FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kiedy zacząć kurs?

zachowania - 16-08-2016, 12:53
Temat postu: Kiedy zacząć kurs?
Witajcie,
w maju byłem z moją połówką na intro nurkowym. Się kobieta obawiała jak to z tym sprzętem w ustach będzie pod wodą, jak oddychać ;) i niezbyt przekonana jednak ze mną pojechała...
A po wyjściu z basenu...... pytania: "Kiedy robimy kurs?" :)
no właśnie... Kiedy rozpoczynać kurs? Czy teraz jest dobry na to czas? Mam na myśli powoli zbliżający się koniec lata.. zimniejsze wody. Czy może lepiej poczekać do wiosny?

grol - 16-08-2016, 13:06

Ja bym zdecydowanie nie odkładał, bo kobieta zmienną jest :) Jeszcze przez 2 miesiące woda będzie w miarę ciepła, nawet w piance.
A wspólna pasja/hobby z połówką fajna jest - moja żona nurkuje...

wiecznychlopiec - 16-08-2016, 14:50

grol napisał/a:

A wspólna pasja/hobby z połówką fajna jest - moja żona nurkuje...

i kosztowna .... :ping:

Piotr Stańczuk - 16-08-2016, 17:45

Jeszcze z miesiąc, dwa poczekaj, potem kup 2 tygodnie w Egipcie i w Sharm w NAutica lub np Marsa 3Will zrobicie kurs i kilka dodatkowych dni nurkowania.
Teraz jeszcze za gorąco, w październiku będzie idealnie.

FABER - 16-08-2016, 18:08

Wieczny tak zle i tak nie dopsz. Ja osobiście wolałbym nurkująca babkę. Moze świadomość wydatków większa ze str kobity nurtującej ale świadomość must buy teZ ;) . No chyba ze nie liczy deco na całkach buahahaha
anarchista - 16-08-2016, 22:30

wiecznychlopiec napisał/a:
i kosztowna ....
Jak jest się w środowisku, to nurkowanie jest niezbyt drogie.

pozdrawiam rc

pecze - 16-08-2016, 22:59

Cytat:
Kiedy rozpoczynać kurs?

Jak najszybciej żeby nie tracić czasu na przyjemności.

wiecznychlopiec - 17-08-2016, 11:09

anarchista napisał/a:
Jak jest się w środowisku, to nurkowanie jest niezbyt drogie.

pozdrawiam rc

widocznie nie jestem w "takim środowisku" żeby mnie ktoś za nurkowania za darmo zabierał, za darmo serwisował sprzęt czy nawet mi go podarował, tlenu i helu jakoś też nikt mi nie chce oddawać.... hm... na stacjach też karzą płacić za benzynę... nawet za prom ostatnio musiałem zapłacić... no kurcze

zazdroszczę więc tobie możliwości "taniego nurkowania"... możesz napisać w jakim ciekawym miejscu byłeś ostatnio i nurkowałeś? i po jakich kosztach?

anarchista - 17-08-2016, 11:58

żeby mnie ktoś za nurkowania za darmo zabierał,
Ś.P. Stanisław Tlałka Instruktor nurkowania LOK na JM Nora i JM Nora II. Dzięki jednemu z wypłynięć, widziałem na zatoce zachód słońca i wschód księżyca w pełni. Synek jak podrósł to był "sternikiem", też zostawałem przydzielony do płynięcia na kurs.
za darmo serwisował sprzęt czy nawet mi go podarował
R.Gałach i inni znajomi, ode mnie też dostawali to co było potrzebne.
tlenu
Jak nie jesteś obrzydliwy i oddychasz 10 letnim, to też daje się zorganizować.
zazdroszczę więc tobie możliwości "taniego nurkowania".
Znajomy potrzebuje serwis sprężarki nad Piłaknem, to się jedzie, wykonuje serwis i nurkuje. Zapewnia dach nad głową i żarcie, po jeziorze pływa kasza lodowa. Wrakowisko w zatoce 2 razy za darmo. Inne lokalizacje również. Tyle że jak znajomy potrzebuje pomoc przy czyszczeniu kadłuba to się zgłaszasz. Jak on sam chce wykonać taką pracę, to bez pytania zostajesz na asekuracji. Od znajomych dostałem sprężarkę AK 200. Potrzebowali duży 15 cm średnicy manometr to dostali. Jest też taki stary poziom znajomości w nurkowaniu.
Literatura z puli egzemplarzy autorskich, bo się jest odpowiednim odbiorcą.
Kiedyś nad jez. Wuksniki przyjechałem z rodziną 2 kotami i sprzętem nurkowym. Po 15 minutowej rozmowie z R.Gałachem, dostałem suchy skafander Draeger. Z UW przy okazji praktyk robotniczych dostałem butle do metanu, używałem jako brzegowy magazyn powietrza, Przywieźli na koszt UW. Nie zapłaciłem ani grosza. Z Zabezpieczenie Reaktora Atomowego "Maria" ze Świerku, wydobyłem 3 aparaty tlenowe M61 i 3 W70 koszt to podania. Namiar, kolega z serwisu który je serwisował i wycofał z użycia, po odsłużeniu swojego. Od niego dostałem ucieczkowy sprzęt w technice KO2, było to pomocne w drugim patencie. Wacława z Manty Opole też mogę wymienić.
Jak oni coś potrzebują, to dostają, jak ja, to też się udaje.

Możesz być w PADI, gdzie wszystko Tobie sprzedadzą, z poczuciem bezpieczeństwa włącznie.

pozdrawiam rc

zachowania - 17-08-2016, 12:52

grol napisał/a:
A wspólna pasja/hobby z połówką fajna jest

pełna zgoda :) nie widzę wspólnych wyjazdów spędzać w inny sposób :)

i kosztowna ....

jak każda pasja dzisiaj.... ale chyba można te wydatki jakoś zrównoważyć :)

anarchista - 17-08-2016, 13:28

zachowania napisał/a:
ale chyba można te wydatki jakoś zrównoważyć
Wymaga to odpowiednich podstaw w wiedzy, kiedyś na allegro.pl pewna firma sprzedawała butle 7lx200 at. Bez zaworów. Jak się zdobyło zawór za rozsądne pieniądze, to można było się w 100 zł zmieścić razem z atestem, w tanim miejscu. W-wa ul Emaliowa.
na stacjach też karzą płacić za benzynę
W nawiązaniu do tekstu wyżej, podarowałem człowiekowi którego na oczy nie widziałem, korpus zaworu do takiej butli. Tu na FN. Zgazyfikuj samochód robiłem to kilka razy, jak było można samemu z błogosławieństwem dozoru technicznego kolejowego i potem jak nie można było tego samemu robić.

pozdrawiam rc

Henry - 17-08-2016, 15:10

Piotr Stańczuk napisał/a:
Jeszcze z miesiąc, dwa poczekaj, potem kup 2 tygodnie w Egipcie i w Sharm w NAutica lub np Marsa 3Will zrobicie kurs i kilka dodatkowych dni nurkowania.
Teraz jeszcze za gorąco, w październiku będzie idealnie.

Nie mam zaufania do takiego trybu szkolenia .Widywałem tam wiele w zasadzie parodii szkoleń niż ich faktyczną naukę. Nawet mój instruktor z którym onegdaj byłem tam przy okazji odstawiał "manianę" w porównaniu do tego jakie miał wymagania w Polsce. Moim znajomym nie polecam takiego rozwiązania.
Proponuje im nauczenia się nurkowania i przejścia cyklu szkoleniowego w naszych warunkach i klimatycznych i warunkach panujących pod wodą po to, by po przybyciu w rejon gdzie mamy do czynienia z fantastycznymi i nie spotykanymi widokami nie zawracać sobie gitary pierdołami w stylu "a który to jest przycisk góra a który dół " albo walką z źle założoną maską i w związku z tym lekko podciekającą lub zawracaniem sobie uwagi na majtającą się butlą na moich plecach. To są błędy oczywiście do szybkiej eliminacji ale tak czy siak w trybie szkoleniowym urastają do rangi powodującej nasze zwątpienie w sukces.
Pierwszy raz pojechałem tam już po kolejnym kursie i po wielu nurkach w polskich zbiornikach. Nurkując czułem się swobodnie ale kiedy wskoczyłem po raz pierwszy do tamtejszej wody o mało nie zgubiłem automatu z wrażenia. To jak może być pięknie , inaczej, milej , cieplej itd. itp. Naprawdę mogłem się całą gębą rozkoszować tym co widzę i co mnie otacza a nie koncentrować się na sobie i walką z sprzętem , walką z lękami.
Co do "połówki" to w moim przypadku padło podobne pytanie.
Dziś widzę ,że moja "połówka" jest w swoim żywiole. Uważam ,że jest lepsza pod wieloma kwestiami niż ja. Mam do niej ogromne zaufanie i wiem, że ma pojęcie o nurkowaniu nie tylko w kontekście nurkowania partnerskiego, Zawsze ma mnie na oku jak i otoczenie. Trudno przy takim partnerze nie czuć się bezpiecznie i komfortowo. Nurkujemy od wielu lat razem i pod wodą rozumiemy się nie mniej niż nad nią.

zachowania - 18-08-2016, 11:55

Henry napisał/a:
Proponuje im nauczenia się nurkowania i przejścia cyklu szkoleniowego w naszych warunkach...

i tak na razie zostanie :)
szukamy szkoły...

piotr63 - 19-08-2016, 20:03

Dlaczego dalej widze posty anarchisty dodałem do do ignorowanych Darek obiecał że tym się zajmie i dalej mam koszmary
anarchista - 19-08-2016, 21:57

piotr63 napisał/a:
Dlaczego dalej widze posty anarchisty dodałem do do ignorowanych Darek obiecał że tym się zajmie i dalej mam koszmary
To Twoja pokuta za chamówę.
Lub zostałeś perfidnie wpuszczony na minę, ignorowanie nie działa wobec moderatorów.

pozdrawiam rc

piotr63 - 20-08-2016, 16:55

Darek to forum spada na psy Nie ma modów jedyny smok którego nie można dodać do ignorowanych obiecałeś że pozbawisz go moda I Co??????
anarchista - 20-08-2016, 17:11

piotr63 napisał/a:
Darek to forum spada na psy Nie ma modów jedyny smok którego nie można dodać do ignorowanych obiecałeś że pozbawisz go moda I Co??????

Dwie sprawy "Smok" rozpoczynałem wersalikiem. To co robisz jest nietaktowne.
Nie chcesz czytać co piszę, nie czytaj, wymaga to dosyć dużej wiedzy na początek.
Sam jakiś mało kreatywny jesteś. Taktownie nie komentuję tego brutalniej.

Zaśmiecasz temat o kursie.
Taka Twoja chamówa odstrasza ludzi.

piotr63 napisał/a:
smok = narcyz wszystko wie

Bardzo przepraszam że przytłaczam Ciebie.
Znajomi habilitowani i profesorowie nie mają takich problemów.

pozdrawiam rc

luqu - 20-08-2016, 23:09

Znajomi habilitowani i profesorowie nie mają takich problemów

Znajomi habilitowani i profesorowie to ....cudowne hasło dodam sobie do argumentu kończącego dyskusje.
Miałem juz nie pisać ale ujęło to do cna

anarchista - 21-08-2016, 08:49

luqu napisał/a:

Znajomi habilitowani i profesorowie to ....cudowne hasło dodam sobie do argumentu kończącego dyskusje.
Jak się korzysta z cudzego tekstu, to się cytuje. Lub używa " .

Życzę Tobie dużo szczęścia w nurkowaniu, będzie bardzo potrzebne.

pozdrawiam rc

luqu - 21-08-2016, 17:40

anarchista napisał/a:
luqu napisał/a:

Jak się korzysta z cudzego tekstu, to się cytuje. Lub używa " .

Życzę Tobie dużo szczęścia w nurkowaniu, będzie bardzo potrzebne.

pozdrawiam rc

Masz racje najmocniej przepraszam nie zauważyłem ze nie użyłem znaku "
Życzenia przyjmuje i Tobie rownież życzę szczescia bo jak wiadomo zawsze potrzebne jest w zyciu niezależnie co sie robi. Wiedzę i doświadczenie z pewnością masz ogromne tak ze pozostaje dodać ciut szczescia i jest po prostu sytuacja idealna.

jo. - 23-08-2016, 09:13

Co prawda przy nurkowaniu z "drugą połówką" koszty się dublują, ale za to nie ma dyskusji na co wydać pieniądze, jak spędzić urlop, a jak się coś kupuje w dwóch egzemplarzach to i zniżki są....
FABER - 23-08-2016, 09:30

sw racja!!! :beer3: