FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Prawidłowe metody oddychania ?

watermaniac - 01-09-2016, 21:27
Temat postu: Prawidłowe metody oddychania ?
Witam,

nie posiadam certyfikatu, ale 4 razy nurkowałem w sprzęcie z instruktorem do 4 metrów, pływam też w ABC, byłbym wdzięczny Wam za rozwianie moich wątpliwości:
I Kwestia - oddychanie z automatu podczas wynurzania:
Oczywiście czytałem, że nie należy wstrzymywać oddechu wziętego z butli pod wodą, zwłaszcza przy wynurzaniu = przy wynurzeniu należy wypuszczać powietrze (bo barotrauma płuc), jednak na jednym wdechu z większej głębokości się nie wynurzę i w końcu trzeba będzie wziąć wdech i teraz mam pytanie czy na czas wzięcia wdechu należy zatrzymać wynurzenie (zwolnić szybkość wynurzania) czy podczas wynurzania mogę normalnie oddychać nie ryzykując rozerwania płuc ?
Jest też takie ćwiczenie, że nabieram powietrze i zwiększam swoją pływalność czy w tym wypadku można bezpiecznie zatrzymać oddech z pełnymi płucami czy powietrze należy natychmiast wypuścić po napełnieniu płuc ?
II Kwestia – jaka jest prawidłowa technika oddychania z automatu, chodzi mi czy powietrze powinienem wypuszczać powoli (pojedyncze bąble) czy szybko?
III Kwestia wynurzanie na bezdechu – czy wynurzając się np. z 5, 10 metrów, jeżeli nie będę robił wydechu lub będzie on znikomy (oszczędzanie powietrza) rozsadzi mi płuca czy nie? Teoretycznie nabrałem powietrza na powierzchni i nie powinno ono zwiększyć swojej objętości przy wynurzeniu, ale po przeczytaniu pewnej książki i obejrzeniu tam rysunku pewny tego nie jestem.

Z góry dzięki, pozdrawiam.
Watermaniac

grol - 01-09-2016, 21:46

Pytanie I i II - oddychać normalnie, może nieco wolniej i nieco głębiej.
Pytanie III - jeżeli nie oddychasz z automatu, tylko nabrałeś powietrza na powierzchni to wynurzenie na powierzchnię nie grozi barotraumą płuc

ALE: nie testuj tych umiejętności przez uzyskaniem odpowiednich umiejętności po okiem kompetentnej osoby - najlepiej kurs u dobrego instruktora. Bezpieczne nurkowanie wymaga wytrenowania znacznie więcej umiejętności niż samo oddychanie z automatu...

md1974 - 01-09-2016, 22:35

Oddychać normalnie. Im bardziej zbliżymy się do oddychania naturalnego tym lepiej.
Przy normalnym oddychaniu nie wykorzystujemy 100% objętości płuc, zatem jest trochę miejsca na rozprężanie. W związku z tym przy zalecanych prędkościach wynurzania nie ma problemu z nadmiarem powietrza mogącym zaszkodzić naszym płucom.
Dobrze jest zmniejszyć prędkość wynurzania w zakresie małych głębokości (np. od 10m do powierzchni) ponieważ tam mamy największą względną zmianę ciśnienia -> największy przyrost objętości powietrza zamkniętego w płucach.
Wyjątkiem od normalnego oddychania przy wynurzaniu jest wynurzanie awaryjne z prędkością nad którą nurek nie panuje. Wtedy trzeba robić wszystko aby mieć jak najmniej w płucach. Przy pierwszej takiej akcji najczęściej dziwimy się jak dużo jest do wydychania.

Pozdrawiam,
Mariusz

Dopisane dla Autora:
Prawidłowe prędkości wynurzania w rozumieniu rekreacyjnym to do 10 m/min. W ostatniej fazie można zastosować 3 m/min. Niektórzy stosują nawet ok. 1 m/min.

anarchista - 01-09-2016, 22:38

watermaniac napisał/a:
Jest też takie ćwiczenie, że nabieram powietrze i zwiększam swoją pływalność czy w tym wypadku można bezpiecznie zatrzymać oddech z pełnymi płucami czy powietrze należy natychmiast wypuścić po napełnieniu płuc ?
Jeśli pozostajesz na stałej głębokości to problemu nie ma o ile nie zamykasz płuc, jeśli nabrałeś i są otwarte czyli może samo wylecieć, to OK.
watermaniac napisał/a:
II Kwestia – jaka jest prawidłowa technika oddychania z automatu, chodzi mi czy powietrze powinienem wypuszczać powoli (pojedyncze bąble) czy szybko?
Tu zaczyna się szersze pole, w obiegu zamkniętym wolny wydech jest korzystny dla pracy pochłaniacza CO2. W nurkowaniu wolny wdech i wydech są korzystne, ze względu na pracę oddychania i możliwość zamarzania AO.

pozdrawiam rc

Jan Dudzinski - 04-09-2016, 10:24
Temat postu: Re: Prawidłowe metody oddychania ?
watermaniac napisał/a:
Witam,

nie posiadam certyfikatu, ale 4 razy nurkowałem w sprzęcie z instruktorem do 4 metrów, pływam też w ABC, byłbym wdzięczny Wam za rozwianie moich wątpliwości:

Watermaniac

Witaj,

z pewnością pamiętasz iż instruktor mówił Ci "nigdy nie zatrzymuj oddechu podczas nurkowania ("z butlą").

To nie jest prawda.
Ale dlaczego mimo wszystko tak powiedział?
Otóż nie wiadomo kto przychodzi na naukę i jaki jest jego poziom inteligencji.

Doskonale to widać w powyższych wypowiedziach.
NIKT nie wytłumaczył DLACZEGO a najbardziej "naukowo - mądra" wypowiedź to stek bzdur.

I zobacz NIKT tego nie zauważył i nie poprawił.

Aby uprościć sprawę wytłumaczenia "dlaczego" i nie powtarzać tego co już setki razy zostało napisane proponuję abyś się bezpłatnie zarejestrował na stronie SSI www.divessi.com.
Dostaniesz darmowe kursy teoretyczne Snorkeling i Scuba Diver (połowa wiadomości kursu OWD SSI).

Snorkeling jest a języku angielskim, Scuba Diver polskim.
Możesz zmieniać języki w ustawieniach swojego profilu.
Ja NIGDY nie korzystam z wersji polskich po to aby przyswajać nowe słowa i przy okazji nauki jednego dodatkowo uczyć się języka (lub go utrwalać).

Napisz czy to zrobiłeś i jak Ci się kursy spodobały (są filmy szkoleniowe).
No i oczywiście czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytania.

Serdeczne pozdrowienia z słonecznego Sharm El Sheikh i jego bajkowych raf..

Dziś też nurkuję.

Mam nadzieję, że Wy też...

[ Dodano: 11-09-2016, 11:27 ]
watermaniac napisał/a:
Witam,

Watermaniac

No i cisza....

Aż tyle czasu zajmuje Ci aby to zrozumieć?

ODPUŚĆ sobie nurkowanie.