FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - zmiany w kursach CMAS

WujekJohny - 20-01-2015, 20:45
Temat postu: zmiany w kursach CMAS
Cześć

Czy któryś z instruktorów po dojściu do siebie po Kalatówkach może napisać coś więcej o nowych kursach technicznych w CMASie? Co się zmieniło w kursach trymiksowych i nitroxowych?
Płetwonurek Głęboko Powietrzny wygląda jak extended range z tdi/psai albo technical z iantd z płytszym limitem głębokości.

Kto to prowadzi i czym się różni od konkurencji.

Z nowego grafu wynika, że można robić zaawansowane jaskinie bez podstawowych ale trzeba mięć adv nitrox.
Wygląda też na to że CMAS nie pozwala na robienie tmx i adv eanx bez twina, co z SM?
http://www.cmas.pl/images....2015%20jpg.jpg

mi_g - 22-01-2015, 12:08

WujekJohny napisał/a:
Z nowego grafu wynika, że można robić zaawansowane jaskinie bez podstawowych

Ten zapis wydaje się i tak nieco iluzoryczny bo zgonie ze stroną KDP CMAS wynika że nie ma żadnego czynnego instruktora MJ2.

ikar - 19-02-2015, 16:17

CMAS ma trzech instruktorów jaskiniowych. Błażej Pruski, Sebastian Dobrowolski i Robert Goszczyński (kolejność przypadkowa)
Po wielu latach zaniedbań w tej kwestii coś się ruszyło i mam nadzieję że dalej będzie to szło w tym kierunku.
Smutno było patrzeć na to że najstarsza organizacja nurkowa nie miała w Polsce instruktorów nurkowania jaskiniowego.
Co do schematów to rozwinę temat trochę później :)

Nadnaturalista - 19-02-2015, 17:56

Osobiście znam ich wszystkich,Błażej szkolił mnie na P1 więc złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. :pa:
Sebiriusz - 19-02-2015, 18:18

:hihi-:
To zróbmy teraz licytację...
mnie z tego grona nie szkolił tylko Sebastian :bee;

Nadnaturalista - 19-02-2015, 18:41

Nie ma o co się licytować :beer3: Ja z Błażejem współpracuję,bo należymy do tego samego klubu:) A nie zmieniajmy tematu bo się spam zrobi...
filipesku - 19-02-2015, 19:51

Dobra, kto wie czym jest PJ1 ? To odpowiednik caverna, intro to cave, technical cave, a może full cave?
Crypturgus - 19-02-2015, 19:54

mi_g napisał/a:
WujekJohny napisał/a:
Z nowego grafu wynika, że można robić zaawansowane jaskinie bez podstawowych

Ten zapis wydaje się i tak nieco iluzoryczny bo zgonie ze stroną KDP CMAS wynika że nie ma żadnego czynnego instruktora MJ2.

ikar napisał/a:
CMAS ma trzech instruktorów jaskiniowych

MJ1, nie MJ2 - dobrze widzę za stronie cmas?

filipesku - 19-02-2015, 19:56

Też właśnie to zobaczyłem dlatego jestem ciekawy co to to PJ1 :)
Nadnaturalista - 19-02-2015, 20:27

PJ1 to Płetwonurek jaskiniowy,ale co dalej to nie wiem :?;
sksabala - 19-02-2015, 21:08

MJ2 może szkolić instruktorów nurkowania jaskiniowego?
MJ1 szkoli nurków jaskiniowych?

Sebastian Dobrowolski - 20-02-2015, 09:17

Cześć,

Na początek powiem, że pytanie jest zasadne a odpowiedź nie jest prosta :-)

Uprawnienia Płetwonurka Jaskiniowego KDP/CMAS (PJ1) najbliższe są czemuś z pogranicza Cavern/Intro to Cave (opis kursu wraz z zakresem szkolenia wisi tutaj w dziale aktualności: http://speleodiving.com/) . Z całą pewnością nie jest to szkolenie tzw. Full Cave, któremu odpowiada stopnień Zaawansowanego Płetwonurka Jaskiniowego KDP/CMAS (PJ2). Program szkolenia, na którym się opieramy jest już dość wiekowy i wymaga niewątpliwie odświeżenia – do tego momentu realizujemy jednak w ramach szkoleń naszej Akademii, autorskie modyfikacje (jak np. realizowanie finałowych części kursu pod stropem, wprowadzenie do węzłów / technik linowych, elementy kartowania etc.).

Jeśli chodzi o uprawnienia instruktorskie, to instruktor MJ1 uprawniony jest do szkolenia na poziomie PJ1. Instruktor MJ2 uprawniony jest do szkolenia na poziomie PJ2. Pomimo, iż posiadam wraz z Błażejem uprawnienia na poziomie Instruktora Technical Cave innej federacji, w ramach KDP/CMAS możemy szkolić jedynie na poziomie PJ1. Wynika to z kwestii formalno-administracyjnych określających podobno szczegółowo czasookres pomiędzy cross-overem od poziomu MJ1 do MJ2. I tutaj docieramy do następnego pytania...

Na dzień dzisiejszy nie posiadamy w Polsce CMAS Staff Instruktora Jaskiniowego, wszystkie stopnie instruktorskie nadawane są w drodze administracyjnej procedury cross-over przez Komisję Działalności Podwodnej osobom posiadającym już uprawnienia innych organizacji.

Pozdrawiam,
Seba

www.speleodiving.com

Torpeda - 20-02-2015, 10:37

Sebiriusz napisał/a:
:hihi-:
To zróbmy teraz licytację...
mnie z tego grona nie szkolił tylko Sebastian :bee;

Ja dla odmiany tylko Roberta nie poznałam... :) U Błażeja i Sebastiana zrobiłam właśnie PJ1 :)
PJ1, jak koledzy wyżej pisali, to taki wstęp do nurkowania jaskiniowego, z podstawami teorii, od speleogenezy, historii, przez konfiguracje sprzętu, procedury itp, po podstawowe techniki nurkowe.
Pozwala nabrać rozpędu przed Cave :D (niedługo!)

filipesku - 20-02-2015, 14:22

Seba z tego co wiem to widzimy się w przyszłym tygodniu razem z Mirkiem to sobie pogadamy :)
Scaner - 21-02-2015, 08:00

ikar napisał/a:

Smutno było patrzeć na to że najstarsza organizacja nurkowa

1955- NAUI
1959- CMAS
1962- FDS/PSAI
1966- PADI
1985- INTD
1993- TDI
1998- GUE