| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Pytanie odnośnie zęba
Nadnaturalista - 29-06-2016, 20:54 Temat postu: Pytanie odnośnie zęba Witam. Pojawiła się nowa sytuacja,a mianowicie dziś wyrwałem zęba 6 na dole po lewej stronie. Jak się zagoi będę wstawiał implant w to miejsce. Wiem,że teraz nie mogę nurkować na 100%,ale czy po wszystkim jak się ząb zagoi i wstawię implant będę mógł dalej bez przeszkód nurkować,rozumiem,że teraz pod wodę nie zejdę do czasu zagojenia się i wyleczenia zęba. Czekam na informacje. Ewentualnie czy ktoś z Was drodzy Nurasy nurkuje z implantem lub miał podobną sytuacje Pozdrawiam.
Morox25 - 29-06-2016, 21:03
Bez obaw bedziesz mogl nurkowac
Nadnaturalista - 29-06-2016, 23:04
Ok dzięki,a takie pytanie nr 2 jeśli nie wstawię tego implantu i z miejscem "dziurą" po zębie zaleczoną i zagojoną?
Mucha - 29-06-2016, 23:46
Oczywiscie ze tak. Ja mam dwa takie miejsca, po usunieciu gornych piatek
Turlogh - 30-06-2016, 07:11
To ja się dołączę do pytania, czy po wstawieniu implantu trzeba zrobić sobie krótszą lub dłuższą przerwę od nurkowania?
anarchista - 30-06-2016, 07:34
Gojenie może przebiegać bez problemów, może wdać się infekcja. Każdy jest inny tempo gojenia się też jest różne.
http://www.pfm.pl/baza_ch...ojenie-sie-/819
"• Ukrwienie" na ten element mamy wypływ, możemy poprawiać rozmasowując okolice językiem.
pozdrawiam rc
Turlogh - 30-06-2016, 08:02
| anarchista napisał/a: | Gojenie może przebiegać bez problemów, może wdać się infekcja. Każdy jest inny tempo gojenia się też jest różne.
http://www.pfm.pl/baza_ch...ojenie-sie-/819
"• Ukrwienie" na ten element mamy wypływ, możemy poprawiać rozmasowując okolice językiem.
pozdrawiam rc |
Ale nie pytałem jak długo goi się rana, tylko czy można nurkować w tym czasie. Chyba że próbowałeś napisać że nie wolno nurkować w czasie gojenia się ran. Tak było?
Bardziej chodziło mi o to czy po "wkręceniu" implantu nie zostają tam przez chwilę lub dłużej jakieś pustki powietrzne które mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania itp.
anarchista - 30-06-2016, 09:29
| Turlogh napisał/a: | Bardziej chodziło mi o to czy po "wkręceniu" implantu nie zostają tam przez chwilę lub dłużej jakieś pustki powietrzne które mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania itp.
| To może lekki nadmiar diagnostyki ale mamy do dyspozycji prześwietlenie. Pustka pod implantem będzie widoczna. | Turlogh napisał/a: | | Chyba że próbowałeś napisać że nie wolno nurkować w czasie gojenia się ran. Tak było? | Sam radziłem żeby po złamaniu miesiąc nie nurkować, jak każda rada sam się nie zastosowałem i z pękniętym żebrem zanurkowałem, w nocy i następnego dnia mocno bolało. Dekompresja była mocno nadmiarowa. Było to około tygodnia po pęknięciu.
Dwa tygodnie odpuścił bym, miesiąc trudno w sezonie można nie robić nurkowań z długą dekompresją żeby nie nasycać wolnych tkanek.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 30-06-2016, 09:59 ]
HBO pomaga w gojeniu, informacja podana jako ciekawostka.
pozdrawiam rc
norbertkoziar - 30-06-2016, 10:36
Po wstawieniu implanta nurkowałem po ok miesiącu. Wszystko OK, po około 6-7 latach odlkeiła mi się korona, ale nie wiążę tego z nurkowaniem. Po ponownym wklejeniu wszystko jest OK.
Po artroskopii kolana nurkowałem po tygodniu. Poza tym że wchodziłem do wody o kulach i przy mocnej asekuracji kolegów; co na pewno było ciekawe i śmieszne; to nie uważam tego za dobry pomysł.
wpawlicki - 30-06-2016, 14:38
| anarchista napisał/a: | | mamy do dyspozycji prześwietlenie. Pustka pod implantem będzie widoczna. |
Jeżeli będzie widoczna to bardzo słabo dlatego, że tkanka miękka jaką w pierwszym etapie gojenia powinna się wypełnić cieniuje tylko nieznacznie. W związku z tym, że stomatolodzy nie używają dedykowanych monitorów radiologicznych a co za tym idzie są w stanie wyświetlić tylko 256 odcieni szarości nie wróżę sukcesów w ocenie czy jest płyn/tkanka miękka czy powietrze.
FABER - 30-06-2016, 14:42
Nadnaturalista jesli masz ryjbuka sprawdz Marek Gatz i pogadaj z nim. Jeden z lepszych implant.w Polsce. Nurkuje wiec zapytaj jego
Nadnaturalista - 30-06-2016, 14:53
Ok dziękuję
anarchista - 30-06-2016, 20:43
| wpawlicki napisał/a: | | Jeżeli będzie widoczna to bardzo słabo dlatego, że tkanka miękka jaką w pierwszym etapie gojenia powinna się wypełnić cieniuje tylko nieznacznie. W związku z tym, że stomatolodzy nie używają dedykowanych monitorów radiologicznych a co za tym idzie są w stanie wyświetlić tylko 256 odcieni szarości nie wróżę sukcesów w ocenie czy jest płyn/tkanka miękka czy powietrze. | Skro ropień jest odróżnialny, to tym bardziej będzie rozróżniane powietrze, ma nieco mniejszą gęstość.
pozdrawiam rc
Regis - 01-07-2016, 20:34
Nurkowałem 2 tygodnie po wycięciu migdałów i było OK. Ale to było zimą.
K!O - 01-07-2016, 21:15
Ja nurkowałem 12 dni po wyrwaniu dolnej szóstki. Rana była po zabiegu zszyta i wszystko szybko się goiło.
budiver - 01-07-2016, 21:16
Po wyrwaniu 6 nurkowałem następnego dnia, też było zimą. Pzdr. Arek
anarchista - 01-07-2016, 22:15
| budiver napisał/a: | | Po wyrwaniu 6 nurkowałem następnego dnia, | Pstrowski przodownik pracy za komuny, też po wyrwaniu zęba poszedł do roboty, wdała się infekcja i tak skończył się żywot przodownika z przodującej klasy robotniczej.
pozdrawiam rc
budiver - 01-07-2016, 22:28
Musiałem zanurać, ludzie specjalnie przyjechali. Pzdr.
Nadnaturalista - 02-07-2016, 12:33
A jeszcze pytanie.Kiedy mogę zejść pod wodę po wyrwaniu tego zęba,jaki czas od wyrwania?
anarchista - 02-07-2016, 13:03
| Nadnaturalista napisał/a: | | ,jaki czas od wyrwania? | Jak się wszystko ładnie goi to tydzień, lepiej dwa. (Pytałem nurkującą stomatolog.)
pozdrawiam rc
Nadnaturalista - 02-07-2016, 15:17
Ok dzięki Panu bardzo,ładnie się goi,bo juz nawet nie ma rany
|
|