| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - jez. Maróz
DarekS - 10-09-2015, 09:14 Temat postu: jez. Maróz Jeżeli ktoś chce zrobić fajne nurkowanie polecam jezioro Maróz w Swaderkach niedaleko Olsztynka. Przejrzystość do 8 metrów.
Na obecną chwilę do Świętajno się umywa
waterman - 10-09-2015, 10:58
Maróz to zarabiste jeziorko.... jeżdzimy do Maroza i wchodzimy do wody od strony osrodka nauczycielskiego. A Swaderki? .... rybki
TYMOTEUSZ - 10-09-2015, 19:54
przez kilka lat jeżdziłem bardzo często - głownie w jedno miejsce czyli do bazy nurkowej MK DIVE TEAM która znajduję się na terenie ośrodka Wiatraki.
Z wizurą ale 8m to nie pamietam. Plusem jest duża ilosc fantów pod wodą i kilka dłuzszych zaporęczowanych tras, z czego jedna z nich kończy się na 40 metrach.
waterman - 11-09-2015, 10:29
MK to taka wiecznie zamknieta budka ośrodkiem?
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | kończy się na 40 metrach. | bo tam wszystkiego chyba jest cztery dychy......
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | Plusem jest duża ilosc fantów pod wodą | a co ciekawego znalazles?
TYMOTEUSZ - 11-09-2015, 11:14
| waterman napisał/a: | | MK to taka wiecznie zamknieta budka ośrodkiem? | tak, ostatno z tego co słyszałem chłopaki są tam rzadko, ale 3-4 lata temu były weekendy że nurkowało ponad 20 osób.
| waterman napisał/a: | | bo tam wszystkiego chyba jest cztery dychy...... |
ja najgłębiej znalazłem 42m - od brzegu masz okragły zaporęczowany tor od którego w pewnym momencie odchodziła poręczówka do 30 m (duży bęben na kable) a od niego kolejna (z 30 do 40m płyneło się dobrych kilka minut) prowadząca do bębna na 40m. Z 40 jak się trochę pokręciłeś można było znależć 1-2 m głębiej. Ale z tego co pamietam poniżej 30m zawsze był syf z wizurą
nieprzekraczającą 1m.
| waterman napisał/a: | | a co ciekawego znalazles? |
mówię o fantach typu łódka, kajak, przyczepa kampingowa itd itp. Dla mnie osobiście to żadna atrakcja - bardzie punkt nawigacyjny. Ale pamietam że płynąc w prawo od pomostu przy bazie, na kilku metrach głebokosci jest bardzo fajny litroral z duża ilośćią ryb(tak było kiedyś) i naprawdę dużymi konarami drzew.
Nie pamietam jak się nazywa ale będąc na maruzie warto wybrać się na spływ rzeczką która przepływa przez Swaderki. Płyciutko ale ciekawie. Wystarczy abc.
waterman - 11-09-2015, 11:30
Nie ostatnio, bylem tam ze cztery, pieć lat temu. kiedyś dosyć czesto nawet bo w wiatrakach dobrze karmili.
Tak czym glebiej tym wiekszy syf ale litoral własnie to ogromna zaleta tego jeziorka.
|
|