| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zakup nowego (pierwszego) skrzydła.
zibro007 - 06-02-2016, 16:50 Temat postu: Zakup nowego (pierwszego) skrzydła. Witam serdecznie
Forum obserwuje od dawna lecz dopiero dziś postanowiłem się udzielić i poprosić o Waszą pomoc.
Nadszedł moment by zakupić własny sprzęt ale mam olbrzymi problem z wyborem skrzydła.Wiem że takich tematów na forum jest mnóstwo ale im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Niektóre tematy są dość stare wiec mogło od tamtego czasu się coś zmienić. Nie chcę kupić pochopnie a potem żałować dlatego proszę o radę doświadczonych forumowiczów i nurasów.
A wiec obecnie nurkuje w jackecie w którym było mi w miarę wygodnie lecz po czytaniu opinii miedzy innymi na tym forum zdecydowałem się na zakup nowego skrzydła . Nurkuję głownie w PL jestem mało doświadczony (tak jak i mój partner nurkowy) pianka 7+7 być może w przyszłości suchy lecz na razie odpowiada mi to co mam, zacznę marznąć to pomyślę o wymianie:), butla 12l bądź 15l przy wzroście 185 i 95kg. Twina na pewno w najbliższym nie planuję nie moja bajka. Wybrałem kilka modeli które mi odpowiadają ale różnią się kilkoma szczegółami ale o te szczegóły właśnie mi chodzi
.Nie mogę się zdecydować co wybrać liczę na waszą pomoc i wyrozumiałość do moich pewnie oczywistych pytań.
DTD Ring 17 Podobno jest pancerne i ma dobre pasy (sztywne)ogólnie skrzydło ma dobre opinie. Minusem jest to że podobno źle się układa przez swoją sztywność czy jest to znacząca i odczuwalna różnica dla takiego laika jak ja? Cena też spoko tylko ciężko z dostępnością nowego produktu ,produkują go jeszcze?.
xDEEP ZEOS Same pozytywnie opinie no i oczywiście polski producent oraz akceptowalna cena.
TECLINE DONUT 17 Jak wyżej .
DUX Everes 17 Podobno to to samo co DTD Ring 17 lecz materiał bardziej miękki.
Jest jeszcze DEEP GHOST wiem że do doskonały worek nie znalazłem jeszcze złej opinii o nim lecz jest on jedno powłokowy. W mojej głowie jest jakaś bariera. Zdaję sobie sprawę że jest pewnie tak samo wytrzymały jak reszta worków powyżej ale jakoś nie mam do tego rozwiązania przekonania.
A może by tak samemu złożyć zestaw dostosowany do moich wymagań z najprostszej płyty , pasa i worka który spełni moje wymagania?
Teraz Pytania .Każdy z zestawów można kupić w tańszych i droższych wersjach, przy piance 7+7 będę potrzebował sporo balastu wiec koniecznością są kieszenie balastowe czy balast można rozmieścić bez ich użycia czy muszą być konieczne w moim wypadku? Czy kupno zestawu bez wyściółek na płytę i na naramienniki będzie dobrym pomysłem, czy płyta i nie uwiera bez nich w plecy a pasy w barki? Lubie proste rozwiązania bo wiadomo im więcej rzeczy tym więcej może się zepsuć dlatego zdecydowałem się na kupno uprzęży w jednym kawałku czy dla osoby nie mającej wcześniej doświadczenia z uprzężami dużym problemem będzie regulacja tego ustrojstwa? Z tego co już wiem to wybiorę raczej cięższą płytę stalową. Zależy mi na wytrzymałość i prostocie no i najważniejsze aby dawało jak najwięcej radości z nurkowania.
Z góry informuje że nie mam jak przetestować skrzydeł wiec polegam wyłącznie na opiniach z internetu. Budżet 2000zł
Karollo - 06-02-2016, 18:28
Kolego poruszasz wiele kwestii, na ktore ciezko od razu odpisac. Zadnego z tych powzszych modeli osobiscie nie uzywalem, gdyz plywam na zestawie dwubutlowym.
Co jednak chce przekazac, to to ze kupienie nowego skrzydla do singla to wg mnie duzy i ryzykowny wydatek. Takie worki szybko traca na wartosci rynkowej. Dlatego nie bedac pewnym w 100% wlasciwosci produktu balbym sie je nabyc po opiniach w internecie
Na swoje pierwsze wybralem uzywane, gdzie caly zestaw z plyta, pasami, kieszeniami i workiem kosztowal 900. Worek juz sie zuzyl, ale kupilem kolejny, ktory mi pasuje jeszcze bardziej. Razem do tej pory z wymiana paru elementow nie wydalem 2000.
A moze wybierz skrzydelko nie singlowe, a jedno z mniejszych twinowych? Jest tego wiecej i latwiej sie pozbyc, gdyby nie pasowalo. A jak ci jednak przyjdzie ochota na twina czy chociazby stage, to juz bedziesz juz gotowy.
Pozdrawiam
wiecznychlopiec - 06-02-2016, 19:50
ja zrobiłem tak:
- do pianki 7+5+3 bo takiej używałem kupiłem worek Tecline Donut 17 - używane na komisie nurkowym można dostać za 450-500zł - mam 2 kupione jako nowe, używane 3 lata i wyglądają jak nowe
- płytę wziąłem również do kompletu bez żadnych wyściółek czy innych naramienników.
- kieszenie balastowe kupiłem 2 duże tecline na komisie nurkowym za 100 zł komplet oraz małe trymujące w liczbie 4 sztuk na butle - na allegro firmy "no name" po 20 zł każda
po jakimś czasie przesiadłem się na suchy i twinset - worek i kieszonki spakowałem do szafy i kupiłem większy worek - D22SE i podmieniłem go z mniejszym. Uprząż i płyta pozostała ta sama.
uważam, że pływanie z pojedynczą flaszką z workiem pod twinset to nieporozumienie.
jeśli musi być nowy to gotowy zestaw w pierwszym z brzegu sklepie na D kosztuje niecałe 1800 zł - bez żadnych rabatów, to samo Xdeep ZEOS itd. Wszystkie te komplety są do siebie podobne.
Aleksander - 06-02-2016, 20:15
Nastepca DTD Ring 17 jest Dir Zone Ring 17. Mozna je kupic u Wojtka Piorewisza. Wpisujac w gogle Dir zone znajdziesz bez problemu. Worek faktycznie jest pancerny i jest wykonany z lepszej jakosci materialow niz wskazane prze Ciebie inne produkty. Dotyczy to rowniez glowicy inflatora, zawor dodawczy podaje plynnie oba przyciski wykonane za stali nierdzewnej. Porownaj opisy, zdjecia, zadzwon do dealerow. Pasy naramienne sa faktycznie sztywne co poczatkowo zaskakuje ale mozna sie do tego przyzwyczaic. Pas kroczny jest miekki , nie obciera. Skrzydlo DIR ma dwa pasy mocujace butle z metalowymi klamrami. Ma to duze znaczenie dla stabilizacji butli i pewnosci zamocowania. To to takie najwazniejsze cechy skrzydla z workiem Ring 17.
lukpep - 06-02-2016, 21:50
Plywam na Ghoscie i jestem zadowolony - wielkim znawca tez nie jestem bo dopiero gdzies we wrzesniu 2015 zaczalem swoja nurkowa przygode (~ 30 nurkow).
Powtorze w sumie to co uslyszalem od instruktora - technologia workow i generalnie BCD to nie jakies promy kosmiczne - nie ma gigantycznych roznic ktore przekreslaly by jedne konstrukcje a wskazywaly jednoznaczenie na inne.
Rozwazalem jeszcze TECLINE Peanut 21 Travel Edition ale finalnie bralem co mi sie bardziej podobalo wizualnie
PS. mysle nad przesiadka na SM wiec jakbys chcial jednak ghosta po dobrej cenie to daj znac
Nadnaturalista - 06-02-2016, 23:09
Ja pływam na Zeos 38 i też polecam
KonradK. - 07-02-2016, 07:13
Kolego kup worek Xdeep 40, możesz w nim nurac w 15-tce bez żadnego problemu, potem do twina jak znalazł.
wiesiek01 - 07-02-2016, 10:34
| zibro007 napisał/a: | | A wiec obecnie nurkuje w jackecie w którym było mi w miarę wygodnie lecz po czytaniu opinii miedzy innymi na tym forum zdecydowałem się na zakup nowego skrzydła |
Czy chcesz kupić skrzydło tylko dlatego, że przeczytałeś opinie na forach ? Po co zmieniać coś w czym Ci wygodnie teraz tym bardziej, że z tego co piszesz nie masz konkretnych planów nurkowych na przyszłość ?
zibro007 - 07-02-2016, 13:53
Dziękuję wszystkim za odzew na pewno coś z Waszych opinii wykorzystam.
| wiesiek01 napisał/a: | zibro007 napisał/a:
A wiec obecnie nurkuje w jackecie w którym było mi w miarę wygodnie lecz po czytaniu opinii miedzy innymi na tym forum zdecydowałem się na zakup nowego skrzydła
Czy chcesz kupić skrzydło tylko dlatego, że przeczytałeś opinie na forach ? Po co zmieniać coś w czym Ci wygodnie teraz tym bardziej, że z tego co piszesz nie masz konkretnych planów nurkowych na przyszłość ? |
Może troszkę to źle ująłem. Nurkuje obecnie na pożyczonym ,zdezelowanym i powoli kończącym swój żywot jackecie (liczne przetarcia) a nadszedł już czas na kupno czegoś własnego.Szukałem jacketu jak poprzednio gdyż jak pisałem komfort nurkowanie nie był jakiś tragiczny ale zauważyłem że większość osób odradza zakup nowego jacketu(a na nowym sprzęcie mi zależy) wiec skoro za podobne lub troszkę większe pieniądze mogę mieć coś jeszcze wygodniejszego i bardziej praktycznego to czemu tego nie wykorzystać. To nie jest tak że przeczytałem dwie pierwsze lepsze opinie na forum i zdecydowałem się że wywalę 2000 zł w ciemno naprawdę dużo czytałem porównywałem i doszedłem do wniosku że skrzydło to faktycznie będzie dużo lepsze rozwiązanie, zresztą myślę że forum jest dużo bardziej godnym zaufania miejscem niż większość sklepów ze sprzętem nurkowym gdzie sprzedawce nastawiony jest głównie na zysk a nie na dobro klienta.
Co do twina to naprawde jakoś szczególnie mnie do tego nie ciągnie być może z czasem ale napewno nie w najbliższej przyszłości. Wolę płytsze nurki wręcz uwielbiam tarzać się w trzcinach i na płyciźnie Wiec uważam że pojedyńcza butla jest dla mnie wystarczająca.A to tylko pokazuję że nie patrzę ślepo na forum i nie ide za modą twinowską czy jak to można nazwać,tylko wybieram najlepsza dla siebie opcję .
lozerka - 07-02-2016, 14:17
zibro, odradzam zakup skrzydła dedykowanego do twina, to tak, jakby 8 latkowi kupić buty dla 13 latka, bo dorośnie. Pewnie- dorośnie, pewnie, jakoś się chodzić da, ale raczej sie trudno dziwić, że dorośnie z przekonaniem, że buty to bardzo niewygodna część garderoby utrudniająca życie.
Co do konkretnego modelu- Zeos 38 xdeepa, uważam, że akurat to skrzydło wyszło im bardzo dobrze, serdecznie polecam. Nie znam Ghosta, też ludzie chwalą, tylko to lżejszy model, nie wiem, na ile przy nurkowaniu w naszych wodach,w pełnych ciuchach się sprawdzi, ale tu na pewno podpowiedz możesz znależć u producenta, albo Tomka Stryjeckiego - kontruktora ( FB, forum ) .
Używane skrzydła można dostać trochę taniej, ale potrzebujesz cały zestaw- z płytą, uprzężą, adapterem do singla, kieszeniami balastowymi. Komplet juz trudniej dostać razem, bo zwykle ludzie sprzedają samo skrzydło ew. plus kieszenie, bo resztę zostawiają sobie do twina, więc pewnie i tak bedziesz musiał kupić nowe. Pomysl więc, czy nie warto kupic całości nowej, pewnie jakiś rabat będziesz mogł dostac.
Osprzedanie to potem żaden problem, z tego, co widzę, każda oferta workowa jeśli dotyczy popularnego modelu rozchodzi się natychmiast i nie jest prawdą, że bardzo tracą na wartości.
wiesiek01 - 07-02-2016, 18:36
| zibro007 napisał/a: | | Nurkuje obecnie na pożyczonym ,zdezelowanym i powoli kończącym swój żywot jackecie (liczne przetarcia) a nadszedł już czas na kupno czegoś własnego. |
To zmienia sytuację i w takim razie kup worek do poj. butli i płytę z uprzężą. Płyty, uprzęże czy worki są raczej "znormalizowane" więc możesz zakupy rozłożyć na raty.
KonradK. - 07-02-2016, 23:23
Mam twina 2 x 12, twina 2 x 8, i pare flaszek 15stek. Wszystkie te zestawy ogarniam jednym workiem - xdeep 40. Nieraz wyplywajac kutrem na 2 dni biore wszystkie flaszki jakie mam + adapter do 15tki i spokojnie wszystko ogarniam. Wiec jesli nasz kolega ma duzo kasy to niech kupuje worki dedykowane do 15tki, do 12tki, do 2x12, do 2x 7 itp. itd.
Ale wór xdeep 40 naprawde jest ok.Ja osobiscie nie widze roznicy pomiedzy nuraniem w worze dedykowanym do singla 15tki a tym co ja robie.No ale ja duzo nuram i tylko wrakowo wiec nie bawie sie w teoretyzowanie ani nie mam zamiaru wozic ze soba 3 worków i 3 plyt itp.itd.
Turlogh - 08-02-2016, 00:01
| KonradK. napisał/a: | | nie mam zamiaru wozic ze soba 3 worków i 3 plyt itp.itd. |
Nie musi wozić żadnych itd, ani itp, a już na pewno nie 3 płyt. Po co? Wystarczy że kupi tylko worek do singla który łatwo może przekładać na tą samą płytę.
W tym konkretnym przypadku również, podobnie jak Lozerka, polecam zakup worka do singla. Jak będzie pływał w twinie, to sobie kupi do niego worek a tego sprzeda nie tracąc na nim więcej niż stówę, może dwie, chociaż bardziej prawdopodobne że go np: zostawi na wyjazdy do ciepłych krajów
Pawel71 - 08-02-2016, 09:21
Nurkowałem na XDeepie do singla aluminium żeby było lekko na wyjazdy. Dodatkowo widziałem w kubie koło którego się plątam te skrzydła bardzo intensywnie używane i jest OK. W mojej subiektywnej ocenie jest OK - dalej go trzymam na rekreacji. Tak się nie zarzekaj że twin to be też tak miałem i dość szybko zmieniłem zdanie. Jak Ci się podoba u nasz to raczej wylądujesz z twinem. Osobiście do tego czasu chodziłbym z tym co masz lub wynajmował. A potem przeszedł na twina.
pomorzanka - 08-02-2016, 22:13
jako pierwszy własny sprzęt kupiłam X Ddeepa Zeos 38. W komplecie z alu płytą, adapterem i kieszeniami balastowymi. Nurkowałam w nim stosunkowo intensywnie jakieś 8 miesięcy i przesiadłam się na twina. Dokupiłam sam worek do twina (tym razem już używany, nie nówkę, jak do singla). Worek do singla schowałam na wyjazdy rekreacyjne, ale do dzisiaj korzystam z pierwszej alu płyty. Kiedy minęły kolejne lata i nie trafił mi się żaden wyjazd rekreacyjny w końcu worek do singla, adapter i kieszenie sprzedałam - chyba nawet drożej, niż kupiony używany worek do twina.
Reasumując - po osobistych doświadczeniach mogę polecić Zeosa 38 w komplecie bez żadnych wyściółek i innych bajerów. Zaryzykowałabym też używkę. Myślę jednak, że inne przez Ciebie wymienione też spełnią zadanie. Jeśli jednak zamierzasz teraz nurkować z singlem - moim zdaniem nie warto rozwojowo kupować worka do twina, nawet małego.
ps. osobiście wykluczyłabym Ghosta, bo dla mnie to tylko wynalazek jest, a ja lubię proste rozwiązania. To jest tylko moja opinia wynikająca z moich preferencji. Nie nurkowałam z tym workiem. Po prostu niie trafia w mój gust
piotr_c - 09-02-2016, 10:56
| pomorzanka napisał/a: | | osobiście wykluczyłabym Ghosta, bo dla mnie to tylko wynalazek jest, a ja lubię proste rozwiązania. |
GHOST na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej skomplikowany niż klasyczne worki (np. ZEOS), ale to mimo wszystko worek z płytą i uprzężą z taśmy. Jego wyglad w 100% wynika z jego funkcjonalnosci - mozna powiedziec, ze jest "skutkiem ubocznym" poprawiania wszystkiego tego, co w klasycznym worku mozna bylo poprawic. Jedynym jego ograniczeniem w porownaniu z klasycznymi workami jest to, ze uprzaz nie moze byc uzywana z twinem. Ale po to wlasnie wchodzi na rynek ZEN (bedacy dwupowlokowym odpowiednikiem GHOSTa) - ktory jeszcze w tym miesiacu trafi do dealerow.
juwisz - 09-02-2016, 11:21
Sam na początku zabawy z nurkowaniem kupiłem nowy jacket (sprzedałem za pół ceny), później nowe skrzydło zeos (sprzedałem worek) i aktualnie mam nowy worek hydros50 (płyta i uprząż zostały z Zeosa).
Mogę jedynie doradzić zakup używanego/nowego skrzydła, jeżeli myślisz o rozwoju. Sporo osób po krótkim czasie przesiada się na twina i niezniszczony sprzęt można kupić taniej niż w sklepie. Wiele części zamiennych do skrzydła można dokupić (głowicę inflatora, kompletny inflator, karbowaną rurę, spłuczkę).
Używane skrzydło kupisz za 50-80% ceny nowego.
woland66 - 09-02-2016, 17:36
Ring 17, z pietnastką zrobiłem z nim koło 250 nurków, niezniszczalny materiał, metalowy inflator, używam teraz sporadycznie w ciepłej wodzie koniecznie kieszenie na pasie i trymujace na górnym flaszki, trochę cena wyższa, wg mnie warto
wiecznychlopiec - 10-02-2016, 10:09
https://www.facebook.com/.../?ref=bookmarks
900 zł komplet
zibro007 - 16-02-2016, 18:50
Dziękuję wszystkim za rady i opinie. Wybrałem xdeepa zeosa mam nadzieję że nie pożałuje. Mam jeszcze jedno pytanie nie chcę zakładać nowego tematu. Przeglądając dziś ebaya znalazłem perełkę nowy Suunto Gekko gość kupił i nigdy nie użył karton instrukcja folia na szybce ochronnej. Nie zamierzałem kupować tego modelu gdyż nie jest już produkowany a mi zależało na nowym komputerze ale zalicytowałem no i wygrałem za naprawdę śmieszne pieniądze.Może ktoś porównać ten model z vyperem gdyż miałem okazję raz z nim nurkować i bardzo mi odpowiadał. I jak to jest z tymi czujnikami podobno lubią się wykładać po pewnym czasie.
grol - 16-02-2016, 20:17
| zibro007 napisał/a: | | Może ktoś porównać ten model z vyperem |
Praktycznie to Gekko ma tarczę fluorescencyjną a Vyper podświetlenie (wg mnie lepiej jest w Gekko). I oficjalnie Gekko nie replikuje danych na PC (ale można to 'naprawić'). Reszta to detale.
tentamten - 17-02-2016, 13:30
Gekko to stara wersja Zoopa
Maciek0 - 26-04-2016, 11:40
| piotr_c napisał/a: | | pomorzanka napisał/a: | | osobiście wykluczyłabym Ghosta, bo dla mnie to tylko wynalazek jest, a ja lubię proste rozwiązania. |
GHOST na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej skomplikowany niż klasyczne worki (np. ZEOS), ale to mimo wszystko worek z płytą i uprzężą z taśmy. Jego wyglad w 100% wynika z jego funkcjonalnosci - mozna powiedziec, ze jest "skutkiem ubocznym" poprawiania wszystkiego tego, co w klasycznym worku mozna bylo poprawic. Jedynym jego ograniczeniem w porownaniu z klasycznymi workami jest to, ze uprzaz nie moze byc uzywana z twinem. Ale po to wlasnie wchodzi na rynek ZEN (bedacy dwupowlokowym odpowiednikiem GHOSTa) - ktory jeszcze w tym miesiacu trafi do dealerow. |
Z punktu widzenia użytkowania to czy inflator jest zamocowany bardziej centralnie albo 2 cm z boku nie ma znaczenia, bo obsługuje się ten drugi koniec, który jest podobny w każdym rozwiązaniu. Worek jak worek, a nawet prostszy, bo jednopowłokowy. Na stronie startowej xdeep jest uprząż rozpinana, ale można mieć prostą z taśmy, a do Zeosa też można kupić rozpinaną, więc tu nie ma specjalnej różnicy. Pas kroczny w kształcie V też nie komplikuje obsługi w porównaniu do pasa pojedynczego.
Chyba wrażenie skomplikowania wynika głównie z opowiadań Piotra, który potrafi uzasadnić technicznie każdy szczegół, i z wyglądu płyty powycinanej tak żeby nie wozić niepotrzebnej blachy.
Piotr Stańczuk - 15-05-2016, 12:10
Właśnie pojawił się w sprzedaży Xdeep ZEN, dedykowany do 1 butli, 2 powłokowy, z innowacyjnie umieszczonym wężem inflatora, płyta umożliwiająca późniejsze zastosowanie z 2 butlami.
Rozważam ten worek, Ghost był dla mnie nieakceptowalny z powodu jednej powłoki i nienaprawialności przebitego pęcherza w warunkach polowych.
http://divezone.pl/pl/skr...ard-p-5086.html
wiecznychlopiec - 15-05-2016, 21:57
| Piotr Stańczuk napisał/a: | Ghost był dla mnie nieakceptowalny z powodu jednej powłoki i nienaprawialności przebitego pęcherza w warunkach polowych.
|
przebiłeś kiedyś worek?
koval_ - 15-05-2016, 22:44
nie wiem jak innym, ale mi się udało znaleźć malutką dziurkę w powłoce Ghosta, ale mi się przydarzały różne dziwne rzeczy
Piotr Stańczuk - 16-05-2016, 11:08
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Piotr Stańczuk napisał/a: | Ghost był dla mnie nieakceptowalny z powodu jednej powłoki i nienaprawialności przebitego pęcherza w warunkach polowych.
|
przebiłeś kiedyś worek? |
w moim otoczeniu 2 worki zostały przebite, więc biorę taką możliwość po uwagę
ziemia - 17-05-2016, 16:48
Ja już swój ze dwa razy kleiłam.
Piotr Stańczuk - 16-10-2016, 13:38
W Divezone mierzyłem Xdeep ZEN.
Mam 179 wzrostu, marynarka 52/54
Opcja dla mnie to :
płyta L
Kieszenie XL ( tzn większe)
Uprząż De Luxe + 2 stopery, czyli rozpinana i dociągana , ale stopery umożliwiają dociągnięcie do zaznaczonego czyli właściwego miejsca,
inflator wybrałem dłuższy 48cm, standardowy do operowania wymusza max zgięcie łokcie i przyciągnięcie do klaty, przy zwykłym (41?) operowanie w momencie zanurzenia niezbyt wygodne.
voycik - 31-10-2016, 21:31
Podłączę się pod temat, bo mam podobny dylemat. Nurkował ktoś już może w XDEEP ZEN i może podzielić się wrażeniami?
Wacham się pomiędzy ZEOSem ze stalową płytą, a ZENem. Mam 185 cm wzrostu, nurkuję w sucharze. Do jacketu brałem 14 kg ołowiu, więc biorąc stalówkę nie będę musiał za dużo balastu doczepiać, jednak przy aluminiowym zenie wydaje mi się że łatwiej będzie się wytrymować.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane
MpaiderSen - 01-11-2016, 17:31
Ja mam 171cm wzrostu i też stoję przed wyborem. XDEEP ZEN też przykuł moją uwagę, ale chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych, którzy już może "przeszli" przez ten sprzęt.
piotr_c - 01-11-2016, 18:20
Najlepiej będzie wypróbować samemu. Wyślijcie maila do XDEEP'a - dostaniecie info jak wygląda temat testów.
voycik - 04-11-2016, 12:00
Napisałem, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Dodzwonić też mi się nie udało.
EDIT: Dostałem właśnie odpowiedź
|
|