FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Kundzin (podlaskie)

Mieciu - 27-04-2014, 18:35
Temat postu: Kundzin (podlaskie)
50km od Białegostoku mamy zalany zbiornik po wyrobisku żwirowni.
Filmowałem kamerką Sony HDR-AS15:
-upgrade do firmware v3.0
-z wymienionym płaskim szkiełkiem (AKA-RD1)
-ustawienia scenerii 'water', włączona stabilizacja, kąt 120°.
-kamera zamocowana do maski (uchwyt VCT-GM1)

Do podświetlania rybek i ciemniejszych miejsc własnoręcznie wykonana latarka na diodzie XM-L2 wysterowanej na 12W.

Poniżej zapis podwodnych atrakcji :
http://www.youtube.com/watch?v=xkAr_KcCNew

ziemia - 27-04-2014, 19:18

Niezła wizurka, w zeszłym roku nie odróżniało się dno od wody. Jak będę w okolicy to nie omieszkam zajrzec. Nie wiedziałam, że tam są jakieś poręczówki i atrakcje. A skąd wchodziliście do wody?
Mieciu - 27-04-2014, 19:26

ziemia napisał/a:
Niezła wizurka, w zeszłym roku nie odróżniało się dno od wody. Jak będę w okolicy to nie omieszkam zajrzec. Nie wiedziałam, że tam są jakieś poręczówki i atrakcje. A skąd wchodziliście do wody?

Atrakcji jest tam znacznie więcej, szczególnie po drugiej stronie brzegu (zatopione drzewa i znacznie wiecej rybek)
My wchodzilismy w miejscu oznaczonym gwiazdką, dojazd drogą nr1

Po wejsciu do wody należy skierować się ok 10m na prawo i na głębokości 3m są zatopione metalowe schody.
Co ciekawe podczepione są tam 2 poręczówki - pierwsza idzie do samochodu a druga do?.. (przekonamy sie moze nastepnym razem)

Pozostałe sprzęty są na ok 3-5m płynąc w górę po obwodzie zalewu (czyli na lewo od punktu wejscia do wody)

ziemia - 27-04-2014, 20:22

Ja wlazłam do wody za górą piachu, dojechałam taką piaskową dróżką po drugiej stronie. Byłam sama i nie chciałam jakichś konfliktów z wędkarzami. No i na tej drodze, którą wjeżdżaliście jest napis droga prywatna, co mnie trochę zmyliło.
waldek72 - 28-04-2014, 07:08

zbiornik ma już niestety najlepsze lata za sobą. od 2-3 lat kiedy wyrównywano brzegi tak go zamącono, ze nie odzyskał świetności. kundzin służył wiele lat jako pierwsza woda otwarta na wielu kursach i praktycznie nie ma płetwonurka w białymstoku która na nim kursu nie robiła. poręczówki są dwie jedna do mercedesa a druga do zaporożca i są założone przez znanego instruktora pana w. poza tym są pozostałości maszyn kopiących żwir (schody, pomosty, jakieś inne drobne elementy. jest trochę rybek a nawet węgorzy. niestety przez większość roku wizura nie pozwala na nic więcej jak nurkowanie w celu sprawdzenia sprzętu i to przy brzegu.
Mieciu - 28-04-2014, 08:39

waldek72 napisał/a:
poręczówki są dwie jedna do mercedesa a druga do zaporożca

:-) Ja zawsze myślałem że tam jest tylko 1 auto - te co na filmie z platformą na dachu na 12m. Stąd nurkowie przekręcają nazwę tego zatopionego auta i mówią nyska,merc, zaporożec..

Skoro są dwa to tym bardziej trzeba odwiedzić ten zbiornik jeszcze raz - z mocniejszym światłem wybrać się wzdłuż drugiej poręczówki...

Sebiriusz - 28-04-2014, 11:28

Ładne warunki, aż chce się zanurać :pajac:

...jednak muszę przyznać że jako film to szału nie ma. Oglądałem bez dźwięku więc nie mam całokształtu autora w głowie, ale strasznie mnie drażniło to machanie kamerą. Wiem, to wina mocowania kamery gdzieś przy masce/głowie, ale...
sprawiało to wrażenie chaosu u nurka :ping:

i jeszcze jedno :ok2: irytuje mnie zatapianie tych kibli? Co to niby za atrakcja jest?
:humor:

Tomcio910 - 28-04-2014, 11:45

Waldek masz racje...kundzin juz do pierwotnego stanu nie wroci....a tak fajnie bylo pare lat temu
Mieciu - 28-04-2014, 12:21

Sebiriusz napisał/a:
...jednak muszę przyznać że jako film to szału nie ma.

:-) nakręć lepszy

Sebiriusz napisał/a:
... Wiem, to wina mocowania kamery gdzieś przy masce/głowie, ale...
sprawiało to wrażenie chaosu u nurka :ping:

Drogi Sebiriuszu - nie wiem jak ogarniętym jesteś nurkiem, ale to był mój pierwszy samodzielny wypad we własnym sprzęcie (ósme nurkowanie na wodach otwartych).
Udało nam się w 100% zrealizować zaplanowane na brzegu nurkowanie i ja jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z niego.
Kamera na początku filmowała dokładnie to co ja widziałem (pozniej zeszła nieco w dół)
Zamysłem było pokazanie:
- tego co widzi nurek
- tego co można spotkać pod wodą w Kundzinie.
- tego że kamerka sony za 700zł radzi sobie równie dobrze jak nie lepiej pod wodą niż rozreklamowane gopro :bee;
- tego że latarka którą sam zrobiłem świeci i jest szczelna

Machanie głową? hehehe no mnie nauczyli pilnować partnurka i czasem trzeba było się za nim rozejrzeć bo znikał gdzies na górze lub z tyłu ;-)

Tak wygląda zestaw filmowca amatora:

:papa:

Sebiriusz - 28-04-2014, 13:09

Mieciu ja Ciebie nie krytykuję :beer3: komentuję to co wystawiłeś do oceny. Niestety tak już jest że jak coś publikujemy to i takie komentarze się przytrafiają.

Jeśli zapytujesz o moje umiejętności to powiem że jeszcze długa droga przede mną.
Co do wideo to niestety nie mam kamery, a bardzo bym chciał coś nakręcić ;) czekam aż uda mi się z jednym z forumowych kolegów sklecić jakąś obudowę do mojego aparatu. Firmówka kosztuje bagatela 6 tysięcy w wersji oszczędnej :ping:

Jeżeli chcesz mnie skrytykować :ping: to >TU< wstawiłem w dole wątku odnośnik do filmu który montowałem. Nie jest to żadne mistrzostwo świata, ale ...miałem bardzo marny materiał od kamerzysty, a tak jak Ty piszesz chciałem mieć pamiątkę.

aha!
nie mam nic do pilnowania partnura i spoglądania na niego. Komentowałem film, a nie pływania.
:beer:

Mieciu - 28-04-2014, 13:18

:-) spoko luzik :beer3:
Ja tam nie skupiam się na montażu i bajerach.
Poprzycinałem materiał w windows movie makerze na szybko i wrzuciłem muzykę, która leciała w radiu jak jechałem na nurka :ping:

Ja tam nie komentuje twórczości innych bo sam sie na tym nie znam.
Film raczej miał zaprezentowac mozliwosci kamerki pod wodą.

Sebiriusz - 28-04-2014, 13:34

Cytat:
Film raczej miał zaprezentowac mozliwosci kamerki pod wodą.

no widzisz, tego nie doczytałem na wstępie i czułem się zobowiązany pomóc Ci robić następne produkcje.

:beer:

rahimex - 05-04-2021, 14:58

Czy ktoś ma informacje czy da sie tam nurkowac ? Byłem rok temu to grodzili całość, moze jakoes opłaty sa czy cos ?
ŁukaszOWD - 30-08-2023, 13:42

Dobre pytanie, byłem dziś, wszędzie tablice teren prywatny, bramy zamknięte, żadnej informacji. Z nurka nici 😏