| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
ZAPROSZENIA - Fontanazzi, Elefante Bianco 23-24.04.16
nurkot - 11-04-2016, 19:39 Temat postu: Fontanazzi, Elefante Bianco 23-24.04.16 Jak w temacie - czy ktoś się planuje być w ten weekend w wyżej wymienionych jaskiniach?
mi_g - 11-04-2016, 21:59
Będę tydzień wcześniej.
nurkot - 11-04-2016, 22:27
A to pech - a w które dni będziesz? Daj znać jakie warunki
mi_g - 12-04-2016, 08:17
Wyjeżdżamy juto po południu wracamy w niedzielę (nurkowania czw-pt-so). Oczywiście odezwę się jak wrócimy.
karol_k_r - 12-04-2016, 20:19
Byłem na święta wielkanocne. Co do warunków:
- Elephante - wizurka 10m - doskonała, w jeziorku również. Prądu brak. Temp. 9st.
- Fontanazzi - wizura j.w. może ciut lepsza . Lekki prąd. Temp. 9st.
- Rio Torretta - poziom wody około 5m poniżej wejścia do jamy. Koryto rzeki suche.
Wizura około 5m. Prądu brak. Temp. 7st.
Lepiej nurkować w tygodniu, na weekend lokalesi zjeżdzają i jest tłok. Akurat nurkowałem w tygodniu, ale widziałem jak wyjeżdzałem w niedziele - tłoczno przy Fontanazzi oraz Elephante.
mi_g - 13-04-2016, 08:23
| karol_k_r napisał/a: | | - Rio Torretta - poziom wody około 5m poniżej wejścia do jamy. Koryto rzeki suche. |
Jak wygląda podejście do Rio Torretta. Nigdy tam nie byłem, widziałem tylko zdjęcia. . Jaka to odległość w poziomie i w pionie od drogi? Warto?
karol_k_r - 14-04-2016, 16:18
| mi_g napisał/a: | | karol_k_r napisał/a: | | - Rio Torretta - poziom wody około 5m poniżej wejścia do jamy. Koryto rzeki suche. |
Jak wygląda podejście do Rio Torretta. Nigdy tam nie byłem, widziałem tylko zdjęcia. . Jaka to odległość w poziomie i w pionie od drogi? Warto? |
Generalnie zadupie. Trzeba jechać na GPS + własny instynkt
Na miejscu parkujesz przy mostku. Podejście to około 70m suchym strumykiem pod górke.
wg mnie najlepiej pozanosić graty + suchacza do jaskini i tam się ubrać. Z twinem spokojnie dasz radę, ale wg mnie lepiej tam SM. Są ciasne restrykcje i wiele lepiej niż w twinie. Raz polazłem w twinie to cały porysowany
SM nosiłem po jednej flaszcze przypiętą do górnego D-ringa uprzęży, a dół butli w rękach.
Zdecydowanie polecam od razu lewą cześć jaskini, oporęczowane są obie. Prawa strona (korytarz) ma kilka wynurzeń i przy tym poziomie wody jest poprostu płytko. Lewy korytarz schodzi głębiej, ja dobiłem do 20m głębokości. Restrykcje są ciasne na wysokość, na szerokość jest spoko w SM idzie bez problemu.
Generalnie miejscówka położona w przepięknej dolinie, jaskinia na wys. około 500m n.p.m.
tutaj namiary: https://www.caveconditions.com/caves/IT
a tutaj widok podejścia, ujęcie z mostku.
https://www.facebook.com/...?type=3&theater
Sam nurek nie powala na kolana tak jak np. Fontanazzi, ale piękne widoki doliny rekompensują.
Nocowaliśmy w Bassano del Grappa i wyjazd był na cały dzień. Lunch na powietrzu przy własnej kuchence + drzemka na trawie po nureczku. Fajna sprawa - spokój i cisza.
[ Dodano: 15-04-2016, 21:08 ]
Poniżej szczegółowa dokumentacja fotograficzna m.in. Rio Torretta
końcówka marca 2016.
https://www.facebook.com/...?type=3&theater
[ Dodano: 15-04-2016, 21:19 ]
https://www.facebook.com/...77784277&type=3
mi_g - 18-04-2016, 08:44
Dane z 14-16 kwietnia:
Elefante - prąd średni tuż przy wejściu do jaskini nieco utrudniająca poręczanie. Poręczówka zerwana na pierwszym punkcie stabilizacyjnym, początek jest więc już pod stropem po lewej stronie od wejścia. Warto poręczować od płytkiego lub z powierzchni aby nie walczyć z prądem na pierwszym punkcie stabilizacji. Wizura nie powala ale jest niezła, 7-10m głębiej (+40m) lepiej.
Fontanazzi - Całe wejście oporęczowane od 4m głębokości. Prąd silny choć nie utrudniający wejścia. W czasie naszego pobytu widocznie spadał. Wizura koło 10m.
Oliero - Sori - prąd bardzo silny, da się wejść ciągnąć się za linę i tyle można o tym powiedzieć. Doszliśmy do głębokości 18m (może to 75m od wejścia) cały czas ciągnąc się po linie, niestety lina ma pozrywane niektóre kotwy co oznacza że idzie czasem środkiem nurtu gdzie prąd wręcz dupę urywa. Wizura też pewnie koło 10m, choć trudno powiedzieć żebyśmy się rozglądali.... Wejście 12min powrót 3min.
Oliero - Veci - prąd średni, jeśli jesteśmy w okolicy poręczówki po lewej stronie wywierzyska słaby. Poręczówka 2m pod wodą tuż przy lewej ścianie.
Ogólnie w Oliero z powodu prądu warunki logistyczne trudne, przejście przez rzeczkę na drugą stronę wymaga wysiłku, wejście pod strop ze sprzętem w Sori mocno wysiłkowe... Przy wyjściu jak żona straciła punkt podparcia to ją poobracało tak że aż rozebrało z twina
|
|