| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Aparatura do nurkowania.
Sengeos - 22-08-2016, 22:46 Temat postu: Aparatura do nurkowania. Przy okazji witam forumowiczów, ponieważ jestem tu nowy. Więc tak zainspirował mnie ten filmik https://www.youtube.com/w...iW0YfA&index=3.
I pomyślałem a gdyby tak zrobić z tego coś w rodzaju ,,butli z tlenem"
Tylko pytanie brzmi, czy to zadziała i jest bezpieczne? Nie znam się na nurkowaniu dlatego pytanie kieruje do was i z góry dziękuje za odpowiedź.[/list]
Jacek Wo - 23-08-2016, 00:12 Temat postu: Re: Aparatura do nurkowania.
| Sengeos napisał/a: | Przy okazji witam forumowiczów, ponieważ jestem tu nowy. Więc tak zainspirował mnie ten filmik https://www.youtube.com/w...iW0YfA&index=3.
I pomyślałem a gdyby tak zrobić z tego coś w rodzaju ,,butli z tlenem"
Tylko pytanie brzmi, czy to zadziała i jest bezpieczne? Nie znam się na nurkowaniu dlatego pytanie kieruje do was i z góry dziękuje za odpowiedź.[/list] |
Najpierw pomyśłałem, że sobie jaja robisz, ale znalazłem ten wątek:
https://majsterkowo.pl/forum/viewtopic.php?p=32057
i widzę, że to na serio.
To i odpowiedź bardzo serio - to niebezpieczne.
No i bez sensu - w nurkowaniu z aparatami oddechowymi stosuje się butle (stalowe i aluminiowe [rzadko kompozytowe]) pompowane do ciśnienia 4000 PSI, te Twoje 150 PSI to ca. 10 bar, czyli kilka razy mniej niż ciśnienie tzw. rezerwy. Z takim zbiornikiem nie da się nurkować, wtłoczona tam ilość powietrza wystarczy teoretycznie na około 3 minuty oddychania na głębokości 10 metrów
A praktycznie - z takim baniakiem na plecach ciężko będzie nurkować, ale za to fajnie będzie działać jako tratwa ratunkowa
Sengeos - 23-08-2016, 10:59
Dzięki za odpowiedź. 150 psi mieści się w jedną butelkę. Butelek będzie 8 czyli łącznie 1200psi.
Nurkował bym na około 5m w jeziorze. Do tego oczywiście miałbym jakiś balast aby dać rade zanurkować z tym.Na ile by mi około starczyło powietrza z tych 1200psi? Nie robiłem sobie jaj poważnie chciałem coś takiego spróbować
Yavox - 23-08-2016, 11:34
| Sengeos napisał/a: | | Dzięki za odpowiedź. 150 psi mieści się w jedną butelkę. Butelek będzie 8 czyli łącznie 1200psi. |
1. Masz butelkę o pojemności litra.
2. Załóżmy, że da się ją nabić do ciśnienia 10 bar (co tak na oko jest dla mnie bardzo mało wiarygodne, bo nawet mój żelazny baniak do hydroforu się nabija do 6 a 10 to już jest w nim poza skalą manometru). Ale załóżmy.
3. W związku z powyższym, do takiej butli wciśniesz 10 litrów powietrza pod ciśnieniem atmosferycznym.
4. W całym tym ustrojstwie masz w związku z tym 9*10=90 litrów.
Gdybyś oddychał tym na powierzchni, przy standardowym zużyciu 20 litrów na minutę, starczyło by to na jakieś 4 do 5 minut. Na głębokości 5 metrów starczy na krócej, ponieważ te 20 litrów na minutę jest obliczone dla ciśnienia 1 atmosfery na powierzchni a na 5 metrach panuje ciśnienie 1,5 atmosfery, więc będziesz miał 90l/(20l/min*1,5) czyli 3 minuty.
Nie mam pojęcia, jak miałbyś to podłączyć do normalnego drugiego stopnia aparatu oddechowego, żeby dobrze działał - bo taki przeważnie potrzebuje zasilania go powietrzem pod takim ciśnieniem, jakie będziesz miał przez dosłownie chwilę jak nabijesz ten dziewięciopak na maksa.
Do tego, trzeba będzie zrobić jakieś przejściówki, związane z zakuwaniem węży.
Do tego, tak naprawdę automat przestanie ci podawać powietrze szybciej niż zejdzie z tych butelczyn do zera.
Do tego, potrzeba ponad 9 kilo ołowiu, żeby to zatopić.
Do tego, jest to wielkie i stawia opór, więc trudno z tym pływać.
BTW, nie ma żadnych 1500 psi z tych butli, mylisz jednostki objętości z jednostkami ciśnienia. Jeżeli zamierzasz nurkować, naprawdę proponuję pójść na kurs, bo jest wiele rzeczy, których jeszcze nie wiesz i możesz zrobić sobie krzywdę. Być może warto nauczyć się nurkować bez butli (freediving), w ten sposób 2 minuty pod wodą jest stosunkowo łatwe i szybkie do osiągnięcia, a całe to twoje ustrojstwo daje mniej więcej taki czas, kosztem bezsensownie dużego ryzyka.
Sengeos - 23-08-2016, 11:45
Dlatego też poprosiłem was o pomoc gdyż ja się na tym nie znam. Dziękuje za odpowiedzi, teraz już wiem że to nie ma sensu. Temat do zamknięcia.
anarchista - 23-08-2016, 11:57
| Yavox napisał/a: | | 1. Masz butelkę o pojemności litra. |
| Yavox napisał/a: | 3. W związku z powyższym, do takiej butli wciśniesz 10 litrów powietrza pod ciśnieniem atmosferycznym.
4. W całym tym ustrojstwie masz w związku z tym 9*10=90 litrów.
| Tu się o dekadę chlasnąłeś w rachunkach.
Ile osób widziało butlę na 300 at PET ? Jest kicha taka jak w zwykłej butelce PET i oplot z włókna: węglowego, kewlarowego czy szklanego. Również Rosjanie stosowali oplot "na rympał" włóknem szklanym na butli stalowej. Kiedyś stosowano oplot struną.
Jakieś możliwości istnieją, produkcji zbiornika ciśnieniowego kompozytowego.
Nawet w Polsce mamy 2 producentów takich zbiorników: Safer i Stako.
http://www.safercylinders.net/143,technologia.html
pozdrawiam rc
Yavox - 23-08-2016, 12:29
Czekaj no, gdzie się chlasnąłem? Dziewięć butli po litrze to dziewięć litrów. Napompowane do 10 ata to dziesięć razy więcej czyli 90. Gdzie jest błąd, bo albo jestem ślepy albo się mocno nie wyspałem...
Sengeos - 23-08-2016, 12:39
Chciałem to robić z 2l butelek.
anarchista - 23-08-2016, 13:13
| Yavox napisał/a: | 4. W całym tym ustrojstwie masz w związku z tym 9*10=90 litrów.
| Gdzie napisałeś o 9 butelkach.
| Sengeos napisał/a: | | Chciałem to robić z 2l butelek. | idziesz na złom, kupujesz za 5zł butlę do azotu 2l 150 at. Lub gaśnicę z ciśnieniem pracy 130 at. Sporadycznie butlę powietrzną z ciśnieniem pracy 200 at. Tak kupiłem zestaw 2x4lx200 at, za 50 zł był też 1 i 2 stopień, noszak i manometr.
Kiedyś na piknik nurkowy nad jez. Białym, zabrałem gaśnicę nurkową 8l 130 at.
Możliwości bardziej poważnych jest wiele. Trzeba rozumieć oznaczenia na butli i nie brać butli po fosgenie, do celów nurkowych.
pozdrawiam rc
Jacek Wo - 23-08-2016, 13:38
| anarchista napisał/a: | | Yavox napisał/a: | 4. W całym tym ustrojstwie masz w związku z tym 9*10=90 litrów.
| Gdzie napisałeś o 9 butelkach.
| Sengeos napisał/a: | | Chciałem to robić z 2l butelek. |
|
9 butelek było w podlinkowanym przez autora wątku filmie
9 butelek po 2 litry = 18 litrów pojemności łącznej
wzmiankowana na innym forum (odnośnik w moim linku) pompka dająca 150 PSI
daje nam 18 litrów o ciśnieniu 150 PSI czyli ca. 10 bar, czyli 180 litrów sprężonego powietrza
anarchista - 23-08-2016, 13:51
Przyznaję się bez bicia, filmu nie oglądałem.
Ładowałem butle tlenowe 10 l sprężarką lodówkową do 20 at. Też dawało to trochę swobody. Później wszedłem w sprężarki, np AK 50 dawała ciśnienia do 90 at w małych butlach i 70 at w zestawie 3x7l. Potem wyższe ciśnienia, w kolejnych sprężarkach. Własna pompa do testów hydrostatycznych filtrów. Dzięki temu miałem filtr indywidualny, w czasach kiedy reszta środowiska jeszcze nie znała takiego pojęcia.
pozdrawiam rc
Yavox - 23-08-2016, 14:05
| anarchista napisał/a: | | Przyznaję się bez bicia, filmu nie oglądałem. |
Całe szczęście. Już myślałem, że nie potrafię mnożyć przez dziewięć
zolwiu - 23-08-2016, 20:29
O czym ta dyskusja .. Może specjalistą nie jestem ale jak się kolega dociąży do takiego zestawu to po wyssaniu powietrza jest spore prawdopodobieństwo nie wypłynięcia Powodzenia Do obciążenia proponuje równie profesjonalne obciążenie : cegły dziurawki na sznurku umocowana do szyi
Sengeos - 23-08-2016, 21:53
hahah Temat do zamknięcia.
anarchista - 23-08-2016, 23:06
| zolwiu napisał/a: | | Może specjalistą nie jestem | Tu się zgadzam, nie jesteś specjalistą.
| zolwiu napisał/a: | | O czym ta dyskusja .. | O prostowaniu bananów.
| zolwiu napisał/a: | | cegły dziurawki na sznurku umocowana do szyi | Dziurawki nie są dobre, bo puste w środku, używałem cegieł w plecaku jako balast.
Tu tematy dla tych co chcą zdobyć sprzęt.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=41493
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=34956
pozdrawiam rc
Turlogh - 24-08-2016, 09:32
| anarchista napisał/a: |
| zolwiu napisał/a: | | cegły dziurawki na sznurku umocowana do szyi | Dziurawki nie są dobre, bo puste w środku, używałem cegieł w plecaku jako balast.
|
Nie wszyscy mają zaraz plecaki na nurkowisku
Yavox - 24-08-2016, 10:21
Tak, to jest rozwiązanie mniej więcej na miarę tego z filmu pokazującego połączone butelki po Spricie.
anarchista - 24-08-2016, 10:38
| Turlogh napisał/a: | | Nie wszyscy mają zaraz plecaki na nurkowisku | Byłem w wężowej konfiguracji. Magazynem była butla po metanie 55lx200at zdobyta z UW.
Wtedy plecak był rozwiązaniem które umożliwiało szybki zrzut.
pozdrawiam rc
Yavox - 24-08-2016, 10:44
Szybki zrzut? W sensie, że odpinasz nagle klapę, cegły lecą na dół a nurek leci w górę?
anarchista - 24-08-2016, 11:58
| Yavox napisał/a: | | Szybki zrzut? W sensie, że odpinasz nagle klapę, cegły lecą na dół a nurek leci w górę? | Zdejmuje się pas ramieniowy i spada.
pozdrawiam rc
Turlogh - 24-08-2016, 12:10
| Yavox napisał/a: | | Szybki zrzut? W sensie, że odpinasz nagle klapę, cegły lecą na dół a nurek leci w górę? |
Podobnie jak zrzut pasa balastowego czy całej masy super hiper zajebistych, najczęściej samogubiących się kieszeni różnistych dżaketów.
Scaner - 24-08-2016, 18:04
Co wy palicie ? Bo jak czytam to widzę że mocno ryje beret też bym chciał tak się wyluzować. Proszę o ewentualne namiary na dealera lub przepis na uprawę
wiecznychlopiec - 24-08-2016, 19:13
Janusze nurkowania
anarchista - 24-08-2016, 23:21
| Scaner napisał/a: | | Co wy palicie ? | Osobiście nie palę niczego.
Tak przyznaje się robiłem te szaleństwa o których tu napisałem.
Faktycznie powinno to iść w dziale "czego nie należy robić".
pozdrawiam rc
zolwiu - 25-08-2016, 09:23
Zanim zostałem zbesztany przez kolegę , próbowałem w delikatnym sarkaźmie wyperswadować zamieszczania takich pomysłów na poważnym forum.
O koledze zamieszczającym post praktycznie nic nie wiemy , jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....
anarchista - 25-08-2016, 09:38
| zolwiu napisał/a: | | zostałem zbesztany przez kolegę | I zmartwiłeś się ?
| zolwiu napisał/a: | | jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " ..... | Nie ma żadnego doświadczenia. Dlatego kierowałem w stronę rozwiązań w technice wysoko ciśnieniowej. Która trudna jest i będzie barierą.
Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne.
pozdrawiam rc
Yavox - 25-08-2016, 10:02
| anarchista napisał/a: | | Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne. |
Plecak z cegłami?
Tak na serio, to jak kolega chce nurkować po kilka minut, to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle. Do butli dwie opaski z nierdzewki zeby zamocować szlufkę do pasa, zwykły parciany pas balastowy do awaryjnego zrzutu tego wszystkiego w razie czego i gitara. Przeważenie pewnie z półtora kilograma, dziesięć minut na kilku metrach w ciepłej wodzie na takiej półtoralitrowej flaszce można w samych gaciach posiedzieć.
Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki...
anarchista - 25-08-2016, 10:08
| Yavox napisał/a: | | Plecak z cegłami? | W trochę innej klasie "aparatury nurkowej" | Yavox napisał/a: | | to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle. | Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem. | Yavox napisał/a: | | Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki... | Mogę firmowego, których 6 wydobyłem z Zabezpieczenia Reaktora Atomowego "Maria".
Są filmiki na FB jak gość na nich pływa. Nie wiedział o pewnych regulacjach, podałem.
Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam.
pozdrawiam rc
Yavox - 25-08-2016, 10:21
| anarchista napisał/a: | | Yavox napisał/a: | | to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle. | Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem. |
No niestety, od pewnego momentu nie da się już chyba iść takim skrótem, żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało. Można podnieść bezpieczeństwo ww. rozwiązania poprzez skręcenie twina z dwóch argonówek, ale będzie to miało dość nieprzyjemny wpływ na koszty
| anarchista napisał/a: | | Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam. |
Podwodny kociołek czarnoksiężnika z masą tlenotwórczą? Wyciągasz zawleczkę, potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz?
anarchista - 25-08-2016, 11:41
| Yavox napisał/a: | | potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz? | Nie trzeba potrząsać, czas jest dłuższy i nie ma drugich płuc, jako część zamienna. | Yavox napisał/a: | | żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało. | Daje się, tylko słowa kluczowe "bycie w środowisku". Lub inaczej wiedza. Miałem butle po 25 zł za sztukę, pojemności 1l, 2l i 5l. Rozeszły się wśród znajomych.
Tu na FN ludzie oddawali, więc można.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 25-08-2016, 11:47 ]
Były też 4l
pozdrawiam rc
Scaner - 25-08-2016, 20:07
| zolwiu napisał/a: | | trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " ..... |
Ani trochę To po prostu Darwin dzięki niemu gatunek się rozwija.
RobikP - 26-08-2016, 00:09
| Scaner napisał/a: | | zolwiu napisał/a: | | trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " ..... |
Ani trochę To po prostu Darwin dzięki niemu gatunek się rozwija. |
lubię to
al_fik - 27-08-2016, 09:00
a nie wydaje się Wam, że to z czego taki neofita oddycha pod wodą na znaczenie drugorzędne... że ważniejsze jest mimo wszystko to czy wie jak oddychać ?
W początku lat `90 trafiłem na pomoście nad jedną z krakowskich sadzawek dwóch kolesi z radzieckim zestawem "podwodnik 2" - wyglądali na takich którzy nie bardzo wiedza co i jak. Po 5 minutach rozmowy, gdu usłyszeli między innymi o przedmóchiwaniu ucha , barotraumie płuc i oka ... nie weszli do wody
anarchista - 27-08-2016, 20:31
| al_fik napisał/a: | | "podwodnik 2" | AWM 2, 4 to 3 butle 7lx150at.
Mogli mieć AWM-1m nazwa Podwodnik (dwustopniowy o stopniach połączonych) 2x7lx150at. Lub Ukrainę 2 2x7lx150 at (dwustopniowy stopnie rozdzielone). Były też AWM 5, 7, 2x7l 150 lub 200 at.
To co w końcu mieli ?
pozdrawiam rc
al_fik - 28-08-2016, 15:14
ruski, dwubutlowy zestaw z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ?
anarchista - 28-08-2016, 21:04
| al_fik napisał/a: | | z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ? | Mieli AWM 5, 7.
Podwodnik (AWM 1m) to zestaw 2 butli z pływakiem między butlami i dwu wężowym AO, manometrem. Włączenie się pod wodą w zalany mocniej AO do łatwych nie należy. To zafundowało by ochlaj wodą, u większości obecnych nurków.
pozdrawiam rc
al_fik - 28-08-2016, 21:38
nie ochlaj, tylko utonięcie. Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ... tamci na szczęście mieli automat z rodzielonymi stopniami redukcji. Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy, zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem
anarchista - 29-08-2016, 09:26
| al_fik napisał/a: | | Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ... | Owszem można, Polskie Morsy nie miały zaworków, Kajman już miał. | al_fik napisał/a: | | Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy | Nie mam żadnych zastrzeżeń do uchronienia przed samobójstwem, zielonych ludzi. | al_fik napisał/a: | zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem
| Kiedyś pokazałeś błąd w oprogramowaniu pewnego komputera, widzisz jak ważna jest wiedza użytkownika i przede wszystkim projektanta sprzętu.
http://forum-nuras.com/vi...t=39354&start=0
Za tamto i za tych dziękuję.
pozdrawiam rc
al_fik - 30-08-2016, 18:17
| anarchista napisał/a: | | Kiedyś pokazałeś błąd w oprogramowaniu pewnego komputera... |
a najzabawniejsze, że nadal z nim nuram, ładny jest ... na drugiej łapie mam inny
|
|