| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - soczewki korekcyjne do maski
Jagmin - 06-05-2014, 19:26 Temat postu: soczewki korekcyjne do maski Ponieważ z czasem są potrzebne okulary do bliży, czyli dla dalekowidzów, to postanowiłem zaopatrzyć swoją maskę w odpowiednie soczewki. Udało się je ściągnąć z Niemiec przy pomocy przyjaciół (M. i J.- DZIĘKUJĘ!)
Zdecydowałem się na zakup soczewek zwanych kiedyś Dive Optic, które jak się okazało obecnie są oferowane pod marką/nazwą Hydrotac lenses, NEOPTX, Optic20/20.
Występują w mocach od 1,0 co 0,25 dioptri.
Ich ogromną zaletą jest samodzielne mocowanie w masce (nurkowej, spawalniczej, okularach, etc), po prostu przez przyłożenie do szkła na mokro i ...już.
Do tego dają się wyjąć i użyć ponownie. W masce nurkowej nie jest to jednak konieczne - wg. instrukcji wystarczy wypłukać maskę z soczewkami ze słonej wody i zostawić do ponownego użycia.
Jak to działa w praktyce jeszcze nie wiem, szczególnie czy pojawiają się jakieś problemy.
Podobno przy zalaniu maski pod wodą takie soczewki potrafią się przesunąć.
Na YouTube jest jednak ciekawy test wypłukiwania tych soczewek przy pomocy... sikawki strażackiej! - przy czym strażakom nie udało się:
http://www.youtube.com/watch?v=_wviseA_CIk
Jak zakładać takie soczewki pokazuje filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=8k8sqWbVC6M
A może ktoś ma już jakieś doświadczenia z tymi soczewkami?
I uwagi praktyczne?
wiesiek01 - 06-05-2014, 20:06
Miałem takie. Rzeczywiście mocuje się "na ciepłą wodę". Po wyschnięciu trzymają się. Nie są jednak tak "przezroczyste" jak szkła optyczne i niestety można je zgubić. Swoje wypłukałem w czasie nurkowania przy przedmuchiwaniu/opróżnianiu maski. Od tego czasu stosuję firmowe szkła a ponieważ mam Look'a więc łatwo je dostałem.
Piotrek Ginter - 06-05-2014, 22:23 Temat postu: Re: soczewki korekcyjne do maski
| Jagmin napisał/a: |
Podobno przy zalaniu maski pod wodą takie soczewki potrafią się przesunąć.
....
A może ktoś ma już jakieś doświadczenia z tymi soczewkami?
|
Nie przesuwaja sie ....
Jestem zadowolony.
nuras5 - 07-05-2014, 08:21
Ja pogubiłem 2 kpl. takich soczewek, przy płukaniu maski
ferret - 07-05-2014, 09:04
Używam ich od paru miesięcy. Nic sie nie przesuwa, nic nie wypłukałem. Trzymają się jak przyklejone.
Jacek Wo - 07-05-2014, 16:34
remis ...
Piotrek Ginter - 07-05-2014, 23:25
| nuras5 napisał/a: | | Ja pogubiłem 2 kpl. takich soczewek, przy płukaniu maski |
Czyli wiele przede mna
|
|