FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Kamieniołom Borena Hora

Gryzli - 12-09-2016, 23:25
Temat postu: Kamieniołom Borena Hora
Wszystkim potencjalnie zainteresowanym polecam fajną, nurkową miejscówkę w Czechach, którą udało mi się ostatnio odwiedzić, a która stać się może np. przełamaniem monotonii Svobodnych Hermanic. Kamieniołom w miejscowości Borena Hora, jakieś 60 km na południe od Pragi. Znajduje się tam baza nurkowa Potya (http://potya.cz), gdzie można nabić lahvy :-) i przenocować w drewnianych domkach. Oczywiście w bazie jest też dostępny typowo czeski zestaw dań (dostępne warzywa to cebula i papryka marynowane razem z kiełbaską a owoce to.. żurawinka na ciepłym, roztopionym serze, pomijam frytki/ziemniaki). Ceny akceptowlne, jak na mój gust nawet bardzo. Widoczność w ostatni weekend była doskonała, woda czyściutka. Nie wiem natomiast, czy jest tam tak cały czas. Zbiornik obnurkowałem całkowicie, max. głębokość nie jest może imponująca, podobnie obszarowo nie jest to jakiś gigant. Jest tam natomiast kilka podwodnych atrakcji i ciekawe ukształtowanie ścian/dna. Polecam dla będących przejazdem. Jako, że obraz wart jest więcej niż 1000 słów, poniżej załączam mapkę.