FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Aktualna sytuacja w Dahab ???

canimo - 01-07-2015, 11:25
Temat postu: Aktualna sytuacja w Dahab ???
Czesc,
Rozwazam wyjazd do Dahab we wrzesniu. Bedzie juz po Ramadanie.
Byl ktos ostatnio w Dahab? Jak atmosfera, obecnosc wojska na drodze z Sharm itp?
Moze ktos sie wybiera?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi mogace cos wniesc.
Zdanie Scanera znam ;) .

Scaner - 01-07-2015, 21:39
Temat postu: Re: Aktualna sytuacja w Dahab ???
canimo napisał/a:

Zdanie Scanera znam ;) .

I niech tak zostanie więc podzielę się aktualnymi informacjami z dziś
W Dahab relatywnie spokojnie
http://www.tvn24.pl/egipt...y,556459,s.html

Vahanara - 01-07-2015, 22:54

Spędziłem tam super dwa tygodnie na przełomie kwietnia i maja. Było bardzo spokojnie.
CzarnaManta - 01-07-2015, 23:00

tydzień na wielkanoc w sunsplash divers, poza naszą trójką były do wielkanocy dwie osoby, po oni wyjechali a przyjechały cztery nowe, ogólnie miasto duchów, biznesy pozamykane, porzucone budowy, nawet na nurkowiskach pusto poza blue hole i canyonem, tylko bliżej centrum sporo rosjan, z lotniska do dahabu konwój na który trzeba było długo czekać a który potem i tak się rozpadł, z powrotem bez tego cyrku, checkpointy były ale nikt się nie czepiał
Scaner - 02-07-2015, 10:25

02.07.2015

Koordynator służb specjalnych, mówiąc o planach ekstremistów, powołuje się na informacje pozyskane m.in. przez polski wywiad. - Spodziewamy się następnych ataków terrorystycznych. Nie tylko w kurortach w Tunezji, ale także w Egipcie. Polacy mogą paść ich ofiarami - mówi.

Biernacki ostrzega też, że to właśnie Egipt i Tunezja mogą być celami kolejnych ataków ze strony terrorystów. Dlatego właśnie koordynator służb specjalnych jednoznacznie odradza wszelkie wyjazdy do tych krajów.

http://wiadomosci.onet.pl...h-celami/8h3y4x

Mogę ujawnić ustalenia Agencji Wywiadu. Spodziewamy się następnych ataków terrorystycznych. Nie tylko w kurortach w Tunezji, ale także w Egipcie. Polacy mogą paść jego ofiarami – powiedział Biernacki. Dodał, że "wywiad jest jednoznaczny w swoich ocenach”.
http://www.wprost.pl/ar/5...ylko-w-Tunezji/

Marek Biernacki ostrzega też turystów, by nie liczyli na pomoc lokalnych służb bezpieczeństwa. Dodaje, że zdecydował się ujawnić te informacje, by zadbać o bezpieczeństwo naszych rodaków.

Widokówka z kurortu

connan1973 - 04-07-2015, 16:20

Czyli , lepiej nie siadać gołą dupą na minę przeciwpancerną.
Egiptu mi szczerze żal. Z tym krajem wiążą mi się jednak miłe wspomnienia.

dariusznow - 14-08-2015, 09:57

witam

planuję w październiku wypad do Dahab na nurki

czy ma ktoś jakieś sprawdzone miejsca, cetra nurkowe

będę wdzięczny za pomoc
;OK;
pozdrawiam

Darek :ryba: :ryba:

kraken - 14-08-2015, 11:41

Planet Divers w Dahabie - hotel, przelot i nurkowania.
Tutaj kilka opisów miejsca
http://www.alchemianurkow...p?p=place&dp=34
MSC

Henry - 14-08-2015, 13:12

connan1973 napisał/a:
Egiptu mi szczerze żal. Z tym krajem wiążą mi się jednak miłe wspomnienia.

Podobne mam odczucia. A już klimatu Dahabowskiego naprawdę trudno zastąpić.

nuras5 - 15-08-2015, 13:33

Ja Planet Divers odradzam - hotel poniżej krytyki , jedzenie marne - po drugiej stronie jest niemiecki hotel o dużo lepszym stantarcie. Nazwy nie pamiętam.
Na miejscu multum baz w których załatwisz tańsze nurki od ręki.

Lechu67 - 15-08-2015, 14:52

nuras5 napisał/a:
Ja Planet Divers odradzam - hotel poniżej krytyki , jedzenie marne ..

Miałem odmienne doświadczenia. Załatwiałem wyjazd przez ich biuro turystyczne, dostałem niezłe zniżki, busik szybhciutko odebrał nas z lotniska mimo że było nas tylko dwoje, nurki też tylko robiliśmy we dwoje + przewodnik bez żadnych dopłat, mieszkaliśmy w nowej części i warunki były sporo lepsze niż np. w Tropitelu. jedzenie (tylko śniadanie) określiłbym jako typowe, nigdy niczego nie brakowało. Nam taki układ sprzyjał bo mogliśmy na mieście zjeść co chcemy i kiedy chcemy. Cały czas było wifi. Obsługa się starała.
Ja byłem w listopadzie 2013.

kraken - 15-08-2015, 15:40

Na pewno można znaleźć tańsze bazy w Dahabie niż Planet Divers i na pewno są lepsze hotele (choć pewnie droższe).
Planet Divers to fajny hotel o pokojach o bardzo różnym standardzie.
Baza zaś to po prostu dobrze działająca baza ale z atmosferą :-)
Jak ktoś lubisz szukać czegoś innego to pewnie warto. Jak ktoś chce miejsce w miarę sprawdzone to warto w Planet :-)
MSC

Jan Dudzinski - 27-08-2015, 14:23
Temat postu: Re: Aktualna sytuacja w Dahab ???
canimo napisał/a:
Czesc,
Rozwazam wyjazd do Dahab we wrzesniu. Bedzie juz po Ramadanie.
Byl ktos ostatnio w Dahab? Jak atmosfera, obecnosc wojska na drodze z Sharm itp?
Moze ktos sie wybiera?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi mogace cos wniesc.
Zdanie Scanera znam ;) .

Tak jak dziś pisałem. Dahab pusty zupełnie. Miasto duchów - a raczej wieś...
Kompletny spokój.

Większość ludzi na Canyon - Blue Hole to turysci z Sharm.
Przejazdy Sharm - Dahab turystów z Sharm pod ochrona policjantów w Waszym busie wyposażoną w broń automatyczną.

Dahab - pod wodą nędza jesli chodzi o rybki...