FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Nurkowanie na Nitroxie a potencja.

beroduar - 26-10-2013, 00:58
Temat postu: Nurkowanie na Nitroxie a potencja.
Dzisiejsza dyskusja z moją żoną, będącą na wykładzie dotyczącym m.in. wpływu tlenku azotu na rozkurczanie tętnic, sprowokowała mnie do zadania męskiej części tego Forum pytania - czy po nurkowaniu na Nitroxie obserwujecie wzmożenie potencji ?
Tak sobie wykombinowałem, że Nitrox zawiera więcej tlenku azotu niż powietrze, dodatkowo podawany jest w warunkach hiperbarii, czyli powinien teoretycznie powodować efekty podobne do Viagry. W każdym razie moją żona nie narzeka na wyjazdach nurkowych.
A jakie są Wasze spostrzeżenia - powietrze vs Nitrox?

Don Gregor - 26-10-2013, 01:44

beroduar napisał/a:
A jakie są Wasze spostrzeżenia - powietrze vs Nitrox?

No przeciez to zalezy, z kim nurkuje.... ;-)

Gabrieljacek - 26-10-2013, 07:21
Temat postu: Re: Nurkowanie na Nitroxie a potencja.
beroduar napisał/a:
Dzisiejsza dyskusja z moją żoną, będącą na wykładzie dotyczącym m.in. wpływu tlenku azotu

A skąd w nitroksie tlenek azotu? Jest w nim tylko więcej tlenu niż w powietrzu normalnym. A większa ilość tlenu podobno ma wpływ na naszą sprawność. Działanie te wzmaga się gdy zwiększamy ciśnienie stosowania. Ja osobiście nie zaobserwowałem.

AkademiaNurkowania - 26-10-2013, 07:25

Cytat:
A większa ilość tlenu podobno ma wpływ na naszą sprawność

W nurkowaniach scuba więcej tlenu mamy zawsze - z głębokością rośnie jego ciśnienie parcjalne :)

Grotto8 - 26-10-2013, 09:12

AkademiaNurkowania napisał/a:
Cytat:
A większa ilość tlenu podobno ma wpływ na naszą sprawność

W nurkowaniach scuba więcej tlenu mamy zawsze - z głębokością rośnie jego ciśnienie parcjalne :)

Ale większa ilość tlenu, pod większym ciśnieniem, to jeszcze większa potencja... :)
Wniosek: zrób na tlenie 100, to będziesz miał wzwód permanentny. :)

Scaner - 26-10-2013, 09:53

Grotto8 napisał/a:
Wniosek: zrób na tlenie 100, to będziesz miał wzwód permanentny. :)

:aaa:

Krynio - 26-10-2013, 10:09

Stare przysłowie pszczół mówi: "cecha nurka - miękka rurka"
beroduar - 26-10-2013, 12:51

Krynio napisał/a:

Stanowczo tutaj zaprotestuję !
Ale mogę mówić tylko za siebie ... :aaa:

Gabrieljacek - 26-10-2013, 13:51

Krynio napisał/a:

Wiesz, że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Nie miękka, a twarda. :prez:

wagrzes - 26-10-2013, 16:17

A ja głupi na tabletki wydaję ostatnie zaskórniaki....
maran - 26-10-2013, 19:57

Od nitroksu to zęby wypadają :D , natomiast na potencję to wiadomo już od lat że nurkowania na argonie.
W poszukiwaniu Józefa Jocha i sensu nurkowania :hihi-:

macherros - 26-10-2013, 20:15

Na nitroksie zrobisz sobie nura,
Masz jak w banku cały tydzień sztywna rura,
Lecz to stanowczo za krótko kolego,
Natychmiast rób nitroksa zaawansowanego,
Poziom wzrośnie twego nurkowanka,
Jazda każdej nocy aż do poranka. :aaa:

k0b - 26-10-2013, 20:26

Krzysiek.. sam sie prosisz o taki komentarz:
Zona nie narzeka... bo jak ty nurkujesz to myszy ...

Yavox - 27-10-2013, 11:44
Temat postu: Re: Nurkowanie na Nitroxie a potencja.
beroduar napisał/a:
W każdym razie moją żona nie narzeka na wyjazdach nurkowych.

Przestań puszczać żonę samą na wyjazdy. Albo przenieśmy wątek do "Nurkowania ekstremalne i techniczne" - i wtedy możemy te rozważania kontynuować. :-)

futrzak - 27-10-2013, 12:12

Kolega nie ma kwitów na głębokie zanurzenia i musi żonę puszczać z bardziej doświadczonymi.
Marcin13736 - 27-10-2013, 17:26

Super temat- kolejna prowokacja i nabijanie postów... Ogólnie powiem, że jak ktoś ma problemy, to nawet nitroks mu nie pomoże :)
TYMOTEUSZ - 27-10-2013, 18:01

Znasz problem z autopsji? :bee;

Sorry, nie mogłem się powstrzymać.

makalu - 27-10-2013, 18:17

Kurs zrobiłem w czerwcu,
i tylko raz nabiłem nitroksem głupi.A już może bym się bardziej cieszył życiem...:-)

Yavox - 27-10-2013, 19:16

makalu napisał/a:
Kurs zrobiłem w czerwcu,
i tylko raz nabiłem nitroksem głupi.A już może bym się bardziej cieszył życiem...:-)

Nie mów hop, bo jeszcze nie ustaliliśmy, jaki jest mechanizm działania. Mnie na przykład brakuje w tej historii informacji, czy to kolega puka na nitroksie czy to jego żona nitroksu używa - bo może to po prostu o to chodzi, że jak kobieta jest lepiej dotleniona, to na chłopa mocniej idziała - i stąd ta cała historia. Sam bym to sprawdził za dwa dni jak wróci żona, ale mi jakoś głupio ją prosić, żeby wieczorem przez godzinę oddychała w kuchni z twina - no po prostu nie mogę znaleźć pretekstu...

Ciekawe jest też, co daje zrobienie w takiej sytuacji AdvEan+deco. Chodzą słuchy, że jak się po stosunku regenerować na tlenie, to przerwa powierzchniowa może być krótsza ;)

makalu - 27-10-2013, 19:42

Ja bym robił AdvEan+Deep.Myślę ,że wtedy można dłużej i głębiej.A to przecież każdy lubi....Jak tak dalej pójdzie to na posty wejdzie cenzor.
pawlos1976 - 27-10-2013, 20:34

Witam nie chę obiegać za bardzo od tematu, a jak to jest z TMX.
PZDR

jackdiver - 27-10-2013, 20:39

pawlos1976 napisał/a:
PZDR

Jest zimniej więc się kurczy
Pozdrawiam Jacek :cool:

D@rek - 27-10-2013, 20:40

pawlos1976 napisał/a:
PZDR

tak naprawdę to tylko kaczorowi staje w zimnej wodzie reszta to pic

AkademiaNurkowania - 27-10-2013, 20:41

jackdiver napisał/a:
pawlos1976 napisał/a:
PZDR

Jest zimniej więc się kurczy
Pozdrawiam Jacek :cool:

Hel przy rozpręzaniu ogrzewa się. Natomiast efektem ubocznym, jest prawidłowe postrzeganie rozmiarów :D :P

Yavox - 27-10-2013, 20:44

Właśnie zniszczyłeś moją motywację do szkolenia.
syn_biskupa - 27-10-2013, 21:29

Marcin13736 napisał/a:
Super temat- kolejna prowokacja i nabijanie postów...

a to licytujemy sie na ilosc???????

md1974 - 27-10-2013, 22:54

syn_biskupa napisał/a:
a to licytujemy sie na ilosc???????

W tym wątku zdecydowanie na wielkość ... postów :D

AN, już wiem co mi nie pasowało w nurkowaniach TMX. Nie dość, że drogo to jeszcze z taką "malutką" wadą :humor:

pawlos1976 - 28-10-2013, 07:41

Witam tak myslałem, że wsadzę kija :bee; w mrowisko.
:humor:

Grotto8 - 28-10-2013, 09:26

Yavox napisał/a:
żeby wieczorem przez godzinę oddychała w kuchni z twina - no po prostu nie mogę znaleźć pretekstu...

Ale dlaczego tylko ona, w kuchni i przed...?
Możecie w łóżku razem (w końcu "zółty" znajdzie praktyczne zastosowanie) i to w trakcie.

Yavox - 28-10-2013, 10:17

Grotto8 napisał/a:
Ale dlaczego tylko ona, w kuchni i przed...?
Możecie w łóżku razem (w końcu "zółty" znajdzie praktyczne zastosowanie) i to w trakcie.

Nie, nie, nie. Spłycasz zagadnienie, poza tym w ogóle nie uwzględniasz metodologii prowadzenia badań. Potrzebuję grupy eksperymentalnej (na nitroksie) oraz kontrolnej (bez nitroksu). No wiem, "grupa" jest trochę na wyrost, w małżeństwie może być trudno. Żeby cokolwiek wyszło, obiekt nie może wiedzieć, co jest przedmiotem badania - inaczej psu w tyłek cały taki eksperyment.

W trakcie to jest zupełnie inne zagadnienie. W trakcie, to może być wszystko. Szczególnie kręcąco jest podobno w maskach pełnotwarzowych.

Swoją drogą ciekawe, czy jest jakiś negatywny wpływ introksu na potencję. Motti mógłby coś napisać, ale widzę, że ma bana. Może jak spotkanie organizowane przez Tymoteusza dojdzie do skutku, będzie można czegoś się dowiedzieć.

Grotto8 - 28-10-2013, 10:46

Yavox napisał/a:

Swoją drogą ciekawe, czy jest jakiś negatywny wpływ introksu na potencję.

Niestety, prawdopodobnie ogromny.
Nabijasz nitrox, jedziesz na nura, żona wściekła, że znów ją zostawiasz. Przez kolejny tydzień nici z wykorzystywania potencji. W dłuższej perspektywie czasowej niewykorzystana potencja zacznie zanikać.
Wniosek: Nitrox ma fatalny wpływ na potencję.

P.S.
Zwróćcie uwagę że użyłem zwrotu "prawdopodobnie". Ja tam na niktoksie nie nurkuję :)

Yavox - 28-10-2013, 11:24

Grotto8 napisał/a:
Nabijasz nitrox, jedziesz na nura, żona wściekła, że znów ją zostawiasz. Przez kolejny tydzień nici z wykorzystywania potencji.

Kurde, coś w tym jest...

Dobrze, że Maciek nie miał w sobotę nitroksu na Zakrzówku od ręki i nurkowałem na powietrzu, bo bym się dzisiaj w domu niepotrzebnie męczył. Choć z drugiej strony, wizura była miejscami zajebista, więc było warto...

Scaner - 28-10-2013, 12:50

Grotto8 napisał/a:
Yavox napisał/a:

Swoją drogą ciekawe, czy jest jakiś negatywny wpływ introksu na potencję.

Niestety, prawdopodobnie ogromny.
Nabijasz nitrox, jedziesz na nura, żona wściekła, że znów ją zostawiasz. Przez kolejny tydzień nici z wykorzystywania potencji. W dłuższej perspektywie czasowej niewykorzystana potencja zacznie zanikać.
Wniosek: Nitrox ma fatalny wpływ na potencję.

P.S.
Zwróćcie uwagę że użyłem zwrotu "prawdopodobnie". Ja tam na niktoksie nie nurkuję :)

Co najwyżej na pożycie małżeńskie, wyjazdy nurkowe nie muszą oznaczać ascezy :-)