FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Czarnogóra

Rymar76 - 11-05-2016, 23:03
Temat postu: Czarnogóra
Witam serdecznie zwracam sie z pytaniem,gdzie mozna zrobić fajne nury w Czarnogórze??Jestem na Bałkanach służbowo a nad Adriatyk mam jakieś 350 km.Będe miał 4 dni wolnego w lipcu i chciałbym wykorzystać ten czas na maxa,prosze o wszelkie wskazówki i rady.
sławeks - 12-05-2016, 07:08
Temat postu: montenegro
odwiedź Sutomore baza nurkowa na końcuplaży właściciel Nikola ,będąc na plaży na północnej części nie można tego kontenera przegapić najlepsze miejsca to wrak przy rafinerii i super jaskinia z bardzo wyrażną halokliną pzdr sławek
wpawlicki - 12-05-2016, 17:33

Proponuję nurek przy plaży Ploce koło Budvy. Na miejscu baza, choć to chyba za dużo powiedziane... Nie polecam zatoki Kotorskiej ze względu na kiepską wizurę.
Jan Werbiński - 12-05-2016, 20:40

Trzeba jakieś kwity i pozwolenia jak w Chorwacji, czy można samodzielnie z brzegu?
jaros4 - 12-05-2016, 21:23

Niestety kwity niezbędne :buuu: Nurkowanie tylko z bazami.Wizura tez nie taka jak w chorwacji,potrafi zmienić się z godziny na godzinę.Montenegro zamiast tego ma wiele innych zalet które obecnie ciężko znależć w EU.Chorwacji...
Jan Werbiński - 13-05-2016, 10:28

Gdzie w tej części Europy można nurkować samodzielnie?
wpawlicki - 15-05-2016, 18:31

jaros4 napisał/a:
Niestety kwity niezbędne Nurkowanie tylko z bazami.

Jako nieświadomy tego faktu nurkowałem bez żadnych zezwoleń i żałuję obecnie że się dowiedziałem o tym, że są potrzebne.

jaros4 - 16-05-2016, 01:05

Panie Kolego,nie odkryles ameryki.To jest wlasnie to czym czarnogora moze zaskoczyc,niejednokrotnie nurkowalem tam z brzegu i do tego nielegalnie,i jestem pewien ze w razie draki,dalo by sie dogadac,ale robimy to na wlasne ryzyko.
Taka ciekawostka-moje ulubione tam miejsce to pole morskiej bitwy pomiedzy zbuntowana flota piracka na uslugach Sulejmana a jego wlasna, probujaca "ogarnac"to "towarzystwo".
Ogolnie preferuje nurki ktore niosa cos dobrze "zaczepionego"w czasie i przestrzeni,dzieki czemu slabsza wizura czy brak infrastruktury nurkowej wzmagaja tylko apetyt na wiecej...

[ Dodano: 16-05-2016, 01:06 ]
przepraszam za brak polskich znakow,taki sprzet :ping:

waterman - 16-05-2016, 11:29

jaros4 napisał/a:
jestem pewien ze w razie draki,dalo by sie dogadac
nie da się dogadać. Policja morska jest bardzo rygorystyczna w wykonywaniu swoich obowiazków.
Wiele razy bylismy kontrolowani i na brzegu i na morzu. To bardzo kulturalni i fachowi goście,w wiekszości nukowie ale dyskusji z nimi nie ma. Jeśli wszystko jest ok to nawet można zwiedzic ich łodź, a warto. Jeśli masz wykupione pozwolenie na rok to ok aczkolwiek i wtedy bardzo dokładnie sprawdzają limity i uprawnienia.

pawbun - 17-05-2016, 15:48

waterman napisał/a:
jaros4 napisał/a:
jestem pewien ze w razie draki,dalo by sie dogadac
nie da się dogadać. Policja morska jest bardzo rygorystyczna w wykonywaniu swoich obowiazków.
Wiele razy bylismy kontrolowani i na brzegu i na morzu. To bardzo kulturalni i fachowi goście,w wiekszości nukowie ale dyskusji z nimi nie ma. Jeśli wszystko jest ok to nawet można zwiedzic ich łodź, a warto. Jeśli masz wykupione pozwolenie na rok to ok aczkolwiek i wtedy bardzo dokładnie sprawdzają limity i uprawnienia.

Piszesz o Czarnogórze czy Chorwacji ? Mieszkałem u rybaków i jakby co miałem zadzwonić pod określony telefon :) "ако сваког позива .... " ale było to 6 lat wstecz ..

waterman - 17-05-2016, 15:54

A korzystałeś z tego numeru? nie? I piszę o Czarnogorze rejon w dół za Barem