FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - Scinki z watku o szkoleniach

Motti - 31-03-2014, 11:32

leymann napisał/a:
ale kursy z ratownictwem mnie nie interesują, ponieważ już jestem ratownikiem WOPR
Instruktor obu sportów wodnych, wykładowca na AWF ma powiedzenie: "Ratownik to dupa a nie płetwonurek, płetwonurek to dupa a nie ratownik".
Dlatego Twoje obecne wyobrażenie ratownictwa w nurkowaniu, nie ma związku ze stanem faktycznym. W nurkowaniu wojskowym działania ratownicze, to także zatapianie okrętów podwodnych.
Kilka lat temu wygoniłem na kursy ratownika który nurkował (w oceanie), po latach nie uważa tego za stracony czas.

pozdrawiam rc

Mucha - 31-03-2014, 11:49

Motti napisał/a:
W nurkowaniu wojskowym działania ratownicze, to także zatapianie okrętów podwodnych.

Możesz rozwinąć?

Motti - 31-03-2014, 12:01

Mucha napisał/a:
Możesz rozwinąć?
"Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r.
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga.

pozdrawiam rc

gazeliusz - 31-03-2014, 13:36

Motti napisał/a:
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga

Gdzie mogę zrobić taki kurs? Jak wygląda zaliczenie? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam!

martin - 31-03-2014, 13:45

Patent masz?

<((><

Motti - 31-03-2014, 13:47

gazeliusz napisał/a:
Gdzie mogę zrobić taki kurs? Jak wygląda zaliczenie? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam!
Czyste jaja. Poważnie, jest w Warszawie instruktor sabotażu podwodnego, ale nie szkoli, nazwisko pamiętam.
Szkoła nurków i płetwonurków MW ma takie zajęcia, obecnie w porcie w Gdyni Oksywie mają bazę.

http://www.special-ops.pl...lawa-mielczarka

http://www.mw.mil.pl/index.php?akcja=nurek

pozdrawiam rc

gazeliusz - 31-03-2014, 13:56

Motti napisał/a:
Czyste jaja

Dokładnie, zarówno mój jak i Twój post Motti.. Nie mogłem się powstrzymać. Dziękuję, bardzo pozytywnie nastroiłeś mnie na resztę dnia.. Pozdrawiam!

enzo2 - 31-03-2014, 14:03

A wie ktoś gdzie mogę taki kurs zrobić na Podlasiu? A może taniej jest zrobić nad morzem?
Mucha - 31-03-2014, 14:12

Motti napisał/a:
Mucha napisał/a:
Możesz rozwinąć?
"Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r.
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga.

pozdrawiam rc

A co ma wspólnego zatapianie własnych okrętów, z ratownictwem??
I od tego też jest OSM.

gazeliusz - 31-03-2014, 14:14

Ratujesz okręt żeby nie wpadł w ręce wroga, posyłając go na dno.. Mam nadzieje, że to nie będzie standard w ratownictwie nurkowym, np. żeby kolega nie wpadł w ręce nieuków w białych kitlach z karetki, którzy nie dość, że nie znają żadnego admirała to jeszcze nie mają żadnych patentów. Poza motorowodnym, ale te się nie liczą.. :pa:
leymann - 31-03-2014, 14:36

Widzę, że wywołałem niezłą dyskusje :) . Nie uważam się za jakiegoś super ratownika ( choć zdarzyło mi się uratować parę osób w tym ani jednego nurka), powiem więcej już od 2 lat w ogóle nie pracowałem jako ratownik, wiec połowę czynności już pewnie nie pamiętam. W mojej poprzedniej wypowiedzi chodziło mi głownie o to, że nie chcę słuchać i wałkować jedno i to samo w kółko czyli RKO itd. Kurs nurka chcę zrobić z powodów czysto hobbystycznych, nie mam zamiaru brać udziału w jakimś zatapianiu statków wojskowych itp. chcę po prostu nauczyć się nurkować w miłym towarzystwie pasjonatów tak jak napisał to AdamP. Pozostałe kursy specjalistyczne może w niedalekiej przyszłości :) A narazie podstawy, na których też pewnie będize mowa o podstawowych zasadach bezpieczeństwa :) Pozdrawiam
xaltuton - 31-03-2014, 14:51

enzo2 napisał/a:
A wie ktoś gdzie mogę taki kurs zrobić na Podlasiu? A może taniej jest zrobić nad morzem?

http://www.kursnurkowy.pl/

Sebastian Szczesniak - 31-03-2014, 21:50

gazeliusz napisał/a:
Chodzi o to, że ratownictwo w nurkowaniu to nie tylko resuscytacja

ale również zatapianie okrętów

leymann napisał/a:
nie mam zamiaru brać udziału w jakimś zatapianiu statków wojskowych

e... to co z Ciebie za nurek będzie:)

[ Dodano: 31-03-2014, 22:20 ]
Torpeda napisał/a:
A drugie: nie zeżresz, a kupisz

Trzecie to : nie zeżresz tego co kupiłeś, ale to zmartwienie drugorzędne:)

Bez jedzenia można żyć, a spróbuj bez automatu oddechowego.

gazeliusz - 31-03-2014, 22:36

Sebastian Szczesniak napisał/a:
gazeliusz napisał/a:
Chodzi o to, że ratownictwo w nurkowaniu to nie tylko resuscytacja

ale również zatapianie okrętów

Przestańcie już bo pękne ze śmiechu jak bańka spekulacyjna.. to poważny temat :bee

md1974 - 31-03-2014, 22:36

Można do tego dołożyć jeszcze jedno prawo:
nie dasz rady tyle przejeść co wypuścić w postaci zaje....fajnych bąbelków.

Motti - 31-03-2014, 22:47

Mucha napisał/a:
Akurat to słowo, ma również tak nie oczekiwane znaczenie.

pozdrawiam rc

Sebastian Szczesniak - 31-03-2014, 23:32

gazeliusz napisał/a:
Przestańcie już bo pękne ze śmiechu

Dobra, dobra. Próbujesz robić dobrą minę do złej gry. Zazdrość cię zżera że se nic nie zatopiłeś na kursie.

Teraz wiesz skąd to się wszystko bierze!

Kurs NAUI był w okolicy!!

Czemu ja też głupi na ten CMAS się dałem naciągnąć!

[ Dodano: 31-03-2014, 23:35 ]
md1974 napisał/a:
postaci zaje....fajnych bąbelków

Skończysz na Rebie to się bąbelki skończą:) nie chwal dnia............

Mucha - 31-03-2014, 23:47

Motti napisał/a:
Mucha napisał/a:
Akurat to słowo, ma również tak nie oczekiwane znaczenie.

pozdrawiam rc

A gdzie zes takie rewelacje wyczytal?
W "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r na stronie 268 i 352?? :aaa:
Spedzilem pare lat na podwodniakach, w mojej rodzinie byli oficerowie MW, w tym lekarz OSNiP, kumpli mam tam do dzisiaj, i twierdze ze bredzisz.

Torpeda - 01-04-2014, 00:46

md1974 napisał/a:
Skończysz na Rebie to się bąbelki skończą:) nie chwal dnia............

Portfel boli coraz bardziej przy nurkowaniach. Dlatego faktycznie reb jest ... naturalnym kierunkiem rozwoju. Tyle, że jeśli chodzi o reby to nadal moja lista "za" jest krótsza niż "przeciw". Chociaż przyznaję się do tego, że niektóre z argumentów "przeciw" zaczynają upadać :) .

Póki co nadal za najfajnieszy znak nurkowy pokazywany partnerowi w odpowiedzi na OOG uważam: "2 ojro za wdech" :P

Pozdrawiam,
Mariusz

Ani słowa o rebach, do mnie już z banku dzwonią ;) Wyczuli interes nosem, łajzy :P

Co do znaków - to musisz jeszcze zobaczyć "matko bosko!". To chyba mój ulubiony :D

md1974 - 01-04-2014, 08:18

Torpeda napisał/a:
Ani słowa o rebach, do mnie już z banku dzwonią ;) Wyczuli interes nosem, łajzy :P

Do mnie też wydzwaniają, chcą żebym im coś oddał, nie bardzo wiem o co chodzi. A nie mogę im nic oddać bo kasy na hel nie będzie :D
Torpeda napisał/a:
Co do znaków - to musisz jeszcze zobaczyć "matko bosko!". To chyba mój ulubiony :D

Może jakaś prezentacja, kawałek filmiku czy coś. Najlepiej w ciepłych, przejrzystych wodach.

Pozdrawiam,
Mariusz

Motti - 01-04-2014, 08:59

Mucha napisał/a:
A gdzie zes takie rewelacje wyczytal?
W "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r na stronie 268 i 352?? :aaa:
Spedzilem pare lat na podwodniakach, w mojej rodzinie byli oficerowie MW, w tym lekarz OSNiP, kumpli mam tam do dzisiaj, i twierdze ze bredzisz.
Przeczytaj cytowaną publikację i zapytaj szanownych antenatów. Publikację pisało 4 oficerów, pracujących na terenie tej jednostki. Tak było w 2003r, teraz są rozdzielone z ZTPP AMW.
Kiedyś na FN cytowałem fragment z podaniem strony, teraz szukaj sam.
Nie dasz rady, to poproś o odszukanie.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 01-04-2014, 11:40 ]
Mucha napisał/a:
na stronie 268 i 352?? :aaa:
Łatwo można było odszukać i :
"Do zadań takich, wbrew obiegowemu pojęciu ratownictwa, może należeć także zadnie zniszczenia zatopionego okrętu podwodnego wraz z załogą, dokumentami i wyposażeniem, jeżeli nie jesteśmy w stanie udzielić mu pomocy a nie możemy dopuścić do tego, aby załoga, sprzęt lub dokumenty wpadły w ręce wroga." Str 36.

Twierdzenie możesz sobie schować.

pozdrawiam rc

Torpeda - 01-04-2014, 11:53

md1974 napisał/a:
Torpeda napisał/a:

Do mnie też wydzwaniają, chcą żebym im coś oddał, nie bardzo wiem o co chodzi. A nie mogę im nic oddać bo kasy na hel nie będzie :D
Torpeda napisał/a:

Może jakaś prezentacja, kawałek filmiku czy coś. Najlepiej w ciepłych, przejrzystych wodach.

Pozdrawiam,
Mariusz

A mnie chcą dać jakiś super hiper mega atrakcyjny kredyt...
Ponoć najlepszym sposobem na pozbycie się pokusy, to ulec jej, więc ;)

Prezentacje "matko bosko" tylko na żywo! Nie ma chyba żadnego filmiku z tym znakiem, więc podejrzewam, ze to dość hermetyczne ;)

Mucha - 01-04-2014, 13:31

Motti, ostatni mój post w tym temacie, bo rozwalamy komuś wątek z zapytaniem o kurs. W przytoczonym fragmencie, gołym okiem widać że zdanie jest wyrwane z kontekstu i dotyczy widocznie grup nurków ratowniczych, którzy mogą mieć różnorakie zadania, dywersję, sabotaż po niszczenie własnych okrętów i obiektów infrastruktury wojskowej. Tyle że nie jest to już ratownictwo, jak próbujesz tu wmówić.
Zara - 01-04-2014, 17:16

Motti napisał/a:

Kilka lat temu wygoniłem na kursy ratownika który nurkował (w oceanie), (...)

pozdrawiam rc

Byłeś wtedy kierownikiem tego oceanu/kapieliska?

jaros4 - 01-04-2014, 17:46

Jak nigdy,przeczytalem caly ten temat od poczatku do teraz,i innym tez polecam ,bo poplakalem sie ze smiechu,naprawde polecam zwlaszcza dzis! : :humor:
connan1973 - 01-04-2014, 17:51

Jarek ma racje. Gdzie tam jeszcze doświąt a na FN kolorowe pisanki. :)
Motti - 01-04-2014, 22:30

Mucha napisał/a:
Tyle że nie jest to już ratownictwo, jak próbujesz tu wmówić.
Przeczytaj całość wpisu w cytowanej publikacji. Stronę już podałem.
Skróciłem fragmenty o dekompresjach specjalnych, bo to było by za bardzo wywrotowe jak na FN.
Zara napisał/a:

Nie mogłem, kumpel jest z GB.
jaros4 napisał/a:
Jak nigdy,przeczytalem caly ten temat od poczatku do teraz,i innym tez polecam ,bo poplakalem sie ze smiechu,naprawde polecam zwlaszcza dzis! : :humor:
Czytałeś przed strzyżeniem, czy po nich, to też jaja.

pozdrawiam rc

Sebastian Szczesniak - 01-04-2014, 23:04

To My!! Wycięci z wątku!!

:)

Zara - 01-04-2014, 23:05

Motti napisał/a:

Zara napisał/a:

Nie mogłem, kumpel jest z GB.
pozdrawiam rc

A, jak z KGB to wszystko jasne :cool:

Motti - 02-04-2014, 08:51

Cytat:
A, jak z KGB to wszystko jasne :cool:
Ostatnio zmieniony przez Zara Wczoraj 23:05, w całości zmieniany 1 raz

GRU, w KGB to przedszkolaki. (Jaja)

pozdrawiam rc

Teo - 02-04-2014, 20:50

Nie mam nic do powiedzenia na temat wątku, bo pojęcia nie mam jaki ten temat jest. Ale Sebastian pokazał fajnego zielonego Garbusa, to ja dorzucę Trabiego z Zakrzówka.

Został zatopiony w zastępstwie okrętu podwodnego.

PS. to prawda!

Sebastian Szczesniak - 02-04-2014, 21:19

Teo napisał/a:
Nie mam nic do powiedzenia na temat wątku, bo pojęcia nie mam jaki ten temat jest.

Zanim dobrała się do nas cenzura był to bardzo ciekawy wątek szkoleniach nurkowych oraz procedurach ratowniczych na nich stosowanych.

Podczas dyskusji i wymiany doświadczeń okazało się, że na dobrych kursach nurkowych (np. w NAUI ) na stopień podstawowy w programie są rozbudowane zajęcia z ratownictwa. Poczynając od RKO do zatapiania okrętów włącznie.

Cenzura, żeby nie wywołać nowej wojny na FN z cyklu "a w organizacji X mieliśmy zajęcia z zatapiania okrętów a wy cieniasy z innych organizacji co najwyżej manekina se podmuchaliście, a i tego pewnie nie" postanowiła wyciąć z wątku kontrowersyjny fragment wraz z dyskutującą grupą oraz ukryć go pod nic nie znaczącym tytułem.

[ Dodano: 02-04-2014, 21:27 ]
Teo napisał/a:
Został zatopiony w zastępstwie okrętu podwodnego.

Pozostaje cieszyć się że NAUI dopuszcza zatopienie np. Trabanta z zamian okrętu podwodnego.

Dobry instruktor przeprowadzi to ćwiczenie równie dobrze na Trabancie co na prawdziwym okręcie, a cena kursu dzięki temu jest zdecydowanie lepsza.

md1974 - 03-04-2014, 22:20

Przeoczyłem wycinkę :) .

Torpeda napisał/a:
Prezentacje "matko bosko" tylko na żywo! Nie ma chyba żadnego filmiku z tym znakiem, więc podejrzewam, ze to dość hermetyczne ;)

Może kiedyś trafi się okazja, że będziemy nurkować w tym samym miejscu to się przypomnę :) .

Pozdrawiam,
Mariusz

Torpeda - 04-04-2014, 00:52

W przyszły weekend na Zakrzu :D
Polecam :)

md1974 - 04-04-2014, 20:55

Ja muszę niestety z większym wyprzedzeniem planować dalsze wyjazdy, lub wychodzą na zasadzie "dziś decyzja jutro wyjazd" :) .
Z gościnnych występów już zaplanowanych Attersee w długi majowy i Jastarnia pierwsza połowa sierpnia.
Zakrzówek pewnie też gdzieś się upchnie chociaż na razie nie jest planowany.

Pozdrawiam,
Mariusz

martin - 05-04-2014, 09:30

Zanim dobrała się do nas cenzura

Nie uzywaj prosze slow, ktorych nie rozumiesz:Cenzura

Watek zostal podzielony na prosbe autora, zadna informacja nie zostala usunieta ani zmieniona.

Ps: Jesli masz pomysl na lepszy tytul, chetnie podmienie.

Sebastian Szczesniak - 05-04-2014, 10:44

Martin czy Ty naprawdę uważasz, że mam o coś tu pretensję?

a przy okazji dzięki za link, fajna stronka i skarbnica wiedzy. Będę czytał wieczorami:)

ale, ale! Czyje to słowa??

Prosil bym o przekopiowanie zawartosci wiadomosci + podanie zrodla -> duzo latwiej to czytac i dyskutowac

Do zobaczenia pod wodą:)