| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - ratunkowy zestaw tlenowy.
Jaroslaw - 18-03-2014, 13:34 Temat postu: ratunkowy zestaw tlenowy. Czołem.
Planuję zakup ratunkowego zestawu do podawania tlenu.
Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to zestawy z "normalnym" nurkowym automatem na żądanie. Cena mnie zabiła. Tak lekko licząc 600 funtów.
Tak więc zastanawiam się nad alternatywą w postaci systemu podającego tlen w trybie ciągłym do "zwykłej" maseczki używanej przy resuscytacji oddechowej.
Czy można kupić coś takiego używanego? Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli?
Jak Wy sobie z tym poradziliście?
martin - 18-03-2014, 13:43
| Jaroslaw napisał/a: | | Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli? |
Mozesz odnowic test.
juras93050 - 18-03-2014, 13:50
Cześć
| Cytat: | | Czy można kupić coś takiego używanego? Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli? |
Jak najbardziej można kupić zestaw używany. Ja właśnie taki kupiłem
Butle oddałem do sprawdzenia i legalizacji, wymieniłem zawór i wszystko jest jak nowe.
Jeśli zdecydujesz się na używkę która będzie wymagała wymiany zaworu to nie daj się nabić w butelkę . Kup zawór na allegro (oryginalny drager 80zł), w miejscu gdzie legalizują butle identyczny zawór 280zł
Na znanym portalu znajdziesz wiele zestawów tlenowych.
Motti - 18-03-2014, 13:52
| Jaroslaw napisał/a: | | Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to zestawy z "normalnym" nurkowym automatem na żądanie. Cena mnie zabiła. Tak lekko licząc 600 funtów. | Nie używa się AO nurkowych. Chyba że chcesz być zapluty i wydawać głupawe nie zrozumiałe dźwięki przy rozmowie. Trzymając jednocześnie w zębach ustnik.
Lepszym rozwiązaniem jest półmaska z membraną komunikacyjną. Spokojnie możemy rozmawiać nie ma ślinotoku.
Mam zestaw zrobiony samodzielnie z dobrej jakości elementów.
Na zdjęciach 2 przykładowe realizacje zestawów z AO na żądanie, ze 100% podażą tlenu.
Do budowy zestawu wykorzystałem AO Faser APS w drugim zestawie AO Draeger drugi stopień Auer (Draeger też je produkował). Maska to Maskpol za 5 zł (nowa około 60 zł). Można wkręcić drugi stopień niemiecki polski i rosyjski i wielu innych producentów. Jakie są ceny elementów zestawu: butle jedna zabrana znajomym, druga z zabezpieczenia Reaktora "Maria" również za darmo, 1 stopień Draeger 50 zł (razem z noszakiem z nierdzewki anatomiczny), 1 i 2 stopień Faser za darmo. Drugi stopień Auer kupiony za 10 Euro, wczoraj dostałem 3 szt za darmo, drugi stopień rosyjski za 1 zł z Allegro.
Wygląda to podobnie do sprzętu produkowanego przez Manta Opole.
http://www.manta-tech.eu/.../zestaw-tlenowy
W ramach ciekawostek AO tlenowy do oddychania tlenem hiperbarycznym w Komorze dekompresyjnej, wdech i wydech poza komorę.
Natomiast maski stosowane do wzbogacania tlenu w powetrzu, nie są właściwe w wypadkach nurkowych, w których podaż 100% tlenu to główny wymóg.
Jest jeszcze możliwość stosowania obiegów zamkniętych tlenowych lecz ma to trochę wad.
pozdrawiam rc
Jaroslaw - 18-03-2014, 13:54
| martin napisał/a: | | Jaroslaw napisał/a: | | Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli? |
Mozesz odnowic test. |
A czy inne elementy zestawu (np reduktor) nie wymagają testu/legalizacji?
Motti - 18-03-2014, 13:59
| Cytat: | | A czy inne elementy zestawu (np reduktor) nie wymagają testu/legalizacji? | Reduktor z zestawu Manta, ten o stałym skokowo zmienianym dawkowaniu, podlega przeglądowi co 2 lata u producenta. CE posiada.
pozdrawiam rc
RZ - 19-03-2014, 10:45
Witaj,
Rzuć okiem tutaj, może będzie to dla Ciebie atrakcyjna cena: http://underwater.pl/318-...reanimacji.html
pozdr.
Robert Borzymek
GerardM - 19-03-2014, 11:53
Hej
Ja kupiłem taki zestaw:
http://czarmed.pl/sklep/t...znego-wopr.html
Butla nie jest duża więc warto zaopatrzyć się w przepinkę, która pozwoli Ci podłączyć się w razie czego do stage z tlenem.
Pozdrawiam
Gerard
martin - 19-03-2014, 12:25
Jesli cena jest najwazniejszym argumentem, to warto rozejrzec sie na Ebay.de - pojawiaja sie czesto zestawy ratunkowe z Bundeswehry za psie pieniadze.
http://www.ebay.de/itm/Bu...5-/370910707289
Motti - 19-03-2014, 13:24
| martin napisał/a: | | pojawiaja sie czesto zestawy ratunkowe z Bundeswehry za psie pieniadze. | Czy jest w tym zestawie AO na żądanie ? To różnica w porównaniu do innych wypadków w których wzbogacenie w tlen wystarcza. W nurkowaniu czy UCP, czy DCS, 100% tlen.
CMF widzę, Butli nie ma, chyba powinna być 5l 200at. Jest przejściówka ze strzemiączka na G3/4.
To jeden z najtańszych wariantów DIY, bazą są konstrukcje znane i sprawdzone po doprowadzeniu do czystości tlenowej.
pozdrawiam rc
martin - 19-03-2014, 14:33
Aukcja jest przykladowa, poszukaj, to znajdziesz tez takie, w ktorych sa butle, z i bez atestu. Maski on demand tez sa, wystarczy poszukac.
To co pokazujesz na zdjeciu to maski pelnotwarzowe z strazy pozarnej, maja zbyt duze opory oddechowe.
Motti - 19-03-2014, 22:43
| martin napisał/a: | | To co pokazujesz na zdjeciu to maski pelnotwarzowe z strazy pozarnej, maja zbyt duze opory oddechowe. | Na dole jest maska z Maskpol, zwykła półmaska. Z membraną komunikacyjną i wejściem do pochłaniaczy czy drugich stopni strażackich. Maski tego samego producenta stosuje Manta Opole, tyle że Wacław ma maski silikonowe i o dużej średnicy wejście do półmaski. Ma też regulację oporów oddechowych, ja mam drugie stopnie Auer / Draeger o dużej membranie, opory oddechowe są małe. Też Faser wtedy łatwo ostawić małe opory, dla konkretnego stopnia 1. Dzięki wykorzystaniu szybko złączy Auer / Draeger, sprzęt może być użyty do dekompresji i kończenia dekompresji z innym drugim stopniem. Też do podania tlenu poszkodowanemu.
pozdrawiam rc
connan1973 - 20-03-2014, 00:26
Martin - oni nie wysyłają do Polski bo chyba tak daleko niemiecka poczta nie dostarcza.
http://www.ebay.pl/itm/Bu...5-/370910707289
martin - 20-03-2014, 08:53
Zawsze mozna poprosic kogos, zeby ci to przeslal dalej.
connan1973 - 20-03-2014, 17:19
Raz Niemca prosiłem (użyłem google translator) i pytałem o wysyłkę.I co ? Ano i nic. To było olanie po bawarsku
martin - 20-03-2014, 17:47
Jak uzyles google translatora, to pewnie zapytales, czy w fortepianie mozna kisic kapuste. Tez bym olal.
connan1973 - 20-03-2014, 18:45
Podparłem się nim . Ale racja , mogło to wyglądać "Klajne cielątko po polu gelojfen"
|
|