FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ...

HYDE PARK - Program wyborczy zwyk³ych ludzi

Sebiriusz - 17-11-2014, 22:44
Temat postu: Program wyborczy zwyk³ych ludzi
Je¿eli "zwyk³y" obywatel ma takie oczekiwania to dlaczego nasi os³owie robi± tak± samowolkê...

adamjoker - 18-11-2014, 00:02

Gdzie jest przycisk Lubiê to? Ale dla polityka to jest za proste. Nie bêdzie móg³ zciemnic, zakreciæ, zmataczyæ, przekrecic i wszystko to co oni potrafi± zrobiæ z prawd±. Szkoda, bo program rewelacyjny.
WW - 18-11-2014, 11:35

p. 16 Brak zgody - jakie by¶my wojsko nie stworzyli, nawet po przeznaczeniu na niego 100% PKB, to wrogowie nas rozjada a sojusznicy wyru***j±. Trzeba pomy¶leæ o innych formach zabezpieczenia.

p. 17 Brak zgody. Polska ma 80% zasobów wêgla w Europie. Zamykanie kopalñ i inwestowanie w sprowadzany gaz jest sprzeczne z interesem Polski. Zagospodarujmy to, co mamy.

p.26 Brak zgody. W Austrii winieta na ca³y rok kosztuje 82.7 eur. tzn. ok. 350 z³. Porównamy sieæ i jako¶æ autostrad?

Z pozosta³ymi mogê siê zgodziæ.

Szczery - 18-11-2014, 15:55

P 16 - zgoda.
Nie chodzi o to, ¿eby ruskie siê nas ba³y (w obecnej sytuacji geopolitycznej jedyny silniejszy przeciwnik) tylko, ¿eby im siê nie kalkulowa³a zadyma.

Oczywi¶cie, ¿e rozjad± nas na g±siennicach i ich czo³gi zatrzymaj± siê na Odrze po tygodniu.
Chodzi o to, ¿eby koszty jakie ponios± przez ten tydzieñ odstrasza³y.

wiesiek01 - 18-11-2014, 18:46

WW napisa³/a:
Zamykanie kopalñ i inwestowanie w sprowadzany gaz jest sprzeczne z interesem Polski. Zagospodarujmy to, co mamy.

Powtarzasz slogany propagandowe, którymi karmiono nas wiele lat. To tylko polityka i z ekonomi±/matematyk± nie ma nic wspólnego. Eksploatacja naszych z³ó¿ wêgla jest ju¿ nieop³acalna i wszyscy do niej dop³acamy.

[ Dodano: 18-11-2014, 18:53 ]
WW napisa³/a:
p.26 Brak zgody.

Chyba p. 28. ;-)
A dlaczego nie winiety ? Dlaczego za drogi szybkiego ruchu nie p³aciæ ? Dlaczego obcokrajowcy maj± nie p³aciæ za poruszanie siê po naszych drogach ? Winieta jest najprostsz± i nie wymagaj±c± dodatkowych kosztów metod± poboru op³at. Ponadto pieni±dze z winiet trafia³yby do kasy pañstwowej a nie zarz±dcy np. autostrady, prywatnej firmy.
Kto je¼dzi do Chorwacji to wie jak wygl±da przejazd przez kraje, które maj± winiety i te bez. W Chorwacji i u nas "kosmiczne" korki w punktach poboru op³at.

Nuroslaw - 18-11-2014, 22:48

Do pkt. 16 bezproblemowo.

Niestety kolejne nie s± takie oczywiste, realne i proste i bezdyskusyjne.

pkt. 39. jak najbardziej.

W sumie dlaczego wiê¼niowie maj± stawkê ¿ywieniow± wy¿ej ni¿ szpitale? Przy gorszych warunkach odsiadki, sêdziowie mogliby zas±dzaæ po prostu krótsze czasy. Efekt i tak by³by podobny a oszczêdno¶ci znaczne.

[ Dodano: 18-11-2014, 22:54 ]
np. dlaczego koniec z imunitetem? Pose³ to wa¿na figura. szkoda by by³o gdyby spó¼ni³ siê lub nie dojecha³ na wa¿ne spotkanie.

Jednak¿e zasady mog³yby obowi±zywaæ inne - ewentualne naliczanie i wymierzanie kar, zaocznie jak zdjêcie z fotoradaru - nie zatrzymuje go, ale nie zwalnia z odpowiedzialno¶ci. No, jednak tu trudniej - by pod byle pretekstem, gdy siê kogo¶ wrobi, nie sz³o zbyt ³atwo zdezorganizowaæ pracy rz±du.

mpbc - 19-11-2014, 00:51

ad 1 A jak jedno jest jego rodzicem?

ad 2 A kto ma za to zap³aciæ? Kto ma sk³adaæ siê na te osoby?

ad 3 Ale¿ maj±, wystarczy by by³a jaka¶ niedu¿a op³ata za wizytê oraz kary za niepojawienie siê na zapisan± wizytê bez jej odwo³ania.

Ad 5 Wiêkszo¶æ nie chodzi do ko¶cio³a, niech siê dostosuj± do wiêkszo¶ci i zamkn±æ im tak± mo¿liwo¶æ , g³upota. W szczególno¶ci zakazaæ procesji i dzwonienia dzwonami. :)

Ad 6 To teraz Polacy w UK musz± przyj±æ anglikanizm i angielski tryb ¿ycia?????

Ad 7 To jednak z podstawowych rzeczy UE, wolno¶æ zakupu.

Ad 11 Zwykle s± zwolnione z podatku od nieruchomo¶ci, a to podatek lokalny.... zysku i tak nie wykazuj± zatem CITu i tak nie bêd± p³aciæ.

Ad 12 Ale to wynika z UE, zgodzili¶my siê wej¶æ do UE co oznacza unifikacjê w tym walutow±.

Ad 15 Jestem wolnym cz³owiekiem nikt mi nie bêdzie zakazywa³ co mam robiæ albo nie.

O reszcie a¿ nie chce mi siê pisaæ, czysty populizm,

jacekp00 - 19-11-2014, 06:58

mpbc napisa³/a:

Ad 15 Jestem wolnym cz³owiekiem nikt mi nie bêdzie zakazywa³ co mam robiæ albo nie.

jak daleko siêga Twoja wolno¶æ ?
czy mia³e¶ "odwagê" z³amaæ ustawow± "ciszê wyborcz±" i agitowaæ do g³osowania na Twoich faworytów?
Twoja "wolno¶æ" to tylko slogan - codziennie Ci ka¿dy wielu rzeczy zakazuje.
np. czemu nie przechodzisz na czerwonym ? tak, to niebezpieczne, ale jest te¿ ZAKAZ
....."w³a¶nie ¿e przechodzê, codziennie 10 razy i robiê na z³o¶æ systemowi"....... , ale za ka¿dym razem modlisz siê ¿eby nie by³o w okolicy milicji i ¿eby¶ nie dosta³ mandatu który jest kar± za z³amanie zakazu. Wiêc ta pozorna wolno¶æ to ob³uda.

WW - 19-11-2014, 08:28

[quote="wiesiek01"] Powtarzasz slogany propagandowe, którymi karmiono nas wiele lat. To tylko polityka i z ekonomi±/matematyk± nie ma nic wspólnego. Eksploatacja naszych z³ó¿ wêgla jest ju¿ nieop³acalna i wszyscy do niej dop³acamy.

Bo dobrowolnie przyjêli¶my pakiet klimatyczny. Zrzuæ ograniczenia unijne i zobaczysz, jakie paliwo nam siê najbardziej op³aca. Mam tu na my¶li oczywi¶cie prywatne a nie pañstwowe kopalnie.

[ Dodano: 18-11-2014, 18:53 ]
WW napisa³/a:
p.26 Brak zgody.

Chyba p. 28. ;-)

Przepraszam, mój b³±d. Rzeczywi¶cie chodzi³o o p.28.

Dlaczego za przejechanie z £odzi do granicy Niemiec i z powrotem wyrobem autostrado podobnym, (gdzie punkty gastronomiczne, stacje benzynowe itd.), mam zap³aciæ tyle, ile w Austrii za ca³y rok?
Do tego ró¿nica zarobków tam i tu!

mpbc - 19-11-2014, 12:32

[quote="WW"]
wiesiek01 napisa³/a:
Powtarzasz slogany propagandowe, którymi karmiono nas wiele lat. To tylko polityka i z ekonomi±/matematyk± nie ma nic wspólnego. Eksploatacja naszych z³ó¿ wêgla jest ju¿ nieop³acalna i wszyscy do niej dop³acamy.

Bo dobrowolnie przyjêli¶my pakiet klimatyczny. Zrzuæ ograniczenia unijne i zobaczysz, jakie paliwo nam siê najbardziej op³aca. Mam tu na my¶li oczywi¶cie prywatne a nie pañstwowe kopalnie.

Ale¿ oczywi¶cie i¿ mo¿emy zrzuciæ ograniczenia unijne, po prostu wychodz±c z UE.

UE to plusy i minusy, nie mo¿na braæ dop³at jednocze¶nie odrzucaj±c swobodê przep³ywu towarów, us³ug, osób czy zakupu ziemi.

WW - 19-11-2014, 13:30

mpbc napisa³/a:
UE to plusy i minusy, nie mo¿na braæ dop³at jednocze¶nie odrzucaj±c swobodê przep³ywu towarów, us³ug, osób czy zakupu ziemi.

I w tym w³a¶nie problem.
Konia z rzêdem temu, kto znajdzie prawdziwy bilans naszego uczestnictwa w UE.
Propaganda podaje jedynie, ile dostajemy z UE i od czasu do czasu przemknie siê informacja, ¿e jakie¶ ¶rodki zosta³y zwrócone.
A co z naszymi kosztami?
Co z kosztami dostosowania do norm unijnych?
Co z zatrudnianiem wrêcz obligatoryjnych ichnich specjalistów?
Co ze stratami Rosyjskiego rynku po wprowadzeniu, na rozkaz UE, sankcji?
Co z wysoko¶ci± dop³at dla rolników?
Ta lista pytañ jest bardzo d³uga.

Nuroslaw - 19-11-2014, 15:06

ale taki p. 30 - domowe nalewki i inne wyroby by mo¿na by³o sprzedawaæ.

mam nr wet. dla mojej pasieki i handlujê miodem. Dlaczego rolnik nie móg³by sprzedawaæ swoich p³odów tak¿e przerobionych. Wiadomo, ¿e dla takich lokalnych ma³ych wytwórni winno byæ tez dopasowane prawo, by chroniæ chocia¿by mnie przed wypiciem g...a pêdzonego. Ale to prawo nie powinno utrudniaæ rozkrêcania takich drobnych przedsiêbiorstw.
Kto chce lokalnie -na zg³oszenie, rejestracjê z minimalnymi wymogami. (ot. uproszczone wymagania SANEPID I WET.).

Dzisiaj wiele dziwnych zakazów i uregulowañ.
Bezdomne psy? Dlaczego Gmina ma je utrzymywaæ? Gmina winna je tylko wy³apywaæ i ..... a gdy Towarzystwo Opieki nad Zwierzêtami chce by ¿y³y to niech je utrzymuj±....
W akcji edukacyjnej Gmina moglaby pomagaæ.

Premia dla urzêdnika.. Eeeeee, za jakie wyniki? Jakie wyniki mo¿e mieæ sekretarka, pani od dowodów osobistych itp. - taka która zrobi tylko tyle wniosków ile do niego wp³ynie. I nie wykazuje siê ¿adn± super wiedz±, tylko realizuje wytyczne ustawowe? A mo¿e po prostu lepiej p³aciæ za dobre wykszta³cenie i upro¶ciæ procedury? By urzêdników by³o mniej, ale bardziej kompetenti. A aby to by³o mo¿liwe, prawo nie mo¿e siê zmieniaæ kilka razy w roku.... Jak byæ pewnym cokolwiek, np. zarzucasz urzêdników b³±d w postêpowaniu przetargowym. No tyle, ¿e od podpisania umowy z NFO¦iGW na dofinansowanie do rozpoczêcia robót jest 3 miesi±ce i trzeba przygotowaæ, og³osiæ i wybraæ w 2 miesi±ce a organy kontrolne w 12miesiêcy nie potrafi± ustaliæ czy zrobi³ dobrze czy ¼le? Kto tu jest wówczas "niekompetenty" ?

Imho, dla mnie, je¶li jest intepretacja przepisów winna byc jedna. Dzi¶ minister na stronie mo¿e sobie pisaæ codziennie inn± interpretacjê a s±d swoj± i kierownik US te¿ swoj± - która okazuje siê najwa¿niejsza :D

piotrkw - 19-11-2014, 18:54

WW napisa³/a:
Co z wysoko¶ci± dop³at dla rolników?

Jak to co ?? Ka¿dy pracuj±cy na w³asny rachunek i prowadz±cy dzia³alno¶æ gospodarcz± powinien dostaæ dop³atê do swojej pracy . Bo pracowaæ generalnie siê nie op³aca.
I poproszê o zrównanie stawek ZUS i KRUS , oczywi¶cie wysoko¶ci± do tych ostatnich.
Konstytucyjnie wszyscy obywatele s± równi .

[ Dodano: 19-11-2014, 18:55 ]
Nuroslaw napisa³/a:
Dlaczego rolnik nie móg³by sprzedawaæ swoich p³odów tak¿e przerobionych

Powinien móc , jak najbardziej , przez kasê fiskaln± .

Nuroslaw - 19-11-2014, 19:14

piotrkw napisa³/a:

Powinien móc , jak najbardziej , przez kasê fiskaln± .

bêdzie, jak lekarze i adwokaci te¿ zaczn± braæ kasê przez kasê fiskaln± :D

piotrkw - 19-11-2014, 19:24

¦wietnie , to ju¿ o przysz³ego roku ( http://prawo.rp.pl/artykul/1153929.html ), sk±d masz takie wiadomo¶ci o rolnikach ??
mpbc - 19-11-2014, 20:02

WW napisa³/a:

Co z kosztami dostosowania do norm unijnych?

Ca³e m³odzieñcze ¿ycie by³em przekonany i¿ befsztyk to kotlet mielony z mniejsz± ilo¶ci± bu³ki... prze¿y³em du¿e zdziwienie w latach 90tych gdy okaza³o sie i¿ befsztyk to jednak nie jest kotlet mielony.....

To a propos norm.

wiesiek01 - 19-11-2014, 20:34

WW napisa³/a:
Co ze stratami Rosyjskiego rynku po wprowadzeniu, na rozkaz UE, sankcji?

Sami, na z³o¶æ Rosji, odmrozili¶my sobie uszy.... Nie trzeba by³o tyle krzyczeæ tylko my¶leæ o biznesie.