GDZIE ZANURKOWAĆ - SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie
Jan Dudzinski - 16-05-2016, 08:28 Temat postu: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenieWitam,
w Sharm pogoda dopisuje.
Oczywiście jest błękitne niebo, morze jak jezioro i bardzo ciepło....
I to niesie ze sobą konsekwencje o których zapominają turyści SPRAGNIENI wypoczynku, ciepła, słoneczka i pluskania się w cieplutkim (27 C) jeziorku zwanym "morzem" przylatując z krajów w których jest WYBITNIE inaczej.
Wy w Polsce macie "szlaban" na przyloty do Sharm - skasowali Wam loty i tutejsze rafy możecie sobie w tym roku a może i następnych pooglądać jedynie w TV i YouTube...
Zobaczyłem prognozę pogody - Dziś w Polsce - rany!!!!! 5-7 C !!! + Hel i inne miejscowości -
Prognozuje się wystąpienie silnego wiatru o średniej prędkości od 45 km/h do 60 km/h, z porywami około 80 km/h, z zachodu. Najsilniejszy wiatr w godzinach południowych. Spodziewaj się utrudnień. Przedmioty niesione przez wiatr mogą stanowić zagrożenie i być przyczyną utrudnień." "Utrudnień " HA..... Wiatr 80 km/h Czy te "utrudnienia" to np. wyrywanie drzew z korzeniami?
Ale wracając do tematu:
Osoby które będą/są w Sharm powinny pamiętać iż ze względu na bardzo wysoką temperaturę powinny bardzo dużo pić aby się właściwie nawodnić. Mówimy tu o ilości ok. 6 litrów wody dziennie....
Ze względu na to iż turyści spragnieni słońca zapominają iż jest ono tutaj BARDZO silne narażają się na bardzo duże ryzyko poparzenia słonecznego. Tu jest specyficzna pogoda, czyste, suche powietrze. Lekki wiaterek... RAJ... Silnego słońca się NIE CZUJE dopóki nie jest za późno... Bez odpowiedniej ochrony te słońce PALI... Wczoraj w sklepie spotkałem mamę z KOSZMARNIE poparzonym od słońca dzieckiem. Pierwszy dzień pobytu ich "załatwił". Zapomnieli posmarować się kremem..
Zapamiętajcie to bo jak za wiele lat wznowią Wam loty z Polski może być jeszcze silniejsze
Wypełniają się prognozy o Globalnym Ociepleniu z przed lat: Europa, gwałtowne zmiany pogody, bardzo silne wiatry itp. Afryka - niesamowite ocieplenie zamieniające cały kontynent w pustynie... Tak jest dzisiaj: http://www.weatheronline....T=afri&MAPS=vtx
Miłego dnia, dziś znowu będę nurkował !!!
Pomyślałem o życzeniu Wam miłego nukowania w weekend w Polsce ale przy tej pogodzie i aktualnej widoczności w Polskich jeziorach byłby to czyste naigrywanie się z nieszczęścia innych..
Więc życzę Wam po prostu miłego dnia.. Chociaż nie wiem czy i to pasuje.. 5 C w połowie maja + wiatry 80 km/h...
Może lepiej bezpiecznego dnia?
W Sharm jak zwykle od lat ZUPEŁNY spokój.pawlos1976 - 16-05-2016, 09:16 Wolę nurkować w zimnych wodach niż z takimi idiotami jak ty w Egipcie.
PZDRkokaroll - 16-05-2016, 16:49
pawlos1976 napisał/a:
Wolę nurkować w zimnych wodach niż z takimi idiotami jak ty w Egipcie.
PZDR
Pawel71 - 16-05-2016, 17:43
pawlos1976 napisał/a:
PZDR
CChheemmooll - 16-05-2016, 21:58 Panie Janie, masz pan serio nasrane pod kopułą. Nurkuj se w tym swoim Egiptowie i nie przypierdzielaj sie do polskich warunków.dariusznow - 17-05-2016, 09:38
pawlos1976 napisał/a:
PZDR
ale jak się będzie w Egipcie (bo się wybieram) a szczególnie w Sharm to chyba nie ma obowiązku nurkowania n naszym Janem kochanym... Czy może jest?
A do Jana drobne sprostowanie
loty do Sharm mają ruszyć od 21 czerwca 2016 a to nie jest "za kilka lat"
http://www.sunfun.pl/rozk...h&from=WarszawaPawelF76 - 17-05-2016, 12:51 Musisz Pan zrozumieć, że znaczna część z własnego wyboru tam nie leci a nie z przymusu. Nie każdego bawi przedstawiona przez Pana pogoda i temperatura wody. Ja osobiście lubię zimną i mniej przejrzystą wodę o temperaturze 7-12 st.C. W takich warunkach nurkowanie sprawia mi radość i mnie pasjonuje. A jak już wyjeżdżam to raczej Hiszpania gdzie nie czuję smrodu curry.Szatan - 18-05-2016, 17:47 .
[ Dodano: 18-05-2016, 16:56 ] Janku D. pozdrawiam cię z nad Polskiego jeziora wraz z moimi Afrykańskimi kursantami. Kurcze nic nie wiedzieli, że tu taka lipa z pogodą i miernota w szkoleniu Gdydy wiedzieli, że ty jesteś tam... Scaner - 18-05-2016, 19:04 Jasiu słuchaj tego 2x dziennie do skutku, poprawę samopoczucia powinieneś odczuwać już po drugim odsłuchaniu w przypadkach najtrudniejszych poprawa następuje po 10 powtórzeniu seansu
wiecznychlopiec - 19-05-2016, 12:20 a kolejny samolot nie doleciał... trzeba mieć jaja ze stali żeby do egiptowa lataćScaner - 19-05-2016, 13:04
wiecznychlopiec napisał/a:
a kolejny samolot nie doleciał... trzeba mieć jaja ze stali żeby do egiptowa latać
Teoria Darwina działa.Jan Dudzinski - 08-06-2016, 10:28 Temat postu: WIELKA MANTA!!! Miłego ogladania
dariusznow napisał/a:
A do Jana drobne sprostowanie
loty do Sharm mają ruszyć od 21 czerwca 2016 a to nie jest "za kilka lat"
To jak to z tymi lotami?
Masz już bilety?
Tak jak obiecałem podsyłam zrobione przeze mnie aktualne filmy z Sharm:
[ Dodano: 18-05-2016, 16:56 ] [url=http://files.tinypic...e_t.jpg]Obrazek[/URL] Janku D. pozdrawiam cię z nad Polskiego jeziora wraz z moimi Afrykańskimi kursantami. Kurcze nic nie wiedzieli, że tu taka lipa z pogodą i miernota w szkoleniu Gdydy wiedzieli, że ty jesteś tam...
Ha! W to uwierzę bez mrugnięcia okiem.
Znają ten styl "nauki" od siebie.
Jedna osoba BEZ JAKICHKOLWIEK uprawnień "prowadzi kurs" a druga wystawia certyfikaty...
Prawda?
Bo jak z opisu wynika..który sam o sobie zamieściłeś - u Ciebie stopnia brak...
Szatan
Stopień: Brak
Kraj:
Poland
Skąd: Wodnicatom444 - 08-06-2016, 16:41 Temat postu: prognoza pogody...Dziękujemy panu J za szczegółową prognozę pogody ... pisze że w Sharm cisza i spokój.. brak turystów... i cytując tytuł postu :
Wysłany: 16-05-2016, 08:28 SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie
tak się bawi kadra a potem - jak sam napisał, idzie na nurkowanie... wiesiek01 - 08-06-2016, 19:16
tom444 napisał/a:
jak sam napisał
Zanim napiszesz post warto przeczytać i zrozumieć post, do którego się odnosisz.
Wcale w nim nie chodziło o picie alkoholu czy paleniu tytoniu...Szatan - 09-06-2016, 00:11
Jan Dudzinski napisał/a:
Jedna osoba BEZ JAKICHKOLWIEK uprawnień "prowadzi kurs" a druga wystawia certyfikaty...
Prawda?
Bo jak z opisu wynika..który sam o sobie zamieściłeś - u Ciebie stopnia brak...
Nie, znowu się mylisz.Kursy które prowadzę firmuję swoim nazwiskiem. Nie mam takiego "dorobku" jak ty, żeby się ukrywać za czyimiś plecami. Możesz już legalnie szkolić w Egipcie? Nie widzę powodu, żeby na forum reklamować się posiadanymi uprawnieniami, ty jednak chyba cierpisz na niską samoocenę- Master Instructor, który nie potrafi policzyć nurków na łodzi. Podpowiadam: idzie to tak-1,2,3,... Fotka widzę za mała, więc spójrz na mój awatar. Jan Dudzinski - 09-06-2016, 08:50 Temat postu: NASTĘPNY CHAM I PROSTAK
Szatan napisał/a:
[quote= Fotka widzę za mała, więc spójrz na mój awatar. FUCK
(opis ostatniego "gestu" "FUCK")
Hm. Dziwnie zareagowałeś na mój żarcik.
Przyznasz sam, że tak czy siak wynika, że jesteś kłamcą.
Zastanawia mnie "skromność" wielu osób na tej liście przy podawaniu swoich uprawnień.
Czyżby "moda" nastąpiła po żenujących kompromitacjach (mn. w wiedzy) jakie zaliczyło na tym forum wiele osób w tym instruktorów?
Przypomniało mi się "dyskusja" czyli opluwanie mnie po poście w którym pisałem o śmiesznych wymaganiach w PADI odnośnie min. głębokości aby ukończyć kurs OWD. Chyba z 3-4 TYSIĄCE "odczytów" wątku. Instruktorzy PADI pluli jak sikawki strażackie. Nawet z "Centrów Szkolenia PROFESJONALNYCH instruktorów PADI". W końcu prawidłowej odpowiedzi po tygodniu udzielił, chyba nowy instruktor PADI.
Wystarczyło przeczytać odpowiedni ustęp z Standardów PADI aby przyznać mi rację.
Ty też się w tej "dyskusji" udzielałeś. I nie błysnąłeś, prawda?
Następna sprawa to Twoje chamstwo.
Doskonale zdajesz sobie sprawę jak obraźliwy jest Twój awatar a i "gest" użyty w odpowiedzi.
Piszesz: "więc spójrz na mój awatar. "
"Instruktor" CELOWO traktuje tak KAŻDĄ osobę, która czyta, spojrzy na jego post...
A może mi się tylko wydaje?
Co inni sądzą?
Może, to jest uznawane w niektórych środowiskach jako "szampański" dowcip, (śmierdzące bąki też puszczasz aby rozbawić swoje towarzystwo?) ale ja pochodzę z rodziny o innym poziomie, jestem wychowany inaczej.
Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003PawelF76 - 09-06-2016, 09:28 Wydaje mi się Panie Janie, że opinię o człowieku buduje się w czasie, obcując z człowiekiem i poznając go osobiście. Papier przyjmie wszystko. Ja Pana nie znam a i zbyt pochlebnych "opini" nie znalazłem tutaj o Panu. Życzę powodzenia.Jan Dudzinski - 09-06-2016, 09:40 Temat postu: Opinie
PawelF76 napisał/a:
Wydaje mi się Panie Janie, że opinię o człowieku buduje się w czasie, obcując z człowiekiem i poznając go osobiście. Papier przyjmie wszystko. Ja Pana nie znam a i zbyt pochlebnych "opini" nie znalazłem tutaj o Panu. Życzę powodzenia.
Doprawdy?
http://ksiega.4free.pl/ksiega.php?uid=350496waterman - 09-06-2016, 10:44 ostsni wpis w te knige co to ja można edytować
wpis nr: 131
z dnia: 15.11.2015
imię: Jacek
mamy czerwiec 2016
czyżby i tam wzrosło bezrobocie?Mucha - 09-06-2016, 15:31 Jak na "master, most elit, platinium best instructor" 131 wpisów to dupy nie urywa. W centrach nurkowych np na takiej Krecie, gdzie jest dużo mniejszy ruch nurkowy, dziennie przewija się 15-20 nurków. Ciekawe jeszcze ile razy sam, podpisując się jako Grażyna albo Staszek, wychwalałeś pana Janka pod niebiosa. Dobrze że kozy jeszcze nie nauczyły się w necie postów zamieszczać.wiecznychlopiec - 09-06-2016, 15:46 "Best Instructor SSI in Egypt 2003" też już leciwe , a jakieś nowe osiągnięcia? poza wpisem do czarną liste?waterman - 09-06-2016, 17:29
Mucha napisał/a:
Ciekawe jeszcze ile razy sam, podpisując się jako Grażyna albo Staszek, wychwalałeś pana Janka pod niebiosa. Dobrze że kozy jeszcze nie nauczyły się w necie postów zamieszczać.
że to niby do mnie?Mucha - 09-06-2016, 19:06 waterman, nie wiem skąd taki wniosek, może dlatego że mój post pod Twoim się znalazł
Bohater tego wątku jest jeden kasia33 - 09-06-2016, 19:57
pawlos1976 napisał/a:
PZDR
dokładnie popieramJan Dudzinski - 10-06-2016, 10:08 Temat postu: Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie
Jan Dudzinski napisał/a:
Witam,
w Sharm pogoda dopisuje.
Oczywiście jest błękitne niebo, morze jak jezioro i bardzo ciepło....
W Sharm jak zwykle od lat ZUPEŁNY spokój.
Dlaczego napisałem ten drażniący post?
Myślałem, że będzie to zrozumiałe ale wygląda na to iż tak jak tego co pisze Anarchista mało kto rozumie (z powodu braku wykształcenia) tutaj zachodzi podobna sytuacja.
Być może powodem w tym wypadku jest to iż długo jestem za granicą i teraz w Polsce mówi i myśli sie inaczej... A może to, że w środowisku tzw. "nurków" mocno zbliżonych do tzw. "wędkarzy" i nie chodzi tu o zainteresowania rybami czy wodą.. MYŚLI się inaczej. Podejrzewam to po języku w jakim są wypowiedzi... a i to:
zszokowały mnie zdjęcia jednego ze znanych polskich instruktorów nurkowania technicznego na Facebooku (podobno znakomitego). Jedno z pierwszych: stoi w kolejce do sklepu z wódką. Następne zdjęcia w kolejnych dwóch dniach - on i flaszka na plaży. Potem brak (wykupiony przydział się skończył 3 l - kraj arabski). Pierwsze zdjecie po powrocie do Polski - flaszka wódki. Następne - w Polsce on z kumplem? śpiący na plaży "po znakmitej imprezie"...
I liczne odpowiedzi znajomych, studentów pełne zachwytu "jak wspaniale wypoczywa i się bawi"...
Wracając do tematu, aby na skutek zbyt długiego tekstu niektórzy czytelnicy się nie pogubili i co najgorsze nie dostali bóli i zawrotów głowy (bo to dłuższe czytanie niż SMS czy wpis na FB).
Otóż od długiego czasu czytałem na forach wpisy pełne "obrzydzenia" tym koszmarnym Egiptem, który każdemu się zupełnie znudził i mają go zupełnie dosyć..
Te "tandetne" rybki i "nędzne" rafki.... Fuj....
A teraz tak się porobiło, że te "tandetne" rafki i np. manty wiekszość z Was może sobie pooglądać na obrazkach czy na youtubie...
Bo na dalsze podróże ze względów finansowych mało kogo stać...
A i "taniutki" Egipt dla wielu był (jest) niesamowitym wyzwaniem finansowym...
Jak mi piszą znajomi z Polski większość ludzi, żyje na kredytach spłacanych kredytami "od pierwszego do pierwszego"...
https://vimeo.com/169429685Turlogh - 10-06-2016, 12:19 Temat postu: Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie
Jan Dudzinski napisał/a:
Jak mi piszą znajomi z Polski większość ludzi, żyje na kredytach spłacanych kredytami "od pierwszego do pierwszego"...
Nie wszyscy mają to szczęście żeby mieszkać w kraju tak bogatym, o tak znakomitej stabilizacji i którego gospodarka światowa jest jedną z największych na świecie - jak Egipt, cóż poradzić...
Tęsknię za widokiem tych Bentleyów i Ferrari na każdym skrzyżowaniu u Was w Sharm.filipesku - 10-06-2016, 13:08 Czytam i nie wierze hehehe grol - 10-06-2016, 14:05 Tak się zastanawiam - po co ten wątek jest ciągnięty?
Bo wg mnie największy efekt marketingowy jest dla założyciela. "Nie ważne czy piszą dobrze, czy źle - byle z nazwiskiem"Karollo - 10-06-2016, 15:30 Nom nom nom.... Trol sie karmi az pieknie
Znana maksyma "Nie wazne jak mowia, wazne, ze mowia..."Jan Dudzinski - 10-06-2016, 18:25 Temat postu: Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenieCieszcie się! Jutro weekend!!!
Sprzęt już pewnie spakowany i będziecie wspaniale nurkować czy to w Bałtyku czy to w jeziorach!
To specjalnie dla Was: film z dzisiejszego dnia - Apnea -. Ciekawe ryby ...
Podoba się Wam?
https://vimeo.com/170179752md1974 - 10-06-2016, 19:36 Panie Janie, co Pan widzi złego w nurkowaniu w Bałtyku albo polskich jeziorach?
Pozdrawiam,
Mariuszfilipesku - 11-06-2016, 02:19 Może to, że jest dla biednych, ale to tylko takie przypuszczenia Jan Dudzinski - 11-06-2016, 08:51 Temat postu: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
md1974 napisał/a:
Panie Janie, co Pan widzi złego w nurkowaniu w Bałtyku albo polskich jeziorach?
Pozdrawiam,
Mariusz
Witam,
tak jak zamieszczone jest na stronie www głównymi gośćmi baz są Niemcy, Anglicy i Hiszpanie (ostatni głównie safari).
Tak, że za każdym razem gdy mam możliwość reklamuję Bałtyk jako jedno z największych na świecie wrakowisk.
Szczególnie Anglicy są zainteresowani.
Na swoje Scapa Flow narzekają. Koszmarny dojazd, bardzo zmienna pogoda, wysokie koszty nurkowania i komfort/standard łodzi ODBIEGAJĄCY ZNACZNIE od tego do którego są przyzwyczajeni w Egipcie.
Baza się rozrosła.
W Sharm mamy jedną: "dzienne" nurkowania (SSI, PADI) plus dodatkowa - osobny business (SSI) safari na luksusowej łodzi - start - koniec Sharm, Hurghada - czyli osoby mogą dolecieć do Hurghady stąd są zabierane i mogą nurkować w okolicach Sharm i następnie na zakończenie safari wracają do Hurghady oraz inne centrum safari w Hurghadzie - na safari południowe - wypłynięcia z Hurghady, Marsa Alam..
Właścicielami tego wszystkiego są Austriak, Niemka i Anglik.
Ja zajmuję się dawaniem niesamowitych zniżek dla Polaków ( w tym safari) i robieniem rozbudowanych kursów nurkowania dla Polaków za darmo co wyjaśnione jest na stronie www - np. kurs OWD z wszystkimi nurkowaniami na rafach jest tańszy niż same nurkowania.
Jak się dysponuje podstawową wiedzą z kursu OWD można cały dzień nurkować za darmo- info na tym Forum w dziale "Reklama" i tym podobne promocje.
A wracając do tematu wątku: jak sie podobał film z Sharm?
Może jakieś wraki, jaskinie w Sharm, Dahab następnym razem?
Co do jezior mam mieszane uczucia. I nie chodzi o np. słabą widoczność. W wielu pięknie jest do np. 6m...
To co się dzieje na powierzchni: w ostanich dniach na tym forum: "jeszcze nie zdążyłem zdjąć szpeju a już miałem polane", opinie o Zakrzówku: dziesiątki "nurków chamów. buraków", Hańcza też powszechne pijaństwo..
Wypadek nurkowy..napisałem komentarz - reakcja natychmiastowa plucie... A za chwile się okazuje, że "wspaniały" nurek techniczny (KOBIETA) miała 2.5 promila alkoholu!!!!! I NIKT z osób w grupie tego nie zauważył.. A kiedy się czegoś takiego nie zauważy? Jak się samemu jest w trupa pijanym...
Oczywiście mówię moim studentom aby ponurkowali w Polskich jeziorach ale część z zasady nie ma zamiaru, część spróbowała i powiedziała "więcej nie" - być może to co powyżej jest powodem...
Studentów z okolic Krakowa wysyłałem do Curzydły mimo, że PADI przyprawia mnie o drgawki (ale to dobry instruktor). Niestety okazało się, że on nie nurkuje a o instruktorach , których dostali "w zamian" nie wypowiadali się najpochlebniej... Zresztą jeden z nich (Z BARDZO wysokim stopniem PADI) "błysnął" na tym forum brakiem znajomośći PODSTAWOWYCH standardów/wymagań stawianych przez PADI + totalną głupotą (tak jak i inni "profesjonalni" "instruktorzy" PADI bo wystarczyło przeczytać odpowiedni ustep tych przepisów. A on "pluł" z innymi z PADI chyba przez dwa tygodnie".. Więc przestałem...
Ale ja jestem w Egipcie a Ty w Polsce.
Jak to naprawdę wygląda?
Tyle na razie, Idę ponurkować. W rejonie Ras Katy. Temple, Ras Um Sid codziennie są widziane MANTY (mój film) Mam nadzieję, że Ty też to będziesz dziś robił...
Pięknego dnia
--
Jan D.
Best Instructor SSI in Egypt 2003jaros4 - 11-06-2016, 16:45 co Ty opowiadasz ,po 2,5 promila leżałbym nietomny aż do poniedziałku zielony_nur - 11-06-2016, 18:49 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
Jan Dudzinski napisał/a:
...Hańcza też powszechne pijaństwo.. ...
Cholera, trochę racji Pan masz. Od lat nad Hańczą 100% znajomych mi Janów łoi naftę aż miło .
Widać tak to już różnie z Janami bywa, jeden liczyć nie umie, inny nie trzeźwieje. Wolę tego drugiego, ledwo na tym swoim 'kucyku' siedzi, ale liczy jak szatan i co ma ogarniać - ogarnia .
zdrówka i bez urazy dla Janów w ogólnościmd1974 - 11-06-2016, 21:10 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
Jan Dudzinski napisał/a:
Jak to naprawdę wygląda?
Wszędzie są różni ludzie.
A w kwestii tych co to zanurkowali w Egipcie u Ciebie i stwierdzili, że nie będą się męczyć w Polsce ... no cóż, nie każdy chce nurkować tylko na egzotycznych wyjazdach. Ile razy w roku można sobie pozwolić na wyjazd do Egiptu żeby ponurkować? Ludzie nurkują też blisko domu, wyjeżdżają na weekend. W ciepłe kraje to jednak dłuższa wyprawa i jednych nie stać na pięć wyjazdów w roku a inni po prostu nie mają tyle czasu.
Nurkują w Polsce i są szczęśliwi oglądając krzaczki i rybki do 6 m czy też wraki w zimnym i mrocznym Bałtyku decydując się na mniej luksusowe warunki na łodzi. Mnie osobiście wystarczy żeby ktoś zawiózł ribem na miejsce i po wynurzeniu odebrał z powierzchni i dostarczył do portu.
Ona się utopiła zdaje się w niedzielę rano. Wcześniej zapewnie siedziała sama cichutko gdzieś w kąciku i SAMOTNIE "obalała" literka...lozerka - 12-06-2016, 08:40 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
Jan Dudzinski napisał/a:
Tak, że za każdym razem gdy mam możliwość reklamuję Bałtyk jako jedno z największych na świecie wrakowisk.
Na swoje Scapa Flow narzekają. Koszmarny dojazd, bardzo zmienna pogoda, wysokie koszty nurkowania i komfort/standard łodzi ODBIEGAJĄCY ZNACZNIE od tego do którego są przyzwyczajeni w Egipcie.
Janie, to może uprzedź owych Anglików, że po Bałtyku to jachty nurkowe z sundeckami i jakuzzi nie pływają I że za cenę jednego dnia nurkowego na otwartym Bałtyku z noclegiem z 12 innymi osobami w 1 jednej kabinie na łoźku o szer 60 cm i z sufitem 50 cm wyżej mogą opłacić pewnie ze dwa dni z tygodniowego pobytu w Egipcie połączonego z nurkowaniem ( może nie safari, ale stacjonarne- owszem )
Bo z całą pewnością to nie niskie ceny ciągną ludzi na Bałtyk i z całą pewnością nie jest to rozwiązanie dla tych, którzy szukają tańszej opcji, bo ich nie stać na kolorowe rybki w Egipcie
Za to na pewno mogą oczekiwać fantastycznych wraków, zachowanych tak, jak w niewielu miejscach na świecie, przepięknego klimatu pod wodą i świetnej atmosfery na wodzie, a jak się zdecydują na otwarty Bałtyk- w ogromnej większości przypadków bardzo dobrej widoczności.
Czyli nurkowań, dla których warto pokonać te 2 tys km. To im możesz obiecać, ale nie, że będzie tanio i luksusowo. Aaa, i wiatry też mamy, wiatry, które pokrzyżować mogą kazde plany. Bo tak po prostu wyglądają nurkowania wrakowe na morzach
o jakim komentarzu mówisz ? o tym w postaci wątku z tytułem o trupach ? I Twoim zdaniem to negacja wypadków nurkowych, czy złej sytuacji wśród nurków spowodowała to plucie ?
to może Ci wyjaśnię- ludzie po prostu nie lubią hien, które na czyimś nieszczęściu próbują ugrać coś swojego. i tyle.Jan Dudzinski - 12-06-2016, 08:43 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
md1974 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
Jak to naprawdę wygląda?
Wszędzie są różni ludzie.
A w kwestii tych co to zanurkowali w Egipcie u Ciebie i stwierdzili, że nie będą się męczyć w Polsce ... no cóż, nie każdy chce nurkować tylko na egzotycznych wyjazdach. Ile razy w roku można sobie pozwolić na wyjazd do Egiptu żeby ponurkować? Ludzie nurkują też blisko domu, wyjeżdżają na weekend. W ciepłe kraje to jednak dłuższa wyprawa i jednych nie stać na pięć wyjazdów w roku a inni po prostu nie mają tyle czasu.
Nurkują w Polsce i są szczęśliwi oglądając krzaczki i rybki do 6 m czy też wraki w zimnym i mrocznym Bałtyku decydując się na mniej luksusowe warunki na łodzi. Mnie osobiście wystarczy żeby ktoś zawiózł ribem na miejsce i po wynurzeniu odebrał z powierzchni i dostarczył do portu.
Pozdrawiam,
Mariusz
Masz zupełną rację. Mi sprawia przyjemność samo nurkowanie - bycie w "innym świecie". Tak też mówi wiele moich studentów. Ciężko zapracowani w Polsce, gdy znajdą się pod wodą, wszystkie problemy znikają... Są zupełnie gdzie indziej. Akurat mam to szczęście, że mogę nurkować codziennie i w przepięknych miejscach.
W Polsce mam ponad 1000 nurkowań. Na obozach nurkowych (tak, tak było coś takiego) nurkowałem po 7 razy dziennie taka mi to sprawiało przyjemność. Na nurkowaniach pod lodowych nie mogli mnie z pod przerębli wyciągnąć tak mi się podobało.. Instruktorzy "mało zadowoleni" bo zmarznięci i chcieli już policzyć pieniążki i pójść do domu... A ja w piance a oni w sucharach... Do tej pory pamiętam niesamowity widok szczupaków "stojących" w szuwarach... Albo podwodne zieloniutkie łąki w jeziorach.. Spływy wartkimi rzekami.....
[ Dodano: 12-06-2016, 10:03 ]
lozerka napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
Janie, to może uprzedź owych Anglików, że po Bałtyku to jachty nurkowe z sundeckami i jakuzzi nie pływają I że za cenę jednego dnia nurkowego na otwartym Bałtyku z noclegiem z 12 innymi osobami w 1 jednej kabinie na łoźku o szer 60 cm i z sufitem 50 cm wyżej mogą opłacić pewnie ze dwa dni z tygodniowego pobytu w Egipcie połączonego z nurkowaniem ( może nie safari, ale stacjonarne- owszem )
Bo z całą pewnością to nie niskie ceny ciągną ludzi na Bałtyk i z całą pewnością nie jest to rozwiązanie dla tych, którzy szukają tańszej opcji, bo ich nie stać na kolorowe rybki w Egipcie
Za to na pewno mogą oczekiwać fantastycznych wraków, zachowanych tak, jak w niewielu miejscach na świecie, przepięknego klimatu pod wodą i świetnej atmosfery na wodzie, a jak się zdecydują na otwarty Bałtyk- w ogromnej większości przypadków bardzo dobrej widoczności.
Czyli nurkowań, dla których warto pokonać te 2 tys km. To im możesz obiecać, ale nie, że będzie tanio i luksusowo. Aaa, i wiatry też mamy, wiatry, które pokrzyżować mogą kazde plany. Bo tak po prostu wyglądają nurkowania wrakowe na morzach
o jakim komentarzu mówisz ? o tym w postaci wątku z tytułem o trupach ? I Twoim zdaniem to negacja wypadków nurkowych, czy złej sytuacji wśród nurków spowodowała to plucie ?
to może Ci wyjaśnię- ludzie po prostu nie lubią hien, które na czyimś nieszczęściu próbują ugrać coś swojego. i tyle.
Na początek chciałbym Ci przypomnieć moją "stopkę"
Jan D.
Best Instructor SSI in Egypt 2003
Wejdź na stronę www z wyróżnieniami i zobacz ile mam zalogowanych nurkowań.
Przypomnę Ci, że jestem jedynym Polakiem w historii który uzyskał te wyjątkowe wyróżnienie - spełniając pełne wymagania.
Gdy na drugim roku studiów (czyli DAWNO temu) starałem się o wizę do Izraela (podróż Izrael a potem Egipt) w ambasadzie po złożeniu formularza w okienku wraz z kilkuset Polakami wyszedł do mnie po jakimś czasie "z zaplecza" jowialny grubasek i zagadał o moje podróże. Powiedział, że on też uwielbia podróżować ale teraz pracuje niestety w biurze i ma dużo mniej czasu.. A potem sobie poszedł z powrotem. Woła mnie kolega do okienka (pracował w ambasadzie). Tu twoja wiza... Czy ty wiesz KTO z tobą rozmawiał?/ Ja Nie... To był ambasador Izraela. On Z NIKIM nie rozmawia. Nawet nie chce mu się gadać z ludźmi z naszego rządu... I jak chcą wizę to czekają na odpowiedż po dwa tygodnie!!
Tego dnia ja i moja dziewczyna byliśmy jedynymi osobami, które dostały wizę...
W Polskich jeziorach i w Bałtyku na wrakach nurkowałem też. Dodatkowo jestem sternikiem MORSKIM (również motorowodnym) Bałtyk, morze Północne...
NIE CZYTASZ uważnie.
Napisałem, że Angole narzekają na komfort u siebie na Scapa Flow w porównaniu z wyprawami na wraki w Egipcie.
A o łodziach muszą sobie sami sprawdzić... Sytuacja się zmienia, może już na pochylni stoi jakiś statek odpowiadający komfortem Egipskim?
Napisałem o PIJANEJ "W TRUPA" (dosłownie) KOBIECIE.
A tak na marginesie: czy już wiadomo co było przyczyną ostatniego wypadku na Zakrzówku? Bo DUŻO czasu upłynęło...
Nie jest dobrze... Wyszedł jeszcze dłuższy tekst.
Jeszcze więcej osób się pogubi w czytaniu....lozerka - 12-06-2016, 09:56 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
Jan Dudzinski napisał/a:
Jeszcze więcej osób się pogubi w czytaniu....
masz rację - nie jest dobrze
i masz rację - biegłość w czytaniu ze zrozumieniem, to bardzo cenna umiejętność
natomiast w przypadku Twojego tekstu- nie ma obaw. 99, 99% i tak połowę ominie tę "o mnie"Pawel71 - 21-06-2016, 13:05 Pan JD jest jak Antoni M. w obu przypadkach objawy kliniczne są aż nadto widoczne.Jan Dudzinski - 02-07-2016, 11:12 Temat postu: Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko
lozerka napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
Jeszcze więcej osób się pogubi w czytaniu....
masz rację - nie jest dobrze
i masz rację - biegłość w czytaniu ze zrozumieniem, to bardzo cenna umiejętność
natomiast w przypadku Twojego tekstu- nie ma obaw. 99, 99% i tak połowę ominie tę "o mnie"
W Sharm drastycznie spadły ceny.
Spowodowało to NIESAMOWITY napływ turystów z okolicznych krajów w tym z IZRAELA.
Wczoraj "stare miasto" dosłownie "pękało w szwach" od turystów.
Jak zauważyłem bardzo dużym powodzeniem cieszyły się Egipskie kosmetyki - kremy, olejki.. Turyści kupowali dosłownie na kilogramy..
Ja kupowałem jedzenie.
Kilo świeżego tuńczyka 1,2 euro
Niesamowity widok w porównaniu z wcześniejszymi pustkami..
Łodzie pływają pełne (na Tiran - bo tańszy nie trzeba płacić dużej opłaty za bilet do Ras Mohhamad) - wypełnione głównie snorkelistami..glebinowalady - 24-08-2016, 11:31 Czy gdybyście mieli okazję skorzystać z dobrej oferty na wyjazd do Sharmu to zdecydowalibyście się bez wahania? Czy jednak jakiś głos rozsądku podpowiada Wam, że Egipt to nie jest najbezpieczniejsze miejsca na wypoczynek obecnie? Bo mam dylemat.wiecznychlopiec - 24-08-2016, 11:39 Egipt jest tak samo "bezpieczny" jak Francja, Belgia, Niemcy, Turcja czy inny podobny kraj, każdy akceptuje inny poziom ryzyka. Wszędzie możesz dostać kosę od "chorego umysłowo", przypadkiem krzyczącego Allah akbar.... albo przeżyć bombową przygodę, zarówno w Europie i Egipcie. Takie nastały czasy. Tylko u nas jakoś mało takich akcjidariusznow - 24-08-2016, 13:06
glebinowalady napisał/a:
Czy gdybyście mieli okazję skorzystać z dobrej oferty na wyjazd do Sharmu to zdecydowalibyście się bez wahania? Czy jednak jakiś głos rozsądku podpowiada Wam, że Egipt to nie jest najbezpieczniejsze miejsca na wypoczynek obecnie? Bo mam dylemat.
co to znaczy dobra oferta?
z tego, co widze na portalach to ceny nie powalają, szczegolnie jak chce się jechac samamu
[ Dodano: 24-08-2016, 15:15 ]
wiecznychlopiec napisał/a:
Egipt jest tak samo "bezpieczny" jak Francja, Belgia, Niemcy, Turcja czy inny podobny kraj, każdy akceptuje inny poziom ryzyka. Wszędzie możesz dostać kosę od "chorego umysłowo", przypadkiem krzyczącego Allah akbar.... albo przeżyć bombową przygodę, zarówno w Europie i Egipcie. Takie nastały czasy. Tylko u nas jakoś mało takich akcji
Nie wydaje mi się abyś znalazł tutaj wielu poplecznikow tej teorii....
Ja sie pisze jako pierwszy
Jedynie nie podzielam Twojego rozczarowania w ostatnim zdaniu, niech pozostanie tak jak jest Chirurg - 24-08-2016, 15:16 Temat postu: ;)A jakie ceny miejscowek w Dahabie sa obecnie interesuja mnie blisko zatoki.Niechce tych hotelowych bo oni sciagaja kase jak moga a w studioa albo w domowkach jest najlepiej mozna poznac obyczaje naszych mlodszych braci w wierze.?dariusznow - 24-08-2016, 17:15 od 10 EUR
ja ostatnio mieszkałem w Planet Oasis i było super
A jakie ceny miejscowek w Dahabie .......jak moga a w studioa albo w domowkach jest najlepiej mozna poznac obyczaje naszych mlodszych braci w wierze.?
Tak poznasz. Pod warunkiem, że mieszkasz z nimi w tym samym mieszkaniu.
Z własnyh i innych doswiadczeń - NIE POLECAM.
Nawet Egipcjanie NIE CHCĄ wynajmować mieszkań Egipcjanom. To ostateczność.
Domyśl się dlaczego....
Ale wynajęcie mieszkania to znakomity pomysł.
Tylko, że w Dahabie oferta jest znikoma i ceny w związku z tym wysokie.
Dużo bardziej opłaca się mieszkać tera w Sharm.
Cena za studio 100 euro, dwa pokoje 120 euro (kuchnia z łożkiem + drugi pokój mieszkalny). Pralka, klima, TV SAT.
Zaopatrzenie w jedzenie znakomite...
Supermarkety dają bezpłatną dostawę do domu, restauracje też...
No i oczywiście nurkowania a niebo lepsze (podwodne widoki) niż Dahabie.
Co ciekawe teraz Sharm jest DUŻO tańszy jeśli chodzi o wypłynięcia łodzią z powodu arabskich turystów których w Dahab nie ma. A więc ceny w Dahab dla "białasów".
Dość powiedzieć iż w Sharm dwa ""intro" po 20 min kosztują 20 USD.
możesz zrobić tak: mieszkasz w Sharm. Z Sharm dojazd autobusem do dahab to godzina. Masz ochotę? Przyjazd z rana wyjazd wieczorem. Autobusy co godzina. Cena 2 euro.
Pięknego dnia.
Suryana Namaskar
i idę zaraz nurkować na rajskich rafach.
ps. Szkoda, że Dariuszowi zabrakło weny na opis tego co widział pod wodą w Sharm..
Ciekawe u mnie jest teraz PIĄTA (wschód słońca - piekny widok) a pokazuje na forum , że wysłałem o SZÓSTEJScaner - 01-09-2016, 09:55 z krajów w których trwa wojna z niewiernymi reklamuje się jeszcze Syria i co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
http://wiadomosci.onet.pl...na-urlop/0dx2deJan Dudzinski - 01-09-2016, 11:28 Temat postu: Profesjonalna reklama
Scaner napisał/a:
.......co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
Czy mógłbyś podpowiedzieć jak powininiem się reklamować PROFESJONALNIE?
Z mojego punktu widzenia: czy będę się reklamował czy to profesjonalnie czy nie NIC to nie zmieni.
Po prostu tak się boicie tu przylecieć.
Nie do "mnie".. Do Sharm czy Dahab...
Własnie wróciłem z nurkowania.
dziś widoczność to spokojnie 40 m.. Wyjątkowa.
Co ciekawego zauważam od pewnego czasu:
miałeś rację iż z powodu braku turystów z europy (z wypchanymi gotówką kieszeniami) Egipcjanie musieli zmienić cenniki i dostosować do cen "egipskich" czyli tyle ile są wstanie zapłacić turyści egipscy.
Wypniecie łodzią z 20 euro spadło do kilku i to jeszcze z wliczonymi napojami i posiłkiem.
Łodzie wypływają wypełnione po brzegi... Z tego też powodu na morzu są kontrole wojska i policji sprawdzające czy łodzie nie są przeładowane...
5* hotele mają oferty 80 euro za 4 dni z pełnym wyżywieniem.
Niektóre już się wycofują z tych ofert.
Wpływy nie pokrywają zniszczeń jakie powodują goście.
Niektórzy dyrektorzy powiedzieli, że bardziej opłaca się zamknąć hotel "na cztery spusty"
Pogoda cudowna, błękitne niebo, tysiące ryb..
Była wielka ryba "krokodyl" Jak był bym wędkarzem bym napisał iż właśnie to był młody krokodyl....
Pięknego dnia
Trzęsienie pupcią podobno pozwala pozbyć się tłuszczu z tych obszarów.
Jak to się sprawdza u Was?Scaner - 01-09-2016, 13:05 Temat postu: Re: Profesjonalna reklama
Jan Dudzinski napisał/a:
Scaner napisał/a:
.......co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
Czy mógłbyś podpowiedzieć jak powininiem się reklamować PROFESJONALNIE?
Z mojego punktu widzenia: czy będę się reklamował czy to profesjonalnie czy nie NIC to nie zmieni.
Jako bardziej profesjonalną formę uznałem przekaz VIDEO, jednak reklama TV pozostaje ciągle bardziej przekonująca od radiowej czy internetowej.
Nie oceniam pozostałych elementów Twojej strategii marketingowej, choć nie mogę jej odmówić skuteczności bo trzeba przyznać że Twoje posty czytam i żadnego nie opuszczam a to co raz rzadsze na FN bo tak około 90% nawet nie otwieram a wychodząc z FN klikam zaznacz wszystkie jako przeczytane.
Jest jednak coś co powoduje że najwyraźniej nie jestem w Twojej grupie docelowej bo nie rozważam póki co nurkowania w Sharm natomiast Syrię czy Jemen rozważam jako bezpieczniejszą alternatywę dla Egiptu.dariusznow - 01-09-2016, 13:44
Jan Dudzinski napisał/a:
Ale wynajęcie mieszkania to znakomity pomysł.
Tylko, że w Dahabie oferta jest znikoma i ceny w związku z tym wysokie.
ps. Szkoda, że Dariuszowi zabrakło weny na opis tego co widział pod wodą w Sharm..
może nie tyle weny co czasu...
Obiecałem więc kiedyś .......
Widzę, że nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Przeczytaj jeszcze raz.
Jak dalej "będzie pod górkę" wytłumaczę Ci (oczywiście inni też skorzystają) bardziej dokładnie. W końcu jestem instruktorem. Cierpliwość i spokój przy powtarzaniu tego samego w kółko, lub tego samego inaczej..
Ale coś za coś.
Napisałeś, że w Sharm pod wodą jest DUŻO LEPIEJ niż w Dahabie.
Ja to wiem dlatego tu nurkuję od lat a przecięż przez te lata "obnurkowałem" niemalże cały Egipt.
Gdyby było ciekawiej w Dahabie teraz bym tam był (i oczywiście dużo wcześniej).
Z Sharm to godzina autobusem za kilka złotych. Więc przeprowadzka nie stanowi problemu.
W Dahabie byłem na poczatku ponad pół roku, dopuki nie wyrobiłem sobie "nazwiska" jako instruktor i miałem otwartą drogę do miasta gdzie kursy prowadzą jedni z najlepszych instruktorów na świecie. I "z ulicy" nie brali. Teraz sytuacja się zmieniła dramatycznie.
Ale wracając do tematu:
Zajrzyj do logbooka i napisz: byłem na rafie takiej i takiej, tyle czasu, taka głebokość. Podobało mi się to, nie podobało to. Jesli widziałes coś specjalnego np. rekiny (oczywiście nie widziałeś) napisz.
To kilka minut..
Pracę magisterską na ten temat napiszesz później..
Co do cen "zwykłego" nurkowania: nie zmieniły się z tego powodu iż to jest sport "białych".
Można powiedzieć iż Arabi nie nurkują w ogóle i zainteresowania tym tematem nie ma wcale. Mało kto potrafi pływać w stopniu MINIMALMYM. tzn. przepłynąc kilka metrów. Zresztą byłeś widziałeś..
Oczywiście można skorzystać z ofert specjalnych.
Jedna z nich skończyła się wczoraj (dział reklama). Będąc tydzień, dwa można było zaoszczędzić nawet kilka tysięcy euro na kursach...
A miesiąc tutaj....
Samolot z Polski w dwie strony ca 300 euro lub DUŻO taniej (oferty last minute) + mieszkanie dla 4 osób za 120 euro za miesiąc.
Czyli za 1500 pln mamy miesiąc wakacji w miejscu z jednymi z najpiękniejszych raf na świecie... Oczywiście plus jedzenie..
Tuńczyk jest teraz droższy. Cena podskoczyła z jednego euro za kilogram do dwóch..
[ Dodano: 01-09-2016, 20:09 ]
Scaner napisał/a:
nie rozważam póki co nurkowania w Sharm natomiast Syrię czy Jemen rozważam jako bezpieczniejszą alternatywę dla Egiptu.
Zastanowiłem się czy będąc terrorystą wybrał bym teraz Sharm.
Atak tu? Jest to absolutnie bez sensu.
Tu są teraz prawie wyłacznie Egipcjanie. Przyjeżdzają bo są oferty dla nich za grosze.
Przedzierać się przez kordony policji aby "upolować" trochę arabów? I to rozproszonych po całym mieście?
Jak już czy nie lepiej zrobić to w Kairze? Miejsc do wyboru do koloru, straty w setki ludzi gwarantowane z powodu tłoku. Kontroli praktycznie nie ma..
Na turystów w Sharm czy Dahab nie ma co polować bo i po co? Efekt już został dawno osiągnięty. Wszyscy trzęsięcie i będziecie dalej trzęśli tyłkami ze strachu. Bardziej już nie można.
Na Polaków nikt polować nie będzie bo jesteśmy tu jako turyści nikim.
Liczą się Rosjanie jako niesamowita masa.. I dlatego pewnie na nich się "zasadzili".
I puki tu będzie mało turystów puty tu będzie spokój w tym względzie bo wszelkie ataki są po prostu bez sensu..
Ataki w pustym mieście?
Z Polski lata zdaje się jeden samolot. I to pustawy zdaje się...
Ciekawy jestem Waszych opinii..
[ Dodano: 01-09-2016, 20:15 ]
Scaner napisał/a:
Jako bardziej profesjonalną formę uznałem przekaz VIDEO
Dziękuję za podpowiedź.
Filmów z naprawdę fantastycznych nurkowań mam sporo.
Zacznę publikować..