| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
HYDE PARK - Loteria Paragonowa 2015-2016 by Ministerstwo Finansów
tOmki - 24-09-2015, 14:46 Temat postu: Loteria Paragonowa 2015-2016 by Ministerstwo Finansów Wysłany: Dzisiaj 13:15 Loteria Paragonowa 2015-2016 by Ministerstwo Finansów
Loteria Paragonowa 2015-2016
Odbieraj paragony fiskalne, rejestruj je na stronie internetowej loterii, sprawdzaj wyniki i ciesz się cennymi nagrodami!
Loteria-Paragonowa.pl jest serwisem informacyjnym, który został poświęcony akcji koordynowanej przez resort finansów. Znajdziesz tutaj informacje dotyczące zarówno organizatorów tego przedsięwzięcia, jak i artykuły opisujące zasady uczestnictwa w losowaniu, regulamin konkursu oraz nagrody. Dowiesz się także, jak powinien wyglądać poprawnie wystawiony paragon fiskalny, który umożliwi wzięcie udziału w loterii.
Ponadto, strona zawiera aktualizowane na bieżąco wyniki losowań, więc z łatwością sprawdzisz, czy zarejestrowany przez Ciebie dowód sprzedaży został wylosowany.
Loteria paragonowa to inicjatywa Ministerstwa Finansów, której celem jest nagradzanie konsumentów przywiązujących wagę do odbierania dowodów sprzedaży. Akcja wystartuje 1 października 2015 br. i potrwa przez 12 kolejnych miesięcy. Pierwsze losowanie zaplanowano na listopad 2015 roku.
http://www.loteria-paragonowa.pl/
Sebiriusz - 24-09-2015, 15:44
Piekna sprawa ...wczoraj wywaliłem garść paragonów
tOmki - 24-09-2015, 15:59
| Sebiriusz napisał/a: | | Piekna sprawa ...wczoraj wywaliłem garść paragonów :) |
Akcja wystartuje 1 października 2015 br. i potrwa przez 12 kolejnych miesięcy. Pierwsze losowanie zaplanowano na listopad 2015 roku.
juwisz - 24-09-2015, 17:28
Zamiast obniżyć VAT, wywalą 9 000 000 zł w błoto.
Sebiriusz - 24-09-2015, 18:24
| juwisz napisał/a: | | (...) wywalą 9 000 000 zł w błoto. |
Jest w tym jakaś racja
wiecznychlopiec - 24-09-2015, 19:52
| juwisz napisał/a: | | Zamiast obniżyć VAT, wywalą 9 000 000 zł w błoto. |
policz ile by wyniosła obniżka VAT o 1 procent... to są gigantyczne sumy, a ta śmieszna kwota zwróci się w ciągu kilku dni z szarej strefy jak ludzie zaczną zawsze chcieć paragon.
pomysł ani nowy ani oryginalny ale za to nie można mu odmówić skuteczności.
juwisz - 25-09-2015, 10:18
Są przykłady w innych państwach, gdzie obniżenie VATu pobudziło gospodarkę. Również są kraje, gdzie VAT wynosi np. 18%.
Nie wystarczy zażądać paragonu, paragon powinien spełniać określone warunki, aby wziąć udział w losowaniu.
Cóż, jest to niezły projekt dla jakiejś prywatnej agencji reklamowej. W przetargu startowały tylko 2 konsorcja, wygrało konsorcjum z Warszawy.
"Na początku lipca 2015 roku podano do wiadomości publicznej, kto będzie organizatorem loterii. 30 czerwca br. Ministerstwo Finansów podpisało bowiem umowę z Unique One i Nuorder. Konsorcjum spółek otrzymało około 9 000 000 zł na przygotowanie loterii. Wiadomo także, że wynagrodzenie wykonawcy projektu wyniesie około 7 000 000 zł."
Wynagrodzenie wykonawcy opiewa na kwotę 7 397 632,22 zł brutto.
Czyli same nagrody to ok. 2 000 000 zł.
wiecznychlopiec - 25-09-2015, 11:19
@juwiusz chyba źle mnie zrozumiałeś, ja jestem przedsiębiorcą, kieruje również pewnym działem innej dużej firmy a dodatkowo księgowym (dochodzącym - ja nie jestem przeciwnikiem obniżenia Vatu a wręcz zwolennikiem jego obniżenia a nawet likwidacji całkowitej, zresztą ja mam bardzo radykalne poglądy na temat podatków - trochę zbliżone do polityka z koroną
napisałem tylko, że sama suma jest śmiesznie mała w stosunku zwiększenia wpływów.
oczywiście czytałem warunki loterii, ludzie będą sprawdzać czy paragony są ufiskalnione nigdy nie dostałeś "paragonu niefiskalnego" w jakimś małym sklepiku czy np. przy wejściu do klubu? Ja zwracam uwagę na takie rzeczy trochę zawodowo. Teraz będą zwracać też zwykli ludzie - i o to właśnie chodzi.
Komentować patologii w publicznych zleceniach nie będę chyba każdy ma swoje i odpowiednio wyrobione zdanie na ten temat
mi_g - 25-09-2015, 12:33
| juwisz napisał/a: | | Również są kraje, gdzie VAT wynosi np. 18%. |
Są również takie gdzie jest 24% i więcej: Wikipedia
| wiecznychlopiec napisał/a: | | policz ile by wyniosła obniżka VAT o 1 procent... |
Nie wiem jak tam z szarej strefy ale z oficjalnej MF zbiera tyle z VAT w jakieś 1.5h.
Można też powiedzieć że zamiast loterii można by obiżyć VAT o 0.007%
gaweł89 - 21-03-2016, 22:28
| wiecznychlopiec napisał/a: |
oczywiście czytałem warunki loterii, ludzie będą sprawdzać czy paragony są ufiskalnione nigdy nie dostałeś "paragonu niefiskalnego" w jakimś małym sklepiku czy np. przy wejściu do klubu? Ja zwracam uwagę na takie rzeczy trochę zawodowo. Teraz będą zwracać też zwykli ludzie - i o to właśnie chodzi. |
A ja mam pytanie - jak rozpoznać paragon niefiskalny, czym one się różnią? Pytam, bo sam zbieram i wklepuję je Z góry dzięki za wyjaśnienie
[ Dodano: 21-03-2016, 22:30 ]
| wiecznychlopiec napisał/a: |
oczywiście czytałem warunki loterii, ludzie będą sprawdzać czy paragony są ufiskalnione nigdy nie dostałeś "paragonu niefiskalnego" w jakimś małym sklepiku czy np. przy wejściu do klubu? Ja zwracam uwagę na takie rzeczy trochę zawodowo. Teraz będą zwracać też zwykli ludzie - i o to właśnie chodzi. |
A ja mam pytanie - jak rozpoznać paragon niefiskalny, czym one się różnią? Pytam, bo sam zbieram i wklepuję je Z góry dzięki za wyjaśnienie
wiecznychlopiec - 22-03-2016, 09:32
w dużym uproszczeniu jest na nim napis: "NIEFISKALNY"
Henry - 22-03-2016, 11:36
| wiecznychlopiec napisał/a: | Ja zwracam uwagę na takie rzeczy trochę zawodowo. Teraz będą zwracać też zwykli ludzie - i o to właśnie chodzi.
|
Chodzi raczej o to by MF mogło wyselekcjonować lewe kasy z rynku. A jest tego zaskakująco dużo. Może się bowiem zdarzyć , że paragon posiada wszystkie cechy legalności (w tym numer fiskalny) a nie musi być kasą zarejestrowaną w US. Obrót z takiej kasy jest po za kontrolą . Co to oznacza - wszyscy wiemy .
Koszty masowej kontroli dotyczącej legalności kas przeprowadzanych przez Urzędy Skarbowe byłby dużo większy niż ogłoszenie konkursu paragonowego skierowanego na wybrane sektory. W ten o to prosty sposób obywatel usiłując zarejestrować paragon z lewej kasy nie jako staje się nie świadomym niczego donosicielem.
Proste i skuteczne.
mordosz66 - 22-04-2016, 13:07
ktoś coś w tym wygrał? bo jak dla mnie to mała szansa na jakąkolwiek nagrodę
wiecznychlopiec - 22-04-2016, 15:11
w pierwszym losowaniu samochodu było 20 mln paragonów, auto było jedno a i tak wygrała jakaś koleżanka polityk od loterii
w totka jest 1 do 14 mln wiec lepiej grac w totka... większa szansa i potencjalna wygrana dużo dużo wyższa
mordosz66 - 26-04-2016, 09:30
aaa czyli niby loteria a i tak po znajomości
|
|