FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Amatorki filmik z Fontaine du Truffe

mi_g - 09-02-2016, 10:32
Temat postu: Amatorki filmik z Fontaine du Truffe
Tak mnie naszło na wspominki... Filmik totalnie amatorski ale za to można zobaczyć że wizura w drugim syfonie prawdziwie "jaskiniowa" :-)
2015 Francja, rozgrzewkowe nurkowanie po przyjeździe do Lot:

Crypturgus - 09-02-2016, 11:19

Fajny!
TomM - 09-02-2016, 14:58

Fajny - być może to jedyne polskie wideo z drugiego syfonu?
mi_g - 09-02-2016, 16:11

TomM, Postaram się na dniach wrzucić coś z naszego wyjazdu Florydę, tylko muszę muzykę podmienić na darmową do celów niekomercyjnych...
PawelF76 - 10-02-2016, 12:13

Fajny film... Poziom wody był niższy czy tam tak jest?
Miejscami widać spore przestrzenie nad powierzchnią.

bell23 - 10-02-2016, 15:18

Fajnie się ogląda :)
mi_g - 10-02-2016, 21:05

PawelF76 napisał/a:
Poziom wody był niższy czy tam tak jest?

To był normalny poziom wody. Wtedy między 1 a 2 syfonem jest parę metrów przejścia po suchym (ostanie sceny w filmie) a do 3-go syfonu wspinaczka na 3m-4m górkę. Między 3 a 4 jest długi spacer, jak długi nie wiem bo kiedyś po jakichś 50m zrezygnowałem...
Pierwszy syfon to głębokości koło 5m w jednym miejscu jest kilkanaście. Była by idealna dla początkujących gdyby nie mały zacisk na wejściu. W twinsecie 2x12 dla osób bez piwnego brzuszka na styk :-)
W syfonie 1 zazwyczaj jest dobra wizura, w 2 i 3 bardzo dobra (>20m).
Na filmie (2.40-2.50) widać że nad jeziorkiem jest droga. W 2012 lub 2013 byliśmy przy stanie gdy woda przelewała się przez nią. Między 1 a 2 syfonem przepływało się swobodnie i nie był żadnych pustek z powietrzem.

PawelF76 - 11-02-2016, 06:25

Ok...skąd wiesz o brzuchu??? :0
Turlogh - 11-02-2016, 12:38

Michał a co to za światełko było? Chodzi mi o to w 1'00'' np. Czy mieliście jeszcze jakieś video?
mi_g - 11-02-2016, 14:38

To było takie zwykłe Light-For-Me do GoPro + latarki główne w rękach.
Niestety wchodząc przez restrykcje - była trochę zasypana - przestawiły mi się ramiona i jakoś nie mogłem dobrze ustawić kąta lamp i kamery. Zmieniałem to pod wodą wiec czasem jest lepiej czasem gorzej.
Moje światło główne jest bardzo wąskie, a poświata boczna też wyraźnie przycięta (0'27''):

Najmniejszy krąg to "żądło" głównego światła, drugi to zasięg poświaty wszystko poza to światło wideo.
Tak bez świateł głównych tylko z równomiernym światłem wideo filmiki z jaskiń wyglądają jak dla mnie trochę nienaturalnie, choć pewnie są bardziej PRO... A w okolicy 1'05'' to próbowałem uchwycić bardzo ładny efekt odbicia światła od stropu gdzie są bąble powietrza ale w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej :-)

ziemia - 11-02-2016, 16:57

Dobrą wizurę mieliście w jeziorku :)
krzysiek_x - 15-03-2016, 19:28

:wyn;
lozerka - 07-04-2016, 19:09

dopiero udało mi sie odkopać ten film z narośniętych w okresach nieobecności nieczytanych :)

świetny :) tak bardzo "naturalnie" oddaje tę jaskinię , się praktycznie czułam, jakbym płynęła z Wami, może dlatego, że zwróciłeś uwagę na te fragmenty, które moje oko przykuły :) a że samo nurkowanie było jednym z fajniejszych na wyjeżdzie, to skradłeś moje serce, Michał :)

też dotarliśmy tam, gdzie Wy, tylko poziom wody był wyższy u nas ( w jeziorku co najmniej 1 m wyżej ) i przepłynęliśmy między syfonami :)

fajnie dobrana muzyka :)

mi_g - 08-04-2016, 08:39

Cytat:
świetny

Dzięki, właśnie składam FN na Florydzie cz.3. Jak zobaczysz jak wyglądało w Evil's Eye (Ginnie Springs) to od razu zapiszesz się na FN na Florydzie cz.4. :-)
lozerka napisał/a:
też dotarliśmy tam, gdzie Wy

Jak moja zona było świeżo po kursie czyli... 4(?) lata temu byłem syfon dalej. Po drugim przepiąłem się z BM na SM z uwagi na transport. Niestety samotne przepychanie nawet osobnych butli przez tą górkę za drugim to masakra. Najzabawniejsze jest to że drugi zespół (3-osobowy) w którym była moja żona przeskoczył przez nią w 5-10min wliczając w to przerwę na batonika a ja walczyłem ponad 30min :-(
3 lata temu pod koniec Maja stan wody w Trufli był taki że miedzy 1 a 2 przepływało się korytarzem zalanym pod strop - wtedy należało iść dalej...

Sebastian Prędki - 12-04-2016, 22:17

Fajny filmik. Trochę sobie przypomniałem jaskinię z kursu u Majkiego :) . Jednak podczas oglądania filmu cały czas "truchlałem", że Kasi w końcu spadnie ten balast z twina i nie będzie już tak sielsko :) .
mi_g - 13-04-2016, 08:33

Sebastian Prędki napisał/a:
Trochę sobie przypomniałem jaskinię z kursu u Majkiego

No to masz szczęście :-) Często u Majkiego kursanci "oglądają" tą jaskinie na macanego w ślepych maskach :-)
Sebastian Prędki napisał/a:
Jednak podczas oglądania filmu cały czas "truchlałem", że Kasi w końcu spadnie ten balast z twina i nie będzie już tak sielsko

Oh.. on tak wygląda tylko dla zmyłki :-) Jest połączony solidną śrubą z V-ką po drugiej stronie która jest łapana śrubami od płyty, tyle ze nie zawsze dokręcam motylka na maksa i wtedy sobie lekko dynda ...