| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FN SAFARI CLUB - Safari nurkowe na Raja Ampat - opinie?
Jacek G - 20-05-2015, 21:51 Temat postu: Safari nurkowe na Raja Ampat - opinie? Czy był może ktoś w ciągu ostatnich 2 lat na safari nurkowym na Raja Ampat i mógłby podzielić się opinią nt łodzi, organizatora, trasy, nurkowań, etc?
W szczególności interesowałyby mnie komentarze dt łodzi Euforia.
[ Dodano: 09-12-2015, 22:08 ]
Przed wyjazdem nie znalazłem za wiele opinii nt tego typu wyjazdu wiec chciałem podzielić się własnymi, bardzo pozytywnymi wrażeniami z safari na Raja Ampat (Sorong-Wayag-
Sorong) na łodzi Euphoria z Arturem Porzyckim:
- program nurkowy zrealizowany zgodnie z planem (w sumie 36 nurkowań) włączając wycieczki na lad (ogniska, punkty widokowe),
- plan dnia pokazany codziennie rano, odprawy przed każdym nurkiem, dobra organizacja (no możne psujący sie jeden zodiak trochę psuł cały obraz, ale nie bylo to bardzo odczuwalne),
- jedzenie bardzo dobre, dużo i urozmaicone włączając owoce i ciasto,
- łódź (drewniany żaglowiec) urządzona stylowo, kajuty czyste, klima ok,
- świat podwodny nie do opisania - najważniejsze - widzieliśmy manty 2 razy ,
- ze względu na fotografowanie i własne doświadczenie ja ceniłem sobie pod woda duza niezależność od grupy i brak ograniczeń czasowych, natomiast mniej doświadczeni nurkowie również mogli liczyć na opiekę przewodnika pod woda,
- obsługa lodzi zawsze pomocna i bardzo sympatyczna,
Podsumowując - pojechałbym drugi raz
Kilka dodatkowych uwag:
- czesto nurkowanie w silnym prądzie - najlepiej sprawdzają sie długie haki,
- przy wylocie z krajowego lotniska w Jakarcie, a potem z powrotem z Sorong bardzo dokładnie waza bagaż główny (podręczny wcale) i trzeba płacić za nadbagaż lokalna gotówką np 5kg = 225 000 IDG.
- gotówkę można wymienić tylko na terminalu międzynarodowym i najlepiej po wyjściu z terminala, natomiast bankomaty sa tez na krajowym,
- w czasie lokalnych przelotów polecam cos ciepłego do ubrania bo obsługa pokładu za każdym razem próbowała zamrozić podróżnych
Pozdrawiam,
J.G.
|
|