| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
TESTY - Kombinezon pół-suchy 7 mm TRIBORD
Maximusno1 - 15-05-2014, 23:50 Temat postu: Kombinezon pół-suchy 7 mm TRIBORD czy jest ktos kto tez testowal i ma negatywne odczucie wzgledem tej polsuchej pianki czy to tylko ja ?
Testowalem rozmiar L oraz Xl i zadnego nie plecam sam zostalem przy mokrej piance .
to co mi sie nie podobalo to sztywny odczuwalny zamek na plecach po zalozeniu.
bardzo trudne spuszczenie powietrza tak aby nie zalegalo w srodku pianki.
nie ma mozliwosci zapiecia zamka bez pomocy drugiej osoby .
ciasna kryza na szyji odczuwalny dyskomfort .
zamek jest plastikowy bardzo latwy do uszkodzenia przy zakladaniu zdejmowaniu.
prawdopodobnie negatywy przeslonily mi pozytywy
syn_biskupa - 16-05-2014, 09:37
Półsuchy- to zalany suchy albo za duża pianka )
i w jednym i w drugim Cie wypizdzi
Aleksander - 16-05-2014, 21:58
| syn_biskupa napisał/a: | | Półsuchy- to zalany suchy albo za duża pianka ) | o ile jest z firmy na "D" i nadaje sie do "D"
Sebastian Szczesniak - 17-05-2014, 12:03
| Maximusno1 napisał/a: | | czy jest ktoś kto tez testowal i ma negatywne odczucie wzgledem tej polsuchej pianki czy to tylko ja ? |
Na rzazie Ty i koziołek matołek. Różnica jest taka, że Ty testowałeś i wyrażasz swoją opinię, a koziołek matołek lubi sobie poszczekać
Niestety w Twoim przypadku standardowa rozmiarówka się nie sprawdziła. Sam też mam z nią problem i przy 170cm wzrostu nurkuję w rozmiarze XL.
Odnośnie innych uwag:
| Maximusno1 napisał/a: | | sztywny odczuwalny zamek na plecach po zalozeniu. |
Sam zamek jest dość elastyczny, ale przy problemach z dopasowaniem "francuskiej rozmiarówki" może sprawiać takie wrażenie. Miałem tak w poprzednim modelu.
| Maximusno1 napisał/a: | | bardzo trudne spuszczenie powietrza tak aby nie zalegalo w srodku pianki. |
W jaki sposób wypuszczałeś gaz? Przysiad i włożenie palca pod kryzę zazwyczaj załatwia sprawę.
| Maximusno1 napisał/a: | | nie ma mozliwosci zapiecia zamka bez pomocy drugiej osoby . |
Takich zamków nie zamyka się samemu. ( podobnie jak w suchym ). Przy odpowiedniej technice i odrobinie wprawy można to jednak zrobić:) Ja robię to za pomocą długiego sznurka zblokowanego w drzwiach samochodu.
| Maximusno1 napisał/a: | | ciasna kryza na szyji odczuwalny dyskomfort . |
Tu znów kłania się rozmiarówka, taka kryza to faktycznie masakra.
| Maximusno1 napisał/a: | | zamek jest plastikowy bardzo latwy do uszkodzenia przy zakladaniu zdejmowaniu. |
Na zamki trzeba uważać, a na plastikowe szczególnie. Łatwiej jednak je uszkodzić nie przez zakładanie czy zdejmowanie a przez np piasek. Zamek metalowy taki piasek zmieli, a w plastikowym mogą zmielić się zęby.
Dzięki za uwagi, właśnie dlatego warto przetestować sprzęt na sobie i przekonać się czy pasuje.
| syn_biskupa napisał/a: | Półsuchy- to zalany suchy albo za duża pianka )
i w jednym i w drugim Cie wypizdzi |
do 28.5 metra zachował pełną szczelność. Gazoszczelny zamek, sklejone szwy, kryza, neoprenowe naszety. Woda nie ma którędy się tam dostać.
Aleksander - 17-05-2014, 13:31
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Niestety w Twoim przypadku standardowa rozmiarówka się nie sprawdziła |
Znaczy się, masz problem kliencie
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Sam też mam z nią problem i przy 170cm wzrostu |
Łączę się w cierpieniu
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Przysiad i włożenie palca pod kryzę zazwyczaj załatwia sprawę. |
Nawet nie będę zadawał pytań
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Ja robię to za pomocą długiego sznurka zblokowanego w drzwiach samochodu |
Rozumiem, że w zestawie jest samochód do zapinania zamka?
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Tu znów kłania się rozmiarówka, taka kryza to faktycznie masakra. |
No zgadzam się, MASAKRA OD POCZĄTKU DO KOŃCA
kraken - 17-05-2014, 14:41
Aleksander nurkowałeś kiedyś w półsuchym skafandrze?
Ja użytkuję takie od kilku lat - mam trzeci - i jest to naprawdę super konstrukcja. Nie wiem jak konkretnie ten Tribord ale wydaje mi się, że twoje wnioski wynikają z braku doświadczenia co do takich skafandrów. Skafander półsuchy to piękna sprawa jak nie chce ci się tachać suchego, woda ma 18-25 stopni, itp. Półsuchy 7 mm jest tak ciepły jak 2 x 7 mm mokra pianka. Waży mniej. Powietrze usuwa się przez kryzę lub rękaw. Ma wady - zamek na plecach jak suchy. Uczucie braku elastyczności na plecach przez zamek - zanika po kilu nurkach.
To skafander jak wszystko nie dla każdego - ale zadziwiający jest brak takich skafandrów w śród polskich nurków. Takie skafandry są bardzo popularne np. we Włoszech lub Francji.
MSC
Aleksander - 18-05-2014, 18:45
| kraken napisał/a: | | Aleksander nurkowałeś kiedyś w półsuchym skafandrze? |
Tak
Dla mnie jest idealnym rozwiązaniem. Nie chcę suchego ale jednocześnie za stary jestem na nurkowanie w wodzie o temperaturze 3 stopnie w mokrej piance - da się zrobić ale mie się już nie chce. Zgadzam się z Tobą, że półsuchy ma wady - to prawda, każdy skafander ma wady.
To co mnie irytuje to nie proponowane rozwiązanie ale ciagła, nie kończąca się, permanenta reklama. Produkty decatlona są tanie i mają wartosć wprost proporcionalną do ceny. Obsługa pozostawia wiele do życzenia ale to zupełnie ninna kwestia - piszemy o skafandrach półsuchuch -100 % TAK ale nie z tej firmy
wpawlicki - 18-05-2014, 19:55
Kolega niedawno nabył taką piankę i.... powiem, że nie odbiega od mojej pianki Maresa. Co więcej zamki wbudowane w nogawki i rękawy znacznie ułatwiają ubieranie - czyli jest lepsza. Jeżeli nie kupię suchacza to z pewnością następną pianką będzie właśnie taka. Nie zależy mi na logo, a półsucha pianka jest atrakcyjnym kompromisem między komfortem a ceną dla niedzielnych nurków takich jak ja. Cena pianki ze sklepu na D tylko poprawia stosunek komfortu do ceny.
Szyderca - 18-05-2014, 21:27
| Aleksander napisał/a: | | kraken napisał/a: | | Aleksander nurkowałeś kiedyś w półsuchym skafandrze? |
Tak
Dla mnie jest idealnym rozwiązaniem. Nie chcę suchego ale jednocześnie za stary jestem na nurkowanie w wodzie o temperaturze 3 stopnie w mokrej piance - da się zrobić ale mie się już nie chce. Zgadzam się z Tobą, że półsuchy ma wady - to prawda, każdy skafander ma wady.
To co mnie irytuje to nie proponowane rozwiązanie ale ciagła, nie kończąca się, permanenta reklama. Produkty decatlona są tanie i mają wartosć wprost proporcionalną do ceny. Obsługa pozostawia wiele do życzenia ale to zupełnie ninna kwestia - piszemy o skafandrach półsuchuch -100 % TAK ale nie z tej firmy |
Widzisz dlatego ty jesteś TROLLEM. Reklama czego? Muszę cię martwić ale skafandry TRIBORDA:
1 są projektowane przez nurków i dla nurków
2 stawiają na mega jakość i obsługę klienta tak aby był zadowolony
3 Produkowane sa wtych samych fabrykach co pianki MARKOWE (Twoim zdaniem). Fabryk neoprenu jest na Świecie jest o ile pamiętam 5. Decathlon ma mniejszy zestaw dystrybucji przez co cen lepsza bo nie musi tam byc 100% marży
jaros4 - 19-05-2014, 16:06
Luuudzie,co jest grane,pelnia ksiezyca? same napierd...alanki.
w deca...mozna sie dobrze wyposazyc za niewielkie pieniadze,do poziomu rec.
Natomiast kol.Sebastian robi fatalne PR.ww firmie.Moze na fejsdzbuku jego opisy robia wrazenie,ale tu jest forum stricte nurkowe.
Porady typu "wetknij sobie palec",czy "przytnij sobie raczke drzwiami od samochodu"budza usmiech,pomimo najszczerszych staran autora.
Mozna sobie zamknac zamek samemu w tym skafandrze,bez zadnych problemow.wystarczy uzyc glowy.
Sebastian Szczesniak - 28-05-2014, 14:28
| jaros4 napisał/a: | | ale tu jest forum stricte nurkowe. |
A co ja nienurkowego napisałem? Tak zapinam zamek w sucharze co w tym złego?
| jaros4 napisał/a: | | Mozna sobie zamknac zamek samemu w tym skafandrze,bez zadnych problemow.wystarczy uzyc glowy. |
Albo sznurka i samochodu:)
Piotr B. - 12-06-2014, 13:39 Temat postu: Test niezależny Preambuła
Stara rzymska maksyma głosi, że wierzy się tylko temu, który ręczy własną głową. Bazując na tej tezie przedkładam moją własną opinię na temat półsuchego skafandra marki Decathlon.
Ostrzeżenie
Malkontentom, zawodowym idiotom i oszołomom serdecznie i stanowczo dziękuje. Jeżeli Twoim żywiołem jest atakowanie wszystkich oraz potępianie wszystkiego w czambuł – to NIE czytaj dalej i NIE KOMENTUJ! Przedstawiona tutaj opinii jest moją własną opinią. Podparta jest ona empirycznym testem, wykonanym własnoręcznie na sobie i za własne pieniądze.
Konstrukcja
Nie od dziś wiadomo, że kupuje się głównie oczami. Patrzysz na niego i… on sam w sobie dobrze wygląda. Dotykasz - dobrej jakości materiały użyte do konstrukcji skafandra oraz solidność jego wykonania: zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz dają poczucia solidności. Materiały są sprężyste, nie ciągną się, nie „piją” itd. Zastosowany wewnątrz materiał jest delikatny w dotyku i daje komfort termiczny (odbija ciepło skóry). Podklejki od wewnątrz i zabezpieczenia uzupełniają obraz całości. Wyprofilowanie i kształt – uwagi poniżej.
Uwagi praktyczne
Przede wszystkim – skafander Decathlon nie próbował mnie zabić od „pierwszego włożenia. Szybko, sprawnie i wygodnie da się go założyć – nawet samemu. Osobiście zajęło mi to jakieś 3 minuty (na spokojnie). Dopasowanie w dużej mierze uzależnione jest od indywidualnych wymiarów. Mimo, iż rozmiarówka jest nietrafiona (M, L i XL to za mało rozmiarów to wyboru) to udało mi się osiągnąć konsensus i skafander jest dopasowany… no może nie w 100% ale jest. Np. Kaptur z mojego rozmiaru jest do wymiany - jest na głowę Obcego. Przestrzeń pomiędzy łydką a kolanem (nie wiadomo czemu kształt tej części nogawki jest jak na „mastodonta”) należy sobie wyrównać ręką i usunąć z niej powietrze. Ramiona i plecy są już –na szczęście- na normalnego człowieka. Po zapięciu gazoszczelnego zamka (przy pomocy drugiego nurka lub samochodu) skafander nie krępuje ruchów. WAŻNE - nie „odciąga” ramion do tyłu, pozwala się schylać, kucać i sięgać rękami do zaworów. Uwaga dotycząca zamka – należy go dobrze domykać aż po jego kres, który wyznaczony jest przez okrągłe zakończenie w kształcie nieco przygniecionej litery O. Tak zapięty daje gwarancję wodo i gazoszczelności.
Uwagi
Ponieważ jest to skafander półsuchy.. to z założenia po nurkowaniu powinno być w nim sucho I tak właśnie jest w rzeczywistości! Po wyjściu z kipieli wody na Piechcinie moje ciało pozostało SUCHE: głębokość nurkowania 15 metrów może nie powala. Czas przebywanie w wodzie – ponad 60 minut. Temperatura 9 stopni. Rezultat: uzyskujemy to co chcieliśmy – czyli nadal mamy suche ciało. Jedyny „przeciek” zanotowałem na lewej ręce, tuż przy lewej manszecie. Manszety wywinąłem zgodnie z sugestiami Sebastiana – po około 3 cm do wewnątrz.
Ocena
W tej kategorii cenowej – nie ma konkurencji. Moim zdaniem to doskonały wybór jako tania i niezawodna alternatywa dla skafandra suchego. Słowem: brać w ciemno i nie kombinować.
Aha – Żeby nie było… NIE jestem związany z Decathlonem w żaden biznesowy sposób. Skafander kupiłem za prawdziwe pieniądze i nie żałuję ani jednej złotówki, która na niego wydałem. Jeżeli tylko wymienię kaptur z zestawu na taki sam, ale mniejszy to będę już w siódmym niebie.
Aleksander - 12-06-2014, 23:27
| Piotr B. napisał/a: | | Preambuła | -pięknie
| Piotr B. napisał/a: | | Ostrzeżenie | - słusznie
| Piotr B. napisał/a: | | Konstrukcja | - | Piotr B. napisał/a: | | Zastosowany wewnątrz materiał jest delikatny w dotyku i daje komfort termiczny (odbija ciepło skóry). | w którym kierunku, co dzieje się z tym ciepłem?
| Piotr B. napisał/a: | | Uwagi praktyczne | - | Piotr B. napisał/a: | | Przede wszystkim – skafander Decathlon nie próbował mnie zabić od „pierwszego włożenia | - to milo
| Piotr B. napisał/a: | | Mimo, iż rozmiarówka jest nietrafiona (M, L i XL to za mało rozmiarów to wyboru) to udało mi się osiągnąć konsensus i skafander jest dopasowany… no może nie w 100% ale jest. | - to dobrze, że dało się założyć skafander.
| Piotr B. napisał/a: | | Np. Kaptur z mojego rozmiaru jest do wymiany - jest na głowę Obcego | - wow
| Piotr B. napisał/a: | | Po zapięciu gazoszczelnego zamka (przy pomocy drugiego nurka lub samochodu) skafander nie krępuje ruchów. | - to bardzo ważne ale czy ten zamek jest naprawdę GAZOSZCZELNY - wątpię
| Piotr B. napisał/a: | | tania i niezawodna alternatywa dla skafandra suchego |
Kolego, coś takiego nie istnieje
Najważniejsze jest Twoje zadowolenie, gratuluję zakupu i pozdrawiam
Sebastian Szczesniak - 13-06-2014, 01:00
Cześć Piotr
Wpadnij w niedzielę do Zielonki, zapowiada się fajna impreza. Przy okazji wymienisz kaptur:)
Pozdrawiam
Seba
bartasPL - 13-06-2014, 08:13
Witam
Też kupiłem ten skafander, co prawda nie dla mnie ale dla partnurki i jest z niego bardzo zadowolona, nurkowanie w 4 stopniach, sucho i ciepło. Tak jak Piotr pisał delikatne przecieki przy rękawach, ale ogólnie ciało suche po wyjściu z wody. Żona po każdym nurku pierwsze co mówi to, że to zajebisty skafander
Podpisuje sie więc w całości pod opinią Piotra i polecam.
Pozdrawiam.
Piotr B. - 14-06-2014, 10:04
Witajcie raz jeszcze.
| Aleksander napisał/a: | | Piotr B. napisał/a: | | Preambuła | -pięknie
| Piotr B. napisał/a: | | Ostrzeżenie | - słusznie
| Piotr B. napisał/a: | | Konstrukcja | - | Piotr B. napisał/a: | | Zastosowany wewnątrz materiał jest delikatny w dotyku i daje komfort termiczny (odbija ciepło skóry). | w którym kierunku, co dzieje się z tym ciepłem?
| Piotr B. napisał/a: | | Uwagi praktyczne | - | Piotr B. napisał/a: | | Przede wszystkim – skafander Decathlon nie próbował mnie zabić od „pierwszego włożenia | - to milo
| Piotr B. napisał/a: | | Mimo, iż rozmiarówka jest nietrafiona (M, L i XL to za mało rozmiarów to wyboru) to udało mi się osiągnąć konsensus i skafander jest dopasowany… no może nie w 100% ale jest. | - to dobrze, że dało się założyć skafander.
| Piotr B. napisał/a: | | Np. Kaptur z mojego rozmiaru jest do wymiany - jest na głowę Obcego | - wow
| Piotr B. napisał/a: | | Po zapięciu gazoszczelnego zamka (przy pomocy drugiego nurka lub samochodu) skafander nie krępuje ruchów. | - to bardzo ważne ale czy ten zamek jest naprawdę GAZOSZCZELNY - wątpię
| Piotr B. napisał/a: | | tania i niezawodna alternatywa dla skafandra suchego |
Kolego, coś takiego nie istnieje
Najważniejsze jest Twoje zadowolenie, gratuluję zakupu i pozdrawiam |
ok, postaram się rozwiać wszelkie niedomówienia i obawy PT użytkowników Forum oraz przy pomocy "zaprzyjaźnionych sił" z ramienia nauki podejmę się próby przeprowadzenia testów:
- gazoszczelności skafandra;
- zjawiska odbicia ciepła przez wewnętrzną powłokę.
Korzystać będę (mam taka możliwość) z wiedzy specjalistów i infrastruktury:
- Wojskowej Akademii Technicznej;
- Narodowego Centrum Badań Jądrowych.
Procedura:
1. Specjaliści z ww. Instytucji zaproponują zasady przeprowadzania testów, metody pomiarów, poziomy sukcesu i skuteczności, itd. (nie jestem fizykiem/chemikiem). Niech zadecydują sami specjaliści.
2. Przeprowadzone zostaną testy.
3. Wyniki zostaną upublicznione i opublikowane na tutejszym Forum.
4. Jeżeli całość operacji przebiegnie sprawnie, to będzie można (tak myślę) przeprowadzić testy innych skafandrów celem ich porównania.
Może być?
be-ja - 15-06-2014, 07:01
Hej, po przeczytaniu wątku wpadłem wczoraj do Decathlonu na Targówku, widziałem i oglądałem wyrób - miłe zaskoczenie. Skafander wykonany (szwy) rzetelnie, materiał od środka przyjemny w dotyku, wzmocnienia na kolanach ok, moje wątpliwości wzbudziły jedynie manszety (materiał z jakiego je wykonano) i plastikowy zamek, cena bardzo przystępna, ogólnie skafanderek wywarł na mnie pozytywne wrażenie Od wielu lat używam skafandra pół-suchego i jest to dobra alternatywa między zwykłą pianką (mokrą) a sucharem Dodam że nuram zazwyczaj w naszych dość chłodnych wodach a grajerek docieplam w zależności od temp wody i profilu nurka.
Pzd be-ja
Piotr Stańczuk - 17-06-2014, 08:33
z wniosków racjonalizatorskich do fajnie gdyby kolejna wersja była wykonana z crash-neoprenu:
miałoby toto wtedy np 4mm grubości ,
wymagało mniejszego balastu i nie kompresowało się pod wodą
wallace - 19-06-2014, 23:03 Temat postu: Jestem po testach tego skafandra Jestem po nurkach wykonanych w tym półsuchym skafandrze Triborda. Nurki raczej nie były głebokie (do 12m) ale juz poniżej ternokliny ,głębiej temp wody 8st C. płycej około 16-18st C.Po kilkudziesięciuminutowych nurkowaniach mogę z czystym sumieniem polecić ten skafander. Jestem zmarzluchem, a po nurkowaniach w tym skafandrze było mi ciepło i po zdjęciu o dziwo sucho. Jedyne zimno czułem na twarzy i w stopach przez mokre buty. Uważam,że to bardzo dobra alternatywa do mokrej pianki,wiadomo,że suchacza nic nie zastąpi. Polecam z czystym sumieniem,tym bardziej,że mam już m.in. pianki Triborda i jestem z nich zadowolony pod względem jakości materiału i wykonania.
[ Dodano: 19-06-2014, 23:06 ]
| Piotr Stańczuk napisał/a: | z wniosków racjonalizatorskich do fajnie gdyby kolejna wersja była wykonana z crash-neoprenu:
wymagało mniejszego balastu i nie kompresowało się pod wodą |
Co do balastu to miałem tylko 4kg ,ale ogolnie mało potrzebuje balastu.
Piotr B. - 20-06-2014, 22:11
| Piotr Stańczuk napisał/a: | z wniosków racjonalizatorskich do fajnie gdyby kolejna wersja była wykonana z crash-neoprenu:
wymagało mniejszego balastu i nie kompresowało się pod wodą |
Na fakt.... miałem na sobie 14 kg i nadal nie było komfortowo
jaros4 - 22-06-2014, 19:37
Czesc!
Dzieki uprzejmosci kol.S.Sczesniaka ktory udostepnil mi ww.skafander do testow,wykonalem kilka nurkowan w roznych warunkach.
Dzis pierwsze nurkowanie swobodne "projektu Sola".Gorski strumien,woda temp.13st,90 min.Cieplutko.Glebokosci 2-5m,lekki prad.By w miare skutecznie nurkowac w tych warunkach balast musi byc idealnie dobrany.wystarczyly 3 2 -kg.kafelki.Kol.piszacy tu o 14 kg. olowiu powinien chyba powaznie porozmawiac z dostawca sprzetu.Planuje jeszcze jedno nurkowanie w tym skafandrze i wtedy napisze o nim cos wiecej.Na dzis pozdrawiam.j.
slawek290 - 22-06-2014, 19:58
Kołacz chyba nurkuje w tym skafandrze i go chwalił .
Na zlot dotarły dwie sztuki wysłane z " Dekatlona " i były moim zdaniem bardzo przyzwoicie wykonane . Fajny skafander za fajne pieniądze . Sam bym kupił jako alternatywę pianki i być może była by to alternatywa dla sporej części nurków mało nurkujących dla suchego
Jedna rzecz zasługuje na pochwałę - sposób działania " Dekatlona "
Aleksander - 22-06-2014, 22:16
| Piotr B. napisał/a: | | Może być? |
Nie może
| Piotr B. napisał/a: | | - gazoszczelności skafandra; |
O tym możesz zapomnieś, zamek też nie jest GAZOSZCZELNY a WODOSZCZELNY - co robi dużą różnicę - wiesz, to tak jak z "pepsi" - prawie robi dużą różnicę
| Piotr B. napisał/a: | Korzystać będę (mam taka możliwość) z wiedzy specjalistów i infrastruktury:
- Wojskowej Akademii Technicznej;
- Narodowego Centrum Badań Jądrowych. |
O rety
| Piotr B. napisał/a: | Procedura:
1. Specjaliści z ww. Instytucji zaproponują zasady przeprowadzania testów, metody pomiarów, poziomy sukcesu i skuteczności, itd. (nie jestem fizykiem/chemikiem). Niech zadecydują sami specjaliści. |
Kiedy to zrobią, w jakich warunkach, z czyim udziałem, w oparciu o jakie wytyczne, kto będzie kierował tymi pracami i w jakim uznanym źródle te badania zostaną opublikowane - pomijając to forum?
jaros4 - 22-06-2014, 23:11
Chlopie,przeciez to zwykla ,ordynarna lipa,zainstalowana tu specjalnie na Ciebie.I co?Dziala
Sebastian Szczesniak - 23-06-2014, 09:32
| Aleksander napisał/a: | | O tym możesz zapomnieś, zamek też nie jest GAZOSZCZELNY a WODOSZCZELNY - co robi dużą różnicę - wiesz, to tak jak z "pepsi" - prawie robi dużą różnicę |
Czerpiesz swoją wiedzę z Pacanowa więć wyprowadzę Cię z błędu. Jest to zamek T-Zip Master Seal 10.
Wieśkonur - 23-06-2014, 10:16
Kilka dni temu miałem okazję oglądać ten skafander. Świeżo po wyjściu Włodka Kołacza z wody. Zwykło się mawiać, że kombinezon półsuchy jest również półmokry. Jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się, że kombinezon po nurkowaniu jest całkowicie suchy w środku. Jedyne miejsce gdzie przecieka to rękaw prawdopodobnie na szwie. Kawał dobrej roboty!
Aleksander - 26-06-2014, 22:59
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Czerpiesz swoją wiedzę z Pacanowa |
Skąd wiesz? Ale może masz rację w sumie koziołek matołek ma w dzisiejszej rzeczywistości wiele odwzorowań - nie szukaj zbyt daleko, lustro wystarczy.
A wracając do meritum - gdzie w opisie produktu jest wskazane, że zastosowany zamek to: T-Zip Master Seal 10? i gdzie zostały ujawnione rewelacyjne zalety takiego rozwiązania?
bartasPL - 27-06-2014, 11:17
Za to ty wypowiadasz się w temacie, mimo że nigdy w tym skafandrze nie byłeś pod wodą. Siejesz zamęt cytując wypowiedzi innych nie wnosząc nic konstruktywnego do dyskusji, nie tylko w tym temacie.
Proponuje spojrzeć samemu w lustro a przekonasz sie jak wygląda TROL internetowy
jaros4 - 01-07-2014, 11:39
https://vimeo.com/99612646
Czesc!
wlasnie zakonczylem testowanie rzeczonego skafandra,Sebastian zostawil mi na to miesiac,i dzieki temu moglem wykonac kilka nurkow w roznych warunkach.Do testow dostalem egzemplaz scisle dopasowany,mimo to podczas free-nurkow czulem sie calkiem komfortowo.Powietrze ktore zostalo zamkniete podczas ubierania,mozna bardzo latwo usunac krzyzujac ramiona.Najwazniejsza zaleta konstrukcji pos-suchych to zmniejszona do minimum cyrkulacja wody wewnatrz,dzieki czemu nurek sie nie wyziebia tak szybko jak w piance tradycyjnej,mamy tu tylko skafander w jednej czesci,dzieki czemu nie musimy zabierac tyle balastu co nurkujacy w zwyklej piance z ocieplaczem.Do tego dochodzi niepozadane zjawisko kompresji materialu,a co za tym idzie problemy z plywalnoscia na glebokosciach +25m.
Wykonalem takze kilka nurkowan scuba,w zimnej wodzie,specjalnie nie zabierajac "zylety".Ogolnie cieplutko,faktycznie trzeba jednak uzywac rowniez specjalnie dedykowanego kaptura,oraz butow i rekawic.W takim kaplecie bedziecie dla zimna niedostepni.Komfort tak wysoki ze latwo zapomniec gdzie czlowiek jest Polecam.
bartasPL - 01-07-2014, 11:52
jaros4 problem w tym że butów nie mają obecnie w deca a na allegro jakaś firma sprzedaje je za 170zł (same kombinezony po 1250). Chyba że Ty coś wiesz gdzie można takowe nabyć w "normalnej" cenie??
Pozdro.
jaros4 - 01-07-2014, 12:10
pojecia nie mam,bo nie pracuje w decatlonie ,natomiast uzywam ich sprzetu juz kilka lat.
Mysle ze by kupic ten sprzet w dobrej cenie,zostaje Ci tylko ten market.Pamietam jakimi cenami kiedys operowaly centra nurkowe,i taki duzy sprzedawca mocno sciagnal ich na ziemie
Sebastian Szczesniak - 01-07-2014, 12:13
Ładna przebitka:)
Na buty 6.5 mm trzeba poczekać do sierpnia, rękawiczki 6.5 są już dostępne.
Nie odczuwam dużej różnicy między butem 6.5mm a 5mm. Kiedyś do piątek zakładałem 3mm skarpetkę. Rozwiązanie o tyle moim zdaniem lepsze, że skarpetka lepiej przylega i woda mniej chlupocze niż w samym bucie.
Jaros - dzięki za film i opinię:)
Pozdrawiam
Seba
Aleksander - 01-07-2014, 21:19
| jaros4 napisał/a: | | wlasnie zakonczylem testowanie rzeczonego skafandra,Sebastian zostawil mi na to miesiac,i dzieki temu moglem wykonac kilka nurkow w roznych warunkach |
Większość z nas nie ma takiej mozliwości, napiszę więcej - w wielu sklepach Decathlon ten produkt nie jest dostepny
| jaros4 napisał/a: | | Do testow dostalem egzemplaz scisle dopasowany,mimo to podczas free-nurkow czulem sie calkiem komfortowo. |
To gratuluję, bo większość z nas nie ma nawet mozliwości przymierzenia rozmiarówki Decathlon
| jaros4 napisał/a: | | Najwazniejsza zaleta konstrukcji pos-suchych to zmniejszona do minimum cyrkulacja wody wewnatrz |
To nie jest zaleta tylko wada. Skafander półsuchy nie powinien wpuszczać wody.
bartasPL - 01-07-2014, 21:29
Gdybyś naprawdę chciał to mógłbyś przymierzyć każdy rozmiar w wybranym przez siebie sklepie. Wystarczy użyć mózgu którego posiadanie deklarujesz w innym wątku.
Aleksander - 01-07-2014, 21:54
| bartasPL napisał/a: | | Gdybyś naprawdę chciał to mógłbyś przymierzyć każdy rozmiar w wybranym przez siebie sklepie. Wystarczy użyć mózgu którego posiadanie deklarujesz w innym wątku. |
Użyłem, potrafię również wysłać maila i rozmawiać przez telefon - szok.
Faktem jest, że mogę w dowolnym sklepie przymierzyć dowolną ilość produktów. Problem jest w tym, że jesli chodzi o produkty "na zamówienie" a skafander półsuchy w Łodzi jest na zamówienie to najpierw trzeba złożyć zamówienie i za nie zapłacić - np. kilka tysiecy złotych bo każdy element rozmiarówki liczony jest oddzielnie. Na sam koniec tej karkołomnej operacji można złożyć reklamację i oczekiwać zwrotu pinieniędzy.
Bajka
ple - 01-07-2014, 23:04
nie dogodzisz i koniec
jaros4 - 01-07-2014, 23:08
Aleksandrze,kombinezon pol-suchy jest tez pol mokry.A wiec niewielka penetracja wody jest wrecz nieunikniona
Sebastian Szczesniak - 01-07-2014, 23:17
Aleksander nie udawaj głupszego niż jesteś.
Przeczytaj wątek przeciwko któremu protestujesz. Chyba czytałeś
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=35908
jest tam dokładnie wszystko napisane
Ani w Gdańsku ani w Oświęcimiu nie ma tych skafandrów w sklepie, ba w Oświęcimiu nawet sklepu nie ma a jakoś i Bartas i Jaros dali radę go przetestować. Grzegorz przetestował go na zlocie u Wodka, inny kolega w Koszalinie.
Więc zamknij się wreszcie i idź szukać spisków gdzie indziej bycie internetowy.
Kosmaty - 01-07-2014, 23:31
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Więc zamknij się wreszcie | no ten wpis dla mnie świadczy niestety tylko o Tobie jak najgorzej. Jako osoba bezpośrednio związana z producentem powinieneś wiedzieć, że nie możesz dać się wyprowadzać z równowagi, skoro tak się stało to niestety sam sobie strzelasz w kolana! Wstyd!
filipesku - 02-07-2014, 00:25
A nie jest wstydem tylko siedzieć i pi...lić kacapoły dzień w dzień, od rana do nocy ??
Za młody chyba jestem bo ni jak nie potrafię ogarnąć świata, który mnie otacza. Decathlon dobre i tanie = złe, Santi dobre i drogie = złe. O co tutaj chodzi
piotrkw - 02-07-2014, 07:35
| Aleksander napisał/a: | | to najpierw trzeba złożyć zamówienie i za nie zapłacić - np. kilka tysiecy złotych bo każdy element |
Hm... Zamawiałem kilka rzeczy w Decathlonie , które musieli sprowadzić z innych sklepów , mam uwagi co do realizacji i kompetencji personelu , ale nigdy zamawiając nie musiałem za nic płacić z góry . Dopiero po decyzji zakupu podjętej w sklepie po przymiarce .
Może się coś zmieniło ???
Aleksander , doznałeś ostatnio jakiejś krzywdy ze strony producentów i sprzedawców ?
Ktoś zrobił Tobie przykrość ?? Oszukał ? Sprzedał niepełnowartościowy towar ?
Czy wyłudził od Ciebie zapłatę ?? Nie wiem o co jeszcze pytać .
Bo widać , że prowadzisz krucjatę na wszystkich frontach , przeciwko komu i czemu tylko się da .
Pozdrawiam Piotr
pawlos1976 - 02-07-2014, 07:46
Od takiego konsumenta ja tez bym brał dużą zaliczkę, a najpewniej taką marudę odrazu bym ze sklepu wyprosił. Jeszcze się taki nie urodził co
Aleksandrowi dogodził.
Mam kumpla marudę mniejszego jak Aleksander. Kiedyś jego matka powiedziała:
Mateusz (przykladowe imię) nie był by Mateuszem (imię) jak by nie marudził.
jaros4 - 02-07-2014, 09:14
Spojzcie na to z innej strony,przeciez to tylko dzieki A. temat skafandra nie zchodzi z łam,Sebastian powinien Mu raczej podziekowac.No chyba ze woli gadki typu "tatata?tatata.Aaa,to fajnie".
A tak,temat sie kreci,i kreci.
Przypomnijcie sobie kol.Projectfilma,ilez to ongi nie wydal na sprzet,a jakiez to filmy kreci etc.
Dla mnie ok.Niestety dopuszczal do siebie tylko glosy uwielbienia.wszelkie inne poglady glosili zawsze tylko trolle i inne indywidua,nie zauwazajac tego ze to dzieki tym dyskusjom "onlajnym"ludziska klikaja na jego profil youtube.
Sebastian,musisz ten skafander ode mnie przeslac Aleksandrowi.Nie masz wyjscia
ps.wszystko fajnie tylko sie q....rwa nie obrazajmy nawzajem
slawek290 - 02-07-2014, 11:08
Generalnie się zgadzam z Jarosem . Olek musi mieć do testów .
Olek lubię Cię ale Wisły kijami nie zawrócimy . Szkoda zdrowia . Lepiej się dobrego piwa napić . Olek polecam Ciechana Wybornego .
No i głosujmy na Korwina , płacącym podatki ... lżej będzie .
Co zaś się tyczy Sebastiana to jako sprzedawca nie powinien moim zdaniem wypowiadać czy pisać pewnych słów . Zwłaszcza dobry sprzedawca , sądzę Sebastian że zwykłe przepraszam w kierunku Olka by pokazało klasę Sprzedawcy i Handlowca .
wpawlicki - 02-07-2014, 17:24
Troszkę na uboczu wątku mogę wyraźnie stwierdzić, że sprowadzenie towaru z innego sklepu w Deca jest zależne w dużej mierze od humoru i dobrej woli pracownika stoiska.
Kilka razy już coś zamawiałem ( głównie na Franowie ) i nie było problemu, wczoraj chciałęm nabyć/zamówić/przymierzyć bryczesy w sklepie w Komornikach i dowiedziałem się że męskich w tym sklepie nie mają, można sprowadzić do przymiarki tylko damskie lub dziecięce ( a tych jest na miejscu zatrzęsienie ) Kupiłem gdzie indziej, - inne, niestety prawie 2 razy droższe.
Kiedy kolega kupował swój skafander Tribord po prostu w zakup wkalkulował wycieczkę do Wa-wy na Targówek i tak mu się opłaciło.
Abo - 03-07-2014, 08:07
A ja pogadałem u nas w Decatlonie, pomacałem 2XL i dostanę do przymiarki mniejszy rozmiar Nic nie musiałem wpłacać.
A swoją drogą wykonanie mi się bardzo podoba Nawet mnie wyszczupla
Aleksander - 06-07-2014, 20:32
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Więc zamknij się wreszcie i idź szukać spisków gdzie indziej bycie internetowy |
Rozumiem, że jest to oficjalne stanowisko Decathlon. Postaram się to jutro potwierdzić w siedzibie Zarządu
[ Dodano: 06-07-2014, 20:35 ]
| slawek290 napisał/a: | | Lepiej się dobrego piwa napić . Olek polecam Ciechana Wybornego . |
Raciborskie klasyczne ciemne też się sprawdzi
ple - 07-07-2014, 10:43
żałosny jesteś
Aleksander - 07-07-2014, 19:47
| ple napisał/a: | | żałosny jesteś |
i?
mushi - 09-07-2014, 13:10
ja wolę kupować w sprawdzonym sklepie, w eksperymenty wolę się nie bawić
https://www.xing.com/prof...howy?sc_o=mxb_p
Aleksander - 09-07-2014, 17:48
| piotrkw napisał/a: | | Aleksander napisał/a: | | to najpierw trzeba złożyć zamówienie i za nie zapłacić - np. kilka tysiecy złotych bo każdy element |
Hm... Zamawiałem kilka rzeczy w Decathlonie , które musieli sprowadzić z innych sklepów , mam uwagi co do realizacji i kompetencji personelu , ale nigdy zamawiając nie musiałem za nic płacić z góry . Dopiero po decyzji zakupu podjętej w sklepie po przymiarce .
Może się coś zmieniło ???
Aleksander , doznałeś ostatnio jakiejś krzywdy ze strony producentów i sprzedawców ?
Ktoś zrobił Tobie przykrość ?? Oszukał ? Sprzedał niepełnowartościowy towar ?
Czy wyłudził od Ciebie zapłatę ?? Nie wiem o co jeszcze pytać .
Bo widać , że prowadzisz krucjatę na wszystkich frontach , przeciwko komu i czemu tylko się da .
Pozdrawiam Piotr |
Piotrkw, to nie jest kwestia krucjaty ani walki ze wszystkimi o wszystko, to jest kwestia zwykłej rzetelności. Decathlon reklamuje skafander półsuchy jako super produkt. Prawda jest taka, że nie jest to superprodukt – każdy użytkownik wypowiadający się po użyciu tego skafandra wskazuje, ze skafander podcieka. A więc z jakością nie jest najlepiej. Oczywiście można kupić ten skafander i jako nowy zareklamować ale po co? Kolejna rzecz to rozmiarówka, z tego co wiem nie ma opcji szycia na miarę. Kolejny problem to dostępność – w zależności od tego gdzie się mieszka skafander można obejrzeć i przymierzyć albo nie. Łódzki Decathlon przyjął opcję, że trzeba zamówić do sklepu – problem jest w tym, że jak chcę zamówić trzy rozmiarówki to muszę zapłacić za trzy skafandry – najlepiej kartą, wydając 3000 PLN. Ten skafander nie jest wart aż takiego poświecenia z mojej strony. Kolejna kwestia to wykorzystywanie do reklamy prywatnego forum branżowego – nie zgadzam się na to i będę przeciwko temu protestował z całą mocą. Kolejna sprawa to cena, oczywiście każdy może sprzedawać swoje produkty po „swojej” cennie ale tu chyba mamy do czynienia ze zwykłym dumpingiem. O postawie i wpisach pracownika Decathlon nie wspomnę. Ten ostatni może być pewien, ze mimo utrudnionego dostępu do osób reprezentujących Decathlon w Polsce – znajdę sposób na wyrażenie swojej opinii w omawianym temacie.
Na tą chwilę to wszystko co mam do napisania
Sebastian Szczesniak - 09-07-2014, 18:53
Aleksandrze ...................
Pomimo całej mojej do Ciebie niechęci udzielę Ci jeszcze odpowiedzi na Twoje wywody.
| Aleksander napisał/a: | | Kolejna rzecz to rozmiarówka, z tego co wiem nie ma opcji szycia na miarę. Kolejny problem to dostępność – w zależności od tego gdzie się mieszka skafander można obejrzeć i przymierzyć albo nie. Łódzki Decathlon przyjął opcję, że trzeba zamówić do sklepu – problem jest w tym, że jak chcę zamówić trzy rozmiarówki to muszę zapłacić za trzy skafandry – najlepiej kartą, wydając 3000 PLN. |
Tak - skafander jest w ofercie 3 sklepów i sklepu internetowego. W poście przeciwko któremu protestujesz piszę wyraźnie ( tak sądzą przynajmniej ) że jeśli komuś jest do sklepu nie po drodze może liczyć na moją pomoc. Wiele osób z tego skorzystało. Mój adres mailowy i telefon są dostępne na forum. Wystarczy napisać, zadzwonić i dostać skafander ( lub trzy ) do domu to przymiarki, testu lub do ponurkowania. I średnio mnie interesuje czy osoba testująca go kupi czy nie. Jak mam wolny skafander to pożyczę go każdemu nawet jak mi powie, że go i tak nie kupi i chce tylko ponurkować. Dlaczego? Sam sobie odpowiedz, bo i tak wiesz lepiej.
Temat opłaty za zamówiony towar jest niezgodny z polityką firmy, więc jak chcesz o tym podyskutować to napisz pw lub maila.
| Aleksander napisał/a: | | nie zgadzam się na to i będę przeciwko temu protestował z całą mocą. |
Nie jest to Twoje forum, ale mam Cię na tyle dość, że link prowadzi teraz do innego forum oraz do wątku w którym się nie wypowiadasz. Ja traktowałem to bardziej jako reklamę forum dzięki któremu poznałem fantastycznych ludzi i rozwinąłem się nurkowo do obecnego poziomu.
Moje reklamy znajdziesz w dziale reklama.
| Aleksander napisał/a: | | tu chyba mamy do czynienia ze zwykłym dumpingiem. |
Zgłoś to do UOKiK - www.uokik.gov.pl. To odpowiednie miejsce.
| Aleksander napisał/a: | | Ten ostatni może być pewien, ze mimo utrudnionego dostępu do osób reprezentujących Decathlon w Polsce – znajdę sposób na wyrażenie swojej opinii w omawianym temacie. |
Dostęp nie jest utrudniony i jeśli chcesz wyrazić swoją opinię to też Ci chętnie pomogę. Mam tylko nadzieję, że rodzicom nie naskarżysz bo mi maskę do szafy schowają. Zrozum jednak, że jestem tu prywatnie i prywatnie mogę Ci nabluzgać tak jak mi się podoba czego mimo wszystko nie robię w odróżnieniu do Ciebie. Nie wiem czy sam edytowałeś post czy zrobił to Moderator.
To że komuś pomogę w zakupie to moja prywatna sprawa. Naturalnym dla mnie jest też że jeśli ktoś pyta o Decathlon to z racji wiedzy chętnie włączę się do dyskusji lub pomogę rozwiązać problem.
Decathlon nie ma konta na FN, konto ma Sebastian Szcześniak nurek jaskiniowy.
Donoś sobie więć gdzie chcesz.
Jakość skafandra? W tym samym poście przeciwko któremu protestujesz wyraźnie napisałem, że test jest subiektywny. Nikt nie musi wierzyć w to co ja napisałem, co piszą ludzie uchodzący w środowisku jako autorytet. KAŻDY może taki skafander sobie przetestować i uznać czy mu pasuje czy nie
filipesku - 09-07-2014, 19:08
Mój kraj, taki piękny...
Aleksander - 09-07-2014, 19:24
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Pomimo całej mojej do Ciebie niechęci udzielę Ci jeszcze odpowiedzi na Twoje wywody. |
Cieszę się, że zgrzeczniałeś, dawno trzeba było to zrobić.
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Tak - skafander jest w ofercie 3 sklepów i sklepu internetowego. |
O tym również nikogo Decathlon nie informował ale dobrze, że stało się to teraz
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | W poście przeciwko któremu protestujesz piszę wyraźnie ( tak sądzą przynajmniej ) że jeśli komuś jest do sklepu nie po drodze może liczyć na moją pomoc. Wiele osób z tego skorzystało. Mój adres mailowy i telefon są dostępne na forum. |
Nie chcę Twojej pomocy i protekcji, Decathlon jest jawnie działającą organizacją i sytuacja, w której trzeba znać Pana Sebastiana aby coś kupić jest niedopuszczalna w standardach normalnie funkcjonującej organizacji.
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Nie jest to Twoje forum, ale mam Cię na tyle dość, że link prowadzi teraz do innego forum oraz do wątku w którym się nie wypowiadasz |
No widzisz, a jednak można - motywuj to jak chcesz
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Decathlon nie ma konta na FN, konto ma Sebastian Szcześniak nurek jaskiniowy. | - będący pracownikiem Decathlon, tak przypadkiem
[ Dodano: 09-07-2014, 19:29 ]
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Donoś sobie więć gdzie chcesz. |
Z tym donoszeniem to jest trochę tak jak z jazda po pijanemu albo z zostawieniem dziecka w aucie ale niech Ci będzie - donoszę. Przy okazji UOKIK nie jest tu właściwy. Popytaj Nurku Jaskiniowy ile polskich firm wypuści na rynek półsuchy skafander w cenie 1000 PLN w detalu
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Jakość skafandra? W tym samym poście przeciwko któremu protestujesz wyraźnie napisałem, że test jest subiektywny. |
Doszliśmy do sedna - jakość jest subiektywna
Sebastian Szczesniak - 09-07-2014, 20:00
Nie, nie zgrzeczniałem i nie jest to żadna protekcja. To zwykła pomoc nurka drugiemu nurkowi.Standarowo nie istniej możliwość wysyłki skafandra do domu do testów.Standardowo możesz sobie przymierzyć skafander w jednym z 3 sklepów.
A niestandarodwo można do mnie napisać albo zadzwonić, dostać skafander i nurkować a nie wylewać swoje żale na forum.
Uokik jest właściwym organem do zgłoszenia dumpingu.
Nurkowałeś gdzieś ostatnio?
Aleksander - 09-07-2014, 20:32
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Nie, nie zgrzeczniałem |
Zachęcam, łatwiej bedzie w lustro spojrzeć rano
Twoja | Sebastian Szczesniak napisał/a: | | zwykła pomoc nurka drugiemu nurkowi | to | Sebastian Szczesniak napisał/a: | | protekcja. | , najnormalniejsza w świecie.
Zwykła pomoc drugiemu nurkowi to uratowanie drugiemu nurkowi życia a nie wciśnięcie jak największej ilości osób jakiegoś produktu
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Standardowo możesz sobie przymierzyć skafander w jednym z 3 sklepów | dzięki łaskawy Decathlonie
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | A niestandarodwo można do mnie napisać albo zadzwonić, dostać skafander i nurkować a nie wylewać swoje żale na forum. |
Prowadzisz outlet?
| Sebastian Szczesniak napisał/a: | | Nurkowałeś gdzieś ostatnio? | owszem i są plany na przyszłość i choć jesteś moim ulubieńcem, nie czuj się zaproszony
filipesku - 09-07-2014, 20:45
2% populacji posiada niepełnosprawność intelektualną. Z 10 tyś użytkowników tego forum to jakieś 200 osób Jednego kandydata mam, ale gdzie ukrywa się reszta ??
connan1973 - 09-07-2014, 20:48
Jak zawitam do Sosnowca to poszukam na siebie takiego skafandra bo co widzę Jarosa jak suchy z niego wyłazi a ja mokry z suchego to coraz większe chęci na ten półsuchy.
@Sławek290 - za chude mam ręce i uszczelnienie mi tam przepuszcza .Szuchy nadal szczelny.
Aleksander - 09-07-2014, 21:23
| filipesku napisał/a: | | ale gdzie ukrywa się reszta ?? |
rozejrzyj się w swojej rodzinie, no chyba, że nie zalicza się do populacji - to zwracam honor
filipesku - 09-07-2014, 21:38
Wieśkonur sprawnyś czy nie ?? :D:D
steve1973 - 09-07-2014, 21:42
Aleksander, nie bardzo rozumiem o co Ci teraz chodzi. Wnioskowana przez Ciebie aktywność została zrealizowana- mam wątpliwości czy była zasadna ale niech wątpliwości pozostaną wątpliwościami. Twój protest przyniósł oczekiwany przez Ciebie skutek a Ty dalej atakujesz. Czy masz jakiś nowy cel?
slawek290 - 09-07-2014, 23:23
| filipesku napisał/a: | Wieśkonur sprawnyś czy nie ?? :D |
Umyslowo raczej z nim nie najlepiej ostatnio się kogoś o coś takiego pytał że zwątpiłem ( chodzilo o strzelanie z karbidu pod wodą ) . Sądze że elektrody na glowę to by była ostatnia szansa .
| connan1973 napisał/a: | | @Sławek290 - za chude mam ręce i uszczelnienie mi tam przepuszcza |
Zle zakładasz manszety .
lozerka - 09-07-2014, 23:44
| Aleksander napisał/a: | | filipesku napisał/a: | | ale gdzie ukrywa się reszta ?? |
rozejrzyj się w swojej rodzinie, no chyba, że nie zalicza się do populacji - to zwracam honor |
Aleksandrze, czyżbyś poczuł się wywołany do odpowiedzi przez filipesku ??
Filip. Wieśkonur - adoptujecie mnie ?
Aleksander - 10-07-2014, 21:25
| lozerka napisał/a: | | Aleksandrze, czyżbyś poczuł się wywołany do odpowiedzi przez filipesku ?? |
Zawsze ceniłem sobie Twoją subtelność. Subtelność ta miała wymiar stanowczości połączonej z merytoryką uwzględniającą złożoność zagadnienia, z którym trzeba było się zmierzyć.
Nie rozumiem Twojego wpisu. Nie wiem czy chcesz coś udowodnić, czy chcesz zaprotestować, czy tak poprostu "na odlew" przywalić bo akurat coś źle poszło.
P.S. Ja bym nie szalał z tą adopcją. To nie jest temat do żartów a i w slangu chyba nie na miejscu.
lozerka - 11-07-2014, 00:39
Twoja ocena mojej formy komunikowania się z ludźmi jest dość miła, więc skoro czegoś w mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś, na razie, by tejże opinii sprostać, nadal subtelnie wyjaśnię- filipescu w swoim poście nie wymienił żadnych osób, post był mocno zdepersonalizowany. Skoro uznałeś, że jest do Ciebie i o Tobie, to może warto, byś pomyślał, skąd ten wniosek - Twój wniosek w końcu.
W odróżnieniu od Ciebie uważam także, że większość tematów może być przedmiotem żartów, a że jestem w wieku nieadopcyjnym już od dość dawna, to ten żart jest chyba dość czytelny ? Jeśli nie, to także wyjaśniam, że skoro już zdecydowałeś się tykać rodzinę osoby, którą uznałeś za przeciwnika w dyskusji ( i to..nie, nie było "na odlew", to taka wyrafinowana finezja była ) to owym żartem zadeklarowałam, że zdecydowanie bliżej mi do owej rodziny, niż...
Jeśli te nadal chyba dość subtelne wyjaśnienia nie będą wystarczające, by jasnym było, jaka jest moja ocena Twojego udziału w dyskusji w tym wątku- mogę wówczas bardziej merytorycznie i stanowczo, ale uprzedzam, raczej mało subtelnie, bo tę metodę "dotarcia" do Ciebie kilka osób przede mną już stosowało i..mało skutecznie.
Aleksander - 11-07-2014, 17:13
| lozerka napisał/a: | | mogę wówczas bardziej merytorycznie i stanowczo, ale uprzedzam, raczej mało subtelnie, bo tę metodę "dotarcia" do Ciebie kilka osób przede mną już stosowało i..mało skutecznie. |
Zapraszam
Abo - 11-07-2014, 17:21
Ja sobie chwalę przycisk "ignoruj".
Jak nie widzę połowy tematu to zmykam, ten czas nadszedł
monkahead - 23-06-2016, 19:10
Wypożyczyłem dzisiaj ten skafander aby go sobie przetestować we własnym zakresie. Nie mam do końca dobrego punktu odniesienia, ponieważ mam za sobą raptem 4 nurkowania w tubie bez jakiejkolwiek pianki oraz 4 nurkowania na otwartym akwenie w kursowym kombinezonie mokrym 7mm. W niedzielę robię w nim 2 nurki.
[ Dodano: 27-06-2016, 21:52 ]
Wczoraj zrobiłem 2 nurki na Zakrzówku w tym skafandrze, można powiedzieć że skrajne
Pierwszy nurek, mój najdłuższy pobyt pod wodą na butli 12L jak do tej pory, 50 minut. Max. głębokość 12,1m. Temperatura wody na tej głębokości 10C.
Skafander bardzo ciepły, zakładałem go na sucho, bez wstępnego lekkiego zwilżania skafandra od wewnątrz, jak podaje instrukcja na stronie Decathlonu. Bardzo dobrze dopasował się do mojego ciała, rozmiar XL (mam 186cm/75kg). Zamek na plecach zasuwał mi kolega, tak jest dużo prościej. Nie zauważyłem aby skafander gromadził w sobie powietrze, nie musiałem nic kombinować z jego upuszczaniem przez manszetę. W skafandrze było mi bardzo ciepło przez cały okres nurkowania, stąd pewnie też mój najdłuższy czas pod wodą. Moim celem było ćwiczenie pływalności, co mi się udało, byłem bardzo zadowolony z tego nurkowania.
Drugi nurek, mój najkrótszy pobyt pod wodą na butli 12L jak do tej pory, raptem 35 minut. Max. głębokość 17,2m. Temperatura wody na tej głębokości 8C.
Niestety podczas tego nurkowania skafander najwyraźniej przepuszczał gdzieś wodę, bo czułem jak mi się wlewa do środka prawym rękawem, prawdopodobnie to spowodowało, że się wychłodziłem, plus większa głębokość którą osiągnęliśmy praktycznie od początku nurkowania zrobiła swoje. Niestety podczas tego nurkowania było mi zimno, czułem duży dyskomfort z tego powodu. W porównaniu do pierwszego nurka, tego nie mogę zaliczyć do aż tak udanego ze względu na komfort termiczny. Zakładam jednak że to wina manszety która trochę popuściła szczelność.
Poniżej wrzucam kilka zdjęć tego skafandra. Moim zdaniem jakość wykonania jest dobra jak na tą cenę, zwłaszcza dla początkującego nurka. Zamek na plecach nie puścił grama wody, tak samo nic się nie wlało przez szyję oraz kaptur. Jedynie manszeta na prawej ręce miała przeciek ale trzeba uczciwie napisać, że manszety wyglądały na lekko sparciałe, możliwe że nowy skafander jest ciaśniejszy na manszetach. Dla mnie była to jedyna wada tego skafandra, manszety powinny silniej dociskać do ciała. Skafander ma fajne paski antypoślizgowe na barkach, jacket bardzo dobrze na nich leżał, nic się nie przemieszczało. Taka sama podkładka jest pod komputer na lewym przedramieniu ale ponieważ nie posiadam komputera, to nie wiem jak to się spisuje w praktyce. Zamki na końcach skafandra bardzo ułatwiają jego zakładanie oraz ściąganie. Szwy w środku są podklejane na łączeniach.
Mam plan zrobić jeszcze 2 nurkowania w tym skafandrze ale wydaje mi się, iż stanę się jego właścicielem. Widziałem jeszcze 2 osoby na Zakrzówku, nurkujące w tym skafandrze.
Poniżej zdjęcia.
wallace - 02-07-2016, 14:17
Osobiście polecam kombinezon pół-suchy 7mm Tribord. Dzięki uprzejmości p. Sebastiana Szczesniaka miałem możliwość testowania tego kombinezonu,byłem zadowolony do tego stopnia,że zakupiłem ten produkt. Ostatnio nurkowałem w jeziorze ,temp wody 8st. c i nie zmarzłem,więc jest ok,tym bardziej ,że kosztuje tyle co mokry skafander.
Bambi_461 - 17-12-2016, 02:42
Dzięki pomocy Sebastiana dostałem na przetestowanie skafander pół-suchy Tribord 7mm firmy Decathlon.Pechowo (rozminąłem sie z kurierem) i nie dane mi go było testować na 2-dniowym,listopadowym nurkowaniu na Zakrzówku Rozmiar skafandra ,z uwagi na
opinie wybrałem większy niż dla mnie czyli XL - dla większego i masywniejszego, a nie L. Ubieranie przebiegło bardzo sprawnie i bezproblemowo.Pod skafander,z uwagi na porę i chęć sprawdzenia ewentualnych podciekań ubrałem ciemniejszą ocieplaną koszulkę.Rękawiczek i butów nie miałem z zestawem - korzystałem więc z własnych neoprenowych 5mm.Temperatura otoczenia: 8 C, wody: 6-7 .Kilka minut po zanurzeniu poczułem lekki dyskomfort - przez kaptur wkoło twarzy dostała mi się woda i poczułem się jakbym miał wielka głowę.Uczucie to jednak szybko minęło. Nurałem przy litoralu na kilku metrach max. 9,0m .Nie odczuwałem zimna,z czasem delikatny chłodek. Po około 30-minutach podczas szybkiego nura głową w dół poczułem jak w nogach przemieszcza mi się dosyć spory bąbel powietrza.
Mój błąd- przypomniałem sobie,że przed wejściem nie pozbyłem sie spod skafandra nagromadzonego powietrza.
Kursowałem tak więc w moczarce kilkakrotnie natykając się na szczupaki.
Dalej nie czułem zimna,bąbel w nogach żył swoim życiem i od czasu do czasu przypominał mi o sobie.Równo po 40-minutach od zanurzenia zdecydowałem się na wyjście.Jeszcze w wodzie czułem,ze góra jest sucha i nie powinno być niespodzianek.Natomiast w dole odczuwałem podobne wrażenie jak w piance.Skafander przy zdejmowaniu nie sprawiał żadnych kłopotów.Poszło gładko.
Od pasa w górę byłem suchutki ! Od pasa w dół całkowicie mokry ! Znaczy się pół-suchy w pełnym tego słowa znaczeniu .Taki stan rzeczy tłumaczę sobie odrobinę za dużym rozmiarem - (w dodatku nogi
mam szczupłe,więc może manszety puściły przy nurkach głową w dół),może też dołożył sie do tego ten bąbel powietrza "na gapę".
Pisząc ten tekst byłem już po pierwszym moczeniu rekawic 6.5mm dedykowanych do skafandra.Test odbył się podczas kilkudziesięciominutowego Spływu na Odrze w temp. wody 2.8 stopnia C. Rękawice ślicznie izolowały i nic nie zmarzłem.
Podsumowując na moje potrzeby jest OK i na prezent pod choinkę wybrałem sobie skafander w rozmiarze L .Pierwszy test 1-go stycznia na J.Głębokim.
Abo - 02-01-2017, 15:53
Mam już ten skafander 2 lata. Powiem - bez zarzutu. Wkleiłem sobie zawory po zakupie żeby mieć awaryjne źródło wyporu. Całkiem awaryjne, nie używam tylko przetestowałem.
Jest bardzo ciepło, sucho, nurkowałem w nim do 40m.
Bambi_461 - 02-01-2017, 22:15
Wczoraj na Noworocznym nurkowaniu miałem okazję sprawdzić swojego Triborda 7mm,roz.L. Z wody wyszedłem suchy i to mnie bardzo cieszy - przy okazji kilku niedowiarków miało okazję zobaczyć,że nie wyjde "pół-suchy-pół-mokry".Pora do testów trochę nieodpowiednia: 1-2st. C na lądzie i 3 na 11m ,ale chodziło o sprawdzenie .
monkahead - 02-09-2017, 22:30
Mam ten skafander już 2 sezon, sprawdza się bardzo dobrze podczas nurkowań rekreacyjnych. Nurkował już ze mną w Izraelu oraz na Malcie. Po około roku użytkowania uszkodził się zamek, zaraz na początku (po lewej stronie), przy wzmocnieniu. Sklep Decathlon wymienił mi skafander na nowy od ręki, także zdecydowanie polecam ten zakup na początek przygody z nurkowaniem.
Bambi_461 - 03-09-2017, 11:32
U mnie,póki co wszystko jest OK.Jedyną drobną upierdliwością jest "nurajacy" ze mną czasami bąbel powietrza.Pojawia się (lub wyczuwam go) on najcześciej przy końcu nurania i musze wtedy uważać ,ale jest to do ogarniecia. Przed nuraniem staram sie pozbyć nadmiaru powietrza spod skafandra przez kryzy.
Skafander nie podróżował ze mną do ciepłych wód,ale trochę już mi służy i jestem z niego bardzo zadowolony i mogę go szczerze polecić !
|
|