FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

SIDEMOUNT - Penetracja :)

piotr_c - 22-08-2013, 00:00
Temat postu: Penetracja :)
Dla tych, co nie używają FB filmik Steve'a Martina:

Na filmie można też zobaczyć dwie konkurencyjne uprzęże: Stealth 2.0 i Razora 2 i do tego w takiej samej konfiguracji butli i balastu.

AdamP - 22-08-2013, 19:18

Ciekawe czy w suchym (zwłaszcza powłokowym) też by się wciskał/wcisnął w takie dziury?
...i jak by to się skończyło?

piotr_c - 23-08-2013, 00:11

AdamP napisał/a:
Ciekawe czy w suchym (zwłaszcza powłokowym) też by się wciskał/wcisnął w takie dziury? ...i jak by to się skończyło?

Tutaj dziura może minimalnie większa, ale za to zdecydowanie nam bliższa - okno Zakrzówkowego antka. No mount w wykonaniu Patricka Widmanna, Instructor Trainera Full Cave:

Nawet w takiej konfiguracji, czyli suchy powłokowy + gruby docieplacz, można penetrować zdecydowanie mniejsze dziury. Jak tylko przekopię się przez te kilkadziesiąt nagranych ostatnio filmów, to wrzucę filmik ze zwiedzania Zakrzówkowego VW Transportera... od podwozia. Patrick postanowił sprawdzić co jest pod spodem i niemal całego go przeszedł :)

AdamP - 23-08-2013, 00:19

Bardziej chodziło mi o rdzę i ostre krawędzie niż samą wielkość otworu.
Widziałem kiedyś wąż LP po ćwiczeniach wrakowych (dawca/biorca) i w jednym miejscu, tym w którym obcierał o kawał jakiejś blachy, wąż był poprostu ,,obrany" z gumy.

Tak na marginesie: uważam że wybór pianki zamiast suchara był tu nieprzypadkowy.

piotr_c - 23-08-2013, 00:25

AdamP napisał/a:
Bardziej chodziło mi o rdzę i ostre krawędzie niż samą wielkość otworu.

Hmmm... ja już bym wolał żeby ostre krawędzie pocięły mi suchara niż piankę i... skórę ;) A tak na serio, to w dużej mierze kwestia wyczucia i technik przechodzenia przez restrykcje.

tmichura - 23-08-2013, 00:52

dla mnie rewelacja.
Mr Stevo w wet suit daje super rade i pokazuje jakie mozliwosci ma SM.Nie kłócmy sie tu o krawędzie otworu.... steve to steve . klasa sama w sobie.

ja osobiscie jestem pod wrażeniem Patricka. starczy zobaczyc moment przed wejsciem w
dziurke. Ma chłop to w sobie. Ruch płetw. Dynamika. Super!!!!

piotr_c - 27-08-2013, 13:34

Tym razem jeszcze ostrzej: Zakrzówkowy VW od dołu :) Niewiele widać, bo tam ciasno i ciemno. Suchar i Stealth 2.0 przeszły bez zadraśnięcia :ping: