FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Nigdy wiecej z Alfa Star, nigdy wiecej z Air Polonia

Krzysio - 21-06-2004, 10:04
Temat postu: Nigdy wiecej z Alfa Star, nigdy wiecej z Air Polonia
Wrocilem w sobote z Sharm el Sheikh. Eh, fajnie bylo. Rafa kwitnie a na Yolanda Reef az gesto od ryb. A byloby jeszcze fajniej, gdyby nie biuro podrozy Alfa Star i linie Air Polonia. Zaczelo sie od tego, ze wylot przesunieto nam z soboty na niedziele. Ale powiedzialem, trudno, grunt ze nie wplynie to na nurkowania, ktore zaczynamy od poniedzialku. Milo spedzilismy niedzielne popoludnie nad basenem i nastepnego dnia zaczelismy nurkowania. Wszystko szlo dobrze do czasu, gdy w czwartek wieczorem ktos z naszej grupy znalazl w pokoju niechlujna kartke od rezydenta Alfa Star z lakoniczna informacja, ze wylot jest przesuniety z soboty na piatek. Zeby bylo ciekawiej, na 16 osob w grupie karta objawila sie tylko w 3 pokojach. Wieczor minal nam na probie zweryfikowania informacji, zastanowianiu sie co dalej i jak sie latwo domyslac malo pochlebnych komentarzach o biurze podrozy. Powodem skrocenia pobytu bylo wycofanie sie linii lotniczych AirPolonia z juz zakontraktowanych czarterow. Oczywiscie nastepnego dnia w bazie nurkowej jej szef podjal (niestety jak najbardziej sluszna) decyzje, ze nie nurkujemy, bo bedzie mniej niz 12 godzin do samolotu. I tak ubozsi o 2 nurkowania na Ras Muhammed i de facto 3 dni urlopu, bo ostatni dzien byl dosc nerwowy i chaotyczny, noca wylecielismy do Polski.

Uwazam, ze zarowno Alfa Star jak i Air Polonia pokazaly jak bardzo lekcewaza klientow, ktorzy juz zaplacili. Poprzednio latalem juz z Alfa Starem i Air Polonia i wszystko bylo OK. Ale jak widac nic nie jest na zawsze. Zmiany terminow, zbyt pozne i niedokladne powiadomienie o zmianach, niekompetencja rezydenta i oczywiscie ani slowa wyjasnienia czy tez przepraszam. Wszysto to powoduje, ze jak ognia bede sie wystrzegal Alfa Stara i Air Polonia.

Chcialbym podkreslic, ze jest to jak najbardziej moje prywatne zdanie i nie roszcze sobie pretensji do reprezentowania jakichkolwiek ogolnych opinii. Ale uwazam, ze nalezalo sie podzielic ta informacja z grupa. W koncu po to ciezko pracujemy by moc cieszyc sie jak najdluzej nurkowaniami i wielkim blekitem i na pochybel wszystkim, ktorzy nas tego pozbawiaja.

Pozdrowienia,

Krzysztof Malawski (zeby nie bylo ze anonimowo)

Mania - 21-06-2004, 10:10

Poniewaz ciebie tutaj nie bylo, wiec zapewne nie wiesz, ze cala wine za zamieszanie ponosi przede wszystkim Air Polonia. To oni wycofali czartery, a biura podrozy postawili przed faktem dokonanym.
Rozumiem Wasza zlosc z powodu utraconych nurkowan - tez by mnie szlag trafil, ale zrozum tez Alfa Star ktore z tysiacami turystow znalazlo sie przez Air Polonia w naprawde trudnej sytuacji. Nie ponosza za to zadnej winy.
Sposob informowania turystow na miejscu to juz oczywiscie osobna sprawa....
Mania

jenny - 21-06-2004, 11:00

Witam,
Mnie Air Polonia zrobiła podobny numer jesienią ubiegłego roku. Mało tgo, że przełozyli wylot z soboty na niedzielę, to jeszcze do tego samolot zamiast z Warszawy wylatywał z Katowic (kilka upojnych godzin w zatłoczonym autokarze).
Prawdę mówiąc o Alfa Star mam też nie najlepszą opinię. O ile grupy obsługują dobrze, o tyle indywidualnych turystów traktują bez odrobiny szacunku. Na porządku dziennym są zmiany hotelu, pod pretekstem kłopotów z egipskimi kontrahentami, a w rzeczywistości jest to wyrzucenie pojedynczego turysty, bo miejsca w hotelu są potrzebne dla grupy. Rozumiem, że dla Alfa Stra grupa jest bardziej dochodowa, ale jest to, delikatnie rzecz ujmując nie fair.

Pozdrawiam
jenny

Olas - 21-06-2004, 11:20

Ja mam akurat dobre doświadczenia z Alfa Star, problem z Air Polonią dotyczył (dotyczy) wszystkich biur które miały z nimi umowę, niektóre poradziły sobie pewnie lepiej, inne gorzej. Niestety jak widać jest tak że kupno wycieczki wiąże się z ryzykiem, a na otarcie łez pozostaje ewentualna wypłata ubezpieczenia.