| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Pytania - poczatujacy - partner do nurkowania
Minti - 20-01-2016, 18:05 Temat postu: Pytania - poczatujacy - partner do nurkowania Witam,
jestem osoba ktora przymierza sie do zrobienia kursi PADI OWD i zaczecia nurkowania. Jednak martwie, sie tym, ze moge miec problemy z pozniejszym nurkowaniem, ze wzgledu na brak partneta i wlasnie na ten temat chcialam uzyskac informacje. Na kurs ide sama, nikt ze znajomych mi osob nie nurkuje i zastanawiam sie co po jego zrobieniu bedzie dalej. Jak i z kim nurkowac? Gdzie szukac partnera? Czy najlepszym rozwiazaniem byloby nawiazanie z kims na tyle dobrego kontaktu na kursie zeby dalej z nim nurkowac?
Druga sprawa rowniez zwiazana z nurkowaniem i partnerem ktora mnie zastanawia jest nurkowanie przez bazy nurkowe. Jak to wyglada od strony praktycznej? Czy zglaszam sie do bazy nurkowej juz z partnerem? Czy moze polega to na zebraniu kilku osob do pary i nurkowaniu wspolnym?
Jak wyglada kwestia partnera w przypadku wyjazdow nurkowych do innych krajow i nurkowaniu z lodzi, czy jak zapisalabym sie sama to bede miala z kim nurkowac na miejscu?
Bede wdzieczna za rozwianie moich watpliwosci, udzielenia informacji i rad na temat o ktorym wspomnialam
TYMOTEUSZ - 20-01-2016, 18:13
Wrzuć swoje zdjęcie to odpowiem
A tak na serio poszukaj centrum nurkowego/instruktora który oprócz kursów często organizuje wyjazdy. Poznasz ekipę zapaleńców i nie powinnaś mieć problemu z partnerem.
Woo - 20-01-2016, 18:29 Temat postu: Re: Pytania - poczatujacy - partner do nurkowania
| Minti napisał/a: | | Czy najlepszym rozwiazaniem byloby nawiazanie z kims na tyle dobrego kontaktu na kursie zeby dalej z nim nurkowac? |
Z tym nie powinno być problemu. Ja też robiłem sam kurs i nie miałem problemu z brakiem buddy a i nikt na siłę mnie z nikim nie parował. U mnie w grupie pod wodą były chyba 3 osoby, więc każdy z każdym był parą.
| Minti napisał/a: | | Jak wyglada kwestia partnera w przypadku wyjazdow nurkowych do innych krajow i nurkowaniu z lodzi, czy jak zapisalabym sie sama to bede miala z kim nurkowac na miejscu? |
Zazwyczaj pierwsze wyjazdy będą z bazą nurkową w której zrobisz kurs, więc jakiś ludzi już będziesz znała. Poza tym jak nie będziesz miała buddy z grupy to zawsze dive master może wziąć Cię pod opiekę.
Karollo - 20-01-2016, 22:18
Tymoteusz dobrze niapisal. Dobre centrum nurkowe bedzie mialo wokolo siebie wystarczajaco osob na szybkie wypady w Polsce i na dalsze wyjazdy tez. Najlepiej trzymac sie tej paczki i zobaczyc co dalej. Jezeli nam towarzystwo odpowiada, to problem rozwiazany. Z czasem po kilku wyjazdach pojawi sie tez wlasna siec kontaktow.
Z osobami robiacymi rownorzednie OWD jest latwo sie zintegrowac, bo wszyscy razem przezywacie podobne przygody i dzielicie te same strachy i sukcesy. Natomiast taki jeszcze malo oplywany partnur, majacy malo doswiadczenia zaraz po kursie to nie jest najlepszy partner dla kogos rownie malo oplywanego. Dobrze miec kogos doswiadczonego, kto pokaze akwen, pokaze praktyczne zasady nurkowe i jak to tak naprawde wszystko wyglada od podszewki. Nurkowanie w wodach strefy umiarkowanej to o wiele wiecej do nauki niz kolorowy podrecznik PADI.
Najtrwalsze wiezi nurkowe i potem duzo satysfakcjonujacych nurkow mialem z kolega, z ktorym robilem AOWD. Bo juz czlowiek troche bardziej swiadomy, cos juz rozumie i wie jak poznawac ten podwodny swiat.
Co do baz nurkowych, to wiekszosc dziala jak miejsca umozliwiajace nurkowania i tyle. Przyjezdzasz, placisz wejscowke i nurkujesz zgodnie z regulaminem. Chyba, ze jestes czlonkiem klubu przy takiej bazie, wtedy grono partnerow zazwyczaj sie bardzo poszerza i moze byc calkiem ciekawie.
Pawel71 - 22-01-2016, 09:10
Odnośnie wyjazdów za granice to najczęściej idziesz mówisz że chcesz nurkować płacisz - zbiera się przypadkowa grupa i idziecie pod wodę. Oczywiście jak jedziesz z jakąś bazą z Polski to może choć nie zawsze to wyglądać inaczej (znasz kogoś, znasz organizatora).
Co do nurkowania u nasz dużo zależy od lokalnego środowiska nurkowego. Czasami będziesz mieć z kim zanurkować czasami nie - to zależy od ludzi i czasami od tego co umiesz a może przede wszystkim od tego co umiesz.
kdyle - 22-01-2016, 15:42
Jest na forum sporo osób z Wrocławia, znalezienie partnura na weekendowego nura nie jest trudne, wystarczy rzucić temat.... albo skorzystać z rady TYMOTEUSZa
filipesku - 23-01-2016, 19:54
Źle to robisz Musisz zacząć od dodania zdjęcia
Nuroslaw - 23-01-2016, 20:40 Temat postu: Re: Pytania - poczatujacy - partner do nurkowania
| Minti napisał/a: | Witam,
jestem osoba ktora przymierza sie do zrobienia kursi PADI OWD i zaczecia nurkowania. Jednak martwie, sie tym, ze moge miec problemy z pozniejszym nurkowaniem, ze wzgledu na brak partneta i wlasnie na ten temat chcialam uzyskac informacje. Na kurs ide sama, nikt ze znajomych mi osob nie nurkuje i zastanawiam sie co po jego zrobieniu bedzie dalej. Jak i z kim nurkowac? Gdzie szukac partnera? |
problem pewnie sam się rozwiąże na kursie, bo chociaż przez instruktora będziesz mieć info o zbieraniu się grupy na wspólny wyjazd. Poznasz osoby, nawiążesz kontakty i gotowe.
Oczywiście gdy załączysz zdjęcie, jak pewnie się spodziewasz ofert partnerskich możesz mieć dużo więcej
Scaner - 23-01-2016, 22:37
| filipesku napisał/a: | Źle to robisz Musisz zacząć od dodania zdjęcia |
oj! tam oj! tam
wystarczą wymiary
lozerka - 24-01-2016, 08:02
Minti, jak widzisz trafiłaś się na lekko zmaskulinizowane towarzystwo, które w dodatku nawet nie udaje politycznej poprawności
mogę Cię pocieszyć ( lub zasmucić ) , że w realu koledzy zachowują się normalnie
Co do meritum- poszukaj w swojej okolicy Centrów nurkowych, instruktorów, klubów, które gromadzą wokół siebie ludzi- odradzam samotnych wilków, którzy są pewnie super nurkami, ale po kursie u takich osób ciężko będzie Ci znależć towarzystwo nurkowe. Najłatwiej znależć przez strony, na stronach masz zwykle informacje o planowanych imprezach, wyjazdach, relacje z takich, które się już odbyły- po nich łatwo się zorientować co dany instruktor robi, jak skupia wokół siebie ludzi, czy kierunek aktywności nurkowej Tobie odpowiada To ważne na początek, bo jeśli wpadniesz w nurkowanie, to z czasem zorientujesz się, co Ci najbardziej w tym pasuje, jak i poznasz ludzi, z którymi chcesz nurkować, wyjeżdzać
cebek - 24-01-2016, 18:06
| lozerka napisał/a: | | mogę Cię pocieszyć ( lub zasmucić ) , że w realu koledzy zachowują się normalnie |
Filipesku zachowuje się normalnie?? No w sumie jak na niego to tak
lozerka - 24-01-2016, 18:17
| cebek napisał/a: | | lozerka napisał/a: | | mogę Cię pocieszyć ( lub zasmucić ) , że w realu koledzy zachowują się normalnie |
Filipesku zachowuje się normalnie?? No w sumie jak na niego to tak |
sorry prawie wszyscy koledzy
ale tego konkretnego klubu nurkowego, to chyba na początek i tak nie polecam
Jozio - 25-01-2016, 08:58
Ja ze swojego niewielkiego doświadczenia napiszę tylko tyle dla założyciela wątku.
Mam nadzieje że masz własny i pojemny samochód jeśli tak to ok jeśli nie to będziesz miał kłopot z transportem sprzętu jest dość ciężkawy i mam nadzieję że znajdziesz w okolicy centrum nurkowe z którym będziesz nurkował.
Ja nie miałem tyle szczęścia no ale cóż może tobie się uda powodzenia życzę.
Pozdrawiam
filipesku - 25-01-2016, 15:02
A co nasz klub jakiś gorszy ?
Scaner - 25-01-2016, 16:32
| filipesku napisał/a: | A co nasz klub jakiś gorszy ? |
Klub zajebisty ale członkowie jakby z innej planety
cebek - 25-01-2016, 16:58
| Scaner napisał/a: | | filipesku napisał/a: | A co nasz klub jakiś gorszy ? |
Klub zajebisty ale członkowie jakby z innej planety |
Ojtam ojtam
lozerka - 25-01-2016, 17:08
| filipesku napisał/a: | A co nasz klub jakiś gorszy ? |
a skąd ??!! po prostu po nic już takie samo nie będzie
no i wody basenopodobne bardziej pod deepa macie, niż OWD
kuuboj - 07-04-2016, 21:24
Zapisałaś się już na kurs?
Minti - 04-08-2016, 19:56
Czesc chlopaki, troche mnie nie bylo
W miedzyczasie trafily mi sie godzinne darmowe zajecia na basenie z nurkowania organizowane przez jedno z Wrocławskich centrow nurkowych we Wrocławiu. Niestety jak przed zajeciamy bylam pewna, ze na kurs pojde tak po zajeciach zupelnie zrezygnowalam. Dlaczego? Ano dlatego, ze jak dotad plywalam pare lat a po zalozeniu calego sprzetu nurkowego czulam sie jak uwieziona. Marzylam, zeby zrzucic ten ciezki sprzet z siebie i zwinnie poplynac przed siebie a tymczasem czulam sie na dryfujaca boja pod woda.
To nie dla mnie - ja lubie predkosc, obroty i swobodne pod woda wiec zainteresowalam sie nurkowaniem swobodnym i poczyniam pierwsze kroki w tym kierunku
Mucha - 04-08-2016, 20:10
W sumie dobrze ze nie doszłaś do momentu, kiedy sprzęt zaczyna ważyć więcej od Ciebie
Powodzenia we freedivingu
anarchista - 04-08-2016, 22:46
| Minti napisał/a: | | Ano dlatego, ze jak dotad plywalam pare lat a po zalozeniu calego sprzetu nurkowego czulam sie jak uwieziona. | Podjęcie decyzji o nie wpadaniu w duże koszta słuszne. Druga sprawa możesz z małą 2-4 l butlą pływać pod wodą. Poproś o taką wersję, jest lekko i szybko można się przemieszczać w poziomie. W pionie są ograniczenia.
pozdrawiam rc
|
|