FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

WRAKI -WARUNKI POD WODĄ - Arngast

DarekS - 31-08-2002, 07:14
Temat postu: Arngast
Arngast

Niemiecki holownik „Arngast” zatonął 24.01.1920 roku podczas sztormu. Długi na 32 m i szeroki na 6 m wrak leży dziś 3,5 mil morskich od brzegu, na wysokości Białogóry na głębokości 22 m z niewielkim przechyłem na lewą burtę tak, że prawa burta wystaje ze szlamu na 1,2 m. Natomiast lewa na 40cm. Przybudówki zostały zwalone poprzez sieci rybackie. Z dziobu podziwiać można zrzucone obie kotwice. W przedniej części znajdują się dwa duże luki, poprzez, które można bez zagrożeń przepłynąć. W tej części kadłuba poznamy resztki koi dla załogi. Na śródokręciu znajduje się mała przybudówka z pootwieranymi częściowo bulejami. Pod nią przy rufie można ujrzeć tylko jedną łopatkę śruby. Pozostałe są zagrzebane w mule.

MUMINek - 13-04-2003, 23:20

Szkic niemieckiego holownika Arngast wg.Arkadiusza Pytyńskiego:

kazimierz - 05-05-2003, 08:29
Temat postu: 02,05,2003
lekka martwa fala temp powietrza 14st wody 6st,widocznosc 14-20m lekki prad denny ale nic groznego:))) Kazik
Pytanko do Muminka
skad wziełes opis tego wraku???
jak tam nie byłes to prosze nie pisz bajek :)))

Zbychu - 05-05-2003, 16:22

Cytat:
jak tam nie byłes to prosze nie pisz bajek ))

wprawdzie daleko mam nad morze ale chętnie porównam prawdę z fikcją
Kazik jeżeli masz skaner to może zrobisz szkic - jak to naprawdę wygląda. Dotyczy to obu wraków(nie będę dublował postów).

kazimierz - 05-05-2003, 16:54
Temat postu: szkic
ten szkic jest ok!!!!! natomiast opis wraku z pod wody :((((( sorki ale lipa to samo tyczy sie SVANHILDA wiem tez ze szkic jest sprzed wysadzenia wraku ,no ale wpadki sa ogromne ,zapraszam przyjedz hoc masz daleko warto,jezeli zas chodzi o moje zdolnosci rysownicze to naprawde nikt by tego niechciał ogladac !!!! pozdrawiam Kazik przepraszam tez za błedy ale wszyscy wiedz ze pisze strasznie
kijanek - 14-07-2003, 10:23

Jeżeli potwierdzi się informacja, którą wygrzebałem właśnie we wspomnieniach admirała Reinharda Scheer'a (GERMANY'S HIGH SEA FLEET IN THE WORLD WAR) to mamy do czynienia z bardzo zasłużonym holownikiem. Oto według admirała holownik "Arngast" uczestniczył w... tzw. Bitwie Helgolandzkiej w czasie Pierwszej Wojny Światowej. No, może trochę przesadziłęm z tym "uczestniczył", ale jest odnotowany jako jednostka, która uczestniczyła w ratowaniu rozbitków z niemieckiego topedowca V187 i przywiozła do Wilhelmshaven 44 uratowanych marynarzy.
kazimierz - 01-06-2005, 09:01

Może to już i było :)
ale moje opuznienie jest straszne :(((
jaka wizurka i cos więcej
http://www.hogarthian.pl/...xx=bal_07150505

Pozdrawiam Kazik

Sebalast - 20-06-2005, 11:14

Witam

Wczoraj tj. 19/06 woda dosyc ciepla okolo 13 stopni. Widocznosc ok 5-6 metrow, niestety na samym wraku 2-3m. Ale byly za to krewetki :-) )

Pzdr

Sebastian Popek