FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Hełm nurkowy

Motti - 01-04-2014, 22:46
Temat postu: Hełm nurkowy
Temat nigdzie nie pasuje, bo to fragment nurkowania zawodowego, ponieważ było ono głębiej niż rekreacyjne, to umieszczam tu.

Podczas wizyty w Aqua Lung Military, dowiedziałem się o możliwości wykupienia firmy Leszka Górskiego. Zapytałem jego, polecił zamilknięcie. Tak też uczyniłem.
Po kilku miesiącach dil doszedł do skutku. Wtedy robiłem jaja, że TP może handlować najlepszymi AO, firmy Poseidon, bo takie AO posiadał hełm.
Niedawno prowadząc poszukiwania kontaktu do ... , tego nie napiszę. Zajrzałem na stronę Aqua Lung.
http://www.aqualung.com/m...al/techlib.html
Tam zobaczyłem że Apeks (wykupiony przez Aqua Lung) wykonał specjalny AO do hełmu. Zapytałem Leszka, faktycznie jest nowy AO do hełmu i jest naprawdę dobry, ma już na nim nakręcone 300h.

pozdrawiam rc

TomekP - 01-04-2014, 22:59

Ten żart na prima aprilis nie jest śmieszny :(
Yavox - 01-04-2014, 23:07

Gorski Helmet, ciekawe...

http://www.aqualung.com/m...plash_Sheet.pdf

Jurek89 - 01-04-2014, 23:08

Można jaśniej?
Przy okazji, dlaczego hełmy do nurkowania zawodowego są tak masywne i "pancerne"?

Motti - 02-04-2014, 08:34

TomekP napisał/a:
Nie jest to żart, informacje są prawdziwe, że nie prawdopodobne dla rekreacyjnych nurków, no cóż świat jest wielki.
Jurek89 napisał/a:
Przy okazji, dlaczego hełmy do nurkowania zawodowego są tak masywne i "pancerne"?
Masz dosyć dużą poduszkę powietrzną wokół głowy, więc żeby to za łeb nie wyciągało na powierzchnię, musi trochę ważyć. Druga sprawa, to sprzęt do ciężkiej pracy ma korzenie w nurkowaniu klasycznym przewodowym. Co prawda Leszek Górski wykonał różne systemy do podłączenia się też do CCR i można tego używać do swobodnego nurkowania, to nie jest to główny kierunek. Ma też system odzyskiwania wydechu, wtedy nie tracimy drogiego helu w dużych ilościach.

pozdrawiam rc

DawidS - 02-04-2014, 10:02

TomekP napisał/a:

Nie rozumiem co Ciebie tak w tej informacji zmartwiło? Nie jestem zorientowany w nurkowaniu zawodowym więc może czegoś nie dostrzegam, ale to raczej dobra informacja.