FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

BEZ MODERACJI - Ogrzanie czegoś co zamarzło

connan1973 - 30-01-2014, 19:29
Temat postu: Ogrzanie czegoś co zamarzło
Sprawa nie nowa : cewka grzewcza . Zapytam : czy ta konstrukcja nadała by się do awaryjnego odmrażania coś co w wodzie zamarzło ?
piotr_c - 30-01-2014, 19:43

connan1973 napisał/a:
Zapytam : czy ta konstrukcja nadała by się do awaryjnego odmrażania coś co w wodzie zamarzło ?

Chcesz zrobić odmrażacz do automatu? :)

Yavox - 30-01-2014, 19:54

Dobre by to było. Bateryjka, guzik i zalodzenia niet. Tylko pytanie, co robić z drugim stopniem - chyba by trzeba było baterię mieć zintegrowaną z pierwszym a do drugiego podawać prąd specjalnym wężem.

Może by się tą metodą nawet dało odmrozić mój letni płyn do spryskiwaczy, którego nie wymieniłem i teraz na drodze muszę podjeżdżać innym autom pod sam tyłek, żeby trochę mi na szybę spod kół pochlapały, bo inaczej wycieraczki nie działają... :aaa:

lozerka - 30-01-2014, 20:49

Adam, metoda może nieco dziwna, ale wiesz...na stacjach można kupić taki koncentrat płynu na zimę, dolewasz do letniego i rozpuszcza Ci- sprawdziłam, działa :) tyle, ze ja tego letniego miałam tak 1/3 pojemnika, nie wiem, czy poradzi sobie z większa ilością :)

co do rozmarzania- na wszelkie złączki świetnie działa po prostu ciepła woda z termosu- niezbędna wręcz na podlodowym przy niskiej temperaturze :) Bo bywają podlodowe niemal jak na Bahama- 10 st na plusie :)

Yavox - 30-01-2014, 21:21

Ania, nie podziałało :) Płynu było ponad pół zbiornika, na zewnątrz jest kilkanaście stopni mrozu, do garażu nie wjadę bo drzwi się jeszcze nie otwierają (mniejsza o to, dlaczego ;-) )

Mogę oczywiście otworzyć maskę w południe jak jest najcieplej i wężem polewać z kranu gorącą wodą to wszystko aż odmarznie, ale po pierwsze bardzo długo to potrwa bo rozpuścić dwa kilo lodu to jest niezła zabawa, po drugie w ciągu kilkunastu dni powinno być wg prognozy powyżej zera, więc szkoda mi zachodu.

slawek290 - 30-01-2014, 21:36

http://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw

Sebek gratuluje - takie przyżądy sprzedaja za kilka tysi mechanikom żeby nagrzewać nieodkręcalne śróbki . Chcesz coś takiego produkować ?

[ Dodano: 30-01-2014, 21:37 ]
Yavox napisał/a:
do garażu nie wjadę bo drzwi się jeszcze nie otwierają

Podniosło kostkę po mrozach ?

piotrkw - 30-01-2014, 22:00

connan1973 napisał/a:
Sprawa nie nowa

Ano piec indukcyjny , tylko do czego on Tobie pod woda

Pozdrawiam Piotr