| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Ucisk w dolnej części klatki piersiowej
Piotrek82 - 26-12-2015, 11:13 Temat postu: Ucisk w dolnej części klatki piersiowej Witam,
od okolo czterech miesięcy trenuje na basenie trzy razy w tygodniu w celu przygotowania wydolności organizmu oraz poprawienia techniki pływania i nurkowania do kursu OWD.
Po ostatnim basenie (trenuje w abc), na którym uwagę skupiałem na bezdechu, po około 20 min po wyjściu z obiektu zapaliłem papierosa. W momencie kiedy skończyłem palić pojawił się silny ból-ucisk w klatce piersiowej w dolnej części wraz z uczuciem zbliżającego się omdlenia. Z biegiem czasu po około 30 minutach uczucie omdlenia przemineło, a ból osłabł lecz pozostał.
Na drugi dzień poszedłem zaniepokojony do lekarza rodzinnego z uwagi, iż nigdy nieodczuwałem podobnego dyskomfortu, na co lekarz osłuchał płuca, zrobił mi EKG, które nie wykazało nieprawidłowości i zalecił kupno maści przeciwbólowej na kregosłup.
Zdarzenie miało miejsce 5 dni temu, więc od pięciu dni nie pale papierosów, lecz ból w klatce pozostał. Czy ktoś z forumowiczów odczuł kiedyś podobne dolegliwości? nie wiem co robić, a za dwa dni zajęcia ze sprzętem...
Scaner - 26-12-2015, 13:14
odstaw basen bo sam widzisz że ci szkodzi, pal lighty a kurs OWD zrób w Egipcie nie będziesz musiał pływać zanurzysz się parę razy z egipskim instruktorem i po krzyku.
martin - 26-12-2015, 13:19
Idz do lekarza. Takiego ktory wie co robi.
bell23 - 26-12-2015, 13:24
Martin, w Polsce takich brak
martin - 26-12-2015, 13:35
Patrzac na moja biblioteczke, jest conajmniej dwoch. KOMH jest zazwyczaj dobrym punktem startowym.
Piotrek82 - 26-12-2015, 13:50
Dziękuje za odpowiedzi. Do Gdyni trochę daleko chociaż w sumie bliżej jak do Egiptu. W poniedziałek pogadam z instruktorem może będzie miał jakiś pomysł, a jak nie to kupie wypasiony leżak i zamiast pod wodę to na na plaże.
luqu - 26-12-2015, 20:06
| bell23 napisał/a: | | Martin, w Polsce takich brak |
Naprawde ? Nie ma żadnego lekarza ktory cokolwiek wie ? To moze pochwalisz sie wiedza ekspercie od medycyny ?
grol - 26-12-2015, 20:14
Idź do dobrego lekarza, nie kmbinuj.
Jedna uwaga: płuca nie mają nerwów bólowych, więc ewentualne podejrzenia w tym kierunku...
luqu - 26-12-2015, 20:22
| Scaner napisał/a: | | odstaw basen bo sam widzisz że ci szkodzi, pal lighty a kurs OWD zrób w Egipcie nie będziesz musiał pływać zanurzysz się parę razy z egipskim instruktorem i po krzyku. |
I to jest najlepsza rada jaka możesz uzyskać na forum!! I nie pisze tego złośliwie bo Scaner doskonale to skwitował.
Diagnozę stawia sie po
1. Zebraniu dokładnego wywiadu lekarskiego
2. Dokładnym badaniu przedmiotowym
3. Wykonaniu szeregu badań dodatkowych ktore wykluczają jedne a potwierdzają inne jednostki chorobowe.
4. Ewentualnej konsultacji z specjalista w danej dziedzinie.
Napisałeś ze pływałes z abc i zapaliłes szluga i bolało cie i byłeś bliski omdlenia.
Kolego to moze byc wszystko. Chwilowa niedyspozycja, skurcz oskrzeli, hipoglikemia a tez skurcz naczyn wieńcowych, arytmia i tysiąc innych sytuacji ktore mozna wyleczyć batonikiem albo operacja wymiany zastawki.
Lekarz pierwszego kontaktu nic ci nie pomóże.
Poszukaj kardiologa.... tak jak instruktora od nurkow nie byle jakiego....nie gwiazdy z internetu tylko takiego któremu zaufasz bo wyczujesz ze chce ci pomoc.
Nie jest to mija działka ale moim zdaniem należy ci sie echo serca i próba wysiłkowa moze holter ekg i ciśnieniowy ale to zostawiam specjalistom
wiesiek01 - 26-12-2015, 20:38
| luqu napisał/a: | | Nie jest to mija działka ale moim zdaniem należy ci sie echo serca i próba wysiłkowa moze holter ekg i ciśnieniowy ale to zostawiam specjalistom |
A skąd na raka mózgu to inne badania.....
luqu - 26-12-2015, 20:46
| grol napisał/a: | Idź do dobrego lekarza, nie kmbinuj.
Jedna uwaga: płuca nie mają nerwów bólowych, więc ewentualne podejrzenia w tym kierunku... |
Kurcze siedzę i oglądam to forum nałogowo od paru lat i nie miałem nigdy aspiracji zeby sie jawnie udzielać tylko czytam i staram sie nauczyć jak najwiecej. Naprawde traktuje pewne opinie i informacje wielu ludzi jako sprawdzone, rzetelne, i pisane z doświadczenia i wiedzy poza internetowej ....Ale jeśli rady sa takie ze " płuca nie maja nerwów bólowych wiec ewentualne... " to ja opadam z sił.
Czy ja komuś doradzam mając aowd jak ma mieszać trimix zeby na 180 m nie zaliczyć zgonu !!!
Ludzie wy doradzacie innym mając jakas zasłyszana wiedzę a naprawde to moze sie zle skończyć.
Sorry ze tak wybuchem bo napisałeś na wstępie idź do dobrego lekarza i to jest dobra rada i jedyna. Wiem ze w Polsce wszyscy znają sie na piłce nożnej i na medycynie ale to nie poradnik jak zlikwidować pryszcze na dupie albo na przeziębienie zmieszać czosnek z modem czy z nalewka babci Jadzi
Myśle ze moze warto pomysleć nad jakimś " merytorycznym " opiekunem tego działu jeśli ktokolwiek sensowny wogole sie tego podejmie.
[ Dodano: 26-12-2015, 20:51 ]
| wiesiek01 napisał/a: | | luqu napisał/a: | | Nie jest to mija działka ale moim zdaniem należy ci sie echo serca i próba wysiłkowa moze holter ekg i ciśnieniowy ale to zostawiam specjalistom |
A skąd na raka mózgu to inne badania..... |
No tak " raka mozgu" poczytaj moze co to rak a co to mózg. Jak masz coś merytorycznego do napisania to ja sie chetnie nauczę.
canimo - 26-12-2015, 21:12
A maja? Mnie uczyli ze tkanka plucna jako taka to nie. Oplucna, oskrzeliki to tak.
Wiec glupota to nie jest, tylko uogolnieniem.
Kardiolog, najlepiej nurkujacy tak w pierwszym odruchu. Niekoniecznie dobrym, bo rzeczywiscie moze to byc jakas doleglosc typu nerwobol itp. Czyli zwyczajnie dobry, nurkujacy lekarz ogolny, ktory ewentualnie odesle Cie do kariologa o uzupelnienie diagnozy.
W internecie to zdiagnozuje Cie szarlatan. Wiec nie zapytam o wiek, tryb zycia, obciazenia dziedziczne itp.
I paru dobrych lekarzy jeszcze zostalo.
Dobra okazja do rzucenia palenia.
Mam na mysli kurs nurkowy. Jak zechcesz do GUE to bedzie jak znalazl
A propos- we Francji sa tzw lekarze federacyjni-roznych specjalnosci, po zrobieniu dodatkowej specjalizacji z medycyny hiperbarycznej. Zarejestrowani przy federacji (czyli francuskim CMASie)
Kiedys tylko oni mieli prawo do wystawiania zezwolen na kursy i babdan okresowych, od ok3 lat to sie zmienilo.
Jak to jest rozwiazane w Polsce?
luqu - 26-12-2015, 21:35
| canimo napisał/a: | A maja? Mnie uczyli ze tkanka plucna jako taka to nie. Oplucna, oskrzeliki to tak.
Wiec glupota to nie jest, tylko uogolnieniem) |
Wymieniłeś większość elementów tak bardzo ogólnie ale mimo wszystko konkretnie na ktore składa sie coś co nazwałeś " tkanka płucna " co oczywiście jest jakimś potocznym określeniem płuca. I te elementy sa unerwione i jedne mniej inne bardziej a inne zajebiscie bardzo.
To nie jest głupota tylko uogólnienie. Tyle ze w stawianiu diagnozy po tych wszystkich etapach o których piałem trzeba byc " śmiertelnie" konkretnym.
Uogólnieniem jet to jak czytam na onecie ze nurkowi zabrakło "tlenu" w butlach i sie udusił.
Niby uogólnienie a jednak jak czyta ktoś kto ma pojęcie to mu sie krew gotuje od tych uogólnień
Scaner - 26-12-2015, 22:22
| luqu napisał/a: |
Uogólnieniem jet to jak czytam na onecie ze nurkowi zabrakło "tlenu" w butlach i sie udusił.
Niby uogólnienie a jednak jak czyta ktoś kto ma pojęcie to mu sie krew gotuje od tych uogólnień |
Choć z drugiej strony jeszcze nikt się nie udusił z powodu braku azotu albo helu
Assad - 26-12-2015, 22:26
| canimo napisał/a: |
Kiedys tylko oni mieli prawo do wystawiania zezwolen na kursy i babdan okresowych, od ok3 lat to sie zmienilo.
Jak to jest rozwiazane w Polsce? |
W polskim CMASie a konkretnie w KDP było podobnie, tylko lekarze z przeszkoleniem w KOMH mogli wystawiać zaświadczenie o braku przeciwwskazań do kursu.
Jeśli ktoś takiego zaświadczenia nie miał, nie mógł rozpocząć szkolenia. Od maja tego roku już nie potrzeba zaświadczenia, wystarczy wypełnić ankietę o stanie zdrowia.
Jacek Wo - 26-12-2015, 22:37
http://www.cmas.pl/lekarze
http://www.cmas.pl/lekarz...karza-klubowego
luqu - 26-12-2015, 22:39
| Scaner napisał/a: | | luqu napisał/a: |
Niby uogólnienie a jednak jak czyta ktoś kto ma pojęcie to mu sie krew gotuje od tych uogólnień |
Choć z drugiej strony jeszcze nikt się nie udusił z powodu braku azotu albo helu |
No racja ale wiadomo wg znawców z (wp i onet) nurek ma przecież na plecach butle z tlenem bo jak ma oddychać helem albo azotem.
To jak z pompowaniem kol w samochodzie za darmo powietrzem albo za 50 mieszanka azotu tlenu i helu xenonu zeby chemia nie niszczyła opon od wewnątrz to zimówki ze cztery sezony beda jak nowka
wiesiek01 - 27-12-2015, 20:01
| luqu napisał/a: | | poczytaj moze co to rak a co to mózg. |
Mózg to takie coś czego twórca wątku nie użył......
luqu - 28-12-2015, 21:48
| wiesiek01 napisał/a: | | luqu napisał/a: | | poczytaj moze co to rak a co to mózg. |
Mózg to takie coś czego twórca wątku nie użył...... |
Ok bo myślałem ze to uwaga do tego co napisałem
Autor ma prawo sie nie znac, nie rozumieć albo nie miec wiedzy gdzie sie dowiedzieć i to jest normalne i zrozumiałe. Nie ma głupich pytań ale sa niestety "głupie " albo nazwijmy to nieprzemyślane i pochopnie napisane odpowiedzi a to juz nie jest tak łatwo wytłumaczyć.
Ja sam zadaje wydaje sie proste i dla wielu głupie pytania w kwestiach nurkowych ale wierze ze ten co mi odpisuje wie jak mi doradzić czerpiąc z swojej wiedzy i doświadczenia. Ważne chyba zeby wiedzieć ze dobrze sie doradza zarówno w sprawie pianki, maski itd ale tez bólów w klatce piersiowej. Bo skala pomyłki w tych sprawach jest lekko mówiąc życiowa
jaros4 - 29-12-2015, 07:48
Chłopie,to forum służy do wszystkiego,tylko nie do tego do czego powinno,na co znajdziesz potwierdzenie śledząc 99% zamieszczanych tu wątków.I dla tego ludzie coraz mniej tu zaglądają.
Scaner - 29-12-2015, 09:22
| jaros4 napisał/a: | | Chłopie,to forum służy do wszystkiego,tylko nie do tego do czego powinno,na co znajdziesz potwierdzenie śledząc 99% zamieszczanych tu wątków.I dla tego ludzie coraz mniej tu zaglądają. |
Fakt,
Służy tematom nurkowym choć w 99% pytający powinni otrzymywać pomoc psychiatryczną.
connan1973 - 29-12-2015, 16:12
Całkiem możliwe , że masz za duży przesącz zastawkowy. Chodzi tu o to , że zastawki w sercu nie są w 100% szczelne.
Nie mniej , radzę odwiedzić lekarza , który umie czytać to co mu aparatura pokazuje.
Trajter - 30-12-2015, 11:58
Kolego Piotrek82.
Dwukrotnie w moim życiu miałem podobne przypadki. Uczucie bólu w klatce piersiowej, uczucie duszności i zbliżającego się omdlenia. Takie objawy zdarzyły się kilkukrotnie - za każdym razem badanie EKG nie wykazywało żadnych problemów związanych z sercem.
W pierwszym przypadku problemem okazał się kręgosłup - ćwiczenia i trochę maści rozwiązało problem.
W drugim przypadku to były kamienie nerkowe - ingerencja urologów rozwiązała problem.
Trudno jest przez internet diagnozować kogokolwiek zwłaszcza, że nie jestem lekarzem.
Podaje te informacje, żeby zwrócić uwagę, że niekoniecznie to co uważamy za problemy z sercem muszą nimi być. Wizyta u lekarza i tak jest potrzebna.
A swoją droga całkiem nie rozumiem Twojego intensywnego przygotowania przed kursem.
luqu - 31-12-2015, 13:32
| connan1973 napisał/a: | Całkiem możliwe , że masz za duży przesącz zastawkowy. Chodzi tu o to , że zastawki w sercu nie są w 100% szczelne.
Nie mniej , radzę odwiedzić lekarza , który umie czytać to co mu aparatura pokazuje. |
Miałem juz nie pisać ale poprostu razi mnie w oczy. Błagam jaki "przesącz zastawkowy" chwile zajęło zeby sie zorietowac o co chodzi. Uwaga nikt nie ma 100% szczelnych zastawek wszyscy ludzie maja jakis stopien niedomykalności ktory jest rozpoznawany dzięki coraz lepszym aparatom do echo. Ważne jak to manifestuje sie w objawach. A i wadach zastawkowych i ich objawach to mozna grube tomy napisac.
Szczęśliwego nowego roku !!!
connan1973 - 01-01-2016, 18:28
A co ja takiego kłującego w ... oczy napisałem ? Rok temu byłem na badaniu EKG i Echu Serca to wysłuchałem wykładu lekarza , który w sposób łopatologiczny mi tłumaczył moje standardowe wady. Nie jestem lekarzem , więc słownictwo mogę mieć niefachowe.
Podobnie jest tu z poradami . Dobry lekarz będzie wiedział , słaby zacznie wymyślać po kolei z podręcznika.
|
|