FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - moneta

pletwal - 26-06-2004, 19:24
Temat postu: moneta
siemanko ludziki podwodne ;)

mam do was pytanko- mianowicie; trafila do mnie moneta z 42 roku jeszcze ze sfastyka ( niemiecka) tylko jest troszke zanieczyszczona. czy moze ktos wie jak mozna pozbyc sie calego osadu ale nie niszczac stali??
nawet ladnie wyglada ma taki siwy kolor.

pozdrawiam czekam na propozycje ;) ;OK; :hihi-: :beer3: :beee:

urwis - 26-06-2004, 19:36

Witaj
Zajrzyj na www.e-numizmatyka.pl lub http//monety.banknoty.pl

onufry - 27-06-2004, 09:08

polecam portal www.odkrywca.pl na forum w dziale konserwacja mozesz znalesc sporo cennych innfomracji. jezeli prześlesz mi dokladnie co to za moneta moge sprawdzic czy mam ja w swoich katalogach. mam troche ksiazek na temat konserwacj, wiec jak wiesz z jakiego jest metalu moge poszukac procedury oczyszczania
pletwal - 27-06-2004, 15:07
Temat postu: reee
siemanko!!!
dzieki za stronki ;)

onufry dokladnie nie wiem z jakiego jest metalu ale jest to moneta z 1942 a po bokach ma pismo gotyckie, stylu ma frone i sfastyke. jak sie orientujesz to zobacz jakie monety wtedy byly( z przodu ma symbol 1) ale czego to niewiem a pod jedynka sa liscie i litera "A" moze jakos skojarzysz?

pozdrawiam i dzieki bardzo ;)

Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 09:12

hejka
to wyglada tak [img]C:\WINDOWS\Pulpit\27430432.jpg[/img]
ze swego doswiadczenia wiem ze lepiej tego nie czyscic

Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 09:14

[/img]http://C:\WINDOWS\Pulpit\27430432.jpg[img][/img]
Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 09:17

niestety nie moge tego wstawic ale zobacz na allegro w dziale numiznatyka niemcy do 1942 r.
pletwal - 28-06-2004, 10:26
witam!
dzieki za odpowiedz mam teraz zagadke jak zrobic aby dzialalo?? :sad:
zygfryd myslisz ze to jakis szajs i moze sie rozsypac??

dzieki bardzo jak cos bedziecie mieli dajcie znac. ;) moze to kawalek historii w koncu moneta z 1942roku

pozdrawiam;) :20:

pletwal - 28-06-2004, 10:51
Temat postu: reeee
siemka to znowu ja ;)

przeszukalem alegro sa podobne ale z 1941 lub 1943 a nigdzie nie moge znalesc monety z 1942 a zeby bylo smieszniej same duze nominaly.
czy ktos moze jeszcze poszukac jak wie wiecej na ten temat??bede mu bardzio wdzieczny.
papatki dla wszystkich;)

Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 11:18

jest to 1 fening III Rzeszy zobacz link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27430432, nic to raczej nie warte ale kawałek historii to to jest
pletwal - 28-06-2004, 14:58
Temat postu: ree
to ze warte nie jest to nic! dla mnie wazne ze to kawalek historii a historia to byla niezla.
az milo popatrzec tym bardziej jeszcze ze nie wiadomo kto ja trzymal wczesniej;) musze pogadac z babcia moze cos mi opowie o tej historii.
wyglada na to ze na mojej ziemi uzedowali niemcy i chyba Polacy tak ich pogonili ze az kaske pobubili heeeee;) mimo to dzieki za stronki i namiary.

pozdrawiam ;)

ZAQ - 28-06-2004, 16:50
Temat postu: Re: ree
pletwal napisał/a:
tak ich pogonili ze az kaske pobubili heeeee;)

pozdrawiam ;)

Szanowny Nurku "Pletwal",

Moj dziadek zgubił, ( w stanie wskazującym) daj znac na priw to podam Ci mój nr rachunku bankowego.

Tylko wyczyść dokładnie bo jak zgubił była czysta. :lol:

pzdr

ZAQ

pletwal - 29-06-2004, 23:41
siemanko!! ;)

ZAQ a co twoj dziadek robil na mojej posiadlosci????i co to byla za impreza?? pewnie jakis grill, ale ja nie pamietam :sad:
jak chcesz mozesz ja odzyskac-ale nalezy sie znalesne;)

pozdrawiam (oby wiecej takich grilli--bede wtedy bardzo bogaty;) )