| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Nurkowanie w Tarnobrzeskim poza sezonem.
Coshi - 05-04-2016, 13:05 Temat postu: Nurkowanie w Tarnobrzeskim poza sezonem. Koledzy podpowiedzcie jak wygląda sprawa nurkowania w jeziorze Tarnobrzeskim poza sezonem, gdzies czytałem, że trzeba mieć zgodę właściciela akwenu..... jak to realnie wygląda? - chcielibyśmy wybrać się niewielką grupą do Machowa w następny weekend 16/17.04. Jak wyglada kwestia ewentualnego dobicia butli?
Fiktor - 05-04-2016, 14:04
To woda publiczna, właścicielem jest Skarb Państwa.
Coshi - 05-04-2016, 15:02
Woda publiczna/państwowa oki, ale jest jakaś baza, infrastruktura - wolałbym złapać kontakt do kogoś kto zna temat i ludzi niz uprawiać partyzantke z klarowaniem sprzętu na poboczu....
heyway - 06-04-2016, 14:20
Skontaktuj sie z
http://www.lok-octopus.pl/kontakt.php
Klub razem z LOK zarzadza baza
pozdrawiam
Coshi - 06-04-2016, 16:56 Temat postu: Dzięki za info. Napisałem już do nich wczoraj maila i czekam.... Jak sie do weekendu nie odezwą to zacznę dzwonić.
Pozdrawiam.
wpawlicki - 08-04-2016, 06:40
Zerknąłem na wspomnianą stronę i znalazłem:
UWAGA !!!
WAŻNA INFORMACJA- Nurkowanie w Jeziorze Tarnobrzeskim za pośrednictwem Bazy Nurkowej Machów w miesiącu kwietniu tylko w weekendy w godzinach 10-00 do 18-00 po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym oraz uzgodnieniu godziny nurkowania. Kontakt: kol. Mirosław Kowalczyk tel. 889403441.
maciek811 - 08-04-2016, 11:05
| Fiktor napisał/a: | | To woda publiczna, właścicielem jest Skarb Państwa. |
To mnie zastanawia.
Woda skarbu państwa a nura zrobić w dowolnym miejscu w jez.Tarnobrzeskim nie pozwalają.
Fiktor - 08-04-2016, 11:17
| maciek811 napisał/a: | | /.../nura zrobić w dowolnym miejscu w jez.Tarnobrzeskim nie pozwalają. |
Kto konkretnie nie pozwala?
maciek811 - 08-04-2016, 11:46
| Fiktor napisał/a: | | maciek811 napisał/a: | | /.../nura zrobić w dowolnym miejscu w jez.Tarnobrzeskim nie pozwalają. |
Kto konkretnie nie pozwala? |
Jakieś regulaminy korzystania z akwenu itp. pierdoły.
Jest baza której trzeba bulić. Sezonowo płaci się za wjazd nad akwen a potem jeszcze opłata za wjazd na "bazę".
Fiktor - 08-04-2016, 12:00
Wjazd i kwestia korzystania z działek prywatnych to inna sprawa. A regulamin nie może być w sprzeczności z ustawą (Prawo wodne).
juwisz - 08-04-2016, 12:09
Ze strony www http://jezioro-tarnobrzeskie.eu
"Baza nurkowa Ligi Obrony Kraju
W maju 2012 roku powstała Baza Machów nad Jeziorem Tarnobrzeskim, która jest jedyną w Polsce Bazą Nurkową Ligi Obrony Kraju. Korzystają z niej trzy kluby nurkowe z woj. podkarpackiego: Octopus z Tarnobrzega, Frogmen i Barakuda ze Stalowej Woli oraz Himera z Mielca. W wodzie na głębokości 5 i 7 metrów zatopione są specjalne platformy, które wykorzystuje się podczas szkoleń nurkowych, a także żaglówka, motorówka oraz jacht (na 18 metrach). Na dnie dodatkowo również różne pozostałości po kopalni. Dzięki dużej przejrzystości wody dociera tam światło słoneczne i nie ma potrzeby korzystania z latarki. W bazie można wypożyczyć sprzęt i naładować butlę."
http://jezioro-tarnobrzes...na-baze-nurkowakamerka na bazę nurkową j. Tarnobrzeskie
REgulamin bazy
mapka nurkowa
ziemia - 08-04-2016, 20:08
Dogadali się z kopalnią czy miastem i można nurkowac legalnie tylko tam. Ale szału nie ma. Na kurs OWD może i tak, ale na normalnego nura, to nawet te dwie zatopione łajby to nic ciekawego. Podobno wożą na drugą stronę, ale rozpoczęcie sezonu im się opóźnia i na weekend majowy nie maja zazwyczaj gotowej łódki. Może w tym roku będzie lepiej? Kiedys nurkowało się tam gdzie pomost i betonowa droga wchodząca do zalewu. Było to dużo ciekawsze i głębsze - długa droga na 20 m i dojście do jaru na 32 metrach i oporęczowane. Pewnie linki jeszcze są. Aż łza w oku się kręci, że tam bez sensu nie wolno i nie chce się jechac chociaż blisko.
gazeliusz - 08-04-2016, 23:52
Ziemia
Nurkowałem raz jeden jedyny z terenu bazy.. I już wystarczy Nic mnie tam nie ujęło..
Fiktor - 09-04-2016, 17:21
Jeśli to woda publiczna i nie ma ogólnego zakazu korzystania z wody, to jeśli możemy się zgodnie z prawem do niej dostać (tzn. np. publiczną drogą lub udostępnionym dojściem), to nie widzę podstaw zakazu. "Dogadanie" się kogokolwiek z kimkolwiek to żadna podstawa.
Czy ten, kto ten zakaz głosi podał jakąś podstawę prawną?
jaros4 - 10-04-2016, 16:00
Pełna zgoda.Woda publiczna-jak sama nazwa wskazuje ,NASZA WŁASNA-WSPÓLNA.Nie ma podstaw prawnych by zabraniać korzystania.
Parę osób z tego forum wybrało sie kiedyś na podobny akwen,zakaz nurkowania,koło wędkarskie,etc
Pomimo gróżb weszliśmy do wody na godzinnego nurka,niestety kosztowało nas to po mandacie za parkowanie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów został ukarany za nurkowanie w wodzie publicznej pomimo jakichś lokalnych zakazów?Proszę o odpowiedż.
al_fik - 10-04-2016, 19:53
spisali nas dwa lata temu na kamieniołomie Gacki, napadli wychodzących z wody z głupim pytaniem " co my tu robimy?" już miałem odpowiedzieć że na grzybach byliśmy, gdy się zorientowałem, że oni tak na poważnie . Był to prezes ichniego koła wędkarskiego z przydupasem. Na akwenie po wielu bojach z miejscowymi nurkami ustalono zakaz nurania wyceniony na pięć stów od głowy... nam się upiekło.
Nasłuchaliśmy się za to jak to nurkowie, bogu ducha winnym wędkarzom złośliwie żyłki przecinają ... wizura na poziomie jednego metra i jedną rybę widzieliśmy - martwą na dnie
jaros4 - 11-04-2016, 09:26
Prezes z przydupasem Ich chyba klonują
Ale te "Gacki" to woda publiczna?
al_fik - 11-04-2016, 18:01
pozostałość po kamieniołomie gipsów, dojazd dostępny, zatem ... cholera wie
|
|