| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - O toksycznosści tlenowej, z wyższego stanowiska
My Król - 14-03-2015, 21:14 Temat postu: O toksycznosści tlenowej, z wyższego stanowiska http://www.phr.net.pl/mat...HR1(46)2014.pdf
"INHERENTNE NIEDOSYCENIE. Z AGROŻENIE TLENOW ENIE TLENOW ENIE TLENOWĄ TOKSYCZNO TOKSYCZNO TOKSYCZNOŚCIĄ
OŚRODKOWĄ CZ.1 "
http://www.phr.net.pl/mat...HR2(47)2014.pdf
"PATOFIZJOLOGIA TOKSYCZNEGO ODDZIAŁYWANIA ATOFIZJOLOGIA TOKSYCZNEGO ODDZIAŁYWANIA ZNEGO ODDZIAŁYWANIA TLENU. ZAGROŻENIE TLENOWĄ
TOKSYCZNOŚCIĄ OŚRODKOWĄ CZ TOKSYCZNOŚCIĄ OŚRODKOWĄ CZ. 2
"
http://www.phr.net.pl/mat...HR3(48)2014.pdf
"ANALIZA PRZEŻYCIA. ZAGROŻENIE TLENOWĄ TOKSYCZNOŚCIĄ OŚRODKOW AGROŻENIE TLENOWĄ TOKSYCZNOŚCIĄ OŚRODKOW KSYCZNOŚCIĄ OŚRODKOWĄ CZ. 3 "
Jest też 4 cześc' w wersji drukowanej będzie za kilka miesięcy dostępna jako pdf.
[ Dodano: 14-03-2015, 23:10 ]
Poprawne wersje tytułów są w pdf, duże fragmenty były mi znane od kilku lat, z niskonakładowych pozycji takich jak "Możliwości Doboru Dekompresji dla Aparatu Nurkowego typu CRABE" i "Możliwości Doboru Dekompresji dla Aparatu Nurkowego typu AMPHORA".
Turlogh - 15-03-2015, 19:22
Na pewno przeczytam, ale tak na szybko, czy wolno podawać przeciwutleniacze lub aspirynę osobie poszkodowanej w wypadku nurkowym dekompresyjnym na nitroxie?
Doczytałem że środki te obniżają ciśnienie krwi i moim zdaniem wolno, ponieważ zapobiegają docelowo potencjalnemu obrzękowi płuc. Dobrze myślę?
Marcin13736 - 15-03-2015, 20:05
Z tego co mi wiadomo, nie wolno żadnej osobie poszkodowanej z objawami DCS podawać leków na własną rękę, a już na pewno aspiryny.
Osobie poszkodowanej należy podać czysty tlen lub inny gaz z możliwie najwyższym stężeniem 02 (ean50), jak nie mamy tlenu i jeśli jest przytomny podawać płyny do picia. Po upływie ok 20- 30 minut jeśli taka osoba nie zechce "za potrzebą" należy zaprzestać podawać płynów.
Oczywiście koniecznie wezwać lekarza lub KOMH
My Król - 15-03-2015, 20:06
| Turlogh napisał/a: | Na pewno przeczytam, ale tak na szybko, czy wolno podawać przeciwutleniacze lub aspirynę osobie poszkodowanej w wypadku nurkowym dekompresyjnym na nitroxie?
Doczytałem że środki te obniżają ciśnienie krwi i moim zdaniem wolno, ponieważ zapobiegają docelowo potencjalnemu obrzękowi płuc. Dobrze myślę? | Kiedyś były stosowane lecz zrezygnowano bo pojawiały się problemy z krwawieniem do kręgosłupa. DCS powoduje fibrynolizę. Słyszałem na własne uszy jak dr Jarosław Krzyżak mówił ze to przeszlośc'. Klasyka: komora, sprężenie i wysokie ppO2, najważniejsze to szybkie dotarcie do komory. Z konferencji "Prace Podwodne" wystąpienie dr Macieja Konarskiego dotyczące zabezpieczenia nurkowań, to obowiązek posiadania 3000 l tlenu do udzielenia pierwszej pomocy tlenowej, przepis dotyczy nurkowań zawodowych. Lecz warto w rekreacji też posiadac' zestaw tlenowy na żądanie. Zwłaszcza że w wersji DIY jest mały koszt.
Turlogh - 15-03-2015, 20:56
O tlenie, komorze itp. wiem. Zależy mi jednak na odpowiedzi na moje pytanie. Generalnie jak sądzę chodzi o zasadę stosowania środków obniżających ciśnienie w przypadku o którym mowa.
My Król - 15-03-2015, 21:04
| Turlogh napisał/a: | | Zależy mi jednak na odpowiedzi na moje pytanie. | Odpowiedź udzieliłem, zrezygnowano z kwasu acetylosalicylowego. | Turlogh napisał/a: | | chodzi o zasadę stosowania środków obniżających ciśnienie w przypadku o którym mowa. | Tlen podany również obniża ciśnienie krwi, reakcja organizmu po kilku minutach.
Turlogh - 15-03-2015, 21:14
Dzięki za informację.
|
|