FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Zakupy przez internet

Jacek Madejski - 10-09-2004, 21:29
Temat postu: Zakupy przez internet
Witajcie :lol:
Przeglądałem ostatnio stronę www.amphoto.com . ceny sprzętu foto są bardzo atrakcyjne, ale mam mieszne uczucia. Nie mam żadnych doświadzceń z zakupami w sklepach internetowych. Stąd pewne obawy. Do tego nie wiem czy dokonując zakupu w USA nie należy doliczyć jakiś akcyz, podatków czy innych VATów. Czy nie należy zgłosić towaru w jakimś Urzędzie ?
Pozdrawiam

Jacek Madejski - 10-09-2004, 21:34

www.amphotoworld.com
lobster - 10-09-2004, 21:52

Ceny u nich sa takie jak widac VATu w USA nie ma, a stanowego nie dolicza, bo kupujesz spoza stanu. Z tego co wiem to nasi dowala ci clo na granicy.
Piterek - 10-09-2004, 23:10

Witam

Pytasz czy "należy" doliczyć czy "czy powinienem". Jeżeli chodzi o stronę formalną to oczywiście należy doliczyć (niestety nie znam stawek). To jest tak, jak kupisz na lotnisku flaszkę w wolnocłowym a następnie jej nie wypijesz w USA (EU się już nie liczy) to wracając powinieneś ją oclić i dopłacić ;-) .

KrzyHo - 13-09-2004, 16:40

No więc jeśli zamówisz standardową przesyłką (UPS, DHL, czy inna poczta), to na 100% będziesz się musiał udać do właściwego urzędu w celu uregulowania należności celnych (wg obowiązującej taryfy celnej którą znajdziesz na stronie www.GUC.gov.pl). Oprócz tego zapłacisz 22% VAT i już możesz się cieszyć kupionym sprzętem.
Do 1 maja 2004 udawało się czasem przejść bezcłowo przesyłkom o wartości do 100 dol, ale po akcesji limit zmalał bodajże do 25eu; w przypadku zamówień handlowych i 40eu; dla paczek typu prezent.
Wiem, że można sprowadzić bez cła i vat, jeśli sklep wyśle do Polameru w stańcach a oni do Ciebie, ale dokładnie nie wiem jak to działa, bo nie próbowałem

Pzdr
KrzyHo

Jacek Madejski - 14-09-2004, 18:41

Dzięki
Maciuś Dru/ogi - 15-09-2004, 10:10
Temat postu: Re: Zakupy przez internet
Jacek Madejski napisał/a:
Do tego nie wiem czy dokonując zakupu w USA nie należy doliczyć jakiś akcyz, podatków czy innych VATów. Czy nie należy zgłosić towaru w jakimś Urzędzie ?
Pozdrawiam

Bazując na moim wieloletnim doświadczeniu :-D sprawy mają się tak:
1. Zgłoszenie towaru odbywa się niestety automatycznie w urzędzie wymiany poczty z zagranicą.
2. Do ceny podanej na fakturze dołączonej do paczki dorzucą Ci cło, akcyzę, VAT, opłaty manipulacyjne etc. Z niewielkimi wyjątkami po doliczeniu tych wszystkich kosztów cała impreza przestaje się opłacać.
3. Jeśli sklep wyśle przez UPS, DHL etc, to powyższe spotka Cię na 100%
4. Jeśli sklep wyśle przez USPS (amerykańska poczta), to istnieją pewne szanse, że paczka się prześlizgnie: mi zatrzymują na cle jakieś 70-80% przesyłek, reszta dochodzi bez zbędnych formalności. I tu mała uwaga: IMHO nie ma najmniejszego znaczenia jaka jest wartość przesyłki (pomijając groszowe sprawy). Nasi dzielni celnicy potrafili przepuścić automat za 280USD, a clili latarkę za 120USD :?: :?: :?:
5. Nawet jeśli dostaniesz zawiadomienie o wszczęciu z urzędu postępowania celnego, to nie wszystko stracone. Ale o tym już na priv :-D
6. Jeśli masz taką możliwość, to najlepiej poprosić o pomoc znajomych/rodzinę mieszkającą w USA i podróżującą od czasu do casu do Polski. Polameru nie testowałem.