FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Nurkowanie w Grecji - pozwolenia

ghonek - 01-09-2016, 16:07
Temat postu: Nurkowanie w Grecji - pozwolenia
Mam pytanko do tych którzy nurkują samodzielnie lub prowadzą nurkowania w Grecji. Czy obecnie wymagane są jakiekolwiek pozwolenia?
WW - 01-09-2016, 18:21

W Grecji obowiązuje bardzo ściśle przestrzegany zakaz nurkowania z butlą, poza nurkowaniami wykupionymi w certyfikowanych bazach. Wyjątkiem jest półwysep Halkidiki, gdzie wolno nurkować. Miejsca dozwolone często się zmieniają i należy zasięgnąć informacji na miejscu. Jednak nurkowanie tam to strata czasu - pustynia - wiem, bo sprawdzałem.
I moja osobista rada, nie próbuj to robić po naszemu/po cichu. Byłem świadkiem jak z sąsiedniego jachtu wieczorem cichutko Anglicy weszli i zanim wyszli, już przy burcie stała grecka policja. Bardzo często kotwicowiska są po prostu obserwowane. Tam są całe mafie, które pod osłoną nocy przypływają szybkimi łodziami i wyciągają artefakty, namierzone uprzednio w czasie "rekreacyjnego nurkowania". Nawet snorkowanie z jachtu jest podejrzliwe i obserwowane.
Jeśli wieziesz sprzęt samochodem, zadbaj, aby na granicy zaplombowano Ci butlę. Po przybyciu do Halkidiki tą plombę musi zdjąć policjant! W drodze powrotnej to samo! Znaleziony w samochodzie sprzęt do nurkowania bez plomby jest zabierany "do wyjaśnienia", co w Grecji trwa ok. 2 i wymaga Twojej obecności w sądzie, a więc praktycznie jest to przepadek sprzętu.

xaltuton - 05-10-2016, 15:43

Cytat:

Znaleziony w samochodzie sprzęt do nurkowania bez plomby jest zabierany "do wyjaśnienia", co w Grecji trwa ok. 2 i wymaga Twojej obecności w sądzie, a więc praktycznie jest to przepadek sprzętu.

A co z samolotem? Bo jesli tam nie musze plombowac, a w samochodzie juz
tak, to jaki tego sens?

WW - 05-10-2016, 17:11

Jeszcze nie spotkałam nikogo, kto wiózł by butle samolotem :zdz: , a to one, jak pisałem wcześniej, są plombowane.
Przypuszczam, że gdyby ktoś jednak przywiózł butle, to o ich zaplombowanie powinien postarać się na lotnisku. :bee;

xaltuton - 06-10-2016, 13:33

Ok, to sie wyjasnilo, bo zaniepokioil mnie fragment

Znaleziony w samochodzie sprzęt do nurkowania bez plomby jest zabierany "do wyjaśnienia", co w Grecji trwa ok. 2 i wymaga Twojej obecności w sądzie, a więc praktycznie jest to przepadek sprzętu.