| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
BEZ MODERACJI - Ogrzanie czegoś co zamarzło
connan1973 - 30-01-2014, 19:29 Temat postu: Ogrzanie czegoś co zamarzło Sprawa nie nowa : cewka grzewcza . Zapytam : czy ta konstrukcja nadała by się do awaryjnego odmrażania coś co w wodzie zamarzło ?
piotr_c - 30-01-2014, 19:43
| connan1973 napisał/a: | | Zapytam : czy ta konstrukcja nadała by się do awaryjnego odmrażania coś co w wodzie zamarzło ? |
Chcesz zrobić odmrażacz do automatu?
Yavox - 30-01-2014, 19:54
Dobre by to było. Bateryjka, guzik i zalodzenia niet. Tylko pytanie, co robić z drugim stopniem - chyba by trzeba było baterię mieć zintegrowaną z pierwszym a do drugiego podawać prąd specjalnym wężem.
Może by się tą metodą nawet dało odmrozić mój letni płyn do spryskiwaczy, którego nie wymieniłem i teraz na drodze muszę podjeżdżać innym autom pod sam tyłek, żeby trochę mi na szybę spod kół pochlapały, bo inaczej wycieraczki nie działają...
lozerka - 30-01-2014, 20:49
Adam, metoda może nieco dziwna, ale wiesz...na stacjach można kupić taki koncentrat płynu na zimę, dolewasz do letniego i rozpuszcza Ci- sprawdziłam, działa tyle, ze ja tego letniego miałam tak 1/3 pojemnika, nie wiem, czy poradzi sobie z większa ilością
co do rozmarzania- na wszelkie złączki świetnie działa po prostu ciepła woda z termosu- niezbędna wręcz na podlodowym przy niskiej temperaturze Bo bywają podlodowe niemal jak na Bahama- 10 st na plusie
Yavox - 30-01-2014, 21:21
Ania, nie podziałało Płynu było ponad pół zbiornika, na zewnątrz jest kilkanaście stopni mrozu, do garażu nie wjadę bo drzwi się jeszcze nie otwierają (mniejsza o to, dlaczego )
Mogę oczywiście otworzyć maskę w południe jak jest najcieplej i wężem polewać z kranu gorącą wodą to wszystko aż odmarznie, ale po pierwsze bardzo długo to potrwa bo rozpuścić dwa kilo lodu to jest niezła zabawa, po drugie w ciągu kilkunastu dni powinno być wg prognozy powyżej zera, więc szkoda mi zachodu.
slawek290 - 30-01-2014, 21:36
http://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw
Sebek gratuluje - takie przyżądy sprzedaja za kilka tysi mechanikom żeby nagrzewać nieodkręcalne śróbki . Chcesz coś takiego produkować ?
[ Dodano: 30-01-2014, 21:37 ]
| Yavox napisał/a: | | do garażu nie wjadę bo drzwi się jeszcze nie otwierają |
Podniosło kostkę po mrozach ?
piotrkw - 30-01-2014, 22:00
| connan1973 napisał/a: | | Sprawa nie nowa |
Ano piec indukcyjny , tylko do czego on Tobie pod woda
Pozdrawiam Piotr
|
|