| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Problem z płucami
anton - 25-07-2004, 23:28 Temat postu: Problem z płucami witam,
mam pytanie. Może jest śmiesznie głupie, ale wolę podsykutować o tej kwestii dla świętego spokoju.
Chodzi o zasady bezpiecznego nurkowania wg CMAS. W pierwszym pukcie stoi, że nie powinno sie nurkować jeśli ma się problemy zdrowotne z gardłem i ma się objawy chorób o podłożu infekcyjnym.
Weżmy jedak taka sytuację, że czuję sie dobrze, nie mam problemów z gardłem, ale od czasu do czasu zdarzy mi się odkrztusić niewielką ilość flegmy, bo "coś tam siedzi" w (proszę nie bić jeśli coś źle nazwałem) tchawicy.
Opisany przypadek nie jest uwzględniony w zasadach CMAS-u (chyba że się kryje pod terminem "gardło"), ale wydaje mi się słusznym, że w takiej sytuacji nie powinno się nurkować (chyba że ktoś ma na to inny pogląd).
Jedyne co mnie zastanawia to dokładnie czemu (z fizjologicznego punktu widzenia) nie powinno się iść pod wodę. Co się dzieje takiego w płucach przy takiej sytacji, co jest w tym groźne (moje pytanie tyczy się nie tego czy jest groźne, ale dlaczego takie jest). Czy chodzi o jakiś obrzęk tkanek i np. możliwość łatwiejszego zapadnięcia na którąś z chorób nurkowych.
Móglby ktoś mi pomóc w odpowiedzi na to pytanie?
pozdrawiam,
t0m1 - 26-07-2004, 00:53
| anton napisał/a: | | Opisany przypadek nie jest uwzględniony w zasadach CMAS-u (chyba że się kryje pod terminem "gardło"), ale wydaje mi się słusznym, że w takiej sytuacji nie powinno się nurkować (chyba że ktoś ma na to inny pogląd). |
Ano slusznym. Ale sprobuj to palaczom wytlumaczyc, ktorzy co rano kaszla i pluja do zlewu, fuuuuuuuuu
A potem w auto i nad wode, zeby ponurkowac
lobster - 26-07-2004, 05:04
Cokolwiek obniza droznosc drog oddechowych, podwyzsza prawdopodobienstwo urazu cisnieniowego przy wynurzaniu.
nuras5 - 26-07-2004, 07:44
Flegma, którą odkrztuszasz, może "zjechać" w dół i zatkać Ci oskrzeliki =spowodować małą barotraumę.
|
|