FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Lot Resell 2015

jakubosuch - 01-01-2016, 11:17
Temat postu: Lot Resell 2015

stegano - 02-01-2016, 14:10

Jak zwykle Bulek zrobił fajny filmik :)

No ale panowie z rebami i z flaszka i przy nich 2x12L to chyba "lekka" paranoja... :P

lozerka - 02-01-2016, 18:05

stegano napisał/a:

No ale panowie z rebami i z flaszka i przy nich 2x12L to chyba "lekka" paranoja... :P

oglądałam wcześniej i nie przyglądałam się dokładnie pod tym kątem, ale jak kojarzę skład, to tam są osoby nurkujące na Tres Presidentes - PSCR-ach i jeśli tak, to oczywiście się mylisz, bo do PSCR.-ow, do jaskiń 2x12 to standard :)

Fajny film, tak przy okazji :)

stegano - 03-01-2016, 02:03

lozerka, No ale jaki jest sens tak ogromnych flaszek przy rebach? gdzie pojemność Scrubbera to 2,5 kg z 5 godzinnym runtimem. Reb dla paranoików stworzony przez paranoików?
Scaner - 03-01-2016, 07:54

stegano napisał/a:
lozerka, No ale jaki jest sens tak ogromnych flaszek przy rebach? gdzie pojemność Scrubbera to 2,5 kg z 5 godzinnym runtimem. Reb dla paranoików stworzony przez paranoików?

Tres presidentes to PSCR flaszki 12 l nie są ekstrawagancją.

jakubosuch - 03-01-2016, 21:37

stegano napisał/a:
Jak zwykle Bulek zrobił fajny filmik :)

Nurkujesz w jakiniach ? Masz pojęcie jak administrować gazem ? W pewnym momencie dojdziesz do wniosku, żę 2 x 12 jest mało.

stegano - 03-01-2016, 21:40

jakubosuch, No to jeszcze raz zadam pytanie i prosze o sensowna odpowiedz: jaki jest sens tak ogromnych flaszek przy rebach, gdzie pojemność Scrubbera to 2,5 kg z 5 godzinnym runtimem?

Prosze o wytlumaczenie.

lozerka - 04-01-2016, 00:18

tak na razie, to, co mi się wydaje - podpatrzone, wysłuchane, ale nie w celu zapamiętywania i nie jako wykład, tylko takie wyrywkowe informacje, więc głowy za to uciąć sobie nie dam :)

Przede wszystkim, to semi close rebrether, co oznacza, że w czasie nurkowania i gaz, i wapno jest zużywane. Poza tym, ten rebrether w żaden sposób nie miesza gazów, oddycha się tym, co przygotuje się samemu we flaszkach.

O ile wiem, to z tego wynika konfiguracja ( nie wiem, czy jedyna, czy częsta ) taka, że to, co jest na plecach, to jest bailout- czyli masz w zasadzie tyle, ile przy każdym innym rebie, tyle, że przy ccr-ach, bailout jest dopięty z boku. Natomiast tu, flaszki boczne są do bieżącego zużycia w czasie nurkowania.

Szczegóły i ewentualna weryfikacja tego, co napisałam, to już ktoś nurkujący na tym pscr-ze musiałby wyłożyć, spróbuję poprosić kogoś.

stegano - 04-01-2016, 00:23

lozerka, Ojezusicka cóż to za dziwadło... :P
jakubosuch - 04-01-2016, 08:35

stegano napisał/a:
jakubosuch, No to jeszcze raz zadam pytanie i prosze o sensowna odpowiedz: jaki jest sens tak ogromnych flaszek przy rebach, gdzie pojemność Scrubbera to 2,5 kg z 5 godzinnym runtimem?

Prosze o wytlumaczenie.

Cześć
1 Nie oddychamy z gazu plecowego (tylko używamy go do przełączania stagy dennych i deco przez switchblock).

2 Gaz w plecach jest gazem rezerwowym ( większość nurkowań na skuteach może się zdażyć jakaś nieszczelność reba przez uderzenie w strop).

3 Nie musimy dobijać pleców tylko same stage. (plecy raz na jakiś czas z tego co użyjemy do napełniania skrzydeł)

4 Łatwiej dobić stage tmx niż 2 x 12.

5 Tyle

mi_g - 04-01-2016, 08:42

Ładny filmik.
jakubosuch, widzę że poszliście za głębokim skrzyżowaniem głównym (prawym) korytarzem, ile od tego miejsca było do punktu gdzie zawróciliście? Z mapy wynika że ten korytarz powinien się wypłycać a następnie opaść (to pewnie był wasz punkt nawrotu)
Ja z żoną poszliśmy lewym który delikatnie się przegłębia do 60m gdzieś po około 150m, gdzie jest maleńka studnia na jakieś 65-67m.
Zastanawia mnie ile jest trasy poniżej 60m aby zrobić pierwszą głęboką pętlę :-)

Konrad Dubiel - 04-01-2016, 09:04

stegano napisał/a:

Do rebreathera ludzie zazwyczaj zabierają coś co się nazywa 'bailout'.
Jest to awaryjny zapas gazu na wypadek konieczności przełączenia się na obieg otwarty i w jaskini musi zapewnić możliwość powrotu z najdalszego punktu do wyjścia.
I czasem nawet te 2x12l to jest mało i potrzebne są dodatkowe butle boczne z bailoutem.