FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Indywidualny rozwój nurkowy.

Błażej Pruski - 29-04-2014, 19:30
Temat postu: Indywidualny rozwój nurkowy.
Czujesz niedosyt wiedzy i umiejętności ?
Pragniesz rozwoju dopasowanego do Twoich możliwości czasowych i zainteresowań ? Chciałbyś sam wybierać miejsce i poziom szkolenia ?
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ? Chciałbyś uczestniczyć w wyjeździe nurkowym w egzotyczne miejsce, zorganizowanym dla Ciebie i Twoich bliskich ?
Twoja konfiguracja nie satysfakcjonuje Ciebie, potrzebujesz doradztwa sprzętowego ?

Jeżeli odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań brzmi „TAK” , może
rozważysz współpracę ze mną – osobistym instruktorem nurkowania … ?
Nauczam nurkowania od 1983 roku. Mogę przekazać Ci wiedzę i umiejętności w następujących zakresach,
zgodnie z systemem KDP/CMAS :

1. Poziomy nurkowe od początkującego do zaawansowanego.

2. Specjalizacje ogólnonurkowe :

- nawigacja podwodna
- nurkowanie nocne
- nurkowanie eksploracyjne ( 30 m )
- nurkowanie w skafandrach suchych
- nurkowanie z zastosowaniem nitroksu
- nurkowanie w pełnej masce
- nurkowanie ze skuterem
- nurkowanie podlodowe
- nurkowanie wrakowo-morskie
- nurkowanie w sidemountcie

3. Specjalizacje techniczne :

- nitroks zaawansowany
- trimiks normoksyczny
- trimiks zaawansowany
- płetwonurek rebreatherowy
- zaawansowane nurkowanie ze skuterami

Potrzebujesz więcej informacji ? Proszę śmiało pisz lub dzwoń …
OK – SYSTEM inde(e)pdiving,
blazej.pruski@gmail.com , tel. +48-790-587-762

piotrkw - 29-04-2014, 20:05

Błażej Pruski napisał/a:
Nauczam nurkowania od 1983 roku.

Świetnie Błażeju , bardzo miło to przeczytać , ale co do reszty postu to chyba pomyliłeś działy ???

Pozdrawiam Piotr

Aleksander - 29-04-2014, 21:27

Błażej Pruski napisał/a:

Pewnie, że tak
Błażej Pruski napisał/a:
Pragniesz rozwoju dopasowanego do Twoich możliwości czasowych i zainteresowań ? Chciałbyś sam wybierać miejsce i poziom szkolenia ?

No jasne
Błażej Pruski napisał/a:
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ?

No ba...
Cześć Błażeju. Od przywitań jest nieco inny dział ale fajnie, że jesteś. Ofertę masz bogatą - to też dobrze ale mam pytanie.
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS. Teraz - bo nowe przyszło- może być też DAN BLS+OFA.
Uwaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?
Pozdrawiam

Motti - 29-04-2014, 21:32

Aleksander napisał/a:
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS. Teraz - bo nowe przyszło- może być też DAN BLS+OFA.
UWaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?

Teraz wojskowi lekarze zajmujący się medycyną hiperbaryczną prowadzą takie kursy, informacja z 2 stron KDP i PTMiTH.
Klinika prywatna i tym bardziej ratownicy medyczni, to nie są lekarze tej specjalności.

pozdrawiam rc

Aleksander - 29-04-2014, 21:36

Motti napisał/a:
Klinika prywatna i tym bardziej ratownicy medyczni, to nie są lekarze tej specjalności.

Nie, no jasne. Tylko jak wezwiesz pogotowie do domownika bo zasłabł to dyspozytor przyśle w pierwszej kolejności ratownika (bardo często absolwenta UM).
Motti, piszemy o ratownictwie a nie o doktoryzacji z medycyny. Chcę aby Kolega się określił

Sebiriusz - 29-04-2014, 23:37

:) powitać, powitać... i do zobaczenia na obrzeżach Borów Tucholskich :pa:
Błażej Pruski - 30-04-2014, 06:49

piotrkw napisał/a:
Błażej Pruski napisał/a:
Nauczam nurkowania od 1983 roku.

Świetnie Błażeju , bardzo miło to przeczytać , ale co do reszty postu to chyba pomyliłeś działy ???

Pozdrawiam Piotr

Sorry Piotrze - jestem tu nowy i poznaję nawigacje ...

[ Dodano: 30-04-2014, 06:53 ]
Aleksander napisał/a:
Błażej Pruski napisał/a:

Pewnie, że tak
Błażej Pruski napisał/a:

No jasne
Błażej Pruski napisał/a:
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ?

No ba...
Cześć Błażeju. Od przywitań jest nieco inny dział ale fajnie, że jesteś. Ofertę masz bogatą - to też dobrze ale mam pytanie.
Uwaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?
Pozdrawiam

Witaj Alek - ja bym to jak najbardziej uznał - pozdrawiam - Błażej

Motti - 30-04-2014, 07:15

Aleksander napisał/a:
Nie, no jasne. Tylko jak wezwiesz pogotowie do domownika bo zasłabł to dyspozytor przyśle w pierwszej kolejności ratownika (bardo często absolwenta UM).
Motti, piszemy o ratownictwie a nie o doktoryzacji z medycyny. Chcę aby Kolega się określił
Ostatnio zmieniony przez Aleksander Wczoraj 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Pytasz czy kurs od ratownika medycznego zastąpi kurs patofizjologi nurkowania, NIE ZASTĄPI.
Aleksander napisał/a:
Wczoraj 21:27
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS.
KOMH nie prowadzi kursów, prowadzą je wojskowi lekarze.
Czy zrozumiałeś ?

pozdrawiam rc

Aleksander - 30-04-2014, 07:32

Motti napisał/a:
Pytasz czy kurs od ratownika medycznego zastąpi kurs patofizjologi nurkowania, NIE ZASTĄPI.

Ale już kurs zrobiony przez DAN (BLS+OFA) zastąpi - prawda?, bo jak nie wiadomo o co chodzi to o kasę chodzi. W zeszłym roku kurs patifizjologii kosztował jakieś 600 zł, w tym roku 850 zł. W każdym przypadku są to tylko wykłady, nie ma sprężeń w komorze. Jeśli do tego doliczysz koszt dojazdu do Gdyni, nocleg, wyżywienie to robi się to zabawa za blisko 2000 zł. Przekonaj mnie, że jest ten kurs warty tych pieniędzy, że dowiem się na nim czegość więcej niż na kursie DAN albo na innym kursie BLS+OFA

filipesku - 30-04-2014, 08:26

Ja się nie znam ale zrobiłem ten kurs we Wrocławiu za chyba 400. Chociaż nie mam nic wspólnego z Cmasem to polecam.
Motti - 30-04-2014, 08:30

Aleksander napisał/a:
Ale już kurs zrobiony przez DAN (BLS+OFA) zastąpi - prawda?
Ja osobiście to chromolę postanowienia KDP. Natomiast wcale nie jestem przekonany do kursów DAN w
"Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3? "

Skoro doszło do porozumienia KDP i wojskowych lekarzy w sprawie szkoleń. (To akurat z 2 źródeł wiem).
Na kontaktach z wojskowymi lekarzami dowiesz się więcej, niż na kursach DAN i wystarczy do tego PTMiTH. Koszta również nie są wysokie kontaktów z tym środowiskiem. Dostęp do unikalnej literatury jest łatwy. Dzięki niej, bez problemów mogę wprost w modelu, problemy dekompresyjne rozwiązywać, ludzie po kursach w KOMH czy DAN, jakoś nie bardzo się udzielają w tych tematach. Po kursach słynnego GUE, też nie bardzo sobie radzą. Też kursanci słynnego geniusza Bałtyku, nie błyszczą.
Jest to dostępne w polskich wydawnictwach WAM czy AMW.
Ponieważ to również droga rozwoju nurkowego, to wypowiedź jest jak najbardziej na miejscu. Można powiedzieć o posiadaniu patentów w sprzęcie nurkowym, to było przepustką do zaproszenia do PTMiTH. Nie jestem i nie chcę być instruktorem.

pozdrawiam rc

waterman - 30-04-2014, 10:23

Sebiriusz napisał/a:
do zobaczenia na obrzeżach Borów Tucholskich :pa:
Bysław..... fajne miejsce
Sebiriusz - 30-04-2014, 10:59

tyle poważnych postów... waterman myślałem że mój wpis zniknął w otchłani jako ziarenko piasku :ping:
:564:

waterman - 30-04-2014, 11:10

Bo o co tu robić aferę Błażej się pomylił i już...... a jeziorko Bysławskie fajne jest. W poprzednia majówkę robiliśmy tam kurs instruktorów HSA
beroduar - 30-04-2014, 18:11

Motti napisał/a:
Też kursanci słynnego geniusza Bałtyku, nie błyszczą.

O przepraszam - jako kursant geniusza zapewniam Ciebie, że stanowczo chcę błyszczeć - laserem :aaa:

Motti - 30-04-2014, 21:39

beroduar napisał/a:
O przepraszam - jako kursant geniusza zapewniam Ciebie, że stanowczo chcę błyszczeć - laserem :aaa:
Możesz ale w modelu po znakomitym szkoleniu, nie liczysz. Na konferencji Nurtech 2010 Komandor Kubiak wspominał o żielonym impulsie który tymczasowo oślepia. Taka broń nie zabijająca, nie przypuszczałem że budzi się w tobie "zły człowiek".
Zapytałem kogo trzeba, czy mogę iść na kurs dla lekarzy organizowany przez WIM, oczywiście bez prawa wykonywania zawodu i da się to przeprowadzić.

pozdrawiam rc

slawek290 - 01-05-2014, 22:19

Błażej Pruski napisał/a:
Sorry Piotrze - jestem tu nowy i poznaję nawigacje ...

Mogę zaproponować po okazyjnej cenie taki kurs - jedyne 100 złoty + certyfikat 50 zeta .

Rysiu co jest grane - Tu Cię banują a za jakiś czas upomnienia ściągają - Ja bym się tak nie szmacił . Padłem śmierdzi .

Motti - 02-05-2014, 08:21

slawek290 napisał/a:
Rysiu co jest grane - Tu Cię banują a za jakiś czas upomnienia ściągają - Ja bym się tak nie szmacił. Padłem śmierdzi .
Kto się szmaci, ten co rozdaje ostrzeżenia jak Włodek ?

To tylko koszta bycia zawodowym awanturnikiem.
A wiem: kto jest nikt.

pozdrawiam rc

pawlos1976 - 02-05-2014, 08:44

[quote="Motti"]
slawek290 napisał/a:

Kto się szmaci, ten co rozdaje ostrzeżenia jak Włodek ?

To tylko koszta bycia zawodowym awanturnikiem.
A wiem: kto jest nikt.

pozdrawiam rc

Kto się szmaci??? Włodek wyj... Cię na zbity pysk tu też dawno powinni to zrobić.

PZDR

Sebiriusz - 02-05-2014, 09:02

...ech, internet i jego piętno.
:rozpacz:

Motti - 02-05-2014, 09:52

pawlos1976 napisał/a:
Kto się szmaci??? Włodek wyj... Cię na zbity pysk tu też dawno powinni to zrobić.

PZDR
Ostatnio zmieniony przez pawlos1976 Dzisiaj 8:44, w całości zmieniany 1 raz

Gratuluję tylko otworzyłeś usta (klawiaturę) to powiało Wersalem.
Wiedziałem że mogę liczyć na twój takt kulturę i wiedzę.

Zajrzałem na forum Włodka i faktycznie zostałem usunięty. Tyko tą decyzję podjąłem już na Podwodnej Przygodzie.
Największy błąd z mojej strony, to było pogodzenie się z Włodkiem, niestety pozostał w swojej kaście.

pozdrawiam rc

pawlos1976 - 02-05-2014, 11:20

Motti napisał/a:
Tyko tą decyzję podjąłem już na Podwodnej Przygodzie.
pozdrawiam rc

Przy samym usuwaniu z forum nie miałeś nic do podejmowania po prostu on zdecydował że Ciebie nie chce na swoim forum. Pewno dużo ludzi ucieszyło by się jak to tu stało by się tak samo, ale Darek ma chyba w tym interes aby Ciebie tu trzymać.
PZDR

Motti - 02-05-2014, 11:45

pawlos1976 napisał/a:
Przy samym usuwaniu z forum nie miałeś nic do podejmowania po prostu on zdecydował że Ciebie nie chce na swoim forum. Pewno dużo ludzi ucieszyło by się jak to tu stało by się tak samo,
Wiedząc jakie ma kompleksy i dziury edukacyjne, pisałem wprost teksty na wylot.
Faktycznym obciachem jest to że, ani jeden ani drugi nie orientują się w dekompresji, mimo że są instruktorami, oni to wiedzą, środowisko też.
Napisanie Włodkowi prawdy w oczy, dało wylot. To była moja świadoma i zamierzona decyzja. Bolesna jest inna sprawa, że wspólny znajomy wie.
slawek290 napisał/a:
Rysiu co jest grane - Tu Cię banują a za jakiś czas upomnienia ściągają - Ja bym się tak nie szmacił . Padłem śmierdzi .
Sławek, to Ty pozostajesz w miejscu słabym.
pawlos1976 napisał/a:
Darek ma chyba w tym interes aby Ciebie tu trzymać.
To jest jego wolna wola, sprzeczna z samowolą moderatora.

pozdrawiam rc

ferret - 02-05-2014, 12:18

pawlos1976 napisał/a:

Tolerowanie trolla na forum jest jak najbardziej w interesie wlasciciela i admina. Troll generuje ruch, zawsze znajdzie sie ktos kto nie wytrzyma i zacznie dyskutowac z trollem.
Taki troll generuje ruch i posty co sie bezposrednio przeklada na dochod z reklam i wartosc forum/portalu. Dyskusja z trollem tylko go karmi i sklania do dalszego pisania. Najlepiej ignorowac i moze mu sie kiedys znudzi. Chociaz ten typ akurat ma tak ze mu sie nigdy nie nudzi, trolluje w sieci od wielu, wielu lat. Jest jak hydra, obetniesz jedna glowe to zaraz mu wyrosnie druga :-(

filipesku - 02-05-2014, 12:23

Chłopie kto ma kompleksy i je leczy. Chodzisz w podartych butach, z reklamówka żulowka, a sądząc po reszcie twojego wizerunku, zawód internetowego zadymiarza jest słabiej opłacany od dworcowego beja.
Motti - 02-05-2014, 12:32

ferret napisał/a:
Tolerowanie trolla na forum jest jak najbardziej w interesie wlasciciela i admina. Troll generuje ruch, zawsze znajdzie sie ktos kto nie wytrzyma i zacznie dyskutowac z trollem.
Taki troll generuje ruch i posty co sie bezposrednio przeklada na dochod z reklam i wartosc forum/portalu. Dyskusja z trollem tylko go karmi i sklania do dalszego pisania. Najlepiej ignorowac i moze mu sie kiedys znudzi. Chociaz ten typ akurat ma tak ze mu sie nigdy nie nudzi, trolluje w sieci od wielu, wielu lat. Jest jak hydra, obetniesz jedna glowe to zaraz mu wyrosnie druga :-(
Witaj ekspercie dekompresyjny, który uczył się ode mnie. Na forum Ciach ciach.
ferret napisał/a:
Rysiu, oczywiście masz rację :-) Muszę tu jeszcze pokombinować co z tą wiodącą tkanką podczas dekompresji powierzchniowej bo mi wychodzi że to tkanka 9-ta kontroluje tą dekompresję (zakładając pułap 3000 mnpm), stąd mi wyszły krótsze czasy. Najprawdopodobniej zrobiłem gdzieś złe założenie, muszę przeanalizować mój program.
Dziękować trollowi, który jest w PTMiTH i ma patenty, toż to hańba, której nie zmyjesz ferret.

To przypomnienie.

"ferret napisał/a:
Tytuł: Re: dekompresja tlenowa przed przyspieszonym odlotem.

Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
stopien: styka
Motti, anarchista, Ryszard C napisał/a:

Więc te tkanki nie kontrolują dekompresji w trakcie nurkowania, ale kontrolują dekompresję niezbędną do przelotu samolotem.

...
Na wykresie prężności który sam zamieściłeś (dziękuję) widzimy że prężności w tych tkankach słabo rosną w trakcie dekompresji.
Owszem jest to dolne oszacowanie, lecz można to wykonać bardzo szybko, na jednej tkance nr 16.

Oczywiście, tylko że mimo że tkanki wolne nie kontrolują dekompresji w trakcie nurkowania ale i tak się odsycają, szczególnie gdy robimy dekompresję na tlenie. Więc w docelowym rozrachunku warto wziąć to pod uwagę, ponieważ jesteśmy w stanie znacznie skrócić dekompresję powierzchniową, akurat w tym przykładowym profilu z 90min do circa 30min poprzez podwyższenie ppO2 pod wodą a co za tym idzie efektywniejszą i szybszą dekompresję. Oczywiście jeśli odbędziemy dekompresję w wodzie na gazie dennym czyli w tym przypadku na powietrzu, różnice będą niewielkie ale zakładam że jeśli mamy dostęp do tlenu na powierzchni, możemy użyć go też w wodzie przez co optymalizujemy i skracamy fazę powierzchniową.

Oczywiście, dane będą zupełnie inne dla różnych profili, szczególnie dla tych nurkowań robionych w limitach NDL. Ja odnoszę się tylko do przykładowego profilu Yavoxa.

Has thanked: 0 time
Been thanked: 29 times
stopien: od 1977 r
ferret napisał/a:

Więc w docelowym rozrachunku warto wziąć to pod uwagę, ponieważ jesteśmy w stanie znacznie skrócić dekompresję powierzchniową, akurat w tym przykładowym profilu z 90min do circa 30min poprzez podwyższenie ppO2 pod wodą a co za tym idzie efektywniejszą i szybszą dekompresję.

Owszem dekompresja na tlenie otwiera wszystkie przedziały. Suma czasów niestety pozostaje stała, równanie opisujące dekompresję tlenową P(t)=Po(0,5^t/T16) zupełnie nie zależy od ciśnienia. Po czasie t osiągamy żądaną prężność. A rozkład tego czasu to zupełnie inna sprawa.
Tu zgrubne szacunki które nie uwzględniają ładunku inertu zgromadzonego podczas dekompresji.

ferret napisał/a:

Jasne, tyle że nie bierzesz pod uwagę reszty przystanków dekompresyjnych. Zakładając że w tym przypadku robisz je na powietrzu i ich sumaryczny czas to ~30min (całe deko to około 50min, 20 na tlenie i reszta na powietrzu) to wciąż odsycasz wolne tkanki, choć oczywiście nie tak efektywnie jak na tlenie bo ppO2 jest dużo niższe ale jest też wyższe niż na powierzchni (od 0.90 do 0.40 na 9m). Dalej, uważam że wymagany czas dekompresji powierzchniowej, w tym dokładnie przykładzie, może być krótszy, trochę powyżej 30min.

ferret napisał/a:

Dalej, uważam że wymagany czas dekompresji powierzchniowej, w tym dokładnie przykładzie, może być krótszy, trochę powyżej 30min.

Nie bo już wprost to napisałem.

Suma czasów niestety pozostaje stała, równanie opisujące dekompresję tlenową P(t)=Po(0,5^t/T16) zupełnie nie zależy od ciśnienia. Po czasie t osiągamy żądaną prężność. A rozkład tego czasu to zupełnie inna sprawa.

Czy rozpoczniemy w wodzie, czy na powierzchni to w zasadzie żadna różnica, musi nam to zająć czas t. (poprawiam błąd w poście wyżej zabrakło Po).

pozdrawiam rc

ferret napisał/a:

Suma czasów niestety pozostaje stała, równanie opisujące dekompresję tlenową P(t)=Po(0,5^t/T16) zupełnie nie zależy od ciśnienia. Po czasie t osiągamy żądaną prężność. A rozkład tego czasu to zupełnie inna sprawa.
Czy rozpoczniemy w wodzie, czy na powierzchni to w zasadzie żadna różnica, musi nam to zająć czas t

Oczywiście, tyle że zanim zaczniesz robić deko na tlenie to zrobisz 30min na powietrzu a tu już ppO2 ma znaczenie i wolne tkanki ileś tam się odsycą, czyż nie? A to będzie miało wpływ na to ile czasu będziesz musiał odsiedzieć na tlenie (mniej).

ferret napisał/a:

a tu już ppO2 ma znaczenie i wolne tkanki ileś tam się odsycą, czyż nie?

Wolne tkanki to się nasycają !!!
Zobacz ten przykład.

To nasze dane wejściowe na przystnek dekompresyjny na 21m na którym oddychamy
NX 50 w czasie 10 min.
ppN2=3,1*0,5=15,5m

1 P1 = 15,5 +(33,54 -15,5)(0,5^(10/5) = 16,06 m
2 P2 = 15,5 +(34,09 -15,5)(0,5^(10/8)) = 23,32 m
3 P3 = 15,5+(33,36 -15,5)(0,5^(10/12,5)) = 25,76 m
4 P4 = 15,5+(31,21 -15,5)(0,5^(10/18,5)) = 26,30 m
5 P5 = 15,5+(27,99 -15,5)(0,5^(10/27)) = 24,76 m
6 P6 = 15,5+(24,52 -15,5)(0,5^(10/38,3)) = 23,02 m
7 P7 = 15,5+(21,06 -15,5)(0,5^(10/54,3)) = 20,39 m
8 P8 = 15,5+(17,99 -15,5)(0,5^(10/77)) = 17,77 m
9 P9 = 15,5+(15,37 -15,5)(0,5^(10/109)) = 15,38 m
10 P10 =15,5+(13,66 -15,5)(0,5^(10/146)) = 13,75 m
11 P11= 15,5+(12,44 -15,5)(0,5^(10/187)) = 12,55 m
.....
16 P16 = 15,5+(9,08 -15,5)(0,5^(10/635) = 9,15 m
Na brązowo oznaczone tkanki które zyskują w trakcie dekompresji.

pozdrawiam rc

ferret napisał/a:

Wolne tkanki to się nasycają !!!

Rysiu, oczywiście masz rację :-) Muszę tu jeszcze pokombinować co z tą wiodącą tkanką podczas dekompresji powierzchniowej bo mi wychodzi że to tkanka 9-ta kontroluje tą dekompresję (zakładając pułap 3000 mnpm), stąd mi wyszły krótsze czasy. Najprawdopodobniej zrobiłem gdzieś złe założenie, muszę przeanalizować mój program.

Tak wygląda poziom wiedzy o dekompresji w wydaniu ferret, nie widział które tkanki się nasycają które odsycają, nie umiał napisać programu który się nie wywraca na 9 tkance.
Dlatego tak głośno gardłuje i pomawia, a jest zielony.

pozdrawiam rc "

Jaja są jeszcze większe tu widać zapisy z forum Włodka w którym 29 osób dziękowało.
Teraz na szczęście dla Włodka tego już nie ma.

filipesku napisał/a:
Chłopie kto ma kompleksy i je leczy. Chodzisz w podartych butach, z reklamówka żulowka, a sądząc po reszcie twojego wizerunku, zawód internetowego zadymiarza jest słabiej opłacany od dworcowego beja.
Gratuluję wysokiego poziomu merytorycznego, jak zwykle nic ad personam, tylko ad meritum.
Gdybyś nie zrozumiał ironii, to jaja.

pozdrawiam rc

slawek290 - 02-05-2014, 17:21

filipesku napisał/a:

Filip wydaje mi się iż tego typu stwierdzenia są mocno nie na miejscu i krzywdzące .
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego iż bardzo wiele mądrych osób nie przykłada wagi do swojego wyglądu .

Rysiek szanuję Cię ale przyjmowanie zdjętych banów jest moim zdaniem znacznie poniżej godności zadymiarza .
To tak jakby chcieć robić zadymę a bać się dostać w mordę .

ferret - 02-05-2014, 17:38

Motti napisał/a:
Dziękować trollowi, który jest w PTMiTH i ma patenty, toż to hańba, której nie zmyjesz ferret.

Powtarzasz się, do znudzenia wklejasz przekopiowane z innego forum teksty.

Widzisz Rysiu, to był mój błąd, myślałem że można z tobą prowadzić normalną, kulturalną dyskusję, że takie coś do ciebie dociera, że jak się do ciebie napisze po ludzku, bez inwektyw to to docenisz. Nowe forum, nowe rozdanie. Niestety pomyliłem się i to mocno. Jesteś zwykłą kanalią, zadymiarzem i pospolitym trollem. Szczerze to niewart jesteś nawet żeby tobie odpowiedzieć. Parafrazując klasyka, jesteś zerem. Na dodatek twoja wiedza jest dość powierzchowna, coś tam gdzieś liznąłeś, coś ci w ucho wpadło i jedyne co potrafisz to do znudzenia pieprzyć głodne kawałki o nic nie wartych patentach i innych bzdetach, wklejać w kółko te same wyliczenia i do znudzenia powoływać się na publikacje uberkomandora Kłosa. Żenada.

Motti - 02-05-2014, 18:30

slawek290 napisał/a:
Rysiek szanuję Cię ale przyjmowanie zdjętych banów jest moim zdaniem znacznie poniżej godności zadymiarza .
To tak jakby chcieć robić zadymę a bać się dostać w mordę .
Akurat moderator któremu są usuwane ostrzeżenia, obrywa.
martin napisał/a:
Wysłany: 29-03-2014, 13:52
To nie ja. Smoczynski pewnie znow plaszczyl sie, obircywal i liz.... zreszta niewazne.

W sumie, jest z mim calkiem sympatyczny cyrk, wystarczy wypiac sie z rozmowy i obserwowac jak pluje ogniem i kasa wszystko co mu wpadnie w zasieg paszczy.
martin napisał/a:
Wysłany: 30-03-2014, 09:23
beroduar napisał/a:
Oj ja tam nie wiem , czy "agresor" się miota.

Miota sie. Przez nastepne pol roku pod kazdym z moich i Piotrka postow bedzie pojawial sie dopisek zaczepny. Czesto bez powiazania z tematem, nie weryfikowalny, wskazujacy ze on ma dostep do informacji ktore "szerej masie" do ktorej my nalezymy sa niedostepne, np. "szef Suunto ma dluzszego (oczywiscie jamnika) niz ty".

Komentarz zbędny.

pozdrawiam rc

waterman - 02-05-2014, 20:10

Błazej i widzisz coś narobił??
Kolego Martin zachowasz sie jakoś.....?? A kolega Ferret może by tak sie uspokoił co? Bo przegiales

martin - 03-05-2014, 09:27

Juz zrobilem - przeczytalem bajke Ezopa o chlopcu ktory krzyczal "Wilki!". Tobie tez polecam.
Motti - 03-05-2014, 10:20

martin napisał/a:
Juz zrobilem - przeczytalem bajke Ezopa o chlopcu ktory krzyczal "Wilki!". Tobie tez polecam.
Twój troll, pod Twoim parasolem. Cel (temat martin na forum wewnętrznym) uświęca środki
To kapitalnie rozwala FN, robisz to wiele lat i panuje marazm.

Jeszcze jedno pytanie, ponieważ to tekst który nie obraża, to oczywiście mogę przekierować treść w Twoją stronę i będzie OK ?

pozdrawiam rc

waterman - 03-05-2014, 11:44

Czyli nic nie zrobiłeś ....
martin - 03-05-2014, 11:49

A po wiedz mi co mam zrobic i dlaczego akurat ja?
Motti - 03-05-2014, 12:07

martin napisał/a:
A po wiedz mi co mam zrobic i dlaczego akurat ja?
Jesteś moderatorem w tym dziale.
Chroniłeś tego gościa już kilka razy, gdy zachowywał się podobnie.

pozdrawiam rc

martin - 03-05-2014, 12:27

Motti napisał/a:
Jesteś moderatorem w tym dziale.

Jednym z paru.

Motti napisał/a:
Chroniłeś tego gościa już kilka razy, gdy zachowywał się podobnie.

A ty napisales ten watek tylko i wylacznie po to zeby prowokowac innych, wiec nie rozumiem, dlaczego dziwisz sie, ze prowokacja sie udala.

Motti - 03-05-2014, 14:19

martin napisał/a:
A ty napisales ten watek tylko i wylacznie po to zeby prowokowac innych, wiec nie rozumiem, dlaczego dziwisz sie, ze prowokacja sie udala.

Założycielem tematu jest

Cytat:
Błażej Pruski
Wysłany: 29-04-2014, 19:30 Indywidualny rozwój nurkowy.

Był występ
pawlos1976 napisał/a:

PZDR

Potem 2
ferret napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 12:18
pawlos1976 napisał/a:

ferret napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 17:38
Motti napisał/a:

Powtarzasz się, do znudzenia wklejasz przekopiowane z innego forum teksty.

Widzisz Rysiu, to był mój błąd, myślałem że można z tobą prowadzić normalną, kulturalną dyskusję, że takie coś do ciebie dociera, że jak się do ciebie napisze po ludzku, bez inwektyw to to docenisz. Nowe forum, nowe rozdanie. Niestety pomyliłem się i to mocno. Jesteś zwykłą kanalią, zadymiarzem i pospolitym trollem. Szczerze to niewart jesteś nawet żeby tobie odpowiedzieć. Parafrazując klasyka, jesteś zerem. Na dodatek twoja wiedza jest dość powierzchowna, coś tam gdzieś liznąłeś, coś ci w ucho wpadło i jedyne co potrafisz to do znudzenia pieprzyć głodne kawałki o nic nie wartych patentach i innych bzdetach, wklejać w kółko te same wyliczenia i do znudzenia powoływać się na publikacje uberkomandora Kłosa. Żenada.

Radosławie w którym momencie czepiałem się tych osób, w ich pierwszych postach. Oni wyszli z chamówą.
martin napisał/a:
Jednym z paru.
Tyle że kilka razy przymykałeś oko, na występy ferret, jedno ostrzeżenie on powinien dostać, dostałem ja. A gościu jest zielony w dekompresji, dlatego jest pod Twoim parasolem i może zachowywać się skandalicznie.

Nie odpowiedziałeś na pytanie.

Ponieważ to tekst który nie "obraża", to oczywiście mogę przekierować treść ferret w Twoją stronę i będzie OK ?

pozdrawiam rc

ferret - 03-05-2014, 15:56

Motti napisał/a:
występy ferret, jedno ostrzeżenie on powinien dostać, dostałem ja. A gościu jest zielony w dekompresji, dlatego jest pod Twoim parasolem i może zachowywać się skandalicznie.

Przestań się żalić, bo wychodzi na to że to ty jesteś wielce poszkodowany i (oprócz garści klakierów) wszyscy tobą tutaj poniewierają. A prawda jest taka że chyba nikt w tak krótkim czasie nie zarobił tylu ostrzeżeń i banów co ty, zresztą nie tylko tutaj ale i na innych forach. Jest tez wielu co pamięta twoje występy jeszcze z sekty. W internecie nic nie ginie, są archiwa twoich występów.

Ja tu jestem nieprzerwanie 11 lat i jest to moje pierwsze ostrzeżenie, a ty w ciągu tylko paru miesięcy zarobiłeś ze 20. To chyba o czymś świadczy.

Błędem Włodka było to, że znając twoje występki wpuścił ciebie na swoje forum. Za co ty potraktowałeś go .. no właśnie w swoim stylu. A na dodatek jeszcze tu mu d.pę obrabiasz.
Motti napisał/a:
Wiedząc jakie ma kompleksy i dziury edukacyjne, pisałem wprost teksty na wylot. Faktycznym obciachem jest to że, ani jeden ani drugi nie orientują się w dekompresji, mimo że są instruktorami, oni to wiedzą, środowisko też.
Napisanie Włodkowi prawdy w oczy, dało wylot. To była moja świadoma i zamierzona decyzja

Motti - 03-05-2014, 17:10

ferret napisał/a:
Przestań się żalić, bo wychodzi na to że to ty jesteś wielce poszkodowany i (oprócz garści klakierów) wszyscy tobą tutaj poniewierają. A prawda jest taka że chyba nikt w tak krótkim czasie nie zarobił tylu ostrzeżeń i banów co ty, zresztą nie tylko tutaj ale i na innych forach. Jest tez wielu co pamięta twoje występy jeszcze z sekty. W internecie nic nie ginie, są archiwa twoich występów.

Ja tu jestem nieprzerwanie 11 lat i jest to moje pierwsze ostrzeżenie, a ty w ciągu tylko paru miesięcy zarobiłeś ze 20. To chyba o czymś świadczy.
Dokładnie świadczy o tym że jesteś pod parasolem martina. Ostrzeżenie tak jak drugi troll martina, dostałeś od moderatora który również jest długo na FN. Również od niego dostałem kilka ostrzeżeń, również moi adwersarze dostali. Powinieneś mieć ich więcej.
ferret napisał/a:
Błędem Włodka było to, że znając twoje występki wpuścił ciebie na swoje forum. Za co ty potraktowałeś go .. no właśnie w swoim stylu. A na dodatek jeszcze tu mu d.pę obrabiasz.
Udajesz czy nie pamiętasz. Zacząłeś opowiadać dyrdymały o prefuzyjnym modelu w Twoim programie. Wiedziałem że nie wiesz o czym mówisz. Później przypiąłeś się do Kłosa, który jest prorektorem na AMW.
Potem Włodek zaczął ratować ludzkość i jego chamówę skasował moderator.
Faktycznym błędem było pogodzenie się z Włodkiem, pozostał w swojej lidze.
Czepiał się wentylacji płuc, czepiał się napełniania worków, czepiał się lekarzy, słoma wyszła jak to na sekcie bywało, jak zakolegował się z Jacusiem.

Mój temat o dekompresji przed przyspieszonym odlotem długo był Nr 1, teraz na szczęście dla Włodka, zniknął z listy. Ty w tym temacie nauczyłeś się wielu spraw, wiesz o tym i się wstydzisz jako że nie masz klasy próbujesz mnie poniżać. Załatwiasz Siebie.
Jak ty się w ogóle nazywasz ?
"Widok szczegółowy ostrzeżeń dla użytkownika: ferret

Metoda sortowania:
Wartość Otrzymane od Data Powód
1 nuras5 Dzisiaj 10:36 Jesteś zwykłą kanalią, zadymiarzem i pospolitym trollem"

Ja nazywam się Ryszard Czarnecki, zostałem zaproszony do PTMiTH, bo jako jedyny z cywilbandy mam patenty 2 szt w obiegach półzamkniętych o stałym ppO2. Nikt z AMW i MW nie posiada w tej klasie konstrukcji sprzętu nurkowego, w reduktorach widziałem patent USA osób z MW.

pozdrawiam rc

Aleksander - 03-05-2014, 19:19

Panowie, spotkajcie się w realu. Dajcie sobie po twarzy albo po czym tam lubicie. Nie róbcie z forum rynsztoku wiekszego niż sam internet nim jest. Ten temat został założony w zupełnie innym celu - stać Was na to PANOWIE?
Motti - 03-05-2014, 20:43

Aleksander napisał/a:
Panowie, spotkajcie się w realu. Dajcie sobie po twarzy albo po czym tam lubicie. Nie róbcie z forum rynsztoku wiekszego niż sam internet nim jest. Ten temat został założony w zupełnie innym celu - stać Was na to PANOWIE?
Mówisz o stronniczym moderatorze i jego podopiecznym. Dołączam się do życzenia.

pozdrawiam rc

Aleksander - 04-05-2014, 12:38

Motti napisał/a:
Mówisz o stronniczym moderatorze i jego podopiecznym. Dołączam się do życzenia.

Nie, nie o tym. Lista moich uwag pod adresem Moderatorów tego forum jest nie tyle długa co zasadnicza. Martin na liście zarzutów ma wysoką pozycję co nie zmienia faktu, że w odniesieniu do Twojego bytu jest jak dziecko - mnie rozjechał by dawno. Ale wiesz co - może warto się zastanowić co jest lepsze? Nie wiem czy Ciebie się bardziej boi czy mnie mniej szanuje. Z sieci wylewają się Twoje "osiągnięcia" na różnych forach i generalnie jest to coś gorszego niż rynsztok. Być może strategia Właściciela zakłada jakiś cel ale z dwojga złego wolę Martina niż Ciebie :-)

Motti - 04-05-2014, 16:29

Aleksander napisał/a:
- mnie rozjechał by dawno
Faktycznie nic trudnego.
Właśnie dlatego jesteś mimo wszystko pod ochroną, bo nikomu nijak nie zagrażasz. Taki status ma wiele osób, są bezpieczni dla biznesu nurkowego, kupią to co zostanie im polecone. Nie zadadzą: nie wygodnych, trudnych czy rozwalających pytań.
Mnie się to zdarza.
Nie kryję części źródeł informacji, często są szerzej nie znane, czasem trudno dostępne. Lecz można przekroczyć miałkość "merytorycznych dyskusji" na forach nurkowych.
Na konferencjach naukowych PTMiTH. W 2005r na takiej konferencji poznałem Włodka Kołacza, potem się obraził na Towarzystwo. Utracił łatwy dostęp do informacji. Członkowie otrzymują kwartalnik, pozostałe osoby mogą w formacie pdf przeczytać PHR, lecz nie zastępuje to bezpośredniego udziału w konferencjach i łatwy dostęp do naukowców. Którzy robią ciekawe badania.
Niedługo powinien przyjść kolejny numer razem z oryginałami rozpraw habilitacyjnych 2 osób, znanych w naukowym środowisku.

O takim "indywidualnym rozwoju nurkowym" mówię.
Jeden z "dyskutujących" pochwalił się 11 letnią bytnością na FN, mnie znają w ZTPP AMW też od takiego czasu.

pozdrawiam rc

martin - 04-05-2014, 17:04

Aleksander napisał/a:
że w odniesieniu do Twojego bytu jest jak dziecko - mnie rozjechał by dawno

Troche zle to interpretujesz. Motti nauczyl sie, ze po dostaniu ostrzezenia wystarczy odpowiednio dlugo lizac cztery litery Darkowi a ostrzeznie zostanie cofniete. Poniewaz nie mam ochoty na walki z wiatrakami a Darek do tej pory nie wyjasnil dlaczego tak jest, sterta drewna trafila do killfile. Zeby bylo sprawiedliwie, zdecydowalem ze nie bede rowniez moderowal wypowiedzi, ktore powstaly jako odpowiedz na jego posty.

Motti - 04-05-2014, 18:33

martin napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 17:04
Aleksander napisał/a:

Troche zle to interpretujesz. Motti nauczyl sie, ze po dostaniu ostrzezenia wystarczy odpowiednio dlugo lizac cztery litery Darkowi a ostrzeznie zostanie cofniete. Poniewaz nie mam ochoty na walki z wiatrakami a Darek do tej pory nie wyjasnil dlaczego tak jest, sterta drewna trafila do killfile. Zeby bylo sprawiedliwie, zdecydowalem ze nie bede rowniez moderowal wypowiedzi, ktore powstaly jako odpowiedz na jego posty.

Zgłaszam post administratorowi.

pozdrawiam rc

Aleksander - 04-05-2014, 19:11

Motti napisał/a:
Faktycznie nic trudnego.
Właśnie dlatego jesteś mimo wszystko pod ochroną, bo nikomu nijak nie zagrażasz. Taki status ma wiele osób, są bezpieczni dla biznesu nurkowego, kupią to co zostanie im polecone. Nie zadadzą: nie wygodnych, trudnych czy rozwalających pytań.

Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia. Ja akurat zadaję pytania - choć nie Tobie. Nie kupuję "jedynie słusznego sprzętu" i "najlepszych na świecie auomatów" - jak jeden z byłych forumowiczów tu wypisywał. Poprostu jestem Tobą zmęczony. Całym Tobą z patentami, osiągnięciami i całą resztą, którą sobą reprezentujesz - choć za dużo tego nie ma. Pisz dalej a ja pojadę na nurkowanie a za lat kilka opowiem o tym wnukom i może będę potrafił wyjaśnić różnice między Mottowaniem i Trolowaniem.
Pozdrawiam

Sebiriusz - 04-05-2014, 19:46

Aleksander napisał/a:
(...) Mottowaniem i Trolowaniem

“Po ceremonii w pałacu ślubów… państwo młodzi udali się dooo raady zakładowej, gdzie dostali wiązanki ślubnych kwiatów. Wszyscy wzruszeni faktem, że są świadkami narodzin nowej, świeckiej tradycji”.

:hihi-:

makalu - 05-05-2014, 14:36

Nazwa tematu to,,indywidualny rozwój nurkowy".Po kilku stronach wątku widać ,że u niektórych rozwoju nie ma,a jest raczej regres.I nie chodzi bynajmniej o technikę nurkowania...
Dziwię się ,że moderatorzy dopuszczają wymianę zdań w dziale CMAS/PADI...bo to ani nie na temat,ani nikt normalny nie chce słuchać kolejny raz,kto z kim nie wypiłby piwa przy jednym stole,a już o pójściu do łóżka to już nie ma mowy...
Dajcie sobie siana panowie,zaplanujcie wspólnego nurka na 100metrów,każdy według swoich wyliczeń i patentów.Ten kto wyląduje w komorze w Gdyni ten przegrał.Bo się wyzywacie jak dzieciaki w przedszkolu.Nawet jak ich rozdzielą do innych klas,to na przerwach będą się rzucać piaskiem.Szkoda słów.Żenada.

Marras - 07-05-2014, 02:10

Motti napisał/a:
Członkowie otrzymują kwartalnik, pozostałe osoby mogą w formacie pdf przeczytać PHR, lecz nie zastępuje to bezpośredniego udziału w konferencjach i łatwy dostęp do naukowców. Którzy robią ciekawe badania.
Niedługo powinien przyjść kolejny numer razem z oryginałami rozpraw habilitacyjnych 2 osób, znanych w naukowym środowisku.

O takim "indywidualnym rozwoju nurkowym" mówię.

No to gratuluję :)
Nie ma to jak rozwój nurkowy bez nurkowania.
Ale przecież my - zwykłe nurki bez patentów - za małe kmiotki jesteśmy żeby to pojąć... :)

Motti - 07-05-2014, 06:43

Marras napisał/a:
Ale przecież my - zwykłe nurki bez patentów - za małe kmiotki jesteśmy żeby to pojąć...
Przez grzeczność, nie śmiem zaprzeczyć.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 07-05-2014, 10:53 ]
Marras napisał/a:
Nie ma to jak rozwój nurkowy bez nurkowania.
Skąd takie głupie założenie.
Nurkowanie i wiedza nurkowa, nie zastępują się.

Pamiętasz jak uważałeś że PHR, to hodowla buraków ?
Tu masz okładkę wydawnictwa.

Dodatkowo okładki rozpraw habilitacyjnych, jedna z tych pozycji z dedykacją.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 09-05-2014, 07:26 ]
martin napisał/a:
Wysłany: 04-05-2014, 17:04
Aleksander napisał/a:

Od: Motti
Do: martin
Wysłany: 07-05-2014, 07:21
Temat: Poproszę o dane adresowe.
Witam

W związku z postem zamieszczonym przez pana (Wysłany: 04-05-2014, 17:04) Radosława Bonczowitz vel "martin", proszę o podanie danych adresowych, nie chciałbym kierować pozwu na firme w ktorej pracujesz. Po co mają wiedzieć że ich pracownik pomawia, bez posiadania dowodów.

z poważaniem Ryszard Czarnecki

Jutro wieszam wiadomość wprost na forum, razem z odpowiedzią jeśli nie będzie zawierała informacji o które proszę.

Poprosiłem Radosława o dane adresowe, jak na osobę bez odwagi cywilnej nie podał ich.
martin napisał/a:

Troche zle to interpretujesz. Motti nauczyl sie, ze po dostaniu ostrzezenia wystarczy odpowiednio dlugo lizac cztery litery Darkowi a ostrzeznie zostanie cofniete.

Masz mocny materiał dowodowy film, świadków, Nie masz nic, czysta konfabulacja.

Przedstaw dowody że kiedykolwiek odchodziło "lizanko" w jakiejkolwiek formie. Znowu się nie uda.
Dlatego wiem że jesteś trollem, głupim bezsilnym, skoro musisz iść w ordynarne pomówienia. Treść pokazuje dokładnie kim jesteś jakie masz fobie. Jeżeli miałeś odwagę bluzgać publicznie to warto podpisać się imieniem i nazwiskiem.

Grzecznie przepraszasz mnie i Darka. Jeśli tego nie uczynisz kieruję kroki dalej.

http://de.linkedin.com/pu...witz/20/119/222

Radoslaw Martin Bonczkowitz imputes no evidence of a small helpless troll.
Radoslaw Martin Bonczkowitz unterstellt keine Hinweise auf einen kleinen hilflosen Troll.

pozdrawiam rc

martin - 09-05-2014, 18:47

Szanowny Panie Czarnecki,

Rzeczywiscie wypada mi przeprosic za sformulowanie ktore interpretuje Pan najwyrazniej inaczej niz ja zamierzalem.

Piszac "cztery litery" mialem na mysli "uszy", a powyzszy opis niezbyt szczesliwie opisuje sytuacje w ktorej udzielone Panu wczesniej ostrzezeniam byly kasowane wskutek proszenie o to administratora. Sytuacje te byly wielokrotnie widoczne na forum (ostrzezenia znikajace z Pana konta), dodatkowo chwalil sie Pan tym faktem, n.p.
Motti napisał/a:
Faktycznie Administrator ma problem z moderatorem, wszczyna awantury, pomawia i przydziela nie zasłużone ostrzeżenia, które Administrator kasuje.

Prosze o pozwolenie, ze nie bede marnowal mojego drogocennego czasu dalszym przeszukiwaniem forum, oraz ze nie bede tez przytaczal prywatnej korespondecji - uwazam ze cytowanie prywatnej poczty bez pozwolenia drugiej osoby jest oznaka chamstwa oraz calkowitego braku wychowania.

Moj adwokat twierdzi ze sytuacja nie wymaga kontynuacji, jesli jednak w dalszym ciagu uwaza Pan ze istnieje potrzeba prawnego rozwiazania powyzszej sprawy, prosze kontynuowac.

Lojalnie ostrzegam ze zrobie dokladnie to samo tutaj - moj adwokat widzi duzy potencjal w Pana postach, a moje ubezpieczenie ochrony prawnej potwierdzilo pokrycie kosztow procesu.
Przed podjeciem nastepnych krokow prosze jednak dobrze rozwazyc, czy stac Pana na ryzyko procesu w kraju, w ktorym godzina pracy adwokata kosztuje okolo 250€.

Jak juz pisalem w poscie powyzej, prosze o zaprzestanie pisania do mnie PW oraz odpowiadania na moje posty - zostal Pan dodany do listy osob ignorowanych, nie czytam Pana wypowiedzi. Post ten przeczytalem tylko dlatego, ze zostalem o nim poinformowany przez innego moderatora.

PS: W celu zaoszczedzenia Panu wydatkow, pozwolilem sobie na zmiane nazwy mojego pracodawcy na "firme w ktorej pracujesz" - zaznaczone kursywa w Pana poscie powyzej.

PPS: Poniewaz mysle, ze sytuacja zostala wyjasniona, zamykam ten watek. Jesli chce Pan kontynouwac, sugeruje zrobic to w realnym zyciu.

PPPS: Edycja pojawia sie w skutek poprawienia bledow, ktorych nie wylapalem przy czytaniu mojego postu oraz poprawieniu niektorych sformulowan na latwiejsze do zrozumienia.