FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Uznawaniem uprawnień LOK-owskich za granicą

marek_kkk - 06-07-2004, 10:59
Temat postu: Uznawaniem uprawnień LOK-owskich za granicą
Witam wszystkich i serdecznie pozdrawiam!

Chciałbym dowiedzieć się jak obecnie wygląda sprawa uznawania uprawnień LOK-owskich poza granicami Polski, np. Chorwacja, Grecja,Egipt, Włochy... Czy lepiej jest przekrosowć się do innej organizacji, której uprawnienia są uznawane na świecie np. CMAS, PADI ?Czy może nie ma takiej potrzeby?

Baster - 06-07-2004, 14:47

W Chorwacji LOKu nie uznają napewno - gdzie indziej,jak podejrzewam, równierz.LOK jest niestety jedynie wynalazkiem polskim...ale w tej chwili nie ma chyba większych problemów ze zmianą 'barw' na federację międzynarodową.
sharkey - 06-07-2004, 20:15

Baster napisał/a:
W Chorwacji LOKu nie uznają napewno - gdzie indziej,jak podejrzewam, równierz.LOK jest niestety jedynie wynalazkiem polskim.../quote][/quote]

Nie bądź tego pewien - rok 2001 -szkoleniowy obóz LOK, Chorwacja, miejscowość ok. godziny drogi do Splitu -u większości uczestników uprawnienia tylko LOK -owskie. Zgoda władz chorwackich na nurkowanie została wydana , co prawda miejscowy kapitanat musiał kontaktować się ze Splitem. Podobno musieli szukać na liście federacji - wtedy LOK był , nie widzę powodu dla którego teraz nie miałoby być.
Gdzie indziej też nie sądzę żeby był problem- w bazach egipskich czasami z qmplem podawaliśmy stopień LOkowski( zaznaczając w nawiasie ilość gwiazdek "przekładających" się na nasze "jedynki" ).
A tak nie do końca w temacie -w sumie dziwnym faktem jest że teoretycznie tylko LOK( w Polsce) nadaje w tej chwili stopnie zgodne z polskimi przepisami ( uchwałą Rady Ministrów).Inne federacje dając gwiazdki postępują nieprawnie i z punktu widzenia przepisów nie dają uprawnień do nurkowania w polskich wodach( w każdym razie wg komentarza znajomego prawnika).
Cytat:
LOK jest niestety jedynie wynalazkiem polskim...

Delikatnie przypominam że LOK jest najstarszą organizacją w Polsce która zajmuje się szkoleniem i propagowaniem płetwonurkowania :tort: - więc może jednak odrobinę szacunku? :piss: :blabla: :maniac: : :boks: :snajp:

Baster - 06-07-2004, 20:50

A czy ja ulżyłem czymś LOKowi? Odwrotna sytuacja - równierz rok 2001, Chorwacja, wyspa Korćula, baza MMSub mieszcząca sie w Lumbardzie- patrząc na patent ojca stwierdzili stwierdzili,że takiej federacji nie znają i nie jest ona respektowana w ich kraju - nikt z nikim się konsultować nie zamierzał - nie pływają z niepewnym turystą i już. Nie pogadasz.
sharkey - 06-07-2004, 21:05

Ulżyć nie ulżyłeś :-D .
A tak na poważnie to przecież nie pisałem na strrrrrrasznie poważnie (popatrz na "buźki" ) chociaż "to niestety polski wynalazek"- trochę "ukłuło".
Wracając do wypadku nieuznania uprawnień LOK- u to przykre. Ale może wynikało to z tego że Lumbarda to śliczna miejscowość ale nastrój tam panujący to taka trochę brazylijska "maniana" ( fajna na urlopie ,ale coś załatwić !!! ), bo trochę dziwne że nie chcieli zarobić kasy ( teoretycznie wystarczyło wykonać telefon do "władz".)
Faktem jest że jednak plastik z "gwiazdkami" CMAS-u mam :mrgreen:
pzdr

Baster - 06-07-2004, 21:22

Fakt faktem,ze wiał Jugo i fale skutecznie zniechęcały do pływania...ale co to dla Polaków :cool: Trudno sie dziwić,że nie mieli ochoty pływać :-D
Ukłucie jak najbardziej nie zamierzone - sam pierwsze kroki stawiałem 5 lat wstecz u LOKowskich instruktorów ze Straży Pożarnej...tylko stracili w moich oczach bo nie chcieli 12 latkowi papierów wydać ;-) Wracając do Lumbardy - 500 metrów za miejską plażą,obok latarni morskiej..30 metrów od brzegu śliczne ścianki do 40stki opadajace..sporej wielkości congery i inne zwierzątka - polecam...tylko trzeba uważać bo motorówki nam 2 bojki perfidnie rozjechały :evil: