| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - dla wytrwałych podglądaczy...
Dorota i Wojtek - 26-07-2004, 20:43 Temat postu: dla wytrwałych podglądaczy... Foto zagadka?
Podejrzewamy, że wielu zna tego stwora, ale zawsze warto spróbować...
...zatem: któż to?
wodzu - 26-07-2004, 20:45
Howgh!
Nigdy nie widziałem takiego stwora, ale obstawiam na rybę z rodziny skorpenowatych.
Może jakiś gatunek skrzydlicy?
lobster - 26-07-2004, 20:50
tesciowa ...
Dorota i Wojtek - 26-07-2004, 20:50
Cześć Wodzu!
skorpenowaty, owszem
skrzydlica - nie...
Razu pewnego była u nas grupka fotografików, którzy mieli zrobić mu sesję. Przez kilka dni nie spotkaliśmy ani jednego...
Po wyjeździe oczywiście napatoczył się sam, nieszukany...
Tego dzisiejszego zrobiła Dorota w czasie kursu "Fish ID", w międzyczasie szukał go Kryzys i trzech innych fotografów...
Waldemar Jarzynka - 26-07-2004, 21:16
Dzien Dobry Dorota
Zdjecie super, w pierwszej chwili myslalem ze ryba polknela motyla (ale
gdzie motyle w Egipcie ? :))
Czy dotarl do was e-mail z kilkoma zdjeciami ?
Pozdr.
Waldek
Kainka i Robert - 26-07-2004, 21:29
A może to jest RED SEA WALKMAN (Inimicus filamentosus) ???
Albo coś bardzo podobnego do tej rybki.
Beny - 26-07-2004, 22:15
| Cytat: | | w czasie kursu "Fish ID" |
czy to jest jakas specjalizacja?
pozdrawiam
Dorota i Wojtek - 26-07-2004, 22:40
| Kainka i Robert napisał/a: | | A może to jest RED SEA WALKMAN (Inimicus filamentosus) ???... |
- zdecydowanie tak...
Ta niewielka rybka występuje tylko w M.Czerwonym. Największe zaobserwowane osobniki miały ponad 20cm - nasz dzisiejszy nie przekraczał 10cm.
Zwierza w zasadzie łatwiej wytropić, niż czekać aż nadpłynie... jak wskazuje nazwa, ryba ta cześciej chodzi, niż pływa, pozostawiając na piasku trzy równoległe ślady: dwa po przekształconych w pazurki płetwach piersiowych i główny po grubym brzuszysku...
Kiedy siedzi przyczajona pomiędzy kamieniami, jest bardzo trudna do zauważenia. Dopiero wystraszona otwiera przepięknie ubarwione płetwy.
Poniżej fotka w wersji "wcale nie jestem taka ładna":
Czasem bywa mylona z SHORTFIN DWARF LIONFISH (dendrochirus brachypterus) - po polsku pewnie nazywała by się karłowata skrzydlica krótkopłetwa - albo jeszcze jakoś ciekawiej...
Waldek - dostaliśmy - dzięki!
Beny - tak
Mirka Żytkowska - 27-07-2004, 09:12
Śliczny ten Wasz red sea walkman... Doroto - gratulacje, Ty to masz oko... Rybka wzbudziła aplauz u mnie w pracy - nawet u nurasa rozbestwionego nurkowaniem na Wielkiej Rafie Koralowej... Z satysfakcją oznajmiłam mu, że w Australii takiego cuda nie uświadczy
Pozdrowienia, Mirka
|
|