| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Kot w Syfonie Kocim :)
JacekB - 28-01-2014, 11:00 Temat postu: Kot w Syfonie Kocim :) Trochę czasu już minęło, fejs rozsypał się gratulacjami, informacja obleciała już nurkowy światek... tylko Tu jeszcze nic nie było Ponieważ oficjalnej relacji jeszcze nie ma, więc wkleję fragmenty doniesień z fejsa i fotki wklejone przez Pawła Porębę. Mam nadzieję, ze Kasia mi wybaczy, bo to wyjątkowo skromna osoba
Wszystkie cytaty: Paweł Poręba, Katarzyna Kot. Zdjęcia: Paweł Poręba, Katarzyna Kot
"Kot w syfonie Kocim...
Syfon został nazwany przez Krzysztofa Starnawskiego) 12 lat temu, na cześć Jacka Kota ...
Tak się złożyło, że pierwszą osobą która się w nim zanurzyła jest Katarzyna Kot..." - Paweł
"Kot prawie gotowy do zanurzenia. Ostatecznie zanurzyła się w niedzielę 19 I 2014r o godzinie 2:15 w nocy, po ok 9 godzinach od momentu zanurzenia w syfonie Danka.
Syfon Koci to 8 syfon w ciągu, żeby tam dotrzeć pokonaliśmy syfon Danka, Krakowski, Muminków, Mamuci, Warszawiaków, Kondoniarzy i FFS no i oczywiście ciągi suche między nimi, ze szczególnym uwzględnieniem tego między Kondoniarzami a FFS ;> " - Paweł
"taki widok roztacza sie na 7-9m glebokosci, po zanurzeniu w dość ciasnawym ostro w doł idącym syfonie znajdujemy sie w takiej salce - niski strop i szeroko i takie kolumienki - w lewo na tyle wąsko że się zastanawiałam czy się zmieszczę, na szczęście w prawo idzie główny ciąg i tam można spokojnie płynąć" - Kasia
"Poręczowanie syfonu Kociego..." - Paweł
"Odwrót nastąpił na 30m głębokości, ok 50m od początku syfonu. Motek z jeszcze 30m linki został i czeka na tego kto pociągnie dalej... " - Paweł
"od tego kamienia jest jeszcze fajnie konkretnie w dół. ja na 30m z trudem zawróciłam (ciągnęło głębiej...) ale spokojnie widać jeszcze dalej i dalej" - Kasia
"Specjalne podziękowania dla Pawła Paweł Kasztan, Izy Iza Palinska i Maćka którzy przez 15 godzin czekali na nas w biwaku przed syfonem Danka i przywitali gorącą herbatą i ciepłym śpiworem... Jakże potrzebnymi w tym momencie!" - Paweł
Serdecznie GRATULACJE jeszcze raz! - niewiele jest takich nurkowań, niewielu nurków z taką fantazją i determinacją
Jak Kasia poskłada i w sieci pojawi się film, na pewno pojawi się i tu
Plan Kasprowej Niżnej (Syfon Koci w prawym dolnym rogu)
filipesku - 28-01-2014, 11:54
Nooo poszanówka z respektówką
Fajnie, że są jeszcze ludzie, którym się chce.
Gratulacje !
ziemia - 28-01-2014, 13:51
Gratulacje, ciekawe kiedy pociągną dalej?
nurkot - 15-05-2014, 01:56
Jak to kiedy?
Jak pogoda pozwoli:)
W tej jaskini tatrzańskiej zima jest okresem działania, teraz tam jest woda i nurkować można najwyżej od wejścia (swoją drogą też ciekawe), natomiast na dalszą eksplorację w Syfonie Kocim musimy poczekać do przyszłej zimy.
Na Jacka zła nie jestem, w sumie dobrze że ktoś cokolwiek napisał, bo warto jednak chyba podzielić się takim nurkowaniem.
Tymczasem z wielu powodów jesteśmy na tyle zapracowani, każdy w swojej działce że jeszcze do dziś nie powstała relacja/filmik/zdjęcia.
Niewątpliwie kiedyś to nastąpi
|
|