FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Biotropil 1200

Shibuya - 26-11-2013, 16:57
Temat postu: Biotropil 1200
Jak w temacie. Ani lekarz przepisujący lekarstwo, ani w aptece nie umieją odpowiedzieć mi na pytanie czy można nurkować zażywając to coś.
Może ktoś z Was miał do czynienia z tym specyfikiem.

mi_g - 26-11-2013, 17:15

Ja bym zadzwonił do KOMH, mają telefon informacyyjny, mozna zadzwonić i zapytac.
Z medycyną nic wspólnego nie mam, ale skoro w ultoce napisali:
Lek może wpływać na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn. Takie działanie należy brać pod uwagę.
Podczas stosowania leku Biotropil mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nerwowość, senność oraz nadmierna aktywność ruchowa. Należy zachować ostrożność prowadząc pojazdy lub obsługując maszyny.

To obawiam się że nikt ci nie powie że spokojnie moższesz nurać. W dodatku wpływa na krzepliwość krwi i zwieksza wykorzystanie tlenu w tkance mózgowej (co też jest w ulotce) nie wróży to dobrze. No i jeszcze to:
Możliwe działania niepożądane
Często (występują u 1 do 10 na 100 pacjentów):
 nerwowość
 hiperkinezja (wzmożona aktywność mięśni szkieletowych)
(...)
Częstość nieznana (nie może być określona na podstawie dostępnych danych):
 (...)
 splątanie (dezorientacja)
 omamy
 ataksja (zaburzenie koordynacji ruchów)
 zaburzenia równowagi
 (...)
nasilenie padaczki
 zawroty głowy
 (...)

pawel123 - 26-11-2013, 17:29

zwiększenie wykorzystania tlenu w tkance mózgowej wynika z miejscowego ( bo w obrębie naczyń mózgowych ) rozszerzenia naczyń krwionośnych, jeśli już nie wystąpiły ( bo stosujesz preparat ) równie ciężkie co rzadkie działania niepożądane to nos do góry
Shibuya - 26-11-2013, 18:10

Nie zażywam jeszcze tego. Nie wiem, po co mi to w ogóle baba przepisała, bo w ulotce nie znalazłam niczego, co by mnie dotyczyło. Mam niedosłuch w jednym uchu od jakiegoś miesiąca i właśnie na to dostałam dzisiaj ten lek :/
pawel123 - 26-11-2013, 18:19

obserwacja fizjologi żab :) po podaniu piracetamu w warunkach mocno przekraczających nurków rekreacyjnych

http://archive.rubicon-fo.../123456789/6718

[ Dodano: 26-11-2013, 18:28 ]
przepisano by zwiększyć odżywienie narządu słuchu, jak masz obawy możesz odstawić preparat na dobę przed nurkowaniem, jego okres półtrwania ( spadek stężenia o połowę) to 4-8 godzin

Shibuya - 26-11-2013, 18:42

Zamierzam skonsultować się z lekarzem nurkowym, miałam jednak nadzieję, że zanim mi się to uda, dowiem się czegoś tutaj. Dzięki za każde informacje :)