| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIA WRAKOWE - Film z wnętrza dziobowej części wraku Terra (2014)
Yurek - 09-07-2014, 07:21 Temat postu: Film z wnętrza dziobowej części wraku Terra (2014) 27 kwietnia 2014 popłynęliśmy Litoralem na wrak Terry. Tym razem miałem w planie sfilmowanie wnętrza pomieszczeń w dziobowej części wraku. Jest to część wraku bardzo rzadko penetrowana przez nurków z uwagi na bardzo ciasne i wąskie przejścia oraz zalegające na podłodze korytarza i poszczególnych pomieszczeń całe pokłady "czarnego mułu", który tylko czeka na to by się podnieść. Trzeba naprawdę się starać, żeby tego nie zrobić (a nie jest to łatwe - tym bardziej jak się trzyam kamerę w ręku i nie można zastosować techniki "grab & pull"). Gdy ten muł się podniesie to nie pomoże nawet najmocniejszy HID - wychodzi sie stamtąd po omacku (lub na kołowrotku...). Tym razem moje zabezpieczenie stanowił jak zwykle niezawodny Jacek "Jacko", którego światło widać w ostatnich ujęciach filmu.
Pogodę mieliśmy super, a morze było spokojne.
Film ten zadedykowałem Łukaszowi Kowalskiemu, gdyż był to ostatni raz, kiedy się spotkaliśmy i mieliśmy okazję sporo porozmawiać podczas rejsu na tematy nurkowe i nie tylko. Podczas tego nurkowania umówiłem się z Łukaszem, że nie będzie wchodził do "dziobówki" tak żebym mógł sfilmować (bo po wizycie tam choćby jednej osoby w zasadzie nie ma to po co wchodzić... - tym bardziej z kamerą). W zamian chciał potem obejrzeć film z tego nurkowania. Nieco ponad dwa tygodnie później Łukasz zginął tragicznie podczas nurkowania na wraku parowca "Protektor" na Bornholmie.
Film można obejrzeć pod linkiem:
https://vimeo.com/100231524
Życzę miłego oglądania
woland66 - 09-07-2014, 08:44
ładnie, naprawdę, kolejny fajny film
Slawek Packo - 09-07-2014, 13:21
Fajny film.
A tu to samo miejsce 12 lat temu: M/T Terra
lozerka - 09-07-2014, 18:41
świetne filmy Oba I niesamowite, jak bardzo mieliście podobne pomysły
Pewi - 10-07-2014, 18:03
Oba filmy klimatyczne, gratulacje za wykonanie, i oba pokazują jak łatwo poruszyć wnętrze tych pomieszczeń.
| Cytat: | | Film ten zadedykowałem Łukaszowi |
to ważne że o nim pamiętałeś
kokaroll - 12-07-2014, 16:57
Super film
KonradK. - 16-07-2014, 20:25
Wrzuc film z Terry II
|
|