| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Kopalnia łupku w Nuttlar Niemcy
Łysy - 15-11-2013, 09:48 Temat postu: Kopalnia łupku w Nuttlar Niemcy W długi weekend odwiedziliśmy z Konradem i Marcinem kopalnie w Nuttlar. W pierwszy dzień zrobiliśmy mały rekonesans i zwiedziliśmy partie kopalni bliżej wejścia. Z uwagi na dość dużą ilość osób nurkujących widoczność nie przekraczała 5-8 m.
Duża ilość samochodów utrudniała dostęp do wejścia
Tak samo jak w Schwallefeld na wejściu do koplani postawiono duży kontener
W drugi dzień zapuściliśmy się w dalsze partie kopalni. Aby się tam dostać należy przez ok 20 min płynąć w prawie zerowej widoczności. Jednak rekompensatą była doskonała widoczność. Mnóstwo nie oporęczowanych korytarzy, resztki sprzętu górniczego oraz wagoniki z urobkiem robiły niesamowite wrażenie. Całe nurkowanie trwało ok 3 godz a maksymalna głębokość 32m.
Jeziorko wejściowe. Duża platforma ułatwia wejście do wody.
Widoki z naszego pensjonatu. To tutaj Małysz wygrywał
Koszty:
Jeden dzień nurkowy to 59 euro ( należy posiadać kwity na wszystko, ubezpieczenie oraz badanie lekarskie)
Nurkowanie w Christine 30 euro
Nocleg w Willingen 25 euro
Mucha - 03-12-2013, 12:40
Gwoli informacji.
Kopalnia zamknięta jest od wczoraj do marca, ale nie wiem którego, ze względu na okres ochronny nietoperzy, które tam zimują.
Tio_pepe - 07-12-2013, 22:28
Łysy a robiłeś może jakieś fotki pod wodą ?? Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z tych jaskiń
Łysy - 07-12-2013, 22:34
| Tio_pepe napisał/a: | | Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z tych jaski |
Niestety nikt nie robił zdjęć podwodnych. Czekamy aż Konrad zrobi film. Miejsce w którym nurkowaliśmy to jest kopalnia łupku.
lozerka - 07-12-2013, 23:54
| Łysy napisał/a: | | Czekamy aż Konrad zrobi film. |
tak na to właśnie liczyłam może w tzw. miedzyczasie jakieś ciekawe kadry ?
i cały czas mnie ciekawi, co znaczy "kwity trzeba mieć na wszystko" ? W sensie, że jaskiniowe, a jeśli tak- jakie ( full? ), czy jeszcze coś innego ?
Mucha - 08-12-2013, 12:25
Jeśli chodzi o kwity nurkowe, to chyba intro wystarcz, ale nie jestem pewien.
Ja robiąc intro, musiałem im wysyłać certyfikat posiadanego stopnia nurkowego.
Obowiązkowe jest ubezpieczenie nurkowe i aktualne zaświadczenie lekarskie.
lozerka - 08-12-2013, 18:44
aaa!! w sensie, że trzeba mieć, bo sprawdzają, a nie wierzą na słowo ? przeinterpretowałam w takim razie
Mucha - 08-12-2013, 20:04
Sprawdzają. Musieliśmy im wszystko przesyłać mailem odpowiednio wcześnij, a i tak na miejscu sprawdzali ponownie.
Widziałem że podobnie sprawdzali wszystkich.
Łysy - 09-12-2013, 11:17
Należy im przesłać kwity jaskiniowe, rebowe, TMX jeśli chce sie nurkowac głębiej niż 30m , badania lekarskie , ubezpieczenie. Na miejscu już nie sprawdzali. Jeśli chodzi o uprawnienia Intro to chyba tylko z przewodnikiem ale trzeba się zapytać Kaśki
lozerka - 09-12-2013, 12:12
to jednak dobrze zrozumiałam
| Łysy napisał/a: | TMX jeśli chce sie nurkować głębiej niż 30m , |
baza ma jakieś związki GUE-owskie, czy jest inna przyczyna tych zasad ?
Konrad Dubiel - 09-12-2013, 14:49
| lozerka napisał/a: | | Łysy napisał/a: | TMX jeśli chce sie nurkować głębiej niż 30m , |
baza ma jakieś związki GUE-owskie, czy jest inna przyczyna tych zasad ? |
Dokładnie. Poręczówka kończy się po kilku metrach żeby GUE Cave 1 dalej się nie pchało i nie potopiło...
Bo im chyba jumpów robić nie wolno.
robertg - 09-12-2013, 23:22
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Bo im chyba jumpów robić nie wolno. |
7. No complex navigation (jumps, traverses, circuits).
Ale jednoczesnie:
9. May navigate gaps; a gap occurs where the main line ends and begins a short distance later. Normally this occurs where the line has reached another entrance/exit point.
Ciekawe czy "polaczenie" 7 i 9 oznacza visual-jumpa czy sobie wzajemnie przecza?
Info ze strony http://www.globalunderwat...e-diver-level-1
A miejscowka wyglada bardzo fajnie no i czekam na film
|
|