| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
SIDEMOUNT - Umiejscowienie kanistra latarki dzielonej
Mucha - 21-10-2014, 15:43 Temat postu: Umiejscowienie kanistra latarki dzielonej Bry
Zaczynam pomału oswajać się z sidemountem i w związku z tym tytułowe pytanie.
Może ono niektórym wydać się trywialne, ale może zdobędę jakieś podpowiedzi.
Gdzie na uprzęży mocujecie kanister? Wiem że większość nurasów robi to z tyłu na pasie krocznym, ale zastanawiam się w którym miejscu dokładnie i w jaki sposób?
Podczas siedzenia np na ribie czy ławeczce na łajbie, kanister nie dostaje się pod tyłek?
I druga sprawa sposób zamocowania. Za każdym razem ściągać dringi itp po to żeby wyjąć baterię do ładowania?
makalu - 21-10-2014, 21:06
Taki sposób chyba najczęściej spotykany.Często z tyłu na uprzęży są dwie gumy bungy do przeplecenia kanistra.Widziałem też po prostu pionowo na plecach u kogoś kto stosował zwykłą stalową płytę i oponkę skrzydło.Najwyraźniej standardowy kabel starcza wokół pleców do przodu i do lewej ręki.
Mucha - 21-10-2014, 21:51
Hej.
Na razie nurkuję w pożyczonym zestawie dedykowanym do sidemounta z teclina, a tam nie ma za bardzo miejsca na taką kombinację.
Ale dzięki za fotę, zawsze jakaś podpowiedź
Będę jeszcze próbował dać baterię na pasie biodrowym, tak jak ma to miejsce w konfiguracji backmount, zobaczę jak to wyjdzie.
krzys76 - 21-10-2014, 22:33
Witam
Ja mam latarke dokladnie jak na tym zdjeciu tylko ze kabel idzie od lewej strony.
Zaleznie od uprzezy mam ja nad albo pod dolne D-ringi. Na gorze mam na gumkach na dole na pasie krocznym zabezpieczona klamra. To miejsce jest chyba najlepszym na karnister.
Pozdrawiam
Slawek Packo - 22-10-2014, 06:46
Kanister na zdjęciu umocowany jest zdecydowanie za wysoko IMHO.
krzysiek_x - 22-10-2014, 10:24
może kabel za krótki?
pmk - 22-10-2014, 18:51
Tutaj masz info o alternatywnym sposobie mocowania:
http://www.sidemountdivin...wki-i-karnistra
Ja mocuję podobnie - z tą różnicą, że kanister przypinam z lewej strony (tam gdzie w alternatywnym sposobie jest argonówka). Mocuję uchwyt kanistra jednym z zapięć kieszeni balastowej (uprząż XDeep Stelath 2.0).
makalu - 22-10-2014, 20:40
| Slawek Packo napisał/a: | | Kanister na zdjęciu umocowany jest zdecydowanie za wysoko |
A jeśli niżej to nie ma problemów z siadaniem? No i czy nadal starcza standardowy kabel?
Mucha - 22-10-2014, 21:37
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Jak pisalem, na razie nie mam jeszcze swojego zestawu i testuję pożyczony.
pmk, z linka który wrzuciłeś, widzę że xdeep ma ciut więcej możliwości niż tecline.
Fajnie wygląda bateria przy pasie plecowym i chyba do takiej konfiguracji bym się skłaniał.
Trajter - 26-10-2014, 19:12
W uprzęży XDeepa można zamocować takie uchwyty jak na fotce. Daje to możliwość zainstalowania po jednej stronie akumulatora latarki, a po drugiej argonówki.
Do dolnych uchwytów przywiązujemy gumki (tak jak do płyty) do trzymania argonówki (i akumulatora - wtedy przewód przekładamy przez oczko gumki).
Do wyższych uchwytów mocujemy pasy do argonówki. Najlepiej sprawdzają się tej firmy na H lub uszyte na wzór (czasem trzeba dopasować ich wielkość do rozmiaru akumulatora.
Wszystko wtedy układa się ładnie wzdłuż pleców pod workiem.
To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza. Jedynie przy bardzo ekstremalnym przeciskaniu się może powodować komplikacje, ale zaznaczam, że to chodzi o takie przypadki, kiedy nawet głowa ciężko przechodzi.
tmichura - 14-11-2014, 17:55
Hej
a ja aku zamontowałem tak
pozdrawiam
Michur
zielony_nur - 15-11-2014, 14:08 Temat postu: offtop mam zagadkę, potencjalnie ważną dla wszystkich userów sm xdeep, Trajter dla Ciebie na pewno o ile na fotce jest Twój zestaw.
Znajdź istotny szczegół różnicy wykonania uprzęży SM ze zdjęć Trajtera i Tmichura, fotki wrzucam raz jeszcze, coby łatwiej było...
zdrówka
adamjoker - 15-11-2014, 15:22
Że podwójne przeszycia pasów na butplacie?
tmichura - 15-11-2014, 16:29
Michur nie ma buttplate
adamjoker - 15-11-2014, 19:36
Dobra, dobra No to na tym czymś co jest na zdjęciu
Pozdrawiam serdecznie.
zielony_nur - 15-11-2014, 21:24
| adamjoker napisał/a: | No to na tym czymś co jest na zdjęciu ... |
Dokładnie o przeszycia na 'tym czymś' mi chodzi. Znam przypadek oderwania mocowania pasów od tej patki, podczas nurkowania. Nie pamiętam czy poleciało to od pasa biodrowego czy tego co leci w górę. Zestaw był na gwarancji, poszedł do producenta, został szybko naprawiony. Właściciel uprzęży po zerwaniu porównywał z zestawami znajomych i okazało się, że jego - jako jedyny miał po jednym przeszyciu. Domniemanie było, że trafił 'złoty egzemplarz'. Zdjęcie Trajtera sugeruje, że takich uprzęży wyszło jednak więcej. Sprawdźcie jak macie u siebie i obserwujcie te mocowania, bo pewnego dnia może Was spotkać 'fajna' niespodzianka...
zdrówka
Mucha - 16-11-2014, 22:37
Hej. Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Na razie testowałem rozwiązanie z baterią na pasie krocznym. Jest ok, poza jedynym felerem że w mojej latarce jest ciut za krótki kabel.
następnego nurka będę próbował jeszcze baterię przy kieszeniach balastowych.
Trajter - 17-11-2014, 10:47
Sprzęt jakiś czas temu zamieniłem na bilety NBP, ale znalazłem jeszcze 2 fotki mocowania.
tmichura - 17-11-2014, 12:36
Hej Trajter,
Bardzo fajne rozwiązanie z tymi opaskami firmy na H. Pamiętasz ile kosztowały i czy są jeszcze dostępne?
Pozdrawiam
Michur
makalu - 17-11-2014, 17:19
To chyba takie jak od argonówki.Jeśli nie zależy na H to są też inni producenci ogólnie dostępni.
tmichura - 17-11-2014, 21:17
Wiem, że idę na łatwiznę ale możesz mi Makalu na priv wysłać nazwy tychże właśnie firm nie na H?
Pozdr
Michur
Sebiriusz - 17-11-2014, 22:19
Popatrz na pas mocujący:
http://divezone.pl/butle-do-argonu-c-6_359.html
Tomasz Łach - 18-11-2014, 10:22
Mozna tez cos od Agira...
http://www.agir-brokk.com...d6ce1e8b-9.html
Trajter - 18-11-2014, 18:03
Michur - za dużo wymagasz nie pamiętam ile te pasy kosztowały.
Ważne jest, żeby zastosować pasy na wzór tych z firmy na H. Chodzi o to, żeby były przekładane przez klamrę. W linku, który podał Sebiriusz jest taki pas za 53 PLN (przeceniony z 59) i wygląda dość przyzwoicie. Są też pasy bez klamry - łączy się jedynie ich końce na zakładkę - takie pasy nie nadają się do niczego i szkoda na nie pieniędzy.
Ja miałem argonówkę 0,85, a z drugiej strony akumulator Gralmarine 10Ah - średnice miały zbliżone. Dla innych średnic można uszyć pas na wymiar np. Gałach.
Dla poprawy stabilności, pas do mocowania akumulatorze przewlekałem przez oczko (szlufkę) do mocowania zainstalowane na samym akumulatorze.
krzysiek_x - 19-11-2014, 10:30
| zielony_nur napisał/a: | | Domniemanie było, że trafił 'złoty egzemplarz'. Zdjęcie Trajtera sugeruje, że takich uprzęży wyszło jednak więcej. |
Wcześniejsze wersje uprzęży tak miały. Wszystkie sukcesywnie trafiają do xdeepa i za darmo są przeszywane.
Miranda - 11-12-2014, 20:20
Zastaw z dłuższymi kablami
Sebiriusz - 12-12-2014, 00:47
Czy nie lepiej jak przewód szedł by Ci na prawym ręku?
http://forum-nuras.com/vi...p=351634#351634
pod pachą masz dyndacza, a tym bardziej jak odwiesisz latarkę
zapomniałbym...
zainspirował mnie Twój orzeł, a w zasadzie orły... to jest haft? Piękna sprawa.
|
|