FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIA WRAKOWE - Nowy wrak: duński motor - tjalk ''Calo''

Offshore - 15-08-2015, 03:44
Temat postu: Nowy wrak: duński motor - tjalk ''Calo''
Nowy wrak na Bałtyku!
Podczas wypłynięcia w dniach 6-7 sierpnia udało mi się  namierzyć nowy wrak. Obiekt leży na płytkiej wodzie, 15-16 metrów głebokości , wystaje ponad dno około 2.5 metra. Wrak namierzyłem w oparciu o przedwojenne dane niemieckich służb hydrograficznych, a w oparciu o duńskie archiwum udało mi sie ustalic jego tożsamość : jest to stalowy wrak małej duńskiej jednostki towarowej - motor tjalk ''Calo'' 81 ton rejestrowych,około 20 metrów długości, zbudowany w 1896 roku. Zatonął  24 kwietnia 1927 roku podczas podróży z Aabenra do Gdańska z ładunkiem żelaza.Cała, licząca 4 osoby załoga zginęła. Duńska administracja morska przyjęła hipotezę iż statek rozbił sie w wyniku przeciażenia ładunkiem.Wrak spoczywa na dnie  w jednym kawałku, duża porośnieta omułkami bryła. W najbliższym czasie planowane jest bardziej szczegółowe zbadanie tego nowego i z pewnościa ciekawego, a co najważniejsze dla mnie, zidentyfikowanego obiektu, porobienie zdjeć i rysunków. Wypłyniecie trawało 18 godzin, przez ten czas udało się przeskanować  kilkanaście pozycji.W najbliższym czasie planowane są kolejne poszukiwania w oparciu o materiały archiwalne.
Foty sonarowe nowego obiektu:

Poglądowe zdjecie typu jednostki:

gazeliusz - 15-08-2015, 08:54

Gratuluję zacięcia i znaleziska.. zawsze mnie zastanawia co Wy tam widzicie na tych sonarach i jaką trzeba mieć wyobraźnię żeby zobaczyć na tym obrazie wrak.. :bee;
Podobnie zresztą podczas badania USG, chociaż tam już ''więcej" widać :)

mentosik83 - 16-08-2015, 22:52

Śliczny. Chłopiec czy dziewczynka? ;)