FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Pytanie odnośnie zęba

Nadnaturalista - 29-06-2016, 20:54
Temat postu: Pytanie odnośnie zęba
Witam. Pojawiła się nowa sytuacja,a mianowicie dziś wyrwałem zęba 6 na dole po lewej stronie. Jak się zagoi będę wstawiał implant w to miejsce. Wiem,że teraz nie mogę nurkować na 100%,ale czy po wszystkim jak się ząb zagoi i wstawię implant będę mógł dalej bez przeszkód nurkować,rozumiem,że teraz pod wodę nie zejdę do czasu zagojenia się i wyleczenia zęba. Czekam na informacje. Ewentualnie czy ktoś z Was drodzy Nurasy nurkuje z implantem lub miał podobną sytuacje :buuu: Pozdrawiam.
Morox25 - 29-06-2016, 21:03

Bez obaw bedziesz mogl nurkowac :))
Nadnaturalista - 29-06-2016, 23:04

Ok dzięki,a takie pytanie nr 2 jeśli nie wstawię tego implantu i z miejscem "dziurą" po zębie zaleczoną i zagojoną?
Mucha - 29-06-2016, 23:46

Oczywiscie ze tak. Ja mam dwa takie miejsca, po usunieciu gornych piatek ;)
Turlogh - 30-06-2016, 07:11

To ja się dołączę do pytania, czy po wstawieniu implantu trzeba zrobić sobie krótszą lub dłuższą przerwę od nurkowania?
anarchista - 30-06-2016, 07:34

Gojenie może przebiegać bez problemów, może wdać się infekcja. Każdy jest inny tempo gojenia się też jest różne.

http://www.pfm.pl/baza_ch...ojenie-sie-/819

"• Ukrwienie" na ten element mamy wypływ, możemy poprawiać rozmasowując okolice językiem.

pozdrawiam rc

Turlogh - 30-06-2016, 08:02

anarchista napisał/a:
Gojenie może przebiegać bez problemów, może wdać się infekcja. Każdy jest inny tempo gojenia się też jest różne.

http://www.pfm.pl/baza_ch...ojenie-sie-/819

"• Ukrwienie" na ten element mamy wypływ, możemy poprawiać rozmasowując okolice językiem.

pozdrawiam rc

Ale nie pytałem jak długo goi się rana, tylko czy można nurkować w tym czasie. Chyba że próbowałeś napisać że nie wolno nurkować w czasie gojenia się ran. Tak było?

Bardziej chodziło mi o to czy po "wkręceniu" implantu nie zostają tam przez chwilę lub dłużej jakieś pustki powietrzne które mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania itp.

anarchista - 30-06-2016, 09:29

Turlogh napisał/a:
Bardziej chodziło mi o to czy po "wkręceniu" implantu nie zostają tam przez chwilę lub dłużej jakieś pustki powietrzne które mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania itp.
To może lekki nadmiar diagnostyki ale mamy do dyspozycji prześwietlenie. Pustka pod implantem będzie widoczna.
Turlogh napisał/a:
Chyba że próbowałeś napisać że nie wolno nurkować w czasie gojenia się ran. Tak było?
Sam radziłem żeby po złamaniu miesiąc nie nurkować, jak każda rada sam się nie zastosowałem i z pękniętym żebrem zanurkowałem, w nocy i następnego dnia mocno bolało. Dekompresja była mocno nadmiarowa. Było to około tygodnia po pęknięciu.
Dwa tygodnie odpuścił bym, miesiąc trudno w sezonie można nie robić nurkowań z długą dekompresją żeby nie nasycać wolnych tkanek.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 30-06-2016, 09:59 ]
HBO pomaga w gojeniu, informacja podana jako ciekawostka.

pozdrawiam rc

norbertkoziar - 30-06-2016, 10:36

Po wstawieniu implanta nurkowałem po ok miesiącu. Wszystko OK, po około 6-7 latach odlkeiła mi się korona, ale nie wiążę tego z nurkowaniem. Po ponownym wklejeniu wszystko jest OK.
Po artroskopii kolana nurkowałem po tygodniu. Poza tym że wchodziłem do wody o kulach i przy mocnej asekuracji kolegów; co na pewno było ciekawe i śmieszne; to nie uważam tego za dobry pomysł.

wpawlicki - 30-06-2016, 14:38

anarchista napisał/a:
mamy do dyspozycji prześwietlenie. Pustka pod implantem będzie widoczna.

Jeżeli będzie widoczna to bardzo słabo dlatego, że tkanka miękka jaką w pierwszym etapie gojenia powinna się wypełnić cieniuje tylko nieznacznie. W związku z tym, że stomatolodzy nie używają dedykowanych monitorów radiologicznych a co za tym idzie są w stanie wyświetlić tylko 256 odcieni szarości nie wróżę sukcesów w ocenie czy jest płyn/tkanka miękka czy powietrze.

FABER - 30-06-2016, 14:42

Nadnaturalista jesli masz ryjbuka sprawdz Marek Gatz i pogadaj z nim. Jeden z lepszych implant.w Polsce. Nurkuje wiec zapytaj jego :pa:
Nadnaturalista - 30-06-2016, 14:53

Ok dziękuję
anarchista - 30-06-2016, 20:43

wpawlicki napisał/a:
Jeżeli będzie widoczna to bardzo słabo dlatego, że tkanka miękka jaką w pierwszym etapie gojenia powinna się wypełnić cieniuje tylko nieznacznie. W związku z tym, że stomatolodzy nie używają dedykowanych monitorów radiologicznych a co za tym idzie są w stanie wyświetlić tylko 256 odcieni szarości nie wróżę sukcesów w ocenie czy jest płyn/tkanka miękka czy powietrze.
Skro ropień jest odróżnialny, to tym bardziej będzie rozróżniane powietrze, ma nieco mniejszą gęstość.

pozdrawiam rc

Regis - 01-07-2016, 20:34

Nurkowałem 2 tygodnie po wycięciu migdałów i było OK. Ale to było zimą.
K!O - 01-07-2016, 21:15

Ja nurkowałem 12 dni po wyrwaniu dolnej szóstki. Rana była po zabiegu zszyta i wszystko szybko się goiło.
budiver - 01-07-2016, 21:16

Po wyrwaniu 6 nurkowałem następnego dnia, też było zimą. Pzdr. Arek
anarchista - 01-07-2016, 22:15

budiver napisał/a:
Po wyrwaniu 6 nurkowałem następnego dnia,
Pstrowski przodownik pracy za komuny, też po wyrwaniu zęba poszedł do roboty, wdała się infekcja i tak skończył się żywot przodownika z przodującej klasy robotniczej.

pozdrawiam rc

budiver - 01-07-2016, 22:28

Musiałem zanurać, ludzie specjalnie przyjechali. Pzdr.
Nadnaturalista - 02-07-2016, 12:33

A jeszcze pytanie.Kiedy mogę zejść pod wodę po wyrwaniu tego zęba,jaki czas od wyrwania?
anarchista - 02-07-2016, 13:03

Nadnaturalista napisał/a:
,jaki czas od wyrwania?
Jak się wszystko ładnie goi to tydzień, lepiej dwa. (Pytałem nurkującą stomatolog.)

pozdrawiam rc

Nadnaturalista - 02-07-2016, 15:17

Ok dzięki Panu bardzo,ładnie się goi,bo juz nawet nie ma rany :)