| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - SSI - licencje
kyniekk - 23-04-2014, 12:46 Temat postu: SSI - licencje Witam,
Rozpocząłem kurs nurkowania około 4 tygodni temu (OWD SSI).
Przerobiliśmy już basen i teorię - wykłady + kurs online. Za 2 tygodnie jedziemy na wody otwarte.
W dalszym ciągu nie dostaliśmy materiałów szkoleniowych (tylko online).
Instruktor twierdzi, że w związku z przejęciem SSI przez Mares'a panuje taki bałagan, że nie jest w stanie od w sumie 6 tygodni (bo zaliczkę wpłacaliśmy wcześniej) ściągnąć materiałów.
Pytanie jest czy to prawda, czy ściema ?
Cały czas obiecuje że do wód otwartych wszystko będzie i licencję dostaniemy też od razu po zaliczeniu wód otwartych, ale już zaczynam mieć wątpliwości.
Napiszcie, ile czeka się na takie rzeczy jak materiały i licencja??
pozdrawiam!
ziller - 23-04-2014, 13:30
Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda teraz ale jak ja robiłem kurs 3 lata temu to materiały SSI stały w CN na półce i dostałem je przy wpłacie zaliczki za kurs, abym się poduczył przed wykładami.
Logbook, tabele, książka, jakiś długopis. Cały zestaw w pudełeczku.
Na certyfikat po zaliczeniu kursu czekałem około 10 dni.
ziller
AdamP - 23-04-2014, 16:22
Myślę że SSI jest zbyt poważną organizacją abyś musiał się martwić o licencję...
A co do materiałów i podręczników to niestety obecnie mało kto daje takie na kursie w formie papierowej, bądź wymaga ich obowiązkowego dokupienia w jakiejś horrrendalnej cenie...
Ale cóż... takie czasy.
Zresztą po dziś dzień wiele organizacji nurkowych na polskim rynku de facto nie ma przetłumaczonych podręczników albo ma jakieś starocie które dawno już przestały być aktualne...
A co do SSI:
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do polskiego przedstawiciela tej organizacji, zdaje się że to DeltaDive z Morynia? i tam spytał jak wygląda sytuacja...
Znam 2 osoby które robiły swój kurs AOWD SSI w jednym z hiper-mega technicznych centrów nurkowych w Trójmieście i tam je tak ,,obsłużyli" że kurs AOWD robiły ROK!!!
Nie mogły się doprosić ani nurkowań ani materiałów szkoleniowych, ani certyfikatów na koniec ,więc skontaktowały się z centralą SSI na Polskę i okazało się że to instruktorzy kręcą i kombinują.
Ale w Twoim przypadku wcale nie musi tak być.
piotrkw - 23-04-2014, 17:47
| Cytat: | | i tam je tak ,,obsłużyli" że kurs AOWD robiły ROK!!! |
??? W SSI nie istnieje coś takiego jak "kurs AOWD" . ( dwa dni nurkowań i po krzyku )Jest to zestaw czterech kursów róznych specjalizacji do wyboru z zestawem obowiązkowym. Po ich ukończeniu nurek otrzymuje uznaniowy certyfikat automatycznie .
Tak więc , nie broniąc centrum, nie dziwi mnie że mogło to tyle trwać .
Licencję w SSI otrzymujesz bardzo szybko, głownie zależy to od przesłania drogą elektroniczną dokumentów przez Twojego instruktora . Jezeli nawet nie dostaniesz plastiku to będziesz mógł ją wydrukować ze strony SSI .
Przyznam , ze ostatnio nie wiem jak wygląda sprawa materiałów szkoleniowych .
Pozdrawiam Piotr
AdamP - 23-04-2014, 18:37
| piotrkw napisał/a: | | ??? W SSI nie istnieje coś takiego jak "kurs AOWD" . |
A to niby co?!
[img]http://www.sydneydive.com.au/images/course_titles/AOWD.jpg[img]
-karta rowerowa?
| piotrkw napisał/a: | | Jest to zestaw czterech kursów róznych specjalizacji do wyboru z zestawem obowiązkowym. |
Tak jak w większości organizacji.
W PL z tego co pamiętam były(są?) obowiązkowe: nocne/w ograniczonej widoczności, głębokie, nawigacja a czwarta była do wyboru...
Po ich ukończeniu wspomniane przeze mnie osoby po kolejnych perypetiach ( najpierw zamiast plastiku AOWD dostały pocztą..... OWD!!! - ,,bo instruktor się pomylił")
| piotrkw napisał/a: | | Tak więc , nie broniąc centrum, nie dziwi mnie że mogło to tyle trwać . |
Do dziś na stronie tego centrum w ofercie widnieje AOWD SSI (obok odrębnej oferty oddzielnych specjalizacji)...
Więc jednak taki kurs istnieje
A co do czasu trwania...
Wspomniany ,,super techniczny" instruktor wysyłał kursantom sms-y że zajęcia są odwołane ponieważ jest chory, a po kilku tygodniach na jednym z forów nurkowych wyczytaliśmy jak chwalił się że w tym czasie nurkował (szczegóły pominę)
| piotrkw napisał/a: | | Przyznam , ze ostatnio nie wiem jak wygląda sprawa materiałów szkoleniowych . |
Nie żebym namawiał do złego, ale...
podręczniki SSI do OWD i najpopularniejszych specjalizacji w języku polskim są do znalezienia w necie (dokładniej na torrentach)
*jak nie znajdziesz pisz na priv
ple - 23-04-2014, 18:46
| AdamP napisał/a: | A to niby co?!
[img]http://www.sydneydive.com.au/images/course_titles/AOWD.jpg[img]
-karta rowerowa? |
A to jest plastik SSI AOWD ale nie jest to równoznaczne z istnieniem kursu SSI AOWD.
Aby otrzymać certyfikat Advanced Open Water Diver musisz ukończyć 4 kursy dowolnych specjalności i mieć zalogowanych co najmniej 24 nurkowania.
piotrkw - 23-04-2014, 18:47
| AdamP napisał/a: | | -karta rowerowa? |
Certyfikat uznaniowy . To nie kurs.
Na drugiej stronie masz między innymi wyszczególnione cztery kursy specjalizacyjne które właściciel certyfikatu zaliczył .
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 23-04-2014, 18:50 ]
| AdamP napisał/a: | | Tak jak w większości organizacji. |
Nie do końca , w PADI do niedawna był to osobny kurs AOWD składający się ( jeżeli się mylę to przepraszam , znałem tylko ze słyszenia ) czterech nurkowań i trwający dwa dni .
Pozdrawiam Piotr
AdamP - 23-04-2014, 19:18
| piotrkw napisał/a: | | AdamP napisał/a: | | -karta rowerowa? |
Certyfikat uznaniowy . To nie kurs.
Na drugiej stronie masz między innymi wyszczególnione cztery kursy specjalizacyjne które właściciel certyfikatu zaliczył . |
Zgadza się - i można go otrzymać zamiast certyfikatów potwierdzających ww specjalizacje
-1 plastik zamiast 4
więc może i uznaniowy ale poświadcza też konkretne kwalifikacje i umiejętności.
(swoją drogą jak mam P2, Open Water Diver,Advanced EANx czy jakiś inny tam certyfikat
to jaki on jest jak nie własnie UZNANIOWY ?!
(wiem wiem że są jeszcze ,,Platinum Sratinum Silver Gold Experience"...sprzedawane za ileśtam zalogowanych nurkowań )
[ Dodano: 23-04-2014, 18:50 ]
| AdamP napisał/a: | | Tak jak w większości organizacji. |
Nie do końca , w PADI do niedawna był to osobny kurs AOWD składający się ( jeżeli się mylę to przepraszam , znałem tylko ze słyszenia ) czterech nurkowań i trwający dwa dni .
[/quote]
Akurat w PADI AOWD to po 1 pierwszym nurkowaniu z czterech specjalizacji ( w tym głębokie)
W SDI np jest jeszcze Advanced Adventure Diver....
Dlatego własnie wyraźnie napisałem ,,Tak jak w większości organizacji"
Umowa była na kurs AOWD - uzgodniono głębokie,nocne,nawigację i nitrox - certyfikat w cenie - zamiast nitroxu (odrębny certyfikat) na koniec na certyfikacie wpisano wrakowe, choć to były zwykłe nurkowania - tyle że w morzu.
Celowo Piotrze nie wpisałem o jakie chodzi centrum, choć instruktorzy z niego gdy to przeczytają od razu będą wiedzieć że to o nich
Oooooooo....
A to np co takiego:
http://www.diveschool.pl/...-poczatkujacych
| Cytat: | Kurs Advanced Open Water Diver
Aby zostać nurkiem w stopniu AOWD należy:
posiadać 24 zalogowane nurkowania (6 zawiera się w kursie)
ukończyć 4 specjalności do wyboru np.:
Nurkowanie głębokie
Nurkowanie nocne i w ograniczonej widoczności
Nawigacja
Suche skafandryWrakowe |
piotrkw - 23-04-2014, 19:37
| AdamP napisał/a: | Celowo Piotrze nie wpisałem o jakie chodzi centrum, choć instruktorzy z niego gdy to przeczytają od razu będą wiedzieć że to o nich |
Pewnie tak ,
| AdamP napisał/a: | Oooooooo....
A to np co takiego:
|
Ktoś nazwał to kursem , ale działa to tak :
- w maju postanawiasz zrobić specjalizację Deep nad morzem .
- w lipcu podczas pobytu w Egipcie robisz nitrox i wrakowe
- w pażdzierniku nawigację na koparkach
Każde może być w innym centrum nurkowym SSI i u innego instruktora . Po każdej otrzymujesz plastik ukończenia danej specjalizacji .
W listopadzie przychodzi pocztą automatycznie certyfikat AOWD z wyszczególnionymi specjalizacjami .
Instruktorzy mogą umawiać się z kursantami w różny sposób i mogą to nazywać kursem AOWD jeżeli takie uzgodnienia na poszczególne kursy poczynią . Ale to ich nazewnictwo i interpretacja nie SSI .
Pozdrawiam Piotr
koz - 23-04-2014, 20:45
Dodam, że jest też aplikacja SSI na smartphone'a i tam też można trzymać swoje certyfikaty (w tym uznaniowe AOWD ). Przydatne w przypadku zapomnienia plastików na wyjazd.
PawelM - 23-04-2014, 22:28 Temat postu: Re: SSI - licencje
| kyniekk napisał/a: |
Przerobiliśmy już basen i teorię - wykłady + kurs online. Za 2 tygodnie jedziemy na wody otwarte.
W dalszym ciągu nie dostaliśmy materiałów szkoleniowych (tylko online).
Instruktor twierdzi, że w związku z przejęciem SSI przez Mares'a panuje taki bałagan, że nie jest w stanie od w sumie 6 tygodni (bo zaliczkę wpłacaliśmy wcześniej) ściągnąć materiałów.
|
Hej!
Tak celem wyjaśnienia, to nie Mares wykupił SSI a koncern Head, jedynie Mares, jako że został również wykupiony przez Head, będzie "trzymał rękę" nad gałęzią "nurkową" tego koncernu.
Co do podręczników, to nic nie uległo zmianie i są to te same podręczniki co przed fuzją. Było trochę zamieszania, bo nikt nie wiedział co będzie i jakie zmiany nastąpią po tej fuzji ale już wiadomo że na razie zmiany będą tylko na najwyższych szczeblach.
Co do twojego kursu to myślę że nie musisz się niczym przejmować, ja swoje OWD robiłem ponad 3 lata temu, teorię robiłem tylko online, instruktor tylko mi zadał kila pytań aby sprawdzić czy dobrze zrozumiałem, potem baseny, wody otwarte i po ok tygodniu od egzaminu miałem certyfikat w ręce. Podręcznika do owd nie otrzymałem w ogóle.
Pozdrawiam!
ziller - 24-04-2014, 11:55
Sprawdziłem przed chwilką CN, w którym ja robiłem swoje wszystkie kursy.
Nadal przy OWD przy wpłacie zaliczki otrzymuje się cały zestaw oryginalny od SSI. Podręcznik, tabele, oryginalny logbook SSI, worek na to wszystko, nawet długopis.
Ja robiłem tam jeszcze nocne, deep, nitrox, podlodowe, nawigacje.
Ze wszystkich kursów mam w domu oryginalne podręczniki, naklejki czy inne duperele sygnowane przez SSI. Wszystko w cenie kursu. Nie było żadnych dodatkowych opłat za oryginalne materiały SSI, a ceny kursów nie różnią się od tych, które można znaleźć w internecie na stronach innych CN.
Myślałem, że taki jest standard a tu się okazuje, że niekoniecznie.
HX - 25-04-2014, 12:32
| Cytat: |
Ze wszystkich kursów mam w domu oryginalne podręczniki, naklejki czy inne duperele sygnowane przez SSI. Wszystko w cenie kursu. Nie było żadnych dodatkowych opłat za oryginalne materiały SSI, a ceny kursów nie różnią się od tych, które można znaleźć w internecie na stronach innych CN.
|
Wszystko opisane jest w aktualnych standardach 01.2014
www.divessi.com/downloads
dział /SSI Global Training Standards
Wszystko przygotowane profesjonalnie i atrakcyjnie wizualne.
Co do logiki prowadzenia szkoleń każdy może sobie wyrobić własne zdanie.
Jeżeli chodzi o materiały, ogólnie jest w standardach napisane że wszystkie kursy/licencje ich wymagają. Następnie w specyfikacjach poszczególnych kursów, już nie ma takiej konsekwencji np: wymagane są przy JUNIOR SPECIALTY a potem dopiero DIVE GUIDE, we wszystkich pośrednich stopniach przemilczano materiały.
W razie wątpliwości co do materiałów zalecają kontakt z "Service Center SSI w celu uzyskania wsparcia."
| Cytat: | | W SSI nie istnieje coś takiego jak "kurs AOWD" |
AOWD SSI istnieje, ale równoważnym stopniem z AOWD PADI jest według SSI Advanced Adventurer (tabelki na końcu pdf'a).
Specjalizacje czyli kursy, czyli kurs składa się z 4 kursów.
Analizując standardy obecnych na rynku organizacji, obserwuję tendencję do rozbijania szkoleń na drobne, oraz próbę utrzymania kursantów w jedynej słusznej organizacji. Moja "ulubiona" organizacja, od pewnego etapu, nie dość że nie wypuszcza ze swoich szeregów, to jeszcze nakazuje co określony okres odnawiać uprawnienia, jeżeli nie uczestniczyłeś w projektach.
Osobiście trzymam się jednej organizacji/standardu który mi odpowiada. Ponadto doszkalam się z materiałów wielu organizacji i regularnie nurkuję .
AdamP - 25-04-2014, 15:18
| HX napisał/a: |
AOWD SSI istnieje, ale równoważnym stopniem z AOWD PADI jest według SSI Advanced Adventurer (tabelki na końcu pdf'a).
Specjalizacje czyli kursy, czyli kurs składa się z 4 kursów.
|
Wreszcie ktoś mądry
Swoją drogą wskażcie mi certyfikat nurkowy który nie jest ,,uznaniowy"...
piotrkw - 25-04-2014, 15:56
| HX napisał/a: | | AOWD SSI istnieje, |
Oczywiście, że istnieje , nie istnieje natomiast "kurs AOWD "
Ale jak kolega napisał :
| AdamP napisał/a: | | Wreszcie ktoś mądry |
Jak ktoś chce wierzyć to uwierzy we wszystko
Pozdrawiam Piotr
AdamP - 25-04-2014, 16:30
| piotrkw napisał/a: |
Jak ktoś chce wierzyć to uwierzy we wszystko
|
Piotrze...
Wiesz co piszesz...czy piszesz co wiesz?
Nie ma dla mnie znaczenia definicja...
Czy AOWD w SSI to kurs, stopień, a może zestaw czterech specjalizacji tworzących razem kurs...
Wiem że w SSI można zrobić oddzielnie nurkowanie nocne, nukowanie w nocy i ograniczonej widoczności oraz nurkowanie głębokie jako oddzielne specjalizacje, płacąc oddzielnie za każdą z nich i za każdy plastik ją potwierdzający.
Można też zrobić te trzy specjalizacje razem (przepraszam ,,łącznie" żeby nie było )
dołożyć do tego czwartą specjalizację do wyboru i...
otrzymać na koniec JEDEN PLASTIK mający tą samą wartość/znaczenie czy jak wolisz ,,uznaniowość" co trzy wymienione wcześniej plastiki specjalizacyjne
W związku z tym ww certyfikat AOWD SSI POTWIERDZA KWALIFIKACJE NURKOWE
i nie należy go mylić z funkcjonującymi również w SSI ,,plastikowymi kartami" typu Platinum Diver 500 które w sumie nic nie ,,potwierdzają/uznają"...
...po za tym że ktośtam ileśtam nurkowań sobie zalogował
Pozdrawiam
ziller - 25-04-2014, 17:27
Nie ulega wątpliwości natomiast to, że otrzymany certyfikat AOWD w SSI to poświadczenie, że jego posiadacz przeszedł cztery oddzielne, niezależne kursy specjalizacyjne.
Pełne kursy, osobno certyfikowane odpowiednim plastikiem, a nie jak w innych organizacjach po jednym nurkowaniu zaznajamiającym z poszczególnymi zagadnieniami.
Mój partnur robił AOWD w innej organizacji i tak na prawdę po każdym nurku usłyszał - a jeśli chcesz poznać całość zagadnień związanych z ... i tu nazwa specjalizacji (deep, nocnym, nawigacją itp) zapisz się na konkretny kurs. Czyli ma AOWD, które nic prawie nie daje, poza tym, że posmakował tego i owego i kilka razy więcej zanurkował.
Ja wybrałem SSI przypadkiem, ale nie żałuję tej drogi. Robiłem sobie kiedy miałem czas i pieniążki kolejne kursy a jak się już uzbierały cztery umiejętności dostałem wraz z ostatnim plastikiem dodatkowo plastik z AOWD.
Jeśli dla czysto teoretycznych rozważań przyjąć, że kurs w SSI i np PADI prowadzi ta sama osoba to kursant z AOWD SSI ma zrobione 5 kursów w tym OWD i dodatkowo 4 pełne kursy specjalizacyjne, a kursant posiadający AOWD w PADI, ma troszkę poszerzone OWD i na kursy specjalizacyjne musi sobie pójść. Czyli umie sporo mniej.
Aby osiągnąć ten sam poziom kasa wychodzi chyba wyższa w PADI bo trzeba dodatkowo zaliczyć i zapłacić za AOWD.
Z drugiej strony, jeśli komuś zależy tylko na tym aby się pochwalić plastikiem AOWD to w PADI ma drogę krótszą, tańszą i łatwiejszą.
piotrkw - 25-04-2014, 17:32
| AdamP napisał/a: | | Nie ma dla mnie znaczenia definicja... |
Stąd też i problemy w zrozumieniu przez Ciebie , wbrew pozorom zrozumienie definicji znacznie ułatwia zrozumienie całokształtu .
Pozdrawiam Piotr
AdamP - 25-04-2014, 18:39
| piotrkw napisał/a: | | AdamP napisał/a: | | Nie ma dla mnie znaczenia definicja... |
Stąd też i problemy w zrozumieniu przez Ciebie , wbrew pozorom zrozumienie definicji znacznie ułatwia zrozumienie całokształtu .
Pozdrawiam Piotr |
całokształtu czego?
-tego tematu na forum?
-ścieżki szkolenia SSI?
-przypadku moich znajomych?
-czy Twojej własnej subiektywnej interpretacji/widzimisię?
No ale ok
Sżkoda że nie wypowiedział się jakiś instruktor SSI
Dziś naskrobię maila z zapytaniem albo do przedstawicielstwa SSI albo do jakiegoś miarodajnego CD/IT SSI...
Samą definicję akurat uważam tu za najmniej istotną - ale widzę że terminologia urasta dla niektórych do rangi problemu
Skoro jak rozumiem Ty rozumiesz nie tylko definicje, ale i co za tym idzie całokształt to napisz jak rozumiesz ,,uznaniowość" i czemu AOWD w SSI to nie kurs tylko certyfikat ,,uznaniowy"?
No i jakie Twoim zdaniem są pozostałe kursy (np.OWD) i specjalizacje(np.Deep, Stress & Rescue) w SSI skoro nie są ,,uznaniowe"?
| piotrkw napisał/a: | | wbrew pozorom zrozumienie definicji znacznie ułatwia zrozumienie całokształtu . |
wiem że.../wydaję mi się.../uważam że.../chciałbym aby...
-potrafisz znaleźć różnicę?
Pozdrawiam
piotrkw - 25-04-2014, 20:02
| AdamP napisał/a: | | Sżkoda że nie wypowiedział się jakiś instruktor SSI |
Hm... akurat w SSI posiadam uprawnienia Divemaster'a .. ale to pewnie Tobie nie wystarczy .
Pozdrawiam Piotr
P.S. Nie piszę o rzeczach których nie jestem pewien.
ziller - 26-04-2014, 06:29
| AdamP napisał/a: | | jak rozumiesz ,,uznaniowość" i czemu AOWD w SSI to nie kurs tylko certyfikat ,,uznaniowy" |
Może ja coś naskrobię chociaż żadnym instruktorem nie jestem.
Czemu AOWD w SSI to nie kurs - napisałem 4 posty wyżej. Nie ma czegoś takiego w SSI. Dostaje się certyfikat AOWD automatycznie po zaliczeniu 4 kursów specjalizacyjnych w tym któreś są obowiązkowe. To są 4 niezależne kursy robione przez nurka w dowolnym terminie i u dowolnego instruktora SSI (np. każdy kurs u innego) w dowolnym miejscu na świecie. Po każdym kursie nurek otrzymuje certyfikat.
Możesz więc sobie sam ułożyć ścieżkę dochodzenia do AOWD.
Po zakończeniu czwartej specjalizacji razem z plastikiem potwierdzającym otrzymuje się dodatkowo drugi plastik z AOWD.
W innych organizacjach są kursy AOWD, na których posmakujesz trochę nocnego, trochę deepa i tyle. Jesteś AOWD. I jest to kurs za który płacisz - nazywa się ten kurs AOWD.
W SSI takiego kursu nie ma. Jeśli instruktor wciska ciemnotę kursantowi, że w zamian za dużą paczkę polskich złotych przeprowadzi kurs AOWD w SSI to oznacza, że zrobi z nim tak naprawdę ileśtam kursów specjalistycznych. Chyba, że kombinuje jakoś jeszcze inaczej, ale to chyba nie ma żadnego związku ze standardami SSI.
Co do słowa "uznaniowość" to chyba każdy kurs można tak nazwać bo to instruktor UZNAJE czy nurek ma dostać certyfikat czy nie. W przypadku SSI organizacja UZNAJE, że nurek zaliczył 4 kursy specjalizacyjne więc daje mu plastik AOWD.
AdamP - 26-04-2014, 07:49
| piotrkw napisał/a: |
Hm... akurat w SSI posiadam uprawnienia Divemaster'a .. ale to pewnie Tobie nie wystarczy .
|
To nie tak...
ale jeśli napiszę
,, Ale Piotrze! W SSI nie ma czegoś takiego jak Divemaster! Jest za to DiveCon!"
-to będzie to miało taką samą wartość merytoryczną jak Twoje posty w tym temacie
piotrkw - 26-04-2014, 08:23
| AdamP napisał/a: | | ale jeśli napiszę |
To uznam , co zresztą widać już wcześniej , że nie wiesz o czym piszesz , i robisz to by coś sobie popisać . Też jest to sposób na spędzanie wolnego czasu .
Ja już wszystko co miałem do napisania przekazałem , może Ziller jeszcze trochę powyjaśnia , ale jak ostatniego wyjaśnienia ktoś nie załapał , to już chyba jaśniej się nie da .
Pozdrawiam Piotr
AdamP - 26-04-2014, 09:52
Piotrze...
Daruj sobie argumenty ad personam bo świadczy to tylko o Twoim poziomie,
i to niekoniecznie tym nurkowym.
Nie wiem czy zauważyłeś ale nie upieram się przy tym że AOWD w SSI nazywa się kursem w ścisłym tego słowa znaczeniu -jest mi to poprostu obojętne.
Na chwilę obecną dostałem odpowiedź od 2 instruktorów SSI:
a tu http://www.instruktorssi....ards-polish.pdf
masz standardy SSI na 2013 rok po polsku (nie wiem-być może są nowsze)
Żeby ułatwić Ci życie napiszę że AOWD masz na stronie 61, a ,,Poziomy Uznania" na 62
I choć nigdzie nie pada słowo ,,kurs" w odniesieniu do AOWD, wynika w nich jasno że SSI uznaje AOWD za stopień ale na pewno nie za ,,Poziom Uznania" co Ty jako rzekomo DiveCon/Divemaster tej organizacji sugerowałeś
Nie mam teraz czasu na dłuższe pisanie...
ale od wspomnianych instruktorów SSI dostałem odpowiedź że certyfikat AOWD można uzyskać ZAMIAST 4 certyfikatów potwierdzających ukończone wcześniej specjalizacje i ma on taką samą wartość jak te 4 (w szczególnych przypadkach np. nitrox - trzeba wykupić odrębny certyfikat).
I że nikt nie będzie ode mnie wymagał kupowania odrębnych plastików do każdej specjalizacji, zostaną one potwierdzone na plastiku AOWD
-dla mnie jest to duża różnica, podobnie jak dodatkowe ok.500zł w kieszeni za 4 niepotrzebne certyfikaty (może tu tkwi Twój problem?)
Nie wyjaśniłeś do chwili obecnej co znaczy ta Twoja ,,uznaniowość" w odniesieniu do AOWD więc uznaję to za Twoją interpretację.
Sam rozpocząłeś pisząc o ,,uznaniowości AOWD" więc wyjaśnij mi proszę czym różni się odrębny certyfikat nawigacji/nurkowania głębokiego czy nocnego od jednego plastiku AOWD że nie uznajesz go za ,,pełnoprawny" a jedynie ,uznaniowy"?
Nie jestem instruktorem ani DiveConem SSI (jedynie w 2005 roku robiłem OWD w SSI)
wspomniałem na początku o moich znajomych którzy robili AOWD w SSI...
Ani ja ani oni nie pamiętamy już czy zapisali się na ,,kurs" ,,staż" może na ,,uznanie"
równie dobrze może był to ,,pakiet" - nurkowania miały odbywać sie ,,jednym ciągiem" i z tego powodu cena też miała być preferencyjna w stosunku do 4 oddzielnych specjalizacji.
-wiem natomiast że w 2010 roku ukończyli nurkowania z zakresu specjalizacji:
nurkowanie głębokie,nurkowanie nocne i w ograniczonej widoczności,nurkowanie nawigacyjne (te 3 były ponoć w PL ,,obowiązkowe") oraz dodatkowej wybranej przez siebie specjalizacji i na koniec otrzymali 1 (słownie: JEDNĄ) plastikową kartę z napisem ADVANCED OPEN WATER DIVER SSI i wymienionymi na niej specjalizacjami,
i nikt w SSI nie kwestionował jej ważności ani nie kazał kupować plastików ,,deep" czy jakiś innych ,,specjalizacyjnych" czy ,,nieuznaniowych".
Często Piotrze pokazujesz że dość mocno utożsamiasz się z niektórymi centrami nurkowymi w 3M (miłe to bardzo - lojalnośc to w dzisiejszych czasach piękna choć niestety coraz rzadsza cecha)
więc może podjedź do Trytona...
-bo na obecną chwilę masz ewidentnie duży kłopot z wyjaśnieniem swojej własnej definicji ,,uznaniowość".
kraken - 26-04-2014, 12:36
Ostatnio kolega (piszący zresztą tutaj) zaczął zbierać informacje z SSI więc może coś to komuś rozjaśni albo ktoś coś dopisze:
Porównanie
http://nurkopedia.pl/inde...stopnie_nurkowe
Sam SSI
http://nurkopedia.pl/inde..._Adventurer_SSI
Tak w ogóle to dyskusja czy kurs czy nie jest czysto teoretyczna; używając terminologii PADI powiedział bym że AOWD w SSI to program
Kurs - wyraźnie określone w standardach umiejętności, ilości nurkowań, głębokości, wiek, itp. Na koniec uczestnik otrzymuje certyfikat
Program - szkolenie lub zestaw kilku szkoleń (kursów) prowadzących do zdobycia określonych umiejętności i uprawnień. Na koniec może być osobny certyfikat lub nie. Ten certyfikat może być nie objęty osobnym szkoleniem ale wynikać ze szkoleń i certyfikatów "pośrednich". Czasami może być dodatkowy wymóg w postaci ilości nurkowań w logbooku, itp.
Warsztaty - prowadzone według instruktora szkolenie prowadzące do określonych przesz instruktora celów. Szkolenie oparte na standardach organizacji w jakiej instruktor szkoli ale stosowanych na odpowiedzialność instruktora w sposób wybiórczy (ale bez ich łamania).
Ale jak ktoś ma inny zestaw definicji to też dobrze
MSC
leon - 27-04-2014, 12:05
Witam
Jestem instruktorem SSI i postaram się wyjaśnić kilka błędnych informacji,które zostały zacytowane w tym temacie:
| AdamP napisał/a: | certyfikat AOWD można uzyskać ZAMIAST 4 certyfikatów potwierdzających ukończone wcześniej specjalizacje i ma on taką samą wartość jak te 4 (w szczególnych przypadkach np. nitrox - trzeba wykupić odrębny certyfikat).
I że nikt nie będzie ode mnie wymagał kupowania odrębnych plastików do każdej specjalizacji, zostaną one potwierdzone na plastiku AOWD
-dla mnie jest to duża różnica, podobnie jak dodatkowe ok.500zł w kieszeni za 4 niepotrzebne certyfikaty |
Kilka lat temu (3) tak było, obecnie niestety jest wymagane wykupienie osobnych certyfikatów do każdej specjalizacji, natomiast finałowy certyfikat AOWD dostajemy bezpłatnie. Jeżeli ktoś posiada już jakieś specjalizacje są uwzględnione i nie musi ich robić (dwie specjalizacje mogą być z innej organizacji, dwie muszą być z SSI)
SSI nie jest jedyną organizacją szkolącą AOWD w ten sposób, w SDI jest podobnie tylko tam niestety instruktor/kursant musi płacić za 5 certyfikatów (certyfikat AOWD również).
| AdamP napisał/a: | -wiem natomiast że w 2010 roku ukończyli nurkowania z zakresu specjalizacji:
nurkowanie głębokie,nurkowanie nocne i w ograniczonej widoczności,nurkowanie nawigacyjne (te 3 były ponoć w PL ,,obowiązkowe") oraz dodatkowej wybranej przez siebie specjalizacji . |
Obecnie to również nie jest już aktualne, nie ma obowiązkowych specjalizacji, choć osobiście uważam że do kursu AOWD w naszych wodach niezbędne jest deep, nawigacja, suchy i nitrox
| AdamP napisał/a: | | ,, Ale Piotrze! W SSI nie ma czegoś takiego jak Divemaster! Jest za to DiveCon!" |
Jest i divemaster i divecon, jeszcze dodatkowo diveguide:
Dive Guide może:
A. Prowadzić wycieczki podwodne dla licencjonowanych
nurków.
B. Nauczać nurkowania w ABC po zaliczeniu
odpowiedniego modułu instruktorskiego -
Snorkeling Instructor oraz wydawać licencje
Snorkel Diver.
C. Uczestniczyć w kursie SSI Dive Control Specialist
po ukończeniu programu Science of Diving.
------------------------------------------------------------
8. Uprawnienia: Po uzyskaniu licencji, Divemaster
może:
A. Pełnić funkcję taką samą jak Dive Guide.
B. Spełniać wymagania do pełnienia funkcji
Certyfikowanego Asystenta.
-------------------------------------------------------------
11. Uprawnienia: Po uzyskaniu licencji, Dive Control
Specialists może:
A. Pełnić funkcję taką samą jak Divemaster.
B. Spełnić wymagania do pełnienia funkcji
Certyfikowanego Asystenta.
C. Prowadzić wykłady i zajęcia w basenie w ramach
kursu Open Water Diver pod pośrednim
nadzorem aktywnego Instruktora SSI, choć
nie może prowadzić ćwiczeń obejmujących
elementy pierwszej pomocy oraz postępowania
w sytuacjach awaryjnych takie jak dzielenie się
powietrzem, wyjście awaryjne z wypłynięciem
na płetwach i ze zrzuceniem balastu.
D. Asystować Instruktorowi podczas nurkowań
szkoleniowych w wodach otwartych wyłącznie
w roli licencjonowanego asystenta. Zabierać
kursantów, nie więcej niż 2 na raz, na podwodne
wycieczki, jeśli kursanci zaliczyli juz wymagane
umiejętności z Instruktorem.
E. Prowadzić zajęcia Try Scuba w basenie/
ograniczonym akwenie.
F. Prowadzić program Scuba Skills Update.
G. Uzyskać stopień Training Specialist po dodatkowym
szkoleniu.
H. Wziąć udział w kursie SSI Instructor Training.
AdamP - 27-04-2014, 14:35
| leon napisał/a: | Witam
Jestem instruktorem SSI i postaram się wyjaśnić kilka błędnych informacji,które zostały zacytowane .... |
Dziękuję iż publicznie wypowiedział się wreszcie ktoś KOMPETENTNY w temacie szkoleń SSI.
W takim razie Mea Culpa
Informacje nt kursu AOWD moich znajomych dotyczyły 2010roku,
reszta informacji
(w tym ,,zamienności" 4 plastików specjalizacyjnych na 1 AOWD) pochodzi z maila od 2 znanych instruktorów SSI - obaj utrzymywali że są w stanie ,,zrobić" 4 specjalizacje w ramach AOWD i wydać na koniec 1 plastik AOWD właśnie.
Co do obowiązkowości nocnego, nawigacji i deepa napisałem iż w czasach gdy AOWD robili moi znajomi ,,były ponoć obowiązkowe".
Abstrachując od standardów, tego co kto musi i co kto uważa....
W 2010 roku dwoje moich znajomych ukończyło nurkowania wchodzące w skład 4 specjalizacji: głębokie,nocne, nawigacja (oraz wrakowego zamiast nitrox)
i otrzymało z Oficjalnego Przedstawicielstwa SSI na Polskę (DeltaDive z Morynia) JEDEN PLASTIKOWY CERTYFIKAT - ADVANCED OPEN WATER DIVER - ZAMIAST CZTERECH CERTYFIKATÓW SPECJALIZACYJNYCH.
więc widać jednak można było...
A pokusiłbyś Się o rozwinięcie przytoczonej tu ,,uznaniowości" w szkoleniach SSI?
Sebiriusz - 27-04-2014, 21:40
| Cytat: | | reszta informacji (w tym ,,zamienności" 4 plastików specjalizacyjnych na 1 AOWD) pochodzi z maila od 2 znanych instruktorów SSI - obaj utrzymywali że są w stanie ,,zrobić" 4 specjalizacje w ramach AOWD i wydać na koniec 1 plastik AOWD właśnie. |
Przepraszam, ale nie wczytałem się dogłębnie w wątek. Jednak odnoszę wrażenie że Ci znani instruktorzy SSI nie mieli racji - tak?
W takim razie dziwię się że piszesz o nich w taki enigmatyczny sposób.
Niestety jeżeli coś robimy to bierzemy za to odpowiedzialność i albo jesteśmy dobrzy i polecani, albo nie.
Chciałbym przed wyborem instruktora wiedzieć o nim wszystko...
Jan Dudzinski - 29-04-2014, 11:49 Temat postu: Co mamy między uszami? [quote="Sebiriusz"] | Cytat: |
W takim razie dziwię się że piszesz o nich w taki enigmatyczny sposób.
Niestety jeżeli coś robimy to bierzemy za to odpowiedzialność i albo jesteśmy dobrzy i polecani, albo nie.
Chciałbym przed wyborem instruktora wiedzieć o nim wszystko...
|
Witam,
SSI w odróżnieniu od innych organizacji (TDI<SDI, IANTD, etc.) udostępnia je dla wszystkich zainteresowanych na swojej stronie www.
http://www.divessi.com/do...ing%20Standards
PADI płać, płać, płać, płać...- chcesz przeczytać standardy/wiedzieć jak powinien wyglądać kurs? KUP je za ca. 60 euro)
Tu są zamieszczone również w wersjii dla Polaków bez pełnego wykształcenia podstawowego ale umiejących czytać.
Uwaga!
Możliwość wystąpienia silnych zawrotów głowy, napadów duszności, podniesionego ciśnienia, splątania a nawet drgawek,.
Zdania SĄ DŁUŻSZE NIŻ SMS.
krzkus - 29-04-2014, 12:38
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Tu są zamieszczone również w wersjii dla Polaków bez pełnego wykształcenia podstawowego ale umiejących czytać. |
Niestety fatalne tłumaczenie, po prostu nieuczciwe,
Qualification , czy niemieckie Qualifikationen to się w żaden sposób nie da przetłumaczyć na uprawnienia.
(np. strona REC18 pkt 14 itd.)
Szkoda, że nigdzie nie ma nazwiska tłumacza przysięgłego, ale sadzę, że żaden by się pod tym nie podpisał.
Myślę, że Polacy też mają prawo po kursach mieć odpowiednie kwalifikacje, bo uprawniać to może bilet do kina.
AdamP - 29-04-2014, 17:23
| Sebiriusz napisał/a: | | Cytat: | | reszta informacji (w tym ,,zamienności" 4 plastików specjalizacyjnych na 1 AOWD) pochodzi z maila od 2 znanych instruktorów SSI - obaj utrzymywali że są w stanie ,,zrobić" 4 specjalizacje w ramach AOWD i wydać na koniec 1 plastik AOWD właśnie. |
Przepraszam, ale nie wczytałem się dogłębnie w wątek. Jednak odnoszę wrażenie że Ci znani instruktorzy SSI nie mieli racji - tak? |
Nie.
Nie będę się za nikogo wypowiadał, ani interpretował otrzymanych od nich maili ale...
Tak to już w życiu jest że teoria często mija się z praktyką.
Ja na ten przykład na kilkanaście kursów ukończonych w KDP CMAS nie mam ani jednego ich plastiku (choć dopiero od niedawna są one ,,bezwzględnie wymagane") mimo to wszystkie mam potwierdzone wpisem i pieczątką instruktora w książeczce płetwonurka.
Poprostu mój instruktor stwierdził że jak będzie mi jakiś plastik potrzebny to żeby dać mu znać a mi o zamówi... i Chwała Mu za to!
Mimo tego dalej szkoliłem się m.in. w CMAS i nikt nigdy nie podważał żadnych moich kursów, pomimo braku potwierdzających ich drogich plastikowych kart zwanych dalej certyfikatami.
W międzyczasie do moich znajomych odezwał się instruktor który robił im AOWD w 2010 roku i zapewnił że wszystko odbyło się zgodnie z ówczesnymi standardami, choć dodał ze w ostatnich latach się w SSI pozmieniało.
Nawiasem mówiąc na moje pytanie skierowane do Centrali SSI nikt do tej pory nie raczył odpowiedzieć.
| Sebiriusz napisał/a: | | W takim razie dziwię się że piszesz o nich w taki enigmatyczny sposób. |
wyjaśniam poniżej...
| Sebiriusz napisał/a: | | Niestety jeżeli coś robimy to bierzemy za to odpowiedzialność i albo jesteśmy dobrzy i polecani, albo nie. |
Dokładnie tak samo uważam, więc myślę że Ci instruktorzy wiedzą co robią i widocznie mają na to jakieś sposoby - rozumiem iż robią to na swoją własną odpowiedzialność.
Oczekujesz że wymienię ich z imienia i nazwiska?
Dla mnie ktoś kto nie chce za wszelką cenę wydoić mnie z kasy i gdy widzi możliwość oszczędzenia kilku stów przez swojego kursanta mówi mu o tym jest conajmniej Bardzo Dobrym Instruktorem (abstrachując od jego umiejętności nurkowych czy dydaktycznych).
Zresztą nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie jest to normalne ludzkie zachowanie,
w odróżnieniu np od wszelkich kursowych comb typu ,,płacisz jak za dwa kursy i masz też wykupić 2 certyfikaty", ale nurkowań masz już mniej niż robiąc te dwa kursy oddzielnie ,,bo tak mówią standardy".
Szczytem jest tu dla mnie ,,oferta" pewnego instruktora technicznego który gdy go zapytałem o kursy z poziomu Extended Range oraz Normoxic Trimix zaproponował mi że za normalną cenę obu kursów zrobi mi cały pierwszy kurs oraz tylko część trimixową z drugiego kursu ,,ponieważ część nurkowań się pokrywa i standardy pozwalają mu z nich zrezygnować"
Zapytany czemu w takim razie mam płacić jak za dwa pełne (-zero rabatu)? oburzony odparł że ,,przecież otrzymam 2 certyfikaty!"
Gdy powiedziałem mu że wystarczy mi tylko certyfikat Normoxic a głębokie nurkowania powietrzne robię jedynie dla doświadczenia i umiejętności to powiedział że ,,niestety standardy i polska centrala każą mi wydać dwa certyfikaty" (jeden taki plastik to bagatela 150zł - dwa plastiki to 300zł - jakieś 10% ceny kursu!!!
Instruktorzy których ja szanuję potrafią zrobić 2 a nawet 3 kursowe combo (jeśli oczywiście standardy na to pozwalają) ale nie zmuszają kursanta do kupna ,,niższego" plastiku, nawet jeśli jest on wymagany aby uzyskać ten ,,wyższy".
Uważam że każdy ma prawo sam decydować o swoich pieniądzach...
Jan Dudzinski - 28-05-2014, 05:57 Temat postu: Odpowiedź
| AdamP napisał/a: |
Nawiasem mówiąc na moje pytanie skierowane do Centrali SSI nikt do tej pory nie raczył odpowiedzieć.......
Instruktorzy których ja szanuję potrafią zrobić 2 a nawet 3 kursowe combo (jeśli oczywiście standardy na to pozwalają) ale nie zmuszają kursanta do kupna ,,niższego" plastiku, nawet jeśli jest on wymagany aby uzyskać ten ,,wyższy". |
Witaj, to dziwne. SSI odpowiada NATYCHMIAST (przynajmniej mnie) na pytania.
Jakie to było pytanie?
Może będę mógł pomóc?
Instruktorzy którzy robią powyższe "numery" mogą bardzo szybko przestać nimi być*
* Nie dotyczy PADI.
I wtedy ich "kursem-licencją" będziesz sobie mógł podetrzeć.... jako iż zostały wystawione przez oszustwo.
Ciekawe czy "instruktor" zwróci Ci CAŁE poniesione przez Ciebie koszty "kursowania się"?
Hotel, dojazd, jedzenie, stracony czas wakacji... i konieczność przejścia kursu jeszcze raz u innego instruktora - też nowe koszty itp.
Ale może się mylę? Przeczytaj dokładnie Standardy tej organizacji i zapytaj bezpośrednio u źródła.
Johnny_ - 11-06-2014, 07:30 Temat postu: Re: Odpowiedź
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Witaj, to dziwne. SSI odpowiada NATYCHMIAST (przynajmniej mnie) na pytania. |
Mnie też nasz oddział nic nie odpisał.
Jan Dudzinski - 16-06-2014, 13:53 Temat postu: Re: Odpowiedź
| Johnny_ napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | | Witaj, to dziwne. SSI odpowiada NATYCHMIAST (przynajmniej mnie) na pytania. |
Mnie też nasz oddział nic nie odpisał. |
W czym Ci mogę pomóc?
Johnny_ - 17-06-2014, 07:27
Już w niczym, napisałem do centrali. Podali 2 bezpośrednie adresy email do course director-ów. Jeden z nich zlał mnie zupełnie jak nasz rodzimy oddział (może nie zna odpowiedzi?). Do drugiego napiszę w najbliższym czasie.
[ Dodano: 17-06-2014, 07:28 ]
...a chodzi generalnie o sidemount w kursach XR/TXR. Niby jest, ale formalnie nie ma.
|
|