kuchennej na plecach nie do końca odpowiadało temu, z czym nurkowanie się dla mnie wiązało- lekkością, fruwaniem w wodzie. A i też początkowo myslałam, że chcę tylko wydłużyć nurkowania na głębokościach 30-35m, a nie robić głębsze.
Tyle, że ...zatrzymanie się nie jest łatwe, przekracza się kolejne metry i się okazuje, ze te 2-3-5 niżej jest znowu coś świetnego i...się leci . A wtedy ten twin jest naprawdę koniecznością i nie ma od niego odwrotu.
I dlatego warto od razu w tej konfiguracji robić wszystko, mi np nie od razu było wygodnie, musiałam przywyknąć do układu na plecach, przy głowie, trafiania z różnymi czynnościami - wpinanie, zawory itp pomimo całkiej sporej ilości i częstotliwości nurków wcześniej. Więc z mojej perspektywy wygląda to tak, że wejście w tę konfigurację wtedy, gdy się okaże, że nurki z uwagi na ich trudność już naprawdę tego wymagają, nie jest zbyt dobrym pomysłem- wtedy ten sprzęt już musi być opływany, zgrany z nami, leżeć jak ulał
co do wypożyczenia, pewnie można znależć instruktora, bazę, który ma tego sprzętu więcej, ale czy znajdziecie kogoś, kto będzie miał 2 twiny na zbyciu? A moze ktoś ze znajomych może tymczasem pożyczyć ?
Pawel_B - 01-08-2013, 13:47
Mogę Ci polecić instruktora, u którego ja robiłem taki kurs i jestem zadowolony.
Jacek, tel.: 530 420 968.
Co do reszty /szybkie zerknięcie w standardy/:
- deco proc nie musi być robiony razem z Adv. EAN. Osobiście jednak odradzam taki proceder, gorące nitroxy to fajne narzędzie, a sam połączony kurs to masa wiedzy.
- nie jest wymagana pełna konfiguracja tech, ale butla/butle muszą być wystarczające do odpowiedniego zaplanowania nurkowania dekompresyjnego. Z 12l na plecach możesz o tym zapomnieć . Twina można wypożyczyć, ja tak zrobiłem (na co dzień podbieram żonie, ale byliśmy na kursie razem . Moim zdaniem - zrób to na 100% na kursie, a potem ewentualnie dobieraj prostszą konfigurację, czy planuj nury tylko na powietrzu. Wybór oczywiście należy do Ciebie.
PS. Twina i cały sprzęt, który Ci brakuje możesz w dobrej cenie pożyczyć np. w Dive Project.
Pozdrawiam,
Paweł
[ Dodano: 01-08-2013, 13:52 ]
| HAJOWATHA napisał/a: | | W TDI, żeby przystapić do kursu Deco procedures trzeba mnieć ukończony kurs Adv Nitrox. |
Muszę ze wstydem przyznać, że też tak myślałem dopóki nie doczytałem w standardach, że nie jest to warunek konieczny . Ba, nawet nie zakładałem że mógłbym robił oba kursy oddzielnie i bez twina na plecach.
BitPump - 01-08-2013, 14:14
| nahuatl napisał/a: | | - Czy kurs musi być prowadzony razem z kursem Adv Nitrox? |
Nie, nie musi. Mogą być prowadzone oddzielnie, jak również Adv. Nitrox nie jest wymogiem wstępnym do Deco Procs.
Powszechna praktyka jest jednak łączenia tych dwóch kursów w tzw. combo. I jest to, moim zdaniem, bardzo słuszna praktyka.
Rozdzielenie tych dwóch kursów jest chyba unikalne dla TDI, gdyż w innych organizacjach są to połączone kursy z założenia.
| nahuatl napisał/a: | | - Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)? |
Nie jest wymagany twin, ale gorąco zalecam zrobienie kursu w takiej konfiguracji. Po prostu zapewne nauczysz się więcej
I możesz ten kurs robić także w SM.
Tomasz Łach - 01-08-2013, 16:08
Napisz gdzie chcialbys ten kurs zrobic...
Kogo innego moge polecic w Warszawie, kogo innego w Krakowie, a jeszcze kogo innego nad morzem
nahuatl - 01-08-2013, 17:02
Hej, dzięki za Wasze komentarze. Jestem z Warszawy więc najwygodniej byłoby mi dojechać na kurs na Mazury bądź do Krakowa na Zakrzówek. Koparki to jednak trochę za daleko.
Pawel_B - 01-08-2013, 17:06
Koparki - 300 km z Wawy, Zakrzówek - 300 km z Wawy. Odległość jest akurat taka sama.
Dwa - i tak nie skończysz kursu ani na Zakrzówku, ani tym bardziej na Koparkach, gdyż musisz wykonać nurkowania dekompresyjne w przedziale 30-45 m. Ja np. byłem na Hermanicach, ale jest do wyboru kilka innych akwenów.
Pozdrawiam,
Paweł
lukaszl - 01-08-2013, 19:31
Moge polecic Czarka Abramowskiego.
W W-wie prowadzi szkole a kurs mozna zrobic np w Jastarni
jtrembowelski - 01-08-2013, 19:53
Hej
Nie upierałbym się koniecznie na TDI, raczej szukałbym dobrego instruktora bez względu na organizację w której szkoli.
Poleciłbym Pawła Porębę Tutajalbo Tomka Pawęskę Tutaj
Pozdrawiam
Tomasz Łach - 01-08-2013, 20:12
W Warszawie moge polecic Piotrka Dabrowskiego vel Pletwa z Dive Project
w Krakowie Macka Curzydlo (forumowy Kraken)
Co do organizacj,i to nie przywiazywalbym do niej absolutnie wagi. Wielu instruktorow szkoli w kilku organizacjach rownoczesnie...
Fajnym pomyslem na szkolenie jest Tec 40 + Tec sidemount
trebol - 01-08-2013, 21:43
Witam,
od jakiegoś czasu także mi chodzi po głowie taki kurs i tez zapytam kogo polecilibyście na dolnym śląsku? Mieszkam "po środku" województwa i na kamieniołomy dolnośląskie lub niemieckie było by optymalnie bo na Śląsk to już trochę za daleko.
Pozdr
dive_frog - 02-08-2013, 07:44
To kolejny post, kolejny wątek gdzie szuka się szkolenia w TDI. Skąd taka popularność tej organizacji? Jeszcze nie dawno mało kto o nich słyszał, a teraz nagle wszyscy chcą się tam szkolić. Co więcej niż inni daje TDI, że tak wzrosła jej popularność?
ferret - 02-08-2013, 09:56
| dive_frog napisał/a: | | To kolejny post, kolejny wątek gdzie szuka się szkolenia w TDI. Skąd taka popularność tej organizacji? Jeszcze nie dawno mało kto o nich słyszał, a teraz nagle wszyscy chcą się tam szkolić. Co więcej niż inni daje TDI, że tak wzrosła jej popularność? |
TDI jest na rynku już 20 lat (a jeśli liczyć czas przed rozłamem z IANTD, to pewnie ze 30). To że o TDI nie słyszałeś (masz prawo, od P1 daleka droga by się szkolić w organizacjach technicznych) nie oznacza że jest mało znana, wręcz przeciwnie, to jedna z największych organizacji szkoląca nurków technicznych, obok IANTD, PSAI, DSAT, GUE i UTD. Domyślam się że o tych organizacjach też nie slyszałeś.
[ Dodano: 02-08-2013, 10:01 ]
| Tomasz Łach napisał/a: | | Fajnym pomyslem na szkolenie jest Tec 40 + Tec sidemount |
Odpowiednikiem TDI Adv EANx/Deco Procedures jest Tec 40 + Tec 45.
TYMOTEUSZ - 02-08-2013, 10:34
ja uważam wręcz odwrotnie- jak zaczynałem moja przygodę z tech to pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to własnie TDI- niestety instruktor u którego chciałem zrobić kurs nie szkolił w tej konfiguracji.
Wydaje mi się- aczkolwiek mogę się mylić że procentowy udział TDI w szkoleniach tech spadł w porównaniu do 5 lat temu, myślę że największy wpływ na to ma wejście własnie PADI na rynek tego typu nurkowań.
|
|