FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

TESTY - Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P

beroduar - 23-02-2014, 12:43
Temat postu: Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P
Hej wszystkim
widzę , że część użytkowników zaczęła mieć swoje pierwsze wrażenia z użytkowania OLEDa i pojawiły się pierwsze sugestie, dotyczące modyfikacji (software i konstrukcja).
Proponuję więc wpisywać w tym temacie Wasze przemyślenia ( proszę bez hejtingu i bez truizmów typu - o w moim komputerze tak fajowo świecą cyferki w ciemności !)
Moje 3 grosze (na razie na sucho):

- siła naciśnięcia przycisku - zmierzona wagą kuchenną dochodzi do 500g
Wydaje się stosunkowo rozsądna. Ja zamierzam używać komputer na rękawicy, wiec nie obawiam się przypadkowego wciśnięcia. Wydaje się, że można samodzielnie wsadzić tam mocniejsze sprężyny - może Piotr zaoferuje zestaw moderski STRONG

- plastikowo obudowa - tutaj mam pewne wątpliwości - podejrzewam bowiem złośliwość przedmiotów martwych i obawiam się nadkruszenia któregoś z rogów montażowych na bungee
(może to tylko moje lęki)

- kalibracja kompasu - instrukcja w sposób prosty tłumaczy, jak to zrobić... tyle, że BLACK nie jest równomierną bryłą - u góry i u dołu są mocowania paska, a po bokach - przyciski.
W związku z tym najlepiej kalibrację przeprowadzać na krawędzi stołu , przód komputera orientując w kierunku blatu.

- rotacja kompasu - maksymalna wartość to 45 stopni ... ale ja chcę mieć komputer na rękawicy z ręką stale skierowaną do przodu - wnoszę o możliwość rozszerzenia rotacji do 90 stopni !

- przelotka interfejsu/ładowania - oj to będzie się gubić... następna petycja - proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !

- pytanie do użytkowników/Piotra - czy można pod wodą przełączyć gaz deko na gaz plecowy ?
(o ile się orientuję mój SEIKO- Archimedes na takie fiki-miki nie pozwala...)

Tyle tytułem wstępu - czekam na wpisy innych użytkowników. (może ktoś otworzy i pokaże wnętrze BLACK-a? :-P )

bell23 - 24-02-2014, 09:40
Temat postu: Re: Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P
beroduar napisał/a:

(może ktoś otworzy i pokaże wnętrze BLACK-a? :-P )

witam
może Piotr zamieści zdjęcia wnętrza?

piotr_c - 27-02-2014, 22:40

Przez kilka dni byłem nieobecny, więc przepraszam że dopiero teraz odpowiadam.

beroduar napisał/a:

- siła naciśnięcia przycisku (...) Wydaje się, że można samodzielnie wsadzić tam mocniejsze sprężyny - może Piotr zaoferuje zestaw moderski STRONG

Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem i może w przyszłości coś takiego zaproponujemy.

beroduar napisał/a:
plastikowo obudowa

Gdybyś rozebrał kilka komputerów nurkowych to zobaczyłbyś, jak delikatne obudowy mają :ping: BLACK ma obudowę z delrinu :)

beroduar napisał/a:

- rotacja kompasu - (..) wnoszę o możliwość rozszerzenia rotacji do 90 stopni !

Wpisałem to do roadmap'y.

beroduar napisał/a:

- przelotka interfejsu/ładowania (...) proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !

Jest on dostępny. Niedługo będzie też cały kabel USB zakończony taką wtyczką.

beroduar napisał/a:
pytanie do użytkowników/Piotra - czy można pod wodą przełączyć gaz deko na gaz plecowy ?

Tak. Możesz nie tylko zmieniać gazy jak Ci się żywnie podoba, ale również dokonywać pełnej ich edycji pod wodą.

bell23 napisał/a:
może Piotr zamieści zdjęcia wnętrza?

Voila!

dziubek72 - 28-02-2014, 01:11

beroduar napisał/a:
- przelotka interfejsu/ładowania - oj to będzie się gubić... następna petycja - proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !

ja sie pytalem Piotra o mozliwosc zakupu dodatkowej wtyczki,
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza :(

piotrkw - 28-02-2014, 07:24

dziubek72 napisał/a:
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza

Zawsze lepiej pisać do ludzi , wtedy jest szansa, że odpiszą , do biura .... równie dobrze możesz napisać do ..... biurka ;-) :ping:

Pozdrawiam Piotr

Sebiriusz - 28-02-2014, 09:20

piotr_c napisał/a:

(...) BLACK ma obudowę z delrinu :)

derlin - nic mi to nie mówiło, poczytałem i okazało się że chemicy - jego twórcy początkowo nazwali go syntetycznym kamieniem ;) ...taka nazwa zobowiązuje :hihi-:

piotr_c - 28-02-2014, 10:13

dziubek72 napisał/a:
ja sie pytalem Piotra o mozliwosc zakupu dodatkowej wtyczki,
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza

Kiedy wysłałeś tego maila i z jakiego adresu?

dziubek72 - 02-03-2014, 03:47

piotr_c napisał/a:
Kiedy wysłałeś tego maila i z jakiego adresu?

Po naszej rozmowie na priv, wyslalem email 12.12.2013 00:46
z adresu mariusz.dziubkowski@gmail.com

temat: przejściówka

na konto: biuro@xdeep.pl

grol - 02-03-2014, 10:24

Witam

Pytanie do użytkowników Diving Log, wersja dla Windows.
W wersji BT w katalogu Logbook po eksporcie UDDF pojawiały się pliki o rozszerzeniu .XML, import bez problemów. Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem: 'Zaimportowano 0 z 1 plików'.
Ktoś ma podobne doświadczenia? Any idea?

Te_Pe - 02-03-2014, 10:59

umieszczenie w katalogu SYSTEM pliku splash.bmp 160x128pixeli 24bit powoduje wyświetlanie się (wolne) obrazka w chwili włączenia komputera

___
/omasz

[ Dodano: 02-03-2014, 11:04 ]
grol napisał/a:
Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem

DivingLog - import UDDF ( plikow *.uddf) - bez problemu. co prawda wersja Xdeep TMx

aaa - wersja 5.0.10 tutaj ktoś pisał o podobnym problemie jak u Ciebie

___
/omasz

grol - 02-03-2014, 14:09

Te_Pe napisał/a:
aaa - wersja 5.0.10

Dokładnie.
Czyli trzeba atakować Svena...

piotr_c - 02-03-2014, 15:33

Testowaliśmy to ze Svenem na jednej z poprzednich wersji i działało ok. Pogadam z nim żeby sprawdził w czym problem. Grol - możesz wysłać mi na maila plik, który Ci się nie zaimportował?

dziubek72 napisał/a:
Po naszej rozmowie na priv, wyslalem email 12.12.2013 00:46
z adresu mariusz.dziubkowski@gmail.com

Hmmm... Dostaliśmy od Ciebie dwa miale: 11'go i 17'go grudnia. Na pierwszy odpowiedź została wysłana 12'go a na drugi 19'go grudnia.

DawidS - 02-03-2014, 16:36

grol napisał/a:
W wersji BT w katalogu Logbook po eksporcie UDDF pojawiały się pliki o rozszerzeniu .XML, import bez problemów. Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem: 'Zaimportowano 0 z 1 plików'.

U mnie niestety występuje ten sam problem. Przed upgrade to EANx wszytko było w porządku teraz nie chce importować pliku. Używam Diving Log 5.0.12

Te_Pe - 02-03-2014, 18:12

DawidS napisał/a:
Używam Diving Log 5.0.12

Dawid podesłał mi plik - odczytałem go bez problemu starszą wersją 5.0.10

PS. przy okazji widzę, że w logu rejestrowane są czasy nodeco, OTU i kierunek płynięcia.... :bee;

<waypoint>
<depth>16.00</depth>
<divetime>1716.0</divetime>
<temperature>278.00</temperature>
<heading>88.0</heading>
</waypoint>

<waypoint>
<depth>19.80</depth>
<divetime>901.0</divetime>
<otu>11.0</otu>
</waypoint>

<waypoint>
<depth>15.90</depth>
<divetime>1725.0</divetime>
<nodecotime>1020.0</nodecotime>
</waypoint>

___
/omasz

grol - 02-03-2014, 18:31

piotr_c napisał/a:
Grol - możesz wysłać mi na maila plik, który Ci się nie zaimportował?

Wysłany

BTW: a co z funkcją 'Powrót' kompasu w wersji EANx?

piotr_c - 03-03-2014, 22:56

grol napisał/a:
BTW: a co z funkcją 'Powrót' kompasu w wersji EANx?

A co ma być?

PawelW - 03-03-2014, 23:03

piotr_c,

CCR ?

grol - 03-03-2014, 23:16

piotr_c napisał/a:
A co ma być?

No.. nie ma.
W sobotę ustawiłem namiar przed nurkowaniem i pod wodą funkcji nie było w menu kompasu.

Jakieś dobre wieści w sprawie importu do Diving Log?

[ Dodano: 04-03-2014, 07:13 ]
Piotr

Czy moje maile dotarły?

[ Dodano: 06-03-2014, 22:43 ]
???

[ Dodano: 08-03-2014, 13:41 ]
Po dzisiejszym nurku na Zakrzówku:
Po ustawieniu namiaru kompasu na powierzchni funkcja 'Powrót' działa stochastycznie:
- Czasem jest w menu kompasu, czasem nie
- Gdy była - uruchomiłem ją. W efekcie namiar został 'skasowany', po prostu znikł (nie było znacznika, namiaru w stopniach, strzałek nakierowujących na kurs....) Po kilku minutach nurkowania z ekranem głównym i przełączeniu na kompas namiar powrotny się pojawił z prawidłową wartością.

Ktoś miał coś podobnego podobnie?

Dario_W - 16-03-2014, 18:58

piotr_c, Piotr, a jak z dostępnością? Uda się do lipca, czy kolejka jest dłuższa?
piotr_c - 18-03-2014, 21:59

Problem leżał po stronie Divinglog'a. W innych programach plik był importowany prawidłowo. Sprawdziliśmy ze Svenem gdzie jest przyczyna i chodziło o różnice w interpretacji zapisów związanych z OTU itp. Mam już od Svena wersję DivingLog z poprawką i czekam na informację, kiedy ją wypuści.

[ Dodano: 18-03-2014, 22:02 ]
Dario_W napisał/a:
piotr_c, Piotr, a jak z dostępnością? Uda się do lipca, czy kolejka jest dłuższa?

Produkcję mamy już dużo większą i szybko realizujemy zaległości, ale też zamówień szybko przybywa. Warto po prostu zamówić i czekać.

beroduar - 29-03-2014, 20:07

Piotrze - wydaje mi się, że w logbooku jest błąd:

Mam taki zapis na pierwszym nurku:
(...)
<altitude>0.0</altitude>

->nieprawdziwa wartość <altitude>

(...)
<waypoint><depth>0.0</depth><divetime>0.0</divetime> <temperature>286.20</temperature><switchmix ref="id_Air"/> </waypoint>
(...)
<waypoint><depth>13.90</depth><divetime>1982.0</divetime> <switchmix ref="id_EAN43"/></waypoint>
(się proszę nie śmiać z doboru gazu dekompresyjnego i głębokości przełączenia :aaa: )

A drugie nurkowanie:
<surfaceintervalbeforedive><passedtime>0</passedtime>

->nieprawdziwa wartość <surfaceintervalbeforedive>

(...)
<waypoint><depth>0.0</depth><divetime>0.0</divetime> <temperature>283.40</temperature><switchmix ref="id_EAN43"/> </waypoint>

->nieprawdziwa wartość <switchmix ref="id_EAN43"/>

Przy czym komputer liczył prawidłowo (czyli skrócił czas NDL i liczył go dla AIR)
(...)
<waypoint><depth>5.80</depth><divetime>2391.0</divetime><switchmix ref="id_EAN43"/></waypoint>

Tutaj wszystko gra...

Poza tym coś nie widziałem temperatury w czasie nurkowania (może się nie wpatrzyłem)
No i w czasie nurkowania na kompas nie widziałem NDL-u (a by się przydał)

Poproszę więc o następujące poprawki:

-prawidłowe wpisy do logbooka :

>wysokość (czy wysokość npm może być jakoś szacowana?)
>surface time
>prawidłowe "przełączenie" gazu na początku nurkowania - zgodnie z tym , co liczy komputer (a jak rozumiem automatycznie ustawia się na AIR)

-czas NDL i temperatura na ekranie kompasu

[ Dodano: 30-03-2014, 00:13 ]
I jeszcze jeden bug w logach:

<o2>0,210</o2>
<n2>0,790</n2>
<he>0,000</he>
<ar>0.000</ar>
<h2>0.000</h2>

O2, He i N2 mają symbol dziesiętny jako przecinek (a powinna być chyba kropka ? - tak jak Ar i H2).

[ Dodano: 21-05-2014, 18:44 ]
Pomyślałem, że może jednak nie czas i temperatura na ekranie kompasu , ale azymut w postaci cyfrowej na ekranie komputera.
Poza tym zgadzam się, że wizualizacja kompasu mogłaby być wyrazistsza .

TomekOlsztyn - 04-06-2014, 21:36

Sima wszystkim. a mi Diving Log 5.0.13 nie obsługuje formatu UDDF chyba że coś źle robie bo od niedawna bawię się tym programem. (nie aktualne już skumałem i jest OK)

Jeszcze jedno w porównaniu do komputera suunto głębokość zaniża o około 40 cm i temperaturą zawyża o około 4 stopni cencjusza. Na 26m wskazywał 10stopni a suunto 6.

Sebiriusz - 04-06-2014, 21:51

w suunto 0 jest na południu, abyś dobrze widział stopnie/kierunek przez okienko. w xdeep okienka nie ma i praktycznie nie dotyczy Cie zachowanie kątów więc...
:ping:

TomekOlsztyn - 04-06-2014, 22:00

Sebiriusz napisał/a:
w suunto 0 jest na południu, abyś dobrze widział stopnie/kierunek przez okienko. w xdeep okienka nie ma i praktycznie nie dotyczy Cie zachowanie kątów więc...
:ping:

No spoko ale myślałem, że jest to jakoś znormalizowane. Bo gdy jestem np. w nowej bazie nurkowej to spotkałem się z rozrysowana mapką i jak było tam napisane płyń na 280stopni przez 10 min, żeby coś tam zobaczyć to z xdeepem nie jest to już takie oczywiste bo popłynął bym w przeciwną stronę. Taak czy źle coś kumam?

Sebiriusz - 04-06-2014, 22:11

280 stopni jest zawsze w tym samym kierunku.
...aż nie chce mi się wierzyć żeby opisujący bazę (czyli raczej nie byle turysta :ping: ) nie znał się na kompasie.

a na suunto patrzysz od góry na tarczę czy w okienko?

TomekOlsztyn - 04-06-2014, 22:20

Nie no spoko ja przyzwyczajony jestem i patrzę od góry to to z tego wynika te moje pytanie. Ale i tak jak patrze w okienko i na xdeepa to różnica jest około 20 stopni (może to kwestia lepszego skalibrowania kompa) ;-)
Mój pierwszy elektroniczny kompas więc trochę się zajeb... ;-)

stefanis - 04-06-2014, 23:43

To ja z innej beczki na xdeep trafiam na sk7 gorzej mi to idzie;)
wallace - 05-06-2014, 06:15

stefanis napisał/a:
To ja z innej beczki na xdeep trafiam na sk7 gorzej mi to idzie;)

Może masz GPS w xdeepie?

wiesiek01 - 05-06-2014, 20:04

stefanis napisał/a:
na xdeep trafiam na sk7 gorzej mi to idzie;)

Przetłumaczysz na polski ?

beroduar - 06-06-2014, 16:23

wiesiek01 napisał/a:
Przetłumaczysz na polski ?
Jak rozumiem, Koledze chodziło o to, że cyfrowy kompas działa dużo szybciej i dokładniej niż analogowy w zimnej wodzie - i że łatwiej trafić tam, gdzie się planowało , a nie płynąć w odwrotna stronę, bo się olej zżelował , co mnie przydarza się nader często(zżelowanie, nie płynięcie, bo akwen jako tako znam)
Dario_W - 18-06-2014, 00:06

du..sza straszna z tym xDeep. chciałem sobie kupić ale nigdzie nie ma, więc jutro idę po nowego Vypera. Mój patriotyzm został zabity przez dostępność. Dla producenta polecam zastanowić się ile można zyskać na automatyzacji produkcji, czy robotyzacji. Szkoda, bo pewnie jak wielu Polaków wolałbym kupić polski produkt, ale skoro nie można go nigdzie kupić...
stegano - 18-06-2014, 00:14

Dario_W, Mamy podobne zdanie... i uwierz mi, ze na dobre Ci to wyjdzie niżeli zakup produktu garażowego, który działa jak działa i jest dostępny, jak jest dostępny... Nawet mój instruktor (Trimixowy) coraz bardziej psioczy na ten produkt (tzw "komputer").
Mucha - 18-06-2014, 12:23

Rozumiem że to co piszesz opierasz na własnych doświadczeniach.
Z jakimi innymi komputerami miałeś do czynienia?
Ile wykonałeś z xdeepem nurkowań, ile w sumie godzin i co w takim razie według Ciebie w xdeepie działa nie tak (bo rozumiem że na podstawie swoich obserwacji twierdzisz że xdeep działa jak działa)?
Odnośnie stwierdzenia "produkt garażowy" nic nie napiszę, bo w zasadzie nie ma co..
Mój instruktor z kolei (też trimiksowy :aaa: ), jest z kolei zadowolony.

gorcio - 18-06-2014, 13:51

Mucha napisał/a:
opierasz na własnych doświadczeniach.
.

Absolutnie. Nie mial z tym kompem do czynienia, ale psy na nim wiesza przy kazdej okazji. Mysle, ze o nurkowaniu generalnie pojecie ma niewielkie, na mieszankach - zapewne zadnego.
Nie widzialem, zeby zglosil jakikolwiek problem ale wylewa swoje frustracje naookolo.

stegano - 18-06-2014, 14:10

gorcio napisał/a:

Absolutnie. Nie mial z tym kompem do czynienia

Jesteś tego pewien, czy tylko z fusów wróżysz?

gorcio - 18-06-2014, 14:12

stegano napisał/a:

Jesteś tego pewien, czy tylko z fusów wróżysz?

Slucham uwaznie Twoich uwag. Prosze, wypisz tutaj i pewnie wszystkim pomozesz. Tylko konkretnie. Podaj tez wersje jakiej dotycza Twoje uwagi - BT, EAN, TMX (to mnie najbardziej interesuje) oraz wersje softu. Mam na mysli Twoje uwagi, nie Twojego instruktora i nie kolegi Twojego kolegi ktory zna kogos kto slyszal ze kolega ...

Dario_W - 24-06-2014, 21:56

Nie wypowiadam się na temat działania xDeep. Tu raczej pozytywne mam opinie użytkowników, ale dlaczego nie można zrobić produkcji, która pokryje popyt? Ja zawsze trzymam kciuki za polskie produkty, za xDeep'a też.

w czym jest kłopot ze zwiększeniem produkcji ?

Jak kiedyś będę miał okazję nabyć, to porównam sobie do Vypera, którego właśnie zakupiłem.

bartasPL - 24-06-2014, 22:21

Nie no nie przesadzaj, jak bardzo chcesz to jest dostępny i to w jakiej promocji :hihi-:

http://allegro.pl/xdeep-b...4362942868.html

:hihi-:

atego815 - 18-08-2014, 12:34

Dopiero się dorwałem do Blacka... Czy można uruchomić kompas nie w trybie nurkowym??
Wyznaczyć kurs stojąc na brzegu? Albo coś źle robię , albo nie można :P
;OK;

grol - 18-08-2014, 12:45

Można

W menu głównym jest opcja 'namiar kompasu'.
Soft masz aktualny?

atego815 - 18-08-2014, 14:23

grol napisał/a:
Można

W menu głównym jest opcja 'namiar kompasu'.
Soft masz aktualny?

Dziękuję bardzo :) Aktualizacja dodała "namiar" :beer3:
;OK;

Piotr Stańczuk - 12-09-2014, 09:05

Ktoś wie gdzie od ręki można nabyć nowy BT ?
wiecznychlopiec - 12-09-2014, 10:26

na allegro ;)
pawel282 - 12-09-2014, 15:12

Na allegro nie ma od reki - aukcja konczy sie dopiero za 7 dni :)
Ale gdyby ktos wiedzial gdzie to takze bylbym zainteresowany :)

Łukasz Mirowski - 12-09-2014, 19:54

Banana divers... Jarek ma od reki oleda nx do sprzedania... Wczoraj miał.PZDR..
kesser - 18-09-2014, 08:10

Użytkuję od lipca black'a i wszystko jest OK. Na problemy typu bo mój sunnto pokazuje inną głębokość, a różnica jest 0,5m, czy różnica temperatur przymykam oko, bo dlaczego sunnto ma pokazywać dobrze a xdeep źle? Jest różnica między sunnto a uwatec'iem (sprawdzone) we wskazaniach jak i każdym innym komputerem.

Jedno co na razie mnie irytuje to przejściówka do zasilania. Wpinanie jej jest jakieś słabe często z jednej strony "klik" nie zaskakuje i mnie to irytuje, bo wystarczy lekko dotknąć komputera czy kabla i może się rozłączyć. Rozumiem ideę tej przejściówki ale jakoś mnie irytuje.
Kompasem można się pobawić (jego funkcjami) na powierzchni poprzez demo dostępne w systemie. Na powierzchni kompas zdaje się działać prawidłowo, pod wodą oblicza kurs powrotny prawidłowo ale jak na razie nie udaje mi się trafić w cel. Objaw jest taki jakby kompas nie potrafił po zwrocie odczytać położenia i każe dalej skręcać o kilkanaście stopni co w efekcie daje duży błąd nawet na krótkim odcinku.
Zobaczymy jak będzie na nowym sofcie na razie testuję.
Z kompasem tradycyjnym nie mam tych problemów.
Czy kompas elektroniczny jest tak samo podatny na oddziaływanie innych przedmiotów (latarki, kadłuby etc.) jak tradycyjny?

grol - 18-09-2014, 08:25

kesser napisał/a:
Czy kompas elektroniczny jest tak samo podatny na oddziaływanie innych przedmiotów

Niestety chyba nawet bardziej...

piotr_c - 18-09-2014, 11:10

kesser napisał/a:
Jedno co na razie mnie irytuje to przejściówka do zasilania. Wpinanie jej jest jakieś słabe często z jednej strony "klik" nie zaskakuje i mnie to irytuje, bo wystarczy lekko dotknąć komputera czy kabla i może się rozłączyć. Rozumiem ideę tej przejściówki ale jakoś mnie irytuje.

Od jakiegoś czasu nie ma już przejściówki i kabla micro USB, bo microUSB jest niestety dość podatny na wyłamanie (ponoć najczęściej, po rozbitych szybkach, naprawiana część w smartfonach). W tej chwili do BLACK'a dołączany jest nowy kabel USB z grubymi pinami i zakończony zwykłym wtykiem USB.

Co do kompasu, to przede wszystkim musi być prawidłowo skalibrowany oraz nie może być użytkowany blisko kompasu analogowego lub głowicy latarki (blisko, czyli mniej niż około 25cm). Magnesy w tych urządzeniach mocno zakłócają pracę kompasu elektronicznego, jak i zresztą analogowego. Testowaliśmy kompas BLACK na nurkach OWD :ping: i trafiali do celu praktycznie bezbłędnie.

Co do różnic głębokości na poziomie 0.5m pomiędzy różnymi komputerami, to wynika to przede wszystkim z ustawień zasolenia. Poziom zasolenia oczywiście wpływa na przeliczanie ciśnienia na głębokość i stąd przy tym samym ciśnieniu dwa urządzenia mogą pokazywać różną głębokość.

Wynika t oz faktu, iż różni producenci biorą różne wartości zasolenia jako wodę słoną (od 1015g/L do 1030g/L) i stąd różnica. Bardzo często w instrukcjach podawane jest tylko że urządzenie jest skalibrowane na wodę słoną, ale jaką? Tego nie podają.

W BLACK'u można ustawić jedną z trzech wartości (1000g/L, 1020g/L oraz 1030g/L) przy pomocy funkcji Ustawienia->Użytkowe->Zasolenie.

kesser - 18-09-2014, 17:22

To jest fajne w xdeep'ie o co nie zapytam to Piotr cierpliwie odpowiada. Pokażcie mi inną firmę, która tak się udziela na forach etc.
bell23 - 18-09-2014, 18:06

piotr_c napisał/a:

Od jakiegoś czasu nie ma już przejściówki i kabla micro USB, bo microUSB jest niestety dość podatny na wyłamanie (ponoć najczęściej, po rozbitych szybkach, naprawiana część w smartfonach). W tej chwili do BLACK'a dołączany jest nowy kabel USB z grubymi pinami .

Piotrze , kabelek można kupić bezpośrednio u Was?
też mam mikro USB i przejściówke , a wolałbym normalny dedykowany
pozdr

piotr_c - 18-09-2014, 20:07

bell23 napisał/a:

Można u dowolnego dealera, można też bezpośrednio u nas (jak wszystkie części zamienne).

teslic - 08-10-2014, 10:45

Do wszystkich użytkowników Black - Jeśli ktoś jeszcze nie przeszedł z "paska" na gumki bungee, może tak jak ja liczyć się z wydatkiem na nowego Blacka. Pasek bardzo łatwo się odpina. W moim przypadku przy wejściu z wody na RIB.
mpbc - 08-10-2014, 12:35

piotr_c napisał/a:
bell23 napisał/a:

Można u dowolnego dealera, można też bezpośrednio u nas (jak wszystkie części zamienne).

Gumki bungee powinny być w komplecie? Jakoś wcześniej tego nie zauważyłem ale po pierwszym nurkowaniu na pasku chciałbym jednak założyć gumki. A tu zonk, gumek nie ma w pudełku.

FABER - 08-10-2014, 13:29

To jedz do castoramy fi 4mm. W zestawie jest pasek
teslic - 08-10-2014, 13:31

Gumek nie ma w komplecie. Jest za to możliwość założenia bungee w własnym Black bo obudowa jest do tego przystosowana.
Piszę żeby to zrobić, jeśli ktoś tego jeszcze nie uczynił, bo mój Black leży sobie teraz na połódniowo-zachodniej części Elphinstone gdzieś w okolicach 80m.

mpbc - 08-10-2014, 14:33

FABROLO napisał/a:

fi 4 mm ważna informacja :) Będę jutro to kupię, a czego szukać i w jakim dziale?

filipesku - 08-10-2014, 14:53

No brak gumek w zestawie to też moim zdaniem lipa, szczególnie że pasek każdy wie jaki jest. 2.5 tysia, a i tak trzeba jeżdzić po sklepach budowlanych :)
Mucha - 08-10-2014, 17:33

mpbc napisał/a:
FABROLO napisał/a:

fi 4 mm ważna informacja :) Będę jutro to kupię, a czego szukać i w jakim dziale?

Linki, sznurki itp. Powinny być nawinięte na bębny i sprzedawane na metry.

ziller - 09-10-2014, 12:01

Mucha napisał/a:

Nie wiem jak w innych castoramach - w Gdańsku jest tam gdzie śruby, gwoździe, linki, łańcuchy.
Kolor zielony.

Jak ktoś chce czarną to do pasmanterii. 3 zł za metr.

bell23 - 09-10-2014, 13:37

ziller napisał/a:
Mucha napisał/a:

Nie wiem jak w innych castoramach - w Gdańsku jest tam gdzie śruby, gwoździe, linki, łańcuchy.
Kolor zielony.

Jak ktoś chce czarną to do pasmanterii. 3 zł za metr.

drogo.. to znaczacy procent ceny komputera..... :ping:

mpbc - 19-10-2014, 14:16

Szukałem tej informacji ale nigdzie nie znalazłem, a w temacie forum jest "hacking".

W menu xdeep'a mamy "Informacje" gdzie wyświetla na np SN; ja mam np 510000XXXX jak to czytać? Bo pewnie to zakodowany numer kolejny jak i data produkcji (tydzień produkcji?)

Mamy też Hardware rev. ; ja mam 0.4 ciekawe jak wyglądają te inne wersje.

piotr_c - 20-10-2014, 00:42

mpbc napisał/a:
510000XXXX

510 to numer podtypu urządzenia - na różnych rynkach poza EU jest to np. 511... czy 519...
Ostatnie cztery cyfry to niezakodowany numer seryjny, ale z pewnych względów numery te nie są nadawane w kolejności. Na podstawie numeru seryjnego/produkcyjnej bazy danych da się ustalić wszelkie informacje o urządzeniu np.: daty produkcji poszczególnych elementów, datę produkcji całego urządzenia, przebieg testów produkcyjnych (w tym kto je przeprowadzał), numer seryjny czujnika ciśnienia itd.

knag - 21-10-2014, 22:36

A czy w zwiazku z wprowadzeniem nowej wersji black a, przewidujecie skrocenie czasu oczekiwania na computer? Chcialbym zamowic blacka ale czas oczekiwania 2 miesiecy mnie przeraza
Piotr Stańczuk - 31-10-2014, 19:32

W związku z wprowadzeniem Blacka 2 czy można gdzieś zobaczyć jego foto i przeczytać co w nim zmieniono vs 1 ?
Teraz to już Yeti do potęgi 3.

gorcio - 31-10-2014, 20:00

Moze wprowadzenie Blacka 2 zaowocuje dostepnoscia softu w wersj 3.0 ktory mial wprowadzic ekran z rozpiska deco ?
Piotr Stańczuk - 31-10-2014, 20:57

sądzę, że soft i sprzęt idą oddzielnymi ścieżkami.

[ Dodano: 04-12-2014, 21:55 ]
coś wiadomo o yeti 2 ?

hcmetys - 12-01-2015, 21:18

Black 2 juz wyszedl ? Czy to jakaś przyszłość?
Chcialbym kupic i zasanawiam sie teraz czy poczekac ?

Bartek z DIVEZONE - 13-01-2015, 11:11

Coś takiego jak Black 2 nie istnieje, miał być zmieniony tylko proces produkcji obudów :-)
hcmetys - 13-01-2015, 14:51

a został zmieniony ? ;)
piotr_c - 13-01-2015, 21:10

Gwoli wyjaśnienia: BLACK v2 to nowsza wersja elektroniki + obudowa z wtrysku. Od dłuższego czasu urządzenia mają montowaną uaktualnioną wersję elektroniki ale nadal w obudowie frezowanej CNC. Firmware pozostaje ten wspólny niezależnie od wersji elektroniki.
DawidP - 14-01-2015, 16:42

czyli jeżeli w stczniu zamowiłem black BT i okres oczekiwania sprzedawca określił na 3-4 miesiecy to spodziewac sie v1 czy raczej v2
woland66 - 14-01-2015, 16:58

czego się spodziewać V1 czy V2?
doświadczenie WW2 uczy, że obydwie są śmiertelnie groźne ;)

DawidP - 14-01-2015, 17:37

e?
Sebiriusz - 14-01-2015, 18:32

jak to e? :bee;

vs.

DawidP - 14-01-2015, 20:07

:bee; teraz kumam. dobre
hcmetys - 14-01-2015, 20:44

Dzięki .wszystko jasne
koval_ - 14-01-2015, 23:36

@Piotr_C, co może znaczyć w logu nw wpis?
"czas <:"
przekroczenie ppO2, MOD?
komp był ustawiony na Adv EANx, służył tylko jako bottom timer

makalu - 15-01-2015, 14:31

A ja szukam przy okazji polskiej instrukcji do xdeepa. Mam wersję Ean. Pdfa na stronie producenta nie chce mi otworzyć. Znaczy się mój laptop się ostatnio buntuje i czasem zrywa połączenia z netem jak ma coś otworzyć(boi się czegoś).Muszę do serwisu.
Jak ktoś ma u siebie w pdf polską instrukcję proszę na robertlang@wp.pl.

Jacek Wo - 15-01-2015, 14:50

makalu napisał/a:
A ja szukam przy okazji polskiej instrukcji do xdeepa. Mam wersję Ean. Pdfa na stronie producenta nie chce mi otworzyć. Znaczy się mój laptop się ostatnio buntuje i czasem zrywa połączenia z netem jak ma coś otworzyć(boi się czegoś).Muszę do serwisu.
Jak ktoś ma u siebie w pdf polską instrukcję proszę na robertlang@wp.pl.

Poszło na Twój e-mail.

makalu - 15-01-2015, 17:20

Dostałem , ,,otwarło się". Dzięki. A jak da się sprawdzić które softy ,,usprawniające " już w nim mam? Bo kupiłem używany ,był przez poprzednika upgraedowany z BT do Eanx. Ale podobno były oprócz tego jakieś usprawnienia do tuningu.
BogdanK. - 15-01-2015, 18:12

makalu napisał/a:
Dostałem , ,,otwarło się". Dzięki. A jak da się sprawdzić które softy ,,usprawniające " już w nim mam? Bo kupiłem używany ,był przez poprzednika upgraedowany z BT do Eanx. Ale podobno były oprócz tego jakieś usprawnienia do tuningu.

Witaj,
Zaloguj się / utwórz konto tutaj: http://www.support.xdeep.pl/user/user/login.php
Po zalogowaniu będziesz widział swój soft i ewentualna wersję aktualizacji.
Oprogramowanie w wersji 2.4.1 jest najnowsze.
Wersję softu urządzenia sprawdzisz również w xDeepie - Ustawienia -> System -> Informacje.
Pewnie ważna informacja dla Ciebie.
"Kupiłem urządzenie od innego użytkownika. Nie mogę go zarejestrować. Co mam zrobić?

W takiej sytuacji prosimy o wysłanie do nas wiadomości e-mail z zrzutem ekranu wyświetlanego po uruchomieniu funkcji Ustawienia -> System -> Informacje. Niezwłocznie odblokujemy urządzenie możliwa była jego ponowna rejestracja. " źródło FAQ support xDeep

B.

ziller - 15-01-2015, 18:37

http://www.support.xdeep.pl/user/user/login.php
Wejdź tam zaloguj się, wpisz dane swojego urządzenia w zakładce "Moje urządzenia". Pobierz soft. Pojawi się na ekranie instrukcja:

Plik dla urządzenia BLACK rev.1.0 o numerze seryjnym 5100xxxxx został wygenerowany. By zainstalować oprogramowanie w urządzeniu wykonaj następujące czynności:

1. Podłącz BLACK do komputera i w menu głównym wybierz funkcję Uruchom USB.
2. Kliknij na poniższy link by rozpocząć pobieranie pliku i zapisz go w katalogu "FIRMWARE" w pamięci BLACK.
3. Zrestartuj urządzenie przy pomocy funkcji Ustawienia -> System -> Restart.
4. Na ekranie, który się pojawi po restarcie, przytrzymaj prawy klawisz ("update").

Pobierz oprogramowanie

Jeśli podczas instalacji oprogramowania napotkasz problemy, chętnie Ci pomożemy. Jednak zanim skontaktujesz się z nami sprawdź, czy rozwiązanie problemu nie leży poniżej:

Przy próbie uruchomienia połączenia USB wyświetlany jest komunikat „BRAK POŁĄCZENIA”.
Sprawdź czy kabel USB podłączony jest do komputera stacjonarnego.
Uruchom ponownie BLACK przy pomocy funkcji Ustawienia -> System -> Restart Urządzenia a następnie spróbuj jeszcze raz uruchomić USB przy pomocy funkcji uruchom USB.
Wymień kabel USB na inny np. ze smartfona. Jeśli posiadasz drugi adapter, wykonaj próbę nawiązania połączenia z jego wykorzystaniem.
Spróbuj dokonać połączenia przy pomocy innego komputera PC.

Przy próbie wykonania update urządzenia wyświetlany jest komunikat „NO FILE”.
Sprawdź, czy skopiowałeś plik "FIRMWARE.BIN" do właściwego katalogu. Powinien się on znaleźć w katalogu „FIRMWARE” znajdującym się w pamięci urządzenia.
Upewnij się, czy nazwa pliku to „FIRMWARE.BIN” (sprawdź litera po literze). W przypadku wielokrotnego ściągania pliku system Windows dodaje do nazwy pliku numer kopii np. „FIRMWARE(1).BIN”, przez co urządzenie nie rozpozna pliku. W takiej sytuacji należy zmienić nazwę na właściwą.

Przy próbie wykonania update urządzenia wyświetlany jest komunikat „CRC ERROR”.
Jeżeli posiadasz zarejestrowane dwa urządzenia, upewnij się, czy usiłujesz zainstalować plik przeznaczony dla danego urządzenia. Plik „FIRMWARE.BIN” generowany jest dla konkretnego urządzenia i nie może być instalowany na innym urządzeniu.
Jeżeli masz zarejestrowane jedno urządzenie, sprawdź czy na Twoim komputerze PC nie ma wirusów. Niektóre wirusy dodają swój kod do plików „exe” oraz „bin”, przez co ich suma kontrolna CRC będzie nieprawidłowa i BLACK nie otworzy takiego pliku. Należy usunąć wirusy i ponownie pobrać oprogramowanie.

Plik firmware zaisntalował się (wyświetlił sie komunikat "FILE OK") ale w urządzeniu nadal mam starą wersję oprogramowania.
Najprawdopodobniej skopiowałeś niewłaściwy plik do urządzenia. Częstym błędem jest kopiowanie wcześniej pobranych plików "FIRMWARE.BIN" zamiast ostatniego pobranego. Należy usunąć wszystkie pliki "FIRMWARE.BIN" z komputera PC i ponowić całą procedurę instalacji oprogramowania.

makalu - 23-01-2015, 22:40

BogdanK. napisał/a:
z zrzutem ekranu wyświetlanego po uruchomieniu funkcji Ustawienia System Informacje

Wziąłem się za powyższe, ale ja chyba jakiś tępy jestem. Na ekranie x deepa wyświetla się ten ekran zdanymi, ale na komputerze przez podłączony poprawnie usb już nie. Nie mogę tego znaleźć w żadnym folderze w pamięci x deepa(zresztą wszystkie foldery np.z logbooka są puste,wykasowane).Nie mam więc jak wyświetlić tego, i wyciąć, aby zrobić zrzut.Help.Gdzie tego szukać?

piotr_c - 23-01-2015, 22:47

makalu napisał/a:

Wziąłem się za powyższe, ale ja chyba jakiś tępy jestem. Na ekranie x deepa wyświetla się ten ekran zdanymi, ale na komputerze przez podłączony poprawnie usb już nie.

Chodzi po prostu o to, żeby zrobić zdjęcie i przesłać do nas :) Procedura ta wynika z faktu, że komputery niestety czasami giną/są kradzione i przy takiej rejestracji mamy możliwość namierzenia takiego urządzenia.

makalu - 24-01-2015, 21:06

Aaa... to nie jestem jednak taki tępy. Myślałem że ,,znów czegoś nie potrafię''. Dzięki.
FABER - 25-01-2015, 14:15

Robert bedziesz miał jakiś problem pytanie wpadaj pomoge Ci ogarnac;)
makalu - 25-02-2015, 12:27

Czy jeśli mój komp pokazuje Softvare 02.02.10 (chyba najwcześniejszy soft) to muszę pobrać wszystkie ,które były po kolei dostępne? Czy wystarczy najnowszy i będzie on zawierał również udoskonalenia z wcześniejszych? Po zalogowaniu strona xdeepa proponuje mi właśnie tą najnowszą.

Te boczne piny metalowe do podłączenia ładowarki nie mają żadnego uszczelnienia,zaślepki?Tak od razu do wody,bez zwarcia się obędzie? :????: Kupowałem używany to :????:

martin - 25-02-2015, 13:43

Wystarczy najnowszy.

Nie ma zadnej zaslepki.

piotr_c - 25-02-2015, 21:47

makalu napisał/a:

Te boczne piny metalowe do podłączenia ładowarki nie mają żadnego uszczelnienia,zaślepki?Tak od razu do wody,bez zwarcia się obędzie? :????

Właśnie chodzi o to, by było zwarcie :) A dokładniej chodzi o to, by woda zalała piny, dzięki którym urządzenie może mierzyć jej przewodność.

Aleksander - 25-02-2015, 21:58

makalu napisał/a:
Czy jeśli mój komp pokazuje Softvare 02.02.10 (chyba najwcześniejszy soft) to muszę pobrać wszystkie ,które były po kolei dostępne? Czy wystarczy najnowszy i będzie on zawierał również udoskonalenia z wcześniejszych? Po zalogowaniu strona xdeepa proponuje mi właśnie tą najnowszą.

Te boczne piny metalowe do podłączenia ładowarki nie mają żadnego uszczelnienia,zaślepki?Tak od razu do wody,bez zwarcia się obędzie? :????: Kupowałem używany to :????:

Wiesz, nie ma emotikony, którą możnaby było skomentować Twój post. Ale nie martw się, Piotr Ci pomoże - o ile już tego nie zrobił. Czujny jest jak ważka więc bez stresu

Piotr Stańczuk - 25-02-2015, 22:10

piotr_c napisał/a:
makalu napisał/a:

Te boczne piny metalowe do podłączenia ładowarki nie mają żadnego uszczelnienia,zaślepki?Tak od razu do wody,bez zwarcia się obędzie? :????

Właśnie chodzi o to, by było zwarcie :) A dokładniej chodzi o to, by woda zalała piny, dzięki którym urządzenie może mierzyć jej przewodność.

Jakie Blacki są obecnie w sprzedaży - chodzi o obudowę?
Te nowe z odlewaną odporniejszą obudową czy starsze frezowane ?

wallace - 26-02-2015, 07:44

Czy to prawda,że jest wstrzymana (wycofana) sprzedaż BOTTOM TIMERów ?
makalu - 26-02-2015, 08:03

No to żeś kurna pomógł Aleksandrze :hihi-: Wiesz ,ja się nie znam na elektronice, wolę prawo.
Jak kupuję używany samochód będąc laikiem w tej dziedzinie, to też wolę dopytać czy w miejscu filtra powietrza coś powinno być,czy można jeździć bez. :ping:

Mitsuhide - 07-03-2015, 22:17
Temat postu: Nowy XDEEP
Witam

Właśnie dzisiaj miałem pierwszego nura z moim nowym XDEEPEM.
Chciałem zgrać logi i zaktualizować firmware ale cały czas mam błąd połączenia.
Restart urządzenia, komputera zmiana komputera nie pomogła. Próbowałem na kompach z WIN 8 i WIN 7.
Na forum znalazłem parę wskazówek ale żadna nie rozwiązała mojego problemu.
Macie może jakiś pomysł jak połączyć XDEEP-a z kompem ??

Scaner - 07-03-2015, 23:44
Temat postu: Re: Nowy XDEEP
Mitsuhide napisał/a:
Witam

Nie wiem jak zadziała z kompem ale mnie udaje się cały szpej łączyć tym

dav4u - 08-03-2015, 00:49
Temat postu: Re: Nowy XDEEP
Scaner napisał/a:
Mitsuhide napisał/a:
Witam

Nie wiem jak zadziała z kompem ale mnie udaje się cały szpej łączyć tym

Obrazek

:)

DawidP - 20-03-2015, 19:54

Ok, mam i ja.
Ale po wyjęciu z opakowania i odpaleniu stan baterii wynosi zero i świeci się na czerwono.
Podłączam do gniazdka, do kompa znowu do gniazda i nic.
Albo jestem tępy albo mam pecha.
Jakieś sugestie?

grol - 20-03-2015, 20:25

DawidP napisał/a:
Jakieś sugestie?

Przeczytać instrukcję? :)
Gdzieś tam jest napisane:
"Po pierwszym uruchomieniu wskaźnik baterii będzie zawsze wskazywał całkowite rozładowanie urządzenia. Dzieje się tak dlatego, że w procesie produkcyjnym po całkowitym naładowaniu wskaźnik jest zerowany dla bezpieczeństwa użytkownika.
Po podłączeniu do ładowarki BLACK EANx będzie wskazywał kolejne procenty ładowania, a gdy wykryje, że bateria została całkowicie naładowana, od razu ustawi wartość 100%. Jest to normalne zachowanie wynikające z działania mechanizmów bezpieczeństwa zaimplementowanych w urządzeniu."

Yavox - 20-03-2015, 20:29

Please contact customer support :)
Możesz próbować też na fejsie - grupa wsparcia dla anonimowych xdeepholików jest tutaj: https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts

DawidP - 20-03-2015, 20:36

grol napisał/a:

"Po pierwszym uruchomieniu wskaźnik baterii będzie zawsze wskazywał całkowite rozładowanie urządzenia. Dzieje się tak dlatego, że w procesie produkcyjnym po całkowitym naładowaniu wskaźnik jest zerowany dla bezpieczeństwa użytkownika.
Po podłączeniu do ładowarki BLACK EANx będzie wskazywał kolejne procenty ładowania, a gdy wykryje, że bateria została całkowicie naładowana, od razu ustawi wartość 100%. Jest to normalne zachowanie wynikające z działania mechanizmów bezpieczeństwa zaimplementowanych w urządzeniu."

ok miejmy nadzieję że tak jest.
Zaraz będzie 1,5 godz jak jest podłączony do prądu bez żadnych oznak prócz ekranu głównego i ustawień.
A w instrukcji jakoś tego nie znalazłem ale sprawdzę raz jeszcze.
Dzięki za odpowiedz.

a i mam BT ale to chyba bez znaczenia

Sebiriusz - 20-03-2015, 21:31

Yavox napisał/a:
Please contact customer support :)
Możesz próbować też na fejsie - grupa wsparcia dla anonimowych xdeepholików jest tutaj: https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts

Chciałem wejść anonimowo, ale okazało się że trzeba być zalogowanym :)
...
Zresztą, to inni mają problem - ja jestem pasjonatem.

bell23 - 20-03-2015, 21:43

najpierw trzeba zaktualizować soft , potem BT zaczyna poprawnie pokazywać ładowanie - ja tak miałem
DawidP - 20-03-2015, 22:08

bell23 napisał/a:
najpierw trzeba zaktualizować soft , potem BT zaczyna poprawnie pokazywać ładowanie - ja tak miałem

Tylko że po podłączeniu do kompa tez brak reakcji nie ma "uruchom USB"

Jacek Wo - 21-03-2015, 00:54

grol napisał/a:
DawidP napisał/a:
Jakieś sugestie?

Ja przeczytałem, ale w mojej (Black BT instrukcja PL 1.3) nie ma tekiej wzmianki.

[ Dodano: 21-03-2015, 00:56 ]
DawidP napisał/a:
Ok, mam i ja.
Ale po wyjęciu z opakowania i odpaleniu stan baterii wynosi zero i świeci się na czerwono.
Podłączam do gniazdka, do kompa znowu do gniazda i nic.
Albo jestem tępy albo mam pecha.
Jakieś sugestie?

Ja też tak miałem, podłączyłem ładowarkę i po klik(nastu) minutach pojawiło się najpierw 3, potem 7 czy 8, po 2 godzinach 100%.

piotr_c - 21-03-2015, 09:36

Jacek Wo napisał/a:

Ja przeczytałem, ale w mojej (Black BT instrukcja PL 1.3) nie ma tekiej wzmianki.

Tu znajdziesz aktualne instrukcje: http://www.xdeep.pl/instr...liki-nsc-6.html

wiecznychlopiec - 21-03-2015, 10:04

@ piotr_c ja bym sugerował możliwość dołączenia lub dodatkowego zakupu folii na szybkę - taką jak dla telefonów.

Zwykle dostaje w gratisie takie folie do zakupu pokrowca czy innego "kondoma" na telefon więc mam z czego wycinać na blacka. Zamiast się bawić wolałbym jednak przykleić gotowca w odpowiednim wymiarze.

pewnie jak się porysuje szyba to można ją wymienić, a nawet porysowana nie przeszkadza pod wodą, ale razi moje poczucie estetyki ;)

Mucha - 21-03-2015, 17:03

Ja mam u siebie wycięte właśnie z folii przeznaczonej do telefonu kom.
Parę złotych i do dzisiaj po ponad roku mi się trzyma elegancko.

Marcin13736 - 23-03-2015, 00:04

Mucha napisał/a:
Ja mam u siebie wycięte właśnie z folii przeznaczonej do telefonu kom.

Polecam sklep FOTO i tam zapytać o folie do aparatów. Jest trochę grubsza i ma lepszy klej...

Piotr Stańczuk - 12-04-2015, 19:50

a ja mile bym widział następujące funkcjonalności:
- po wbiciu wielkości butli i stanów start i end gas po nurku komputer podaje precyzyjnie zużycie gazu min
- po wbiciu lub na podstawie wyliczenia średniego zużycia gazu i wielkości butli komputer podaje przy jakim ciśnieniu gazu w butli musimy rozpocząć wynurzanie w zależności od głębokości na jakiej aktualnie jesteśmy, jeśli mamy zaplanowane nurkowanie z różnymi gazami komputer podaje ciśnienie rozpoczęcia wynurzenia dla gazu na który aktualnie jest przełączony komputer. może pokazywać min ciśnienie by dojść do kolejnego gazu albo jeśli to możliwe czy bezpieczne do całkowitego wynurzenia. wszystko z uwzględnieniem przystanków bezpieczeństwa .
-no i opcja o której ktoś już pisał-wyprowadź mnie jak najszybciej na powierzchnię tak bym nie trafił do komory nawet jeśli będzie zakaz kolejnego nurka w danym dniu

koval_ - 13-04-2015, 22:49

@Piotr Stańczuk.
ad 1 - to potrafi oprogramowanie na kompa, np subsurface, eksportujesz dane po nurku i wynik masz, jedyny problem z dokładnością, większość manometrów jest analogowa i dokładne (co do BARa) odczytanie wskazań jest raczej niemożliwe.
ad 2 - tego już bym się bał, co będzie jak będziesz miał większego SACa niż zakładany? gdybyś miał czujniki w butlach, komputer potrafił się z nimi skomunikować ....
ad 3 - tego, że nie trafisz do komory nawet przy prawidłowo robionym profilu zgodnie ze wskazówkami komputera to chyba żaden producent Ci nie zagwarantuje, ale za to BLACKa możesz odblokować :)