| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Pływające ramiona
jarek n - 24-04-2016, 10:19 Temat postu: Pływające ramiona Cześć!
Ostatnio mam trochę wolnego czasu i myślę o wykonaniu ramion pływających. W swoim zestawie mam proste ramiona ikelite, i zastanawiam się jak można byłoby do tego dorobić jakieś pływaki. Myślałem nad jakąś pianką/styropianem wokół i obklejenie tego taśmą termokurczliwą.
Ma ktoś pomysł, ewentualnie bawił się w coś podobnego?
al_fik - 24-04-2016, 10:37
sposób jest prosty, właściwie dwa sposoby... w pierwszym trzeba zaspawać rurkę alu z denkiem wyposażonym w kulkę. W drugim, do rurek z carbonu wytoczyć korki z oringami i również zakończyć kulką. Stawiam na carbon, bo lżejszy i bardziej wytrzymały na ciśnienie dla takiej samej wagi w aluminium
Abo - 30-08-2016, 10:43
A ja prysnąłem pianką rozprężalną do foliowego woreczka, uformowałem pierścień wokół obiektywu który stwardniał, i gotowe
PawelF76 - 30-08-2016, 12:26
Wkładasz ramiona w plastikowe rurki i napełniasz pianką. Podczas napełniania staraj się trzymać ramiona w osi rurek. Kiedy pianka zaschnie to równiutko odcinasz naddatek po obu stronach rurki i masz ramiona pływające. Jak bawiłem się kiedyś z aparatem to wykonałem coś takiego i całkie dobrze mi służyło. Jak się rozpadnie to łatwo naprawisz lub wymienisz piankę.
pmk - 30-08-2016, 14:15
A pianka nie jest ściśliwa/odkształcająca się?
Z tanich rozwiązań dobrze działają pływaki do sieci rybackich.
Abo - 30-08-2016, 14:30
Do 45 m nic mi sie nie działo
PawelF76 - 31-08-2016, 06:36
Bawiłem sie do głębokości 40m i nic się nie odkształciło. Raz w bagażniku stage nieświadomie zaległ na jednym ramieniu i po transporcie okazało się, że pianka osadzona na ramieniu poluzowała się i pływak zaczął się przemieszczać wzdłóż osi. Kulki na końcach go blokowały przed wypadnięciem. Odgnieceń wywołanych ciśnieniem nie zauważyłem. Co nie znaczy iż w jakiś sposób owe pływaki pod wpływem ciśnienia nie pracują. Myślę jednak że do owych 40 m dały radę.
|
|